X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Gwiazdka86 Koleżanka

Wysłany: 24 marca 2021, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy wogole przedstawił jakieś argumenty dlaczego nifty jest wg niego do kosza?

Starania od 09.2018
    05.2019 - Aniołek 3.5 mm(6 tc)
    07.2020 - Aniołek 3.5 mm(6 tc)
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2021, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdka86 wrote:
    A czy wogole przedstawił jakieś argumenty dlaczego nifty jest wg niego do kosza?

Cytuje- mamy wiele obiekcji do tego badania. To po prostu chińszczyzna, ma latać do Chin a w covidzie to nie wiem gdzie w ogóle to lata. No ja nie do końca wierze temu wynikowi.
    Nie mogę powiedzieć na forum ale wiele z dziewczyn byłoby zdziwionych kto tak powiedział.....
    Ja to nawet amnio chciałam już odpuścić po nifty...
    Serio czuje się tak, ze powinnam sie postawic, a się boje bo to osoba kierująca klinika ginekologii i ze mogłabym sobie zaszkodzić.....

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • kajakowe Ekspertka

Wysłany: 25 marca 2021, 06:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka, tak czytam czytam i nie wierzę...nie wiem co to za lekarz, ale podejrzewam że znany na forum skoro piszesz, że by się dziewczyny zdziwiły. Jaki kosmos dla mnie... powiem Ci, że w covidzie próbki idą tak samo "długo" do Hongkongu. A dokładnie 1-2 dni bo ja w czwartek oddawalam krew a w piątek już u nich była. Transport odbywa się lotem cargo więc nie dotyczą go te same przepisy co lotów pasażerskich. Ale wracając do tematu. Moim zdaniem lekarz ma płacone solidnie od sprzedanego testu. A skąd wiem? bo rozmawiałam ze znajomą, której mama pracuje w gabinecie gin-poł, co prawda w innym województwie ale podejrzewam że praktyki takie same. Dlatego jak mi lekarz zaproponował badanie wolnego dna to sama się rozeznawałam który zrobić i gdzie. Lekarz mówił że każdy z nich jest tak samo dobry i tak samo wiarygodny, z tym że Nifty zna dłużej, bada więcej i tyle. Wspominałam Ci juz, ze moj gin pracuje w klinice z prof. Zimmerem. I jak miałam wątpliwości to konsultował mój przypadek i odpowiedź była jedna- ma dobre Nifty, po co amniopunkcja?? Także...Ale zrobisz co uważasz. Przykro mi tylko, że są tacy lekarze i zamiast wspierać pacjentki to je dodatkowo straszą.
    Przedwczoraj na przykład byłam na badaniu 3 trym w luxmedzie. Mam pakiet, więc skorzystałam Mimo ze mój prowadzący robi to wszystko na każdej wizycie. I co się dowiedziałam? Ze moja mała wg pomiarów doktora waży 1100 gram gdzie juz prawie 2 tyg wczesniej miała 1300, nóżki jej się jakimś cudem skróciły poniżej normy, gdzie zawsze wyprzedzały o tydzień. No i ze ma jakąś dziurkę w serduszku. Ale żeby się tym nie przejmować. Ale po mojej uwadze, ze przecież robilam echo serca w 24tyg u dobrego specjalisty, lekarz stwierdził ze w takim razie to jakieś odbicie i że dziurka nie miala prawa nie wyjść wcześniej na echo serca bo bylaby większa i to błąd. I mam olać. I teraz pomyślcie sobie jakie wtf mi wyszlo na twarzy. Wiem jaki jest luxmed więc szłam tam z przymrużeniem oka. Ale oczywiście juz sam lekarz twierdził, że mała jest główka w dol (od 20tyg) i ze przez to on nie do konca wszystko widzi, ze moja waga moze tez utrudniac (30 tc a ja mam 5kg na plusie, wcześniej nie miałam nadwagi bmi w normie). Wczoraj miałam wizytę na usg 3d i co? I wszystko gitara. Mała waży 1534g, lekarz powiedział że nogi ma długie (oczywiście do przodu z wymiarem) i ze zadnej dziurki nie ma 🤦 Ja jestem w tej sytuacji, że ciążę prowadzę prywatnie w dobrym miejscu i z dobrym sprzętem, jestem dobrze zaopiekowana. Ale nie wyobrażam sobie, jakbym się czula jakbym prowadziła tylko tam ciążę, a taki miałam plan. I to na tyle jeśli chodzi o lekarzy

