Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyLekarz, kt. przeprowadzał mi amino. Powiedział mi, ze wszedzie są staredane dotyczące aminopunkcji ( utrata1- 2%) a tak naprawdę jest prawie 0%, że coś się wydarzy.Czy mówil prawdę, czy mnie uspokajal, tego nie wiem i chyba nie chce już wiedzieć, ale jeszcze u dziewczyn na forum, z kt. podczytywałam, nie znalazłam informacji by coś się wydarzyło po zabiegu.
Mąż mnie pilnowal przez te trzy tygodnie bym nic nie robiła i nie przeforsowała się. Teraz tez mnie pilnuje/ Kochany
Bedziesz zestresowana do końca ciąży jeśli nie wykonasz badania. Życie w niepewności nie jest dobre. Ja miałam lepsze momenty i gorsze, zwłaszcza jak widziałam małe ciuszki to sie rozklejałam. Probowałam być silna i myśleć racjonalnie, w końcu zajmuje się w pracy wspomaganiem niepełnosprawnych z różnymi dysfunkcjami.
Musisz sama podjąć decyzję. Daj znać koniecznie co zdecydowałaś. Jeśli mogę Tobie jakoś jeszcze pomóc to pytaj śmiało. Jesteśmy tu wszystkie po to by sie nawzajem wspieraćWiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2015, 23:08
alicja_ lubi tę wiadomość
-
Hm, Myszata, ja nie do końca rozumiem, na jakiej podstawie gin sugeruje amnio - czy torbiele mogą być traktowane jako jakiś marker wad? Tłumaczył coś więcej?
Amnio to jednak jest badanie inwazyjne i robi się je zazwyczaj, gdy na podstawie markerów z USG i krwi ryzyko wystąpienia wady jest większe niż 1:300. Nie wiem, jak to się ma do tych torbieli.
Może zanim podejmiesz taką decyzję, idź to skonsultować z lekarzem genetykiem, czy wg niego są podstawy do takiego zabiegu, bo robienie amnio "profilaktycznie" to chyba średni pomysł.
Jeśli chodzi o ryzyko powikłań, to faktycznie różne dane się znajduje, a z obserwacji historii na forach można wywnioskować, że bardzo rzadko się coś złego dzieje. Ja jednak śledzę od kwietnia jeszcze inne forum (o przezierności karkowej) i tam niestety jedna z dziewczyn poroniła po amniopunkcji - dziecko było zdrowe.
Nie chcę straszyć, bo ja mam doświadczenie zerowe - sama mimo wysokiego prawdopodobieństwa wady nie zdecydowałam się na badanie inwazyjne, ale nie wykluczam, że w innych okolicznościach bym je zrobiła. Tym bardziej, że ja nie byłam gotowa na kontynuowanie ciąży z wadą genetyczną.
Podsumowując, ja bym skonsultowała to jeszcze z lekarzem genetykiem. W sumie jesteś już po 20 tygodniu, dzieciuch coraz większy, coraz więcej widać na USG, a większość wad gen. jednak da się wykryć w badaniu USG już na poźniejszych etapach
I oczywiście informuj na bieżącoNT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę!
16.09.15 - ZDROWA OLKA
-
Dziewczęta, jak piątek się zapowiada?
Alicja pewnie już nieprzytomna ze stresu co z kiecką w końcu?
Ja się obudziłam o 6, bo przecież JUŻ na 20 mam wizytę, to najwyższy czas zacząć się solidnie stresować
A za 20 min. przybywa do mnie kosmetyczka na pedicure, obym jakoś wysiedziała grzecznie na tym zabiegu, to znowu będę mieć 3-4 tyg. spokojualicja_ lubi tę wiadomość
NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę!
16.09.15 - ZDROWA OLKA
-
nick nieaktualnyHej, no wlasnie zdziwilo mnie, ze odrazu zaproponowal amnio, bez zadnych badan z krwi, testow... sam wczesniej podsumowal, ze te torbiele to jest slaby marker wad genetycznych, przed ewentualna amnio zaproponowal konsultacje z genetykiem zeby omowic usg... juz oglupialam...
