X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Martii Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2015, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale powiedzcie mi, czy idąc tam 20+6 wg OM nie bedzie za poźno? Ile czeka sie na amino?
    Mam przełozyć wizyte na wczesniejszy termin?

w5wq2n0a3flpwu4d.png

20100918610117.png
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2015, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powiem tak jak przelozysz na wczesniej to połowkowe nie będzie dokładne, a jak póżniej to być moze bedize za póżno na amniopunkcje bo rozne zrodla roznie podaja ze do 19 lub 20 tyg a ktos podawal ze do 25. Wiec musialabys spytac tak gdzie ewentualnie robic bys chciala. pamietaj ze jeszcze sie czeka na wyniki, ale powiedz mi czy Ty chcesz to zrobic dla pewnosci czy myslisz o usuwaniu ciazy? tylko ze ja wogole nie wiem po co Ty o tym myslisz przy tych wynikach....

1usawn154wlkwiec.png[/link]
    NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2015, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyróżnia się amniopunkcję wczesną, przeprowadzaną pomiędzy 16. a 18. tygodniem ciąży, lub późną - po 20. tygodniu ciąży. W pobranym płynie owodniowym można przebadać zarówno złuszczone komórki płodu, jak i składniki biochemiczne, obrazujące jego metabolizm. Amniopunkcja wczesna ma za zadanie wykrycie ewentualnych anomalii płodu, podczas gdy amniopunkcja późna służy ocenie jego stanu, jak np. w przypadku izoimmunizacji matki lub płodu bądź podejrzenia przedwczesnego porodu. Amniopunkcja jest badaniem niepozbawionym ryzyka (u matki mogą wystąpić niewielkie infekcje lub krwotoki, w 0,5% przypadków dochodzi do poronienia) i z tego względu wykonuje się je wyłącznie w szczególnych przypadkach, do których należą przede wszystkim:
    1) wiek matki powyżej 35 lat, ze względu na wzrost częstotliwości wystąpienia anomalii chromosomowych, wywołujących np. zespół Downa;

2) rodzice będący nosicielami choroby genetycznej;

3) dziedziczne schorzenia płciowe, przy występowaniu których konieczne jest ustalenie płci płodu;

4) dziedziczne schorzenia metaboliczne;

5) podejrzenie niedorozwoju cewy nerwowej, z której wykształca się układ nerwowy.

NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • Martii Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2015, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozjaśniłaś mi w głowie, jak zwykle zresztą, dziękuje!!
    Jeśli przełoże na wcześniej nie wiem czy moja gin sie zgodzi przeprowadzić badanie połówkowe,bo upierała sie przy 25.08, ale faktycznie z jej terminem może być późno, bo jeszcze te nieszczęsne wyniki. Nie jest łatwo mi o tym pisać, jeśli po amnio wyszłoby, że dziecko jest nieuleczalnie chore na chwilę obecną zakładam, że usunęłabym ciąże dlatego tak przeliczam ten czas, bo to chyba do konca 22tyg.

w5wq2n0a3flpwu4d.png

20100918610117.png
  • Michcia Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 06:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martii, naprawdę rozumiem, że się stresujesz. I wierz mi, nie oceniam, bo sama zdecydowałabym się przerwać ciążę po pierwszych prenatalnych, gdyby Harmony wykryło wadę, ale szczerze. Teraz chodzi o dobro dziecka, Twojego zdrowego dziecka. I tak jak pisze IviQ, wcześniejsze połówkowe nie mają sensu, Twoja gin się nie 'upiera', tylko działa zgodnie ze sztuką.

Naprawdę musisz stanąć na rzęsach i uwierzyć w swoje maleństwo, bo obawiam się, że jak połówkowe wyjdzie DOBRZE to Ty zamiast się cieszyć, wpadniesz w panikę. Bo na usg trzeciego trymestru też mogą wyjść nieprawidłowości, ale wtedy będziesz musiała urodzić.

A i z tego co wiem, to w którymś ze szpitali w Warszawie chyba, zdarza się, że terminują ciążę do 24 tygodnia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2015, 06:32

Martii lubi tę wiadomość

NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę! :-)
    16.09.15 - ZDROWA OLKA :-)
    gg64k6nlx91zx5z2.png
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti hm patrzac na Twoje watpliwosci i upieranie sie z niewiadoych przyczyn na amnio to je zrob teraz i juz a polowkowe w terminie jak wypadaja bo chyba inaczej sie nie uspokoisz widze. Choc naprawde dla mnie robienie amnio przy Twoich wynikach jest zbedne, ale skoro ma Ci to dać spokój... to zrób od razu a polowkowe pozniej i juz.