Umka lubi tę wiadomość

• Martka89 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2021, 06:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kajakowe wrote:
    Martka, tak czytam czytam i nie wierzę...nie wiem co to za lekarz, ale podejrzewam że znany na forum skoro piszesz, że by się dziewczyny zdziwiły. Jaki kosmos dla mnie... powiem Ci, że w covidzie próbki idą tak samo "długo" do Hongkongu. A dokładnie 1-2 dni bo ja w czwartek oddawalam krew a w piątek już u nich była. Transport odbywa się lotem cargo więc nie dotyczą go te same przepisy co lotów pasażerskich. Ale wracając do tematu. Moim zdaniem lekarz ma płacone solidnie od sprzedanego testu. A skąd wiem? bo rozmawiałam ze znajomą, której mama pracuje w gabinecie gin-poł, co prawda w innym województwie ale podejrzewam że praktyki takie same. Dlatego jak mi lekarz zaproponował badanie wolnego dna to sama się rozeznawałam który zrobić i gdzie. Lekarz mówił że każdy z nich jest tak samo dobry i tak samo wiarygodny, z tym że Nifty zna dłużej, bada więcej i tyle. Wspominałam Ci juz, ze moj gin pracuje w klinice z prof. Zimmerem. I jak miałam wątpliwości to konsultował mój przypadek i odpowiedź była jedna- ma dobre Nifty, po co amniopunkcja?? Także...Ale zrobisz co uważasz. Przykro mi tylko, że są tacy lekarze i zamiast wspierać pacjentki to je dodatkowo straszą.
    Przedwczoraj na przykład byłam na badaniu 3 trym w luxmedzie. Mam pakiet, więc skorzystałam Mimo ze mój prowadzący robi to wszystko na każdej wizycie. I co się dowiedziałam? Ze moja mała wg pomiarów doktora waży 1100 gram gdzie juz prawie 2 tyg wczesniej miała 1300, nóżki jej się jakimś cudem skróciły poniżej normy, gdzie zawsze wyprzedzały o tydzień. No i ze ma jakąś dziurkę w serduszku. Ale żeby się tym nie przejmować. Ale po mojej uwadze, ze przecież robilam echo serca w 24tyg u dobrego specjalisty, lekarz stwierdził ze w takim razie to jakieś odbicie i że dziurka nie miala prawa nie wyjść wcześniej na echo serca bo bylaby większa i to błąd. I mam olać. I teraz pomyślcie sobie jakie wtf mi wyszlo na twarzy. Wiem jaki jest luxmed więc szłam tam z przymrużeniem oka. Ale oczywiście juz sam lekarz twierdził, że mała jest główka w dol (od 20tyg) i ze przez to on nie do konca wszystko widzi, ze moja waga moze tez utrudniac (30 tc a ja mam 5kg na plusie, wcześniej nie miałam nadwagi bmi w normie). Wczoraj miałam wizytę na usg 3d i co? I wszystko gitara. Mała waży 1534g, lekarz powiedział że nogi ma długie (oczywiście do przodu z wymiarem) i ze zadnej dziurki nie ma 🤦 Ja jestem w tej sytuacji, że ciążę prowadzę prywatnie w dobrym miejscu i z dobrym sprzętem, jestem dobrze zaopiekowana. Ale nie wyobrażam sobie, jakbym się czula jakbym prowadziła tylko tam ciążę, a taki miałam plan. I to na tyle jeśli chodzi o lekarzy
    Priv 🙂 zaprosilam cię do przyjaciółek 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2021, 07:12

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 25 marca 2021, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka olej to Harmony... Serio... naprawdę to tylko wprowadzanie człowieka w błąd i niepotrzebny stres! Ile przeciez jest tych wyników fałszywie dodatkich/ujemnych? Dosłownie garstka. I to z przewagą na dodatnie. Zostaw to Harmony w spokoju. A w USA niby wszystko robią super? Argument Twojego lekarza na temat COVIDA jest z tyłka, bo przecież Harmony leci do Stanów, więc tak samo możnaby powiedzieć "w Covidzie to nie wiem gdzie leci". :P

