WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Gwiazdka86 Koleżanka

Wysłany: 24 marca 2021, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy wogole przedstawił jakieś argumenty dlaczego nifty jest wg niego do kosza?

Starania od 09.2018
    05.2019 - Aniołek 3.5 mm(6 tc)
    07.2020 - Aniołek 3.5 mm(6 tc)
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2021, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdka86 wrote:
    A czy wogole przedstawił jakieś argumenty dlaczego nifty jest wg niego do kosza?

Cytuje- mamy wiele obiekcji do tego badania. To po prostu chińszczyzna, ma latać do Chin a w covidzie to nie wiem gdzie w ogóle to lata. No ja nie do końca wierze temu wynikowi.
    Nie mogę powiedzieć na forum ale wiele z dziewczyn byłoby zdziwionych kto tak powiedział.....
    Ja to nawet amnio chciałam już odpuścić po nifty...
    Serio czuje się tak, ze powinnam sie postawic, a się boje bo to osoba kierująca klinika ginekologii i ze mogłabym sobie zaszkodzić.....

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • kajakowe Ekspertka

Wysłany: 25 marca 2021, 06:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka, tak czytam czytam i nie wierzę...nie wiem co to za lekarz, ale podejrzewam że znany na forum skoro piszesz, że by się dziewczyny zdziwiły. Jaki kosmos dla mnie... powiem Ci, że w covidzie próbki idą tak samo "długo" do Hongkongu. A dokładnie 1-2 dni bo ja w czwartek oddawalam krew a w piątek już u nich była. Transport odbywa się lotem cargo więc nie dotyczą go te same przepisy co lotów pasażerskich. Ale wracając do tematu. Moim zdaniem lekarz ma płacone solidnie od sprzedanego testu. A skąd wiem? bo rozmawiałam ze znajomą, której mama pracuje w gabinecie gin-poł, co prawda w innym województwie ale podejrzewam że praktyki takie same. Dlatego jak mi lekarz zaproponował badanie wolnego dna to sama się rozeznawałam który zrobić i gdzie. Lekarz mówił że każdy z nich jest tak samo dobry i tak samo wiarygodny, z tym że Nifty zna dłużej, bada więcej i tyle. Wspominałam Ci juz, ze moj gin pracuje w klinice z prof. Zimmerem. I jak miałam wątpliwości to konsultował mój przypadek i odpowiedź była jedna- ma dobre Nifty, po co amniopunkcja?? Także...Ale zrobisz co uważasz. Przykro mi tylko, że są tacy lekarze i zamiast wspierać pacjentki to je dodatkowo straszą.
    Przedwczoraj na przykład byłam na badaniu 3 trym w luxmedzie. Mam pakiet, więc skorzystałam Mimo ze mój prowadzący robi to wszystko na każdej wizycie. I co się dowiedziałam? Ze moja mała wg pomiarów doktora waży 1100 gram gdzie juz prawie 2 tyg wczesniej miała 1300, nóżki jej się jakimś cudem skróciły poniżej normy, gdzie zawsze wyprzedzały o tydzień. No i ze ma jakąś dziurkę w serduszku. Ale żeby się tym nie przejmować. Ale po mojej uwadze, ze przecież robilam echo serca w 24tyg u dobrego specjalisty, lekarz stwierdził ze w takim razie to jakieś odbicie i że dziurka nie miala prawa nie wyjść wcześniej na echo serca bo bylaby większa i to błąd. I mam olać. I teraz pomyślcie sobie jakie wtf mi wyszlo na twarzy. Wiem jaki jest luxmed więc szłam tam z przymrużeniem oka. Ale oczywiście juz sam lekarz twierdził, że mała jest główka w dol (od 20tyg) i ze przez to on nie do konca wszystko widzi, ze moja waga moze tez utrudniac (30 tc a ja mam 5kg na plusie, wcześniej nie miałam nadwagi bmi w normie). Wczoraj miałam wizytę na usg 3d i co? I wszystko gitara. Mała waży 1534g, lekarz powiedział że nogi ma długie (oczywiście do przodu z wymiarem) i ze zadnej dziurki nie ma 🤦 Ja jestem w tej sytuacji, że ciążę prowadzę prywatnie w dobrym miejscu i z dobrym sprzętem, jestem dobrze zaopiekowana. Ale nie wyobrażam sobie, jakbym się czula jakbym prowadziła tylko tam ciążę, a taki miałam plan. I to na tyle jeśli chodzi o lekarzy

