X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2015, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fistaszku jeśli pappe masz dobra a bhcg wysokie to na pewno przez luteinę. dobrze ze Tobie lekarz od razu powiedzial ze moga wyniki przez to zakłamane. mi od razu się pytali czy biorę luteinę oraz jak dosżło do zapłodnienia bo wszytsko a wpływ na krew. Cieszę się że mamy kolejne bliźniaki:) ale czad!! ale powiedz mi ile masz lat? bo po USG tez nie masz wyniku rewelacyjnego ale być może przez wiek. I piszesz ze Chodzi tylko o jedno z blizniat jak juz?
    Co do tego jak to przeszłyśmy to wspólnie. rozmaiwiłyśmy bez ogródek o obawach, każda z nas się rozumiała bo każda przechodziła przez to samo. ale nie było łatwo nie mniej musze przyznac ze to forum dało mi więcej spokoju niż ktokolwiek inny. Miałyśmy szczęscie poza jednym niestety przypadkiem który też wspólnie przeżywałyśmy i przepłkałyśmy reszcie się udąło i dzieci nasze będą zdrowe:) Nie będę ukrywać że czeka Cie teraz ok 3 tyg cięzkich...emocjonalnie rozbitych, ale dasz radę:) Pytaj o co tylko chcesz każda z nas chętnie opowie Ci o własnych doświadczeniach i przeżyciach. Ja osobiście nie chciałam z nikim poza forum rozmawiać na temat ciąży, unikałam portali ciązowych i dziecięcych i kazda z nas czytała i czytała i prawie doktoraty z genetyki zrobiłyśmy.:)

Michcia. to dobrze że jesteś w somku i ze szyjka się wydłużyła((ciekawe jak hehehe ale ważne że jest ok)

Misi@ nooo z tymi za duzyi rozmiarami to wiesz, moja ciotk atez mi zawsze kupuje ze 3 rozmiary wieksze...nie wiem mopwi ze na przyszlosc..... na 18 dostalam majtki Xl a nosiłam Xs, nawet na moją mamę były za wielkie, skońcyzły jako szmatki heheh

Pati a co Ty robisz zawodowo ze od razu kregosłup poczułas??

Misi@ lubi tę wiadomość

1usawn154wlkwiec.png[/link]
    NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2015, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się jako ŻONA! :) Nadrobiłam Was dziewczyny:)

Michcia – Moja wizyta była dość długa. Byłam badana ginekologicznie i wszystko jest ok (nie pytałam o szczegóły, bo nie chciałam zacząć się schizować długością szyjki i tym wszystkim – skoro mówi, że ok to ok – nie drążyłam). Później wypisał mi skierowanie na ten test obciążenia glukozą i mam iść na początku 25 tygodnia. Lekarz dał mi przepis jak sama mam zrobić tą glukozową miksturę i nakazał, żeby nie pić tej z przychodni. A Wy jak miałyście?
    Jeżeli chodzi o USG to dzidzia jest tak ruchliwa, że nie dało się uchwycić prawie żadnego ładnego ujęcia twarzyczki.
    Kolana znów na uszach – dzidzia zwinięta w precel – moja akrobatka <3
    Na koniec zaczęła boroczka mieć czkawkę z tego wszystkiego. Pierwszy raz w życiu widziałam czkawkę płodu na USG.

IviQ – Ślub odbył się o godz. 14:00:) Pojechaliśmy do urzędu, później restauracja i następnie impreza w domu. W urzędzie nogi trzęsły mi się jak galareta!!!

Michcia – Bardzo mi przykro z powodu skracającej się szyjki :(

IviQ, Misi@, zai2014 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2015, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michcia – powiedz proszę co to jest ten pessar? Na czym to polega? Jestem kompletnie zielona w temacie szyjki.

Fistaszek – kochana, to prawda, że test możesz wykonać już w 12 tygodniu, ale ja bym poczekała chociaż tydzień dłużej, bo ponoć w tak wczesnej ciąży często jest za mało DNA we krwi i niestety trzeba powtarzać badanie.
    Napisz mi proszę ile dokładnie wyszło Ci tej bety (MoM)?
    Ja również brałam podobna dawkę luteiny – 600mg.

Misi@, Pati78, zai2014- dziękuję kochane za życzenia! ;* <3
    Niebawem wstawię Wam fotkę jak wyglądałam!