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 25 marca 2021, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Bydgoszczy jest taka mała klinika, ekskluzywna i bardzo droga. Ginekolodzy fakt drodzy, ale wizyta kosztuje 400zł.
    No i ostatnio czytam artykuł O NIPT właśnie. Wypowiada się dwóch czołowych lekarzy z tej kliniki. Najpierw zajebiscie zachwalali te badanie, że pozwala uniknąć amnio i to taki przełom. A na koniec zapraszają do siebie na to badanie, bo u nich można zrobić... HARMONY! I dodali "Na rynku jest jeszcze Nifty, ale w literaturze medycznej piszą, że lepsze jest Harmony, dlatego zapraszamy do nas".
    Zabrzmiało jak słaba reklama. 🤪

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Atena000 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2021, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka89 wrote:
    Jesyem w takiej sytuacji ze to ordynator. Myśle ze jeśli nie zrobię to powinnam szukać innego miejsca. Mam pełna świadomość naciągania mnie.....
    hej a jakie ryzyko ci wyszło ? sorry nie pamiętam :P ja dziś wizyta u genetyka zdecydowana jestem na sanco ! jeśli będzie ok nie robię amniopunkcji chociaż ryzyko mam 1:196, 18 trinosomi

INVICTA Warszawa - 33l - 2ivf długi - 1ET FET 1 - S
    PCO
    NK-12%
    Nasienie-Fragmentacja 30%
    MTHFR c.677C>T homozygota (CC)
    MTHFR c.1298A>C homozygota(CC)
    16.01.2021 - test II kreski naturals???
    04.02.2021- jest serduszko :) 7tc 1 d

2 IVF -start 27.09.2019 protokół długi- punkcja 07.10, przewidywany termin transferu 12.10- podane 2 zarodki, 0- na zimowisku , (było 10 zarodków 8 przestało się rozwijać :( )
    * 6 dpt - 40,7
    *10 dpt- 121,6
    * wizyta pęcherzykowa 29.10- jest pęcherzyk :)
    * 05.11.2019 - jest serduszko :)
    * 16.12.2019- dzidziuś zdrowy (usg prenatalne)
    na chwilę obecną chłopak - czekamy na usg 20 tc
    mhsv3e5egkhasukv.png
    8p3os65g7oyt0r03.png
  • Atena000 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2021, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie wiem czemu jestem jakoś dziwnie spokojna ... czuję że będzie dobrze :)

Umka lubi tę wiadomość

INVICTA Warszawa - 33l - 2ivf długi - 1ET FET 1 - S
    PCO
    NK-12%
    Nasienie-Fragmentacja 30%
    MTHFR c.677C>T homozygota (CC)
    MTHFR c.1298A>C homozygota(CC)
    16.01.2021 - test II kreski naturals???
    04.02.2021- jest serduszko :) 7tc 1 d

2 IVF -start 27.09.2019 protokół długi- punkcja 07.10, przewidywany termin transferu 12.10- podane 2 zarodki, 0- na zimowisku , (było 10 zarodków 8 przestało się rozwijać :( )
    * 6 dpt - 40,7
    *10 dpt- 121,6
    * wizyta pęcherzykowa 29.10- jest pęcherzyk :)
    * 05.11.2019 - jest serduszko :)
    * 16.12.2019- dzidziuś zdrowy (usg prenatalne)
    na chwilę obecną chłopak - czekamy na usg 20 tc
    mhsv3e5egkhasukv.png
    8p3os65g7oyt0r03.png
  • kajakowe Ekspertka

Wysłany: 25 marca 2021, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atena000 wrote:
    nie wiem czemu jestem jakoś dziwnie spokojna ... czuję że będzie dobrze :)
    Pewnie, że będzie dobrze 🙂 trzymam kciuki

Atena000 lubi tę wiadomość

• Gwiazdka86 Koleżanka

Wysłany: 25 marca 2021, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka jesli mimo wszystko zdecydujesz się na to Harmony to sprawdz ceny w innych klinikach. 3 tys wydaje się być wygórowaną ceną

Starania od 09.2018
    05.2019 - Aniołek 3.5 mm(6 tc)
    07.2020 - Aniołek 3.5 mm(6 tc)
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2021, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdka86 wrote:
    Martka jesli mimo wszystko zdecydujesz się na to Harmony to sprawdz ceny w innych klinikach. 3 tys wydaje się być wygórowaną ceną
    Normalnie kosztuje 1998zl, a jak zleca on i płacisz w gabinecie to bierze 3000zl.....

