Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny. W usg prenatalnym wyszło mi podwyższone NT - 3,2mm przy crl 65mm i przez to zd 1:95 (wszystkie pozostałe parametry ok). Na kolejnym usg niecały tydzień później u innego lekarza przy crl 73mm NT wyszło 2,2 do 2,5mm (jeden pomiar był 2,8mm ale przy odchylonej główce). Po tym usg zrobiłam test SANCO który wyszedł prawidłowo. Czy powinnam mimo wszystko zdecydować się na amniopunkcję? Wiem, że ryzyko poronienia jest minimalne ale jednak jakieś jest więc trochę boję się tego badania.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2019, 10:35
-
Redken, powinnaś odpuścić sobie amnio. Dowiesz się z niej tyle co teraz, czyli to, że masz zdrowe dziecko.
-
Dziewczyny, mam dylemat. Robiłam pappa w 2 mejscach (usg +krew) W 1 określili ZD na 1:1020, a w drugim na 228... straszny rozstrzal. Co myślicie? Oczywiście z tego miejsca gdzie 228 mam skierowanie do genetyka i amnio...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2019, 20:06
-
Moja siostrze wyszło w papa ryzyko t13:122. Poszła do innego lekarza i na podstawie wyników wprowadził dane do swojego programu i wyszły całkiem inne ryzyka. Inaczej wyliczone Mom białka papa i ryzyko t:13 tysiąc coś...powiedział że "nie wie dlaczego kolega tak wyliczył" czekamy teraz na wynik sanco..Magg
-
Smutnamiss przykro mi ze tak Ci się wszystko komplikuje
będziesz robić dodatkowe badania w kierunku wykluczenia trisomi?
U mnie w biopsji wszystkie trisomie zostały wykluczone. Tak się cieszyłam że będę mieć zdrowa dziewczynkę... 2 tyg pozniej okazało się że mała bardzo powoli rośnie (wymiary poniżej 3 centyla) i nie mam praktycznie wód płodowych. Lekarze radzą zakończyć ciążeczekam jeszcze 2 tyg ale nadziei już nie mam
2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Evli wrote:Smutnamiss przykro mi ze tak Ci się wszystko komplikuje
będziesz robić dodatkowe badania w kierunku wykluczenia trisomi?
U mnie w biopsji wszystkie trisomie zostały wykluczone. Tak się cieszyłam że będę mieć zdrowa dziewczynkę... 2 tyg pozniej okazało się że mała bardzo powoli rośnie (wymiary poniżej 3 centyla) i nie mam praktycznie wód płodowych. Lekarze radzą zakończyć ciążeczekam jeszcze 2 tyg ale nadziei już nie mam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2019, 07:14
-
Czy któraś z Was robila ostatnio Harmony i może podpowiedzieć czy badają teraz rownież 22q11.2? Na stronie amerykańskiej jest ze robia ale na żadnej polskiej tego nie widzę. Zastanawiam sie między panorama a harmony. Decyzje miałam juz w sumie podjęta i jutro miałam robić panoramę ale lekarz poleca hamrony, na wynikach paniramy nie pracował i teraz nie wiem co zrobić
cena jest ta sama tylko w panoramie sa miktodelecje z tego co widziałam. Zastanawiam sie tylko nad wiarygodnością. Czy skoro panorama jest młodsza i przebadano mniej pacjentek tzn ze jest mniej wiarygodna? Dodatkowo nie wiem czy dobrze widziałam ze w harmony podają ryzyko procentowe a w panoramie piszą tylko niskie/wysokie ryzyko? A może ktoś miał podobny dylemat i go rozwiązał?
-
MartaMartaMarta, ja robiłam Panoramę, tam też bada się 22q11.2 i delacje. Nie wiem jak w Harmony, ale Panorama jest testem bardzo dobrym. Wykonują go ludzie z całego świata, centralne laboratorium jest w Kalifornii i tam wysyłane są wszystkie próbki. Twój lekarz po prostu boi się tego testu, bo go nie zna.
wiki2 wrote:Dziewczyny, mam dylemat. Robiłam pappa w 2 mejscach (usg +krew) W 1 określili ZD na 1:1020, a w drugim na 228... straszny rozstrzal. Co myślicie? Oczywiście z tego miejsca gdzie 228 mam skierowanie do genetyka i amnio... -
Edka85 A jakoś wyjaśnalas ta sytuację? Ja zrobiłam wczoraj sanco. A amnio mam umówiona na 20.02. Jak sanco będzie ok (wynik mam mieć w pon, najdalej wtorek), to odwołam amnio...
Ps. Już doczytałam w starych postach.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2019, 21:49
-
Magg37 wrote:Evli jak u Ciebie?
U mnie nic się nie polepszyłoNie mam wód płodowych, mała nie rośnie. Już 5 tydzień czekam na kompletny kardiotyp. Lekarz twierdzi że skoro to tak długo trwa to coś musi być nie tak. W poniedziałek mam wizytę w szpitalu i najpewniej podejmę decyzje o zakończeniu ciąży, bo sytuacja jest beznadziejna bez jakiejkolwiek nadziei na poprawę
2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Evli wrote:U mnie nic się nie polepszyło
Nie mam wód płodowych, mała nie rośnie. Już 5 tydzień czekam na kompletny kardiotyp. Lekarz twierdzi że skoro to tak długo trwa to coś musi być nie tak. W poniedziałek mam wizytę w szpitalu i najpewniej podejmę decyzje o zakończeniu ciąży, bo sytuacja jest beznadziejna bez jakiejkolwiek nadziei na poprawę
Magg -
EVLI czytałam o kobiecie bez wód donosił a od 16 tyg czekała tydz za tyg bo dziecko żyło i zrobili cesarkę i mała przeżyła. Tylko upór jej sprawił że ma córkę nie dala zakończyć ciąży, poczytaj o tym w necie dziecko żyje walczy więc nie trać nadziei. Czemu Ci tych wod nie dopuszcza przecież są takie metody. Też myślę o Tobie mam nadzieję że się ułoży. Moje dziecko może mieć zd boję się amniopunkcji robie usg i najlepszych specjalistów jak dotąd nic nie widać. Oby tak zostało. Może spróbuj skonsultować swój przypadek u innych lekarzy może jest jeszcze szansa
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 12:28