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2015, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/fcb76f4af43a.jpg

IviQ, Misi@, SweetCherryPie lubią tę wiadomość

• IviQ Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2015, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Alicjo:))) żona jak to brzmi:) gratulacje Kochana i wszystkiego dobrego na nowej drodze zycia:)
    PS cudna obrączka :)))))))))))))))))))))

Fistaszek może Alicja ma rację z poczekaniem tego tygodnia. ale wiem że to będzie kolejny tydzień oczekiwań.... Ja byłam bodajże w 13 ale Nifty które ja miałam z tego co pamiętam robi się już od 10 tyg, nie wiem jak harmony może też od 10go tylko kazali poczekać do 12go własnie z tych przyczyn?.

alicja_ lubi tę wiadomość

NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2015, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicjo jeszcze raz wszystkiego dobrego ;) Sliczna obraczka ;)
    Peser to jest taka klamra na szyjke, dzieki czemu nie rozwiera sie i nie skraca.
    Podobno zakladanie jej nie jest bolesne ;)
    Kolorowych snow ;)

• zai2014 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2015, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam świeżo upieczoną żonkę- obrączka piękna. Moją uwagę przyciągnęły również pazurki- bardzo ładne :) -takie małe moje zboczenie zawodowe :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2015, 23:57

Bliźniaki są z nami :*
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzien doberek wszystkim:)

• Fistaszek Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry. Dzieki dziewczyny. a wiec tak. Lat mam 30. Z obserwacji pani dr tylko przeziernosc karkowa 2,2 buzdzi watpliwosci, drugi maluch ma 1,6 i przy nim wyszlo ryzyko 1:1250. Badanie robila dr Rozmus, bo ja tez jestem z Gyncentrum z Katowic. Przeplywy w serduchu ok, kosc nosowa obecna, reszta z dl ciala ok. Wiek wiekszy o dwa bodajrze dni, maluchy rosna stosunkowo tak samo, rozni je dwa milimetry. Wg niej tylko ta przeziernosc karku. Dr kazala poczekac do 12 tc przy harmony. Co do Nifty to widze sprzeczne informacje, w niektorych miejscach pisza, ze nie stosuje sie go przy bliznietach. Cena ta sama, a pani dr zna sie akurat chyba bardziej na harmony. Bylismy tez u dr Ilskiego, zeby nas skonsultowal, ale nic nowego nie powiedzial, tylko chcial robic amnio. Pani dr rozmus powiedzial, nam, ze dr Ilski ma swietna reke do amnio, ale ona przy zaburzonym jednym parametrze jest zwolennikiem jednak testow nieinwazyjnych. A jakbym robila amnio to zeby przyspieszyc wynik musialabym zaplacic niestety za test fish 2x900 zl co w sumie daje 1800, prawie tylke co harmony. Pamietam, ze beta wyszla mi 350, ale musze znalezc wynik w normach Mom

34bws65ga0j0xbs5.png
    relgio4pb80c7l0k.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2015, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję bardzo za życzenia ;*!

I Nifty i Harmony można niby od 10tc robić, ale przed wykonaniem ostrzegają zawsze żeby odczekać co najmniej co 13-14 tygodnia, bo wcześniej faktycznie może nie wyjść i czas oczekiwania tylko się podwoi, bo trzeba będzie powtarzać badanie.

Fistaszek – kurde kochana, ale sama przezierność 2,2 nie podwyższyła by samego ryzyka z USG aż do 144 chyba... ? Tak mi się wydaję, ale mogę się mylić... U nas dziewczyny na grudniówkach wielokrotnie miały NT powyżej 2 i nie miały takich wyników. Zresztą norma NT to 2,5, a niektórzy uważają nawet, że 3. Głowa do góry.

• Fistaszek Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani dr nam powiedziala, ze tylko ta przeziernosc udzi jej obawy, nic wiecej. Podtswowe ryzyko dla mojego wieku to 1:500 okolo. Tak ogladam te wyniki i wszytsko inne jest w zupelnej normie. Chodi o to, ze dzieciaki byly male, bo maja po 46mm i 49mm, wiec w pierwszym mozliwym do zrobienia pomiarze. I z tego co widze to ta przeziernosc jest na gornej granicy normy.. Inne markery sa opisane : przeplywy:prawidlowe, kosc nosowa:obecna , czaszka:obecna, kregoslup:prawidlowy, serce w klatce piersiowej, brzuch:obraz prawidlowy, zoladek:widocny, pecherz moczowy:widoczny, rece pbie widoczne, stopy:obie widoczne, wszystko inne w normie. Wiec chyba ten wymiar nt jest po prostu za duzy na tak male dzieci

34bws65ga0j0xbs5.png
    relgio4pb80c7l0k.png
  • Fistaszek Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciekawa jestem, czy biora pod uwage w wyliczneich to, ze mialam w pierwszej ciazy zaznaczona niska wage urodzeniowa dziecka?