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 25 marca 2021, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka89 wrote:
    Normalnie kosztuje 1998zl, a jak zleca on i płacisz w gabinecie to bierze 3000zl.....
    To jest jawne naciągane.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • canhota Znajoma

Wysłany: 25 marca 2021, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jestem wlasnie po wizycie u genetyka. Na podstawie wynikow testu pappa i sanco wykluczyla wstepnie T21 ale powiedziala, ze duza przeziernosc karkowa moze byc zwizana z innymi chorobami i skierowala mnie na "amniopunkcje z ocena kariotypu metoda mikromacierzy cytogenetycznej". Podobno standardowa amniopunkcja u mnie sie nie sprawdzi. Troche mnie nastraszyla chorobami jednogenowymi etc. Mowila tez, ze badanie nie wykryje mi mozajki. (myslalam ,ze jednak wykrywa...) Mówila, ze czasem skutki duzej przeirnosci pojawiaja sie w przyszlosci i trafiaja do nich na diagnostyke dzieci kilkuletnie.
    Ze wgledu na wiek i wskzania medyczne mam miec badanie na NFZ z czego sie ciesze, bo nie musze doplacaj do mikromacierzy. Co mnie zdziwilo, to mowili mi w tej placowce,ze czeka sie okolo 10 dni. W innej, ze do 14... Dziewczyny tutaj pisaly cos o 5 dniach

Czy faktycznie mikromacierze (przy dobrym wyniku) sa pewne, ze z dzieckiem jest ok ?

• Aga82# Przyjaciółka

Wysłany: 25 marca 2021, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    canhota wrote:
    jestem wlasnie po wizycie u genetyka. Na podstawie wynikow testu pappa i sanco wykluczyla wstepnie T21 ale powiedziala, ze duza przeziernosc karkowa moze byc zwizana z innymi chorobami i skierowala mnie na "amniopunkcje z ocena kariotypu metoda mikromacierzy cytogenetycznej". Podobno standardowa amniopunkcja u mnie sie nie sprawdzi. Troche mnie nastraszyla chorobami jednogenowymi etc. Mowila tez, ze badanie nie wykryje mi mozajki. (myslalam ,ze jednak wykrywa...) Mówila, ze czasem skutki duzej przeirnosci pojawiaja sie w przyszlosci i trafiaja do nich na diagnostyke dzieci kilkuletnie.
    Ze wgledu na wiek i wskzania medyczne mam miec badanie na NFZ z czego sie ciesze, bo nie musze doplacaj do mikromacierzy. Co mnie zdziwilo, to mowili mi w tej placowce,ze czeka sie okolo 10 dni. W innej, ze do 14... Dziewczyny tutaj pisaly cos o 5 dniach

Mikromacierze wykrywają dużo wad niestety nie wszystkie. Tak mówił mi genetyk z IMID
    Czy faktycznie mikromacierze (przy dobrym wyniku) sa pewne, ze z dzieckiem jest ok ?
    Mikromacierze wykrywają dużo wad ale

• Aga82# Przyjaciółka

Wysłany: 25 marca 2021, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też miałam to badanie prawie rok temu

• Aga82# Przyjaciółka

Wysłany: 25 marca 2021, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na wynik czekałam 5 dni. W poniedziałek miałam pobrany płyn a w piątek rano miałam wynik

• Aga82# Przyjaciółka

Wysłany: 25 marca 2021, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawdą też jest ze mikromacierz nie wykrywa mozaiki - miałam to zaznaczone w wyniku badania.

• Martka89 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2021, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga82# wrote:
    Ja na wynik czekałam 5 dni. W poniedziałek miałam pobrany płyn a w piątek rano miałam wynik

Jeśli jesteś doświadczona w temacie to powiedz mi ile realnie trzeba się maksymalnie oszczędzać?
    Czy po czasie największego ryzyka można wrócić do normalnego funkcjonowania?

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Aga82# Przyjaciółka

Wysłany: 25 marca 2021, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja leżałam przez dwa dni a później do tygodnia oszczędny tryb życia. Głównie bez dźwigania - ja takie miałam zalecenia ale z tego co wiem lekarze różnie mówią. Jedni mówią żeby się oszczędzać a inni twierdzą żeby normalnie funkcjonować już kolejnego dnia.

• Aga82# Przyjaciółka

Wysłany: 25 marca 2021, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po max dwóch tygodniach wracasz do normalnego funkcjonowania.

‹‹ 581 582 583 584 585 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