Umka lubi tę wiadomość

• Martka89 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2021, 06:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kajakowe wrote:
    Martka, tak czytam czytam i nie wierzę...nie wiem co to za lekarz, ale podejrzewam że znany na forum skoro piszesz, że by się dziewczyny zdziwiły. Jaki kosmos dla mnie... powiem Ci, że w covidzie próbki idą tak samo "długo" do Hongkongu. A dokładnie 1-2 dni bo ja w czwartek oddawalam krew a w piątek już u nich była. Transport odbywa się lotem cargo więc nie dotyczą go te same przepisy co lotów pasażerskich. Ale wracając do tematu. Moim zdaniem lekarz ma płacone solidnie od sprzedanego testu. A skąd wiem? bo rozmawiałam ze znajomą, której mama pracuje w gabinecie gin-poł, co prawda w innym województwie ale podejrzewam że praktyki takie same. Dlatego jak mi lekarz zaproponował badanie wolnego dna to sama się rozeznawałam który zrobić i gdzie. Lekarz mówił że każdy z nich jest tak samo dobry i tak samo wiarygodny, z tym że Nifty zna dłużej, bada więcej i tyle. Wspominałam Ci juz, ze moj gin pracuje w klinice z prof. Zimmerem. I jak miałam wątpliwości to konsultował mój przypadek i odpowiedź była jedna- ma dobre Nifty, po co amniopunkcja?? Także...Ale zrobisz co uważasz. Przykro mi tylko, że są tacy lekarze i zamiast wspierać pacjentki to je dodatkowo straszą.
    Przedwczoraj na przykład byłam na badaniu 3 trym w luxmedzie. Mam pakiet, więc skorzystałam Mimo ze mój prowadzący robi to wszystko na każdej wizycie. I co się dowiedziałam? Ze moja mała wg pomiarów doktora waży 1100 gram gdzie juz prawie 2 tyg wczesniej miała 1300, nóżki jej się jakimś cudem skróciły poniżej normy, gdzie zawsze wyprzedzały o tydzień. No i ze ma jakąś dziurkę w serduszku. Ale żeby się tym nie przejmować. Ale po mojej uwadze, ze przecież robilam echo serca w 24tyg u dobrego specjalisty, lekarz stwierdził ze w takim razie to jakieś odbicie i że dziurka nie miala prawa nie wyjść wcześniej na echo serca bo bylaby większa i to błąd. I mam olać. I teraz pomyślcie sobie jakie wtf mi wyszlo na twarzy. Wiem jaki jest luxmed więc szłam tam z przymrużeniem oka. Ale oczywiście juz sam lekarz twierdził, że mała jest główka w dol (od 20tyg) i ze przez to on nie do konca wszystko widzi, ze moja waga moze tez utrudniac (30 tc a ja mam 5kg na plusie, wcześniej nie miałam nadwagi bmi w normie). Wczoraj miałam wizytę na usg 3d i co? I wszystko gitara. Mała waży 1534g, lekarz powiedział że nogi ma długie (oczywiście do przodu z wymiarem) i ze zadnej dziurki nie ma 🤦 Ja jestem w tej sytuacji, że ciążę prowadzę prywatnie w dobrym miejscu i z dobrym sprzętem, jestem dobrze zaopiekowana. Ale nie wyobrażam sobie, jakbym się czula jakbym prowadziła tylko tam ciążę, a taki miałam plan. I to na tyle jeśli chodzi o lekarzy
    Priv 🙂 zaprosilam cię do przyjaciółek 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2021, 07:12

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 25 marca 2021, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka olej to Harmony... Serio... naprawdę to tylko wprowadzanie człowieka w błąd i niepotrzebny stres! Ile przeciez jest tych wyników fałszywie dodatkich/ujemnych? Dosłownie garstka. I to z przewagą na dodatnie. Zostaw to Harmony w spokoju. A w USA niby wszystko robią super? Argument Twojego lekarza na temat COVIDA jest z tyłka, bo przecież Harmony leci do Stanów, więc tak samo możnaby powiedzieć "w Covidzie to nie wiem gdzie leci". :P