-
nick nieaktualnyAlicjo trzymamy kciuki za jutrzejsza impreze !
Myszata a umowilas sie juz z tym genetykiem?
Wczoraj z ciekawosic czytalam o tych torbielach i one czesto sie wchlaniaja. Miejmy nadzieje, ze tak bedzie u Was. Skonsultuj sie. Ja mysle, ze jak amino zrobi dobry lekarz i pozniej odpoczywasz, to nie powinno sie nic wydarzyc. Ale ja jestem z tych zwariowanych optymistek, wiec wiesz ;p
Porozmawiaj z mezem co jest dla Was wazne, byscie mogli wspolnie podjac decyzje, kt. Nie bedziecie zalowac.
Michcia powodzenia z kosmetyczka
IviQ uwazaj na siebie i nie przepracuj sie. Dzis piateczek wiec bedzie chyba latwiej przystopowac
Milego dnia!alicja_ lubi tę wiadomość
-
Teraz mi przyszło do głowy, że mogłaś wcale nie mieć prenatalnych w 1 trymestrze, bo jeśli 92 to Twój rocznik, toś młodziutka i może nikt nie sugerował, że trzeba
NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę!
16.09.15 - ZDROWA OLKA
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
No to myślę, że trochę się gin pospieszył z tą amniopunkcją, zanim wyniki zostały skonsultowane.
Jesteś umówiona już na jakąś wizytę w tej sprawie? Do tego czasu głowa do góry i pozytywne nastawienie!NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę!
16.09.15 - ZDROWA OLKA
-
nick nieaktualnyMichcia wrote:Dziewczęta, jak piątek się zapowiada?
Alicja pewnie już nieprzytomna ze stresu co z kiecką w końcu?
Ja się obudziłam o 6, bo przecież JUŻ na 20 mam wizytę, to najwyższy czas zacząć się solidnie stresować
A za 20 min. przybywa do mnie kosmetyczka na pedicure, obym jakoś wysiedziała grzecznie na tym zabiegu, to znowu będę mieć 3-4 tyg. spokoju
HEJ!
Powiem Wam, że wczoraj byłam taka wyluzowana… a dziś…
Rano obudziłam się z bolem brzucha (z nerwów) i myślą "O KURDE TO JUŻ JUTRO!!!!!!"
Ledwo się dopinam w tą kieckę - pójdę w niej, a po obiedzie przebiorę żeby za długo się nie cisnąć.
Musze jutro wstać ok. 7 żeby sie ze wszystkim wyrobić. Wyślę Wam fotkę jak wyglądałam! Trzymajcie kciuki!Misi@ lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Alicja, nie da się tego chyba zupełnie bez stresu przejść, ale będzie super, zobaczysz!
Oczywiście, że trzymamy kciuki. Głównie, żebyś się jak najmniej denerwowała, bo wszystko inne będzie idealniealicja_ lubi tę wiadomość
16.09.15 - ZDROWA OLKA
-
no zostawic Was na trochę to ciężko coś ogarnąć:p
myszata; podczepiam się pod ciekawość Michci na jakiej pdst kieruja na amnio skoro torbiele często się wchłaniają, ale też byc może próbuja sił skoro nie było prenatlanych ok 11 tyg. Ja widzisz nie jestem za specjalnie za amnio ale daltego że w bydgoszczy niestety gdzie mieszkam jest duży odsetek poronień z tego co wiem sami partacze wiec mi lekarka powiedziała ze jest spora szansa na poronienie chyba ze zrobię w innym mieście najlepiej prywatie. W końcu się nie zdecydowałam. Ale pewności w żadną stronę Ci nikt nie da. Pomijam ze w moim przypadku nie było opcji oszczędzania się przez 3 tyg więc to był kolejny argument na nie i zdecydowalam się na nfty. Powiem tak jeśli nosisz się z zamiarem usunięcia ciąży w razie w(choć nic na to nie zapowiada) to bym to amnio robiła, ale jeśli nie to bym sie zastanowiła i zaciągnęła konsultacji u innej gin i przede wszystkim genetyka, w tym tyg wiele wad które towarzysza wadom genetycznym jest widoczne na USG prenatalnym. NIe