Martii lubi tę wiadomość

• basiurka Ekspertka

Wysłany: 29 lipca 2015, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny, czy która ma tu powyzej 35 lat? Ja byłam wczoraj na usg prenatalnym, najpierw ze wzgledu na wiek lekarz takie dane wprowadził ze mi szczeka opadła, nastepnie po usg wyniki dobre, teraz czekam na wynik pappa i powiedział ze te wartosci beda usrednione. Tak jednak sie zastanawiam ze chyba pappa raczej powinien wyjsc chyba dobrze, jednak czy nie warto tez zrobic nifty? Czytałam na necie rozne wyniki (gorsze od moich) i lekarze nie kwalifikuja do amnopunkcji, poniewaz to nawet obnizone parametry nie kwalifikuja do amniopunkcji, musza byc te wyniki po prostu złe. Czytałam tez ze Nifty mozna robic do 24 tygodnia ciazy, wiec w sumie mam czas na zastanowienie sie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2015, 09:03

• Martii Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michcia, święte słowa. Przejrzałyście mnie juz na wskroś. Teraz czuje, że ciąża chyba jednak jest zbyt silnym przeżyciem na moją wątłą psychike. Myślałam, że bede bardziej lajtowo do wszystkiego podchodzić, ale wyszła moja pokręcona natura. To moja pierwsza i ostatnia ciąża, bo skończe w pokoju bez klamek.
    Kurcze, mam siebie dość. Boje się uwierzyć, że jest ok i nic nie robić, nie kombinować... Co to będzie jak dziecko się urodzi. Chyba jak zacznie chodzić przykleje je do krzesła żeby nic sobie nie zrobiło...

IviQ, chodziło mi po głowie zrobienie amnio prywatnie,żeby mieć anielski spokój w końcu, ale mąż się nie zgadza. Powiedział, że jak lekarz zleci z konkretnych przyczyn i da skierowanie to tak, sama nigdzie nie bede łazić. On jest pozytywnie nastawiony, uważa, że przesadzam, jak wy. Tylko ja w naszej rodzinie tworze cuda.

Czyli, podchodząc racjonalnie powinnam iść na wyznaczony przez lekarza termin, mając w głowie pozytywne myśli? :)

w5wq2n0a3flpwu4d.png

20100918610117.png
  • Martii Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra, podumałam, podumałam. Potwierdziłam wizyte w terminie, jaki wyznaczył mi lekarz, nie kombinuje. Musi być dobrze!

IviQ, Pati78 lubią tę wiadomość

w5wq2n0a3flpwu4d.png

20100918610117.png
  • Michcia Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę, że to jedyne rozsądne wyjście, każde inne byłoby ze szkodą dla dziecka. Musisz zacząć patrzeć na ciążę przez pryzmat dobra malucha, a nie wyłącznie własnego strachu. Nie jest łatwo, ale nie ma innej drogi.

Martii, IviQ lubią tę wiadomość

NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę! :-)
    gg64k6nlx91zx5z2.png
  • Michcia Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wg belly zaczynam dziś 8 miesiąc. Skończony 30 tydzień, zaczynam 31.

Dziś jest bardzo zły dzień. Kroplówkę z Fenoterolem zastąpili kroplówką z magnezem i od rana brzuch twardnieje po kilka razy na godzinę.

Wczoraj mi badali szyjkę - podobno przez te cztery dni się nie skróciła. Jest zamknięta i twarda. KTG nie wykazuje skurczy. A brzuch się stawia. Czuję się tak zdołowana i bezsilna, że łzy napływają do oczu.

Obie ręce pokłute wenflonami, bolą jak nimi ruszam, wizyta w WC to wyprawa z tym moim stojaczkiem na kroplówkę, a biegam tam przynajmniej dwa razy na godzinę.

I niby nic się nie dzieje gwałtownego, lekarze nie mówią, że jest ryzyko, że tu urodzę na dniach, ale też nie przechodzi mi.

Już mi wszystko jedno, mogę tu leżeć ile trzeba, tylko żeby na razie zachowali status quo. Czyli mała w środku jak najdłużej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2015, 13:31

Kaśku, Misi@, alicja_, zai2014 lubią tę wiadomość

gg64k6nlx91zx5z2.png
  • Martii Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michcia, nie wiedziałam, że jesteś teraz w szpitalu, a jeszcze mnie uspokajasz z wyimaginowanymi problemami, silna z Ciebie babeczka!
    Życzę Ci, żeby wszystko zakończyło się pozytywnie. Trzymaj się dzielnie.

w5wq2n0a3flpwu4d.png

20100918610117.png
  • Kaśku Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michcia trzymaj się dzielnie!!!
    Musi być dobrze!!