34bws65ga0j0xbs5.png
    relgio4pb80c7l0k.png
  • Fistaszek Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widze, ze na tych wykresach dla tej dlugosci dzieciakow pzreziernosc karkowa powinna byc najmniejsza(stosunkowo do coraz wiekszych dzieci). Mysle, ze stad wynikal taki wynik, bo gdyby widziala cokolwiek innego to by powiedizal, zreszta jak mowilismy o rozwiazaniach to podkreslila, ze jest to jedyny marker, dlatego nie poleca nam amnio

34bws65ga0j0xbs5.png
    relgio4pb80c7l0k.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2015, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zai2014 wrote:
    Witam świeżo upieczoną żonkę- obrączka piękna. Moją uwagę przyciągnęły również pazurki- bardzo ładne :) -takie małe moje zboczenie zawodowe :D

dzięki kochana!:)

zai2014 lubi tę wiadomość

• Fistaszek Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicja_ pamietam, ze zalozenie obraczki to cos wyjatkowego:-0 Wszystkiego najlepszego!

34bws65ga0j0xbs5.png
    relgio4pb80c7l0k.png
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fistaszku. Michcia też miała NT 2,2 i Harmony wyszło że wszystko ok. Ja miałam Nt 1,0 czyli bardzo nisko a i tak z racji wieku miałam przy USG 1:trzystu ileś. U Ciebie obniżył wiek( bez sensu ten marker wg mnie bo tylko stresuje przecież badamy dziecko nie matke kurde nooo)

Jeśli miałaś tak wcześnie widoczną kość nosową i wszystkie przepływy ok to ja bym się wogóle nie stresowała, ale wiem jak to jest wystarczy ze lekarz cos powie i juz zasiane ziarno niepewnosci a ta pewność chcemy mieć!!!. Jeśli wydatek 2500 zł na harmony nie jest dla Ciebie nozem na gardle to zrób będziesz się cieszyła potem ciążą zamiast stresować przez następne misiące. Jednak byłabym spokojna na Twoim miesjscu. Mi od razu Pani od Nifty powiedziala ze wiek na pewno zepsuł bardzo wyniki i u Ciebie jest podobnie bo naprawdę NT 2,2 jest w normie i wcale nie przy jakiejs tak granicy tylko w normie bo u nas co prawda niektorzy biora 2,5 ale na zachodzi i gdzienigdzie w pl podaje sie juz 3,0 do tego brak lub niewyrazna kosc nosowa.

• Fistaszek Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylismy sie dizisaj dowiadywac miedzy Nifty i Harmony, jezlei chodzi o nas. I roznica jest taka, ze pierwsza "seria" Nifty byla przeznaczona tylko dla ciaz pojedynczych, a Harmony od poczatku dla takich i takich. Teraz tez juz Nifty mozna przy blizniakach, ale zdecydowalismy sie ejdnak na Harmony. W piatek badanie

34bws65ga0j0xbs5.png
    relgio4pb80c7l0k.png
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Generalnie badania są podobne, więc myślę że nie ma aż takiej wielkiej różnicy między nimi. Oba bazują na DNA dziecka różnią się tylko metodą analizy, ale oba maja podobną dokładność. no to w pt badanie to gdzies ok 15 wyniki pewnie. Oby szybciej. Trzymamy kciuki:)

• Fistaszek Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam taka nadzieje, ale szukalismy roznic, bo cena tez bardzo podobna.Byleby do wyniku, bo juz chce sie spokojnie cieszyc dzieciakami

34bws65ga0j0xbs5.png
    relgio4pb80c7l0k.png
  • Michcia Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2015, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    Nie piszę, bo ciągle jestem w szpitalu i w sumie nie wiem jakie są prognozy, że tak powiem. Humor do dupy.

Alicja, gratulacje :-) teraz wypoczywaj i baw się na swoim honey-baby moon ;-)

Fistaszek, ja myślę, że u Ciebie ryzyko podniósł nie tyle wiek, co ciążą bliźniacza i in vitro, bo te parametry też są chyba brane pod uwagę do statystyk, prawda?

Ja mam 29 lat, NT też 2,2, ale przy crl chyba 6,7, czy coś koło tego.
    I ryzyko z wieku miałam 1:704, a po usg gdzie wszystkie parametry ok spadło do 1:1500 coś. Dopiero krew je skopała.

Ja zrobiłam Hormony w Genomie właśnie i mnie wynik uspokoił, czego Tobie również życzę :-) tylko ja poleciałam na badanie dzień po wynikach pappa, bo bym na zawał zeszła w przeciwnym razie ;-)

A ja na czwartek mam w Genomie termin na usg trzeciego trymestru no i chyba się nie załapię, bo raczej nie wyjdę do tego czasu.
    A tak by mi się teraz przydało obejrzenie małej w 4d na poprawę nastroju :-(
    No chyba, że jakaś dwugodzinna przepustką wchodzi w grę, ale to bliżej czwartku zapytam.

A Wy jak się czujecie? IviQ, lepiej po sobotnich harcach?
    Misia, odpoczywasz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2015, 07:09

NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę! :-)
    16.09.15 - ZDROWA OLKA :-)
    gg64k6nlx91zx5z2.png
‹‹ 60 61 62 63 64 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