X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatka1988 wrote:
    No tak, ale niby już szansa mniejsza. Tak samo gdyby ktoś miał 1:315 to już według zaleceń amniopunkcji by nie chcieli robić, ale już 1:246 tak. A tak na prawdę czy to wiele zmienia? 246? 315? W głowie rodzica i w sumie statystycznie dużej różnicy to nie robi. Niepokój i tak by był, ale nie stresowali by inwazyjnymi badaniami

Dużo też zależy od lekarza. Akurat moja gin przy 1:43 czy 46, nie pamietam już ile miałam to powiedziała, że jeśli obraz usg jest prawidłowy to ona by zrobiła nifty, mimo, że zaleca się przy takim wyniku amnio. Ja się amnio bałam i stwierdziłam, że jeśli nifty wyjdą źle to wtedy zrobię amnio, ale jak wyjdą nifty dobrze, a one mają wysoka skuteczność jeśli chodzi o trisomię to odpuszczę amnio. Na szczęście nifty wyszły ok, potem jeszcze poszliśmy na echo serca i też było ok. Na połówkowych usg wyszło prawidłowo, potem robiłam jeszcze trzecie "prenatalne" badanie i też na usg wszystko ok, chociaż lekarz mówił, że syn ma większą głowę o 3 tygodnie od reszty ciała i znowu był stres, urodził się z normalną głową. W ogóle jak pomyślę ile się niepotrzebnie stresu najadłam i łez wypłakałam to mnie aż skręca z nerwów.

age.png
  • Ania40 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktusowa wrote:
    Dużo też zależy od lekarza. Akurat moja gin przy 1:43 czy 46, nie pamietam już ile miałam to powiedziała, że jeśli obraz usg jest prawidłowy to ona by zrobiła nifty, mimo, że zaleca się przy takim wyniku amnio. Ja się amnio bałam i stwierdziłam, że jeśli nifty wyjdą źle to wtedy zrobię amnio, ale jak wyjdą nifty dobrze, a one mają wysoka skuteczność jeśli chodzi o trisomię to odpuszczę amnio. Na szczęście nifty wyszły ok, potem jeszcze poszliśmy na echo serca i też było ok. Na połówkowych usg wyszło prawidłowo, potem robiłam jeszcze trzecie "prenatalne" badanie i też na usg wszystko ok, chociaż lekarz mówił, że syn ma większą głowę o 3 tygodnie od reszty ciała i znowu był stres, urodził się z normalną głową. W ogóle jak pomyślę ile się niepotrzebnie stresu najadłam i łez wypłakałam to mnie aż skręca z nerwów.
    Stwierdziłam już niejednokrotnie, że w obecnych czasach kobieta w ciąży jest tak bombardowana statystykami, badaniami, dziecko wkładane w widełki, narzucane są różnego rodzaju badania… chyba nie da się po prostu nie stresować. Oczywiście ma to swoje plusy. Też decyzja o amnio wg mnie jest zależna z pytaniem co dalej ? Jeżeli i tak urodzę to nie ma sensu robić amnio, jeżeli nie zamierzam urodzić dziecka z ZD i kobieta (rodzice) są zdecydowani przerwać ciążę bo mają takie a nie inne poglądy to wtedy jest to niezbędne badanie .

🙋🏼‍♀️41 🙋🏻‍♂️43 🦮

👧 10.12.2010
    👦 31.07.2013

preg.png
  • walkaOrodzeństwo Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzeba wziasc pod uwagę że jeszcze do niedawna do 35 roku życia te badania były rzadko wykonywane. Zazwyczaj było to zalecenie w prywatnych gabinetach. Podczas mojego USG zgodnie z praktyką NT było mierzone 3 krotnie. 2 razy wynik 1,6 oraz ostatni pomiar wynik 1,9 oczywiście zgodnie z praktyką do wyliczenia ryzyka wzięty jest pod uwagę wynik najwyższy. Jak sobie wpisałam w kalkulator dostępny na internecie wyliczający ryzyko to moje ryzyko po zmianie wartości NT na wynik z pierwszego pomiaru czyli 1,6 zmieniło się z 1.286 na ok 1.660. co lepsze zmiana wagi o jeden kg zmienia ryzyko średnio co 50.

• Agatka1988 Debiutantka

Wysłany: Dzisiaj, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktusowa wrote:

Tak. U mnie ginekolog była bardziej za amniopunkcją, a co do nifty wypowiedziała się z większą rezerwa, bo nie dadzą mi gwarancji. Co też nie uspokoiło, bo tylko nakręci głowę czy wynik mnie nie oszuka skoro wiarygodność jest na poziomie 99% . Tylko jeśli mam spojrzeć na nifty z z obawa o ten 1% no to tak samo obawiam się ryzyka amniopunkcji.

Natomiast genetyk już optymistyczniej wypowiedziala się o nifty i dla niej jeśli wynik będzie dobry to można temu zawierzyć i amniopunkcji nie robić.

• Patrycja789 Debiutantka

Wysłany: Dzisiaj, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    walkaOrodzeństwo wrote:
    Nie. Generalnie mało jest informacji o błędnie negatywnych wynikach tych testów.
    Mam na myśli sytuacje, że ktoś po złym wyniku jednego nipt zrobił test innej firmy i ten nie wskazał niczego niepokojącego. Wiem, że to pewnie rzadka sytuacja, żeby ktoś robił dwa takie testy, ale może słyszałyście o takiej historii?

‹‹ 639 640 641 642 643
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