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 25 marca 2021, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Bydgoszczy jest taka mała klinika, ekskluzywna i bardzo droga. Ginekolodzy fakt drodzy, ale wizyta kosztuje 400zł.
    No i ostatnio czytam artykuł O NIPT właśnie. Wypowiada się dwóch czołowych lekarzy z tej kliniki. Najpierw zajebiscie zachwalali te badanie, że pozwala uniknąć amnio i to taki przełom. A na koniec zapraszają do siebie na to badanie, bo u nich można zrobić... HARMONY! I dodali "Na rynku jest jeszcze Nifty, ale w literaturze medycznej piszą, że lepsze jest Harmony, dlatego zapraszamy do nas".
    Zabrzmiało jak słaba reklama. 🤪

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Atena000 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2021, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka89 wrote:
    Jesyem w takiej sytuacji ze to ordynator. Myśle ze jeśli nie zrobię to powinnam szukać innego miejsca. Mam pełna świadomość naciągania mnie.....
    hej a jakie ryzyko ci wyszło ? sorry nie pamiętam :P ja dziś wizyta u genetyka zdecydowana jestem na sanco ! jeśli będzie ok nie robię amniopunkcji chociaż ryzyko mam 1:196, 18 trinosomi

INVICTA Warszawa - 33l - 2ivf długi - 1ET FET 1 - S
    PCO
    NK-12%
    Nasienie-Fragmentacja 30%
    MTHFR c.677C>T homozygota (CC)
    MTHFR c.1298A>C homozygota(CC)
    16.01.2021 - test II kreski naturals???
    04.02.2021- jest serduszko :) 7tc 1 d

2 IVF -start 27.09.2019 protokół długi- punkcja 07.10, przewidywany termin transferu 12.10- podane 2 zarodki, 0- na zimowisku , (było 10 zarodków 8 przestało się rozwijać :( )
    * 6 dpt - 40,7
    *10 dpt- 121,6
    * wizyta pęcherzykowa 29.10- jest pęcherzyk :)
    * 05.11.2019 - jest serduszko :)
    * 16.12.2019- dzidziuś zdrowy (usg prenatalne)
    na chwilę obecną chłopak - czekamy na usg 20 tc
    mhsv3e5egkhasukv.png
    8p3os65g7oyt0r03.png
  • Atena000 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2021, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie wiem czemu jestem jakoś dziwnie spokojna ... czuję że będzie dobrze :)

Umka lubi tę wiadomość

INVICTA Warszawa - 33l - 2ivf długi - 1ET FET 1 - S
    PCO
    NK-12%
    Nasienie-Fragmentacja 30%
    MTHFR c.677C>T homozygota (CC)
    MTHFR c.1298A>C homozygota(CC)
    16.01.2021 - test II kreski naturals???
    04.02.2021- jest serduszko :) 7tc 1 d

2 IVF -start 27.09.2019 protokół długi- punkcja 07.10, przewidywany termin transferu 12.10- podane 2 zarodki, 0- na zimowisku , (było 10 zarodków 8 przestało się rozwijać :( )
    * 6 dpt - 40,7
    *10 dpt- 121,6
    * wizyta pęcherzykowa 29.10- jest pęcherzyk :)
    * 05.11.2019 - jest serduszko :)
    * 16.12.2019- dzidziuś zdrowy (usg prenatalne)
    na chwilę obecną chłopak - czekamy na usg 20 tc
    mhsv3e5egkhasukv.png
    8p3os65g7oyt0r03.png
  • kajakowe Ekspertka

Wysłany: 25 marca 2021, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atena000 wrote:
    nie wiem czemu jestem jakoś dziwnie spokojna ... czuję że będzie dobrze :)
    Pewnie, że będzie dobrze 🙂 trzymam kciuki

Atena000 lubi tę wiadomość

• Gwiazdka86 Koleżanka

Wysłany: 25 marca 2021, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka jesli mimo wszystko zdecydujesz się na to Harmony to sprawdz ceny w innych klinikach. 3 tys wydaje się być wygórowaną ceną

Starania od 09.2018
    05.2019 - Aniołek 3.5 mm(6 tc)
    07.2020 - Aniołek 3.5 mm(6 tc)
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2021, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdka86 wrote:
    Martka jesli mimo wszystko zdecydujesz się na to Harmony to sprawdz ceny w innych klinikach. 3 tys wydaje się być wygórowaną ceną
    Normalnie kosztuje 1998zl, a jak zleca on i płacisz w gabinecie to bierze 3000zl.....