wszystkie, ale amnio też wszystkiego nie wykryje więc jak to powiada Michcia pewności nigdy nie bedzie, nawet po urodzeniu. Mysle tez ze teraz jest mniejsze ryzyko poronienia, gdyz dziecko ma juz wykształtowane narządy i im jest starsze tym szansa że coś się stanie maleje wiec to może jest na plus do amnio, nie mniej ryzyko zawsze jest.Tka jak napisałaś sama musisz podjąć decyzję. moze gdybyś miała prenatlane obione byłoby nam łatwiej coś doradzić a tak nie wiemy własciwie dlaczego oni cchą to amnio. chyba raczej zapobiegawczo niż z realnego zagrożenia
Ja laseczki dziś jak zombie chodzę od rana. nie chciaybyście widzieć jaki sjgon zrobilam w kuchni robiąc sniadanie i zacinając się przy tym, wszystko mi leciało z rąk, ketchup na stół zamiast do kanapki woda obok zamiast do szklanki...masakra i tak mam cos cały dizeń. po3 razy ta sama polise wystawiam bo bledy robie i spac mi sie chce masakrycznie, ale jak pisała
Misi@ juz pt......dam radę
Michcia to masz dizen pieknosc:)
Alicjo a co z sukienką dało coś radę???[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek ))) -
nick nieaktualnyAlicjo &&&&&&&&&&&
Michcia odezwij sie po wizycie
Iviq jutro odpoczywasz
A ja zmienilam koncepcje naszej sypialnio- dzieciecego pokoju. Maz schwycil sie za glowe, bo musi przerobic szafe i poprzenies ja do salonu.
Minus nie mam miejsca na ksiazki musze je wywiesc do rodzicow a ja je tak kocham...no ale konfort Antoniego najwazniejszy -
No własnie Michcia odezwij się po wizycie
tak ja jutro rano praca do 13 i tym razem troche dalszy wyjazd bo tleń czyli jakies 60km od domu:) bo mam polise ośrodka do zawiezienia wiec pożyteczne z przyjemnycm:)
MisiQ coś Ty tam wymyśliła heheh[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek ))) -
nick nieaktualnyMamy w sypialni taka ogromna szafe i wymyslilam, ze srodkowa czesc, tam gdzie jest lustro ma wyciac, poskladac reszte i wyniesiemy do innego pokoju, a na to miejsce wstawimy dwie komody. Zaproponowalam tez kupno mniejszego loza, ale sie nie zgadza;/
No i regal, na ktorym mam ksiazki, tez wniesc do sypialni, byloby na kosmetyki dla synka. A dodatkowo on maz by zrobil jeszcze jeden regal do salonu.
Nie wspomnialam mu jeszcze, ze wymyslilam, ze trzeba mu zrobic taki kacik do zabawy, ale moze narazie nie bede wspominac, niech sie z tym oswoi ...sesese alez jestem okrutnaWiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2015, 17:20
-
IviQ, to dziś po powrocie do domu pępek do góry i przeczekać ten dzień, zanim sobie krzywdę zrobisz
Misia, widzę, że syndrom wicia gniazda dopadł Cię w pełni. A Ty dopadłaś męża pracowity weekend mu się szykuje!
A ja właśnie dostałam mms od przyjaciółki, też ciężarnej z terminem na 10 sierpnia, że... rano urodziła małego potomka trochę przed terminem, ale córeczkę urodziła w 28 tyg., więc teraz ten 38 tydzień to właściwie koniec ciąży Na szczęście oboje mają się dobrze. No, ale rzuca to kurtynę przerażenia na mnie, bo jestem następna w kolejceMisi@ lubi tę wiadomość
16.09.15 - ZDROWA OLKA
-
A, Misia, tak sobie pomyślałam, chociaż to oczywiście nie przystoi przyszłej matce, bla bla bla, że jakbym miała wszystkie książki wywieźć do mamy, to nie wiem, czy bym nie wolała wywieźć tam młodej
No, ale to ja i moje czarne poczucie humoru. Plus miłość do książek
Misi@ lubi tę wiadomość
16.09.15 - ZDROWA OLKA