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 25 marca 2021, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka89 wrote:
    Normalnie kosztuje 1998zl, a jak zleca on i płacisz w gabinecie to bierze 3000zl.....
    To jest jawne naciągane.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • canhota Znajoma

Wysłany: 25 marca 2021, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jestem wlasnie po wizycie u genetyka. Na podstawie wynikow testu pappa i sanco wykluczyla wstepnie T21 ale powiedziala, ze duza przeziernosc karkowa moze byc zwizana z innymi chorobami i skierowala mnie na "amniopunkcje z ocena kariotypu metoda mikromacierzy cytogenetycznej". Podobno standardowa amniopunkcja u mnie sie nie sprawdzi. Troche mnie nastraszyla chorobami jednogenowymi etc. Mowila tez, ze badanie nie wykryje mi mozajki. (myslalam ,ze jednak wykrywa...) Mówila, ze czasem skutki duzej przeirnosci pojawiaja sie w przyszlosci i trafiaja do nich na diagnostyke dzieci kilkuletnie.
    Ze wgledu na wiek i wskzania medyczne mam miec badanie na NFZ z czego sie ciesze, bo nie musze doplacaj do mikromacierzy. Co mnie zdziwilo, to mowili mi w tej placowce,ze czeka sie okolo 10 dni. W innej, ze do 14... Dziewczyny tutaj pisaly cos o 5 dniach

Czy faktycznie mikromacierze (przy dobrym wyniku) sa pewne, ze z dzieckiem jest ok ?

• Aga82# Przyjaciółka

Wysłany: 25 marca 2021, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    canhota wrote:
    jestem wlasnie po wizycie u genetyka. Na podstawie wynikow testu pappa i sanco wykluczyla wstepnie T21 ale powiedziala, ze duza przeziernosc karkowa moze byc zwizana z innymi chorobami i skierowala mnie na "amniopunkcje z ocena kariotypu metoda mikromacierzy cytogenetycznej". Podobno standardowa amniopunkcja u mnie sie nie sprawdzi. Troche mnie nastraszyla chorobami jednogenowymi etc. Mowila tez, ze badanie nie wykryje mi mozajki. (myslalam ,ze jednak wykrywa...) Mówila, ze czasem skutki duzej przeirnosci pojawiaja sie w przyszlosci i trafiaja do nich na diagnostyke dzieci kilkuletnie.
    Ze wgledu na wiek i wskzania medyczne mam miec badanie na NFZ z czego sie ciesze, bo nie musze doplacaj do mikromacierzy. Co mnie zdziwilo, to mowili mi w tej placowce,ze czeka sie okolo 10 dni. W innej, ze do 14... Dziewczyny tutaj pisaly cos o 5 dniach

Mikromacierze wykrywają dużo wad niestety nie wszystkie. Tak mówił mi genetyk z IMID
    Czy faktycznie mikromacierze (przy dobrym wyniku) sa pewne, ze z dzieckiem jest ok ?
    Mikromacierze wykrywają dużo wad ale

• Aga82# Przyjaciółka

Wysłany: 25 marca 2021, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też miałam to badanie prawie rok temu

• Aga82# Przyjaciółka

Wysłany: 25 marca 2021, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na wynik czekałam 5 dni. W poniedziałek miałam pobrany płyn a w piątek rano miałam wynik

• Aga82# Przyjaciółka

Wysłany: 25 marca 2021, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawdą też jest ze mikromacierz nie wykrywa mozaiki - miałam to zaznaczone w wyniku badania.

• Martka89 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2021, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga82# wrote:
    Ja na wynik czekałam 5 dni. W poniedziałek miałam pobrany płyn a w piątek rano miałam wynik

Jeśli jesteś doświadczona w temacie to powiedz mi ile realnie trzeba się maksymalnie oszczędzać?
    Czy po czasie największego ryzyka można wrócić do normalnego funkcjonowania?

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Aga82# Przyjaciółka

Wysłany: 25 marca 2021, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja leżałam przez dwa dni a później do tygodnia oszczędny tryb życia. Głównie bez dźwigania - ja takie miałam zalecenia ale z tego co wiem lekarze różnie mówią. Jedni mówią żeby się oszczędzać a inni twierdzą żeby normalnie funkcjonować już kolejnego dnia.

• Aga82# Przyjaciółka

Wysłany: 25 marca 2021, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po max dwóch tygodniach wracasz do normalnego funkcjonowania.

‹‹ 581 582 583 584 585 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