A polubiłam za 8 miesiąc. Rany :-P

Tak tylko jeszcze zapytam, bo kiedyś dawno czytałam że czasem po 20tc pojawiają się takie "niby skurcze" i to nic groźnego bo to macica sobie ćwiczy do porodu - może u Ciebie to właśnie te ćwiczenia?

Ooo tutaj np. o tym piszą:
    http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/skurcze-macicy-w-ciazy-rodzaje-skurczow-ciazowych-jak-rozpoznac-skurcz_41929.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2015, 13:44

8R8Zp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2015, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubie za 8 miesiac ;)

Michcia biedulko ;(
    Mam nadzieje, ze to szybciutko sie skonczy. I bedziesz mogla wrocic do domku. A moze te skurcze sa spowodowane stresem?
    Sprobuj sie zrelaksowac, choc wyobrazam sobie jakie to trudne.
    Mi maz nie pozwala wychodzic z domu, bo boi sie, ze zaczne rodzic ;)
    Wczoraj w nocy mojemu kuzynowi urodzil sie syn,a jego dziewczyna miala podobny termin do mojego i moj ukochany ma pietra, boi sie, ze urodze wczesniaka. Kochany jest, ale chyba przewrazliwiony ;p
    A szafy chyba nie przerabiamy...ale juz sie z tym pogodzilam. Nie mam juz motywacji jej posprzatac;/

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2015, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasku co u Ciebie? Jestes w Polsce czy w Szwecji?

• Michcia Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do pewnego momentu miałam nadzieję, że to te niegroźne skurcze.

Ale przez 5 tygodni szyjka z 42 mm skróciła się do ok 30 mm. I pomimo, że jej długość jest ok dla tego tygodnia, to za szybko to skrócenie postąpiło.

gg64k6nlx91zx5z2.png
  • Kaśku Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obecnie w Szwecji :-)
    Wreszcie przewieźliśmy wszystko i próbuję to jakoś rozpakować. Wiecie to straszne jest, wyrzuciłam lub oodałam bardzo dużo rzeczy tak myślę z 20%, w Se mamy większe mieszkanie niż w Pl a i tak jakoś to wszystko się nie mieści. Kiedy my tyle tego uzbieraliśmy?? :-)

A poza tym byłam na wizycie kontrolnej u ginka i nie jest źle choć mogło być lepiej... ale będę żyć.

IviQ lubi tę wiadomość

8R8Zp1.png
  • Kaśku Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michcia wrote:
    Do pewnego momentu miałam nadzieję, że to te niegroźne skurcze.

Ale przez 5 tygodni szyjka z 42 mm skróciła się do ok 30 mm. I pomimo, że jej długość jest ok dla tego tygodnia, to za szybko to skrócenie postąpiło.

Dobrze że choć teraz przestała się skracać. Trzymam kciuki i przytulam mocno choć wirtualnie.

Będzie dobrze!! Musi być dobrze!!

8R8Zp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jednak sie zdecydowalas ;) super!!!! Mam nadzieje, ze bedziecie szczesliwi i ze bedzie jednak coraz lepiej i niedlugo bedziecie tulic malego brzdaca ;)

Kaśku, alicja_ lubią tę wiadomość

• IviQ Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    basiurka wrote:
    Czesc dziewczyny, czy która ma tu powyzej 35 lat? Ja byłam wczoraj na usg prenatalnym, najpierw ze wzgledu na wiek lekarz takie dane wprowadził ze mi szczeka opadła, nastepnie po usg wyniki dobre, teraz czekam na wynik pappa i powiedział ze te wartosci beda usrednione. Tak jednak sie zastanawiam ze chyba pappa raczej powinien wyjsc chyba dobrze, jednak czy nie warto tez zrobic nifty? Czytałam na necie rozne wyniki (gorsze od moich) i lekarze nie kwalifikuja do amnopunkcji, poniewaz to nawet obnizone parametry nie kwalifikuja do amniopunkcji, musza byc te wyniki po prostu złe. Czytałam tez ze Nifty mozna robic do 24 tygodnia ciazy, wiec w sumie mam czas na zastanowienie sie.
    Hej. Ja mam 40 skończone. Mi USG wyszło super, ale test Pappa wyszedł źle i kierowali na amnio ale zrobiłam Nifty. NIe żałuję . Dziecko zdrowe a tak ryzykowałabym jego życiem, nerwami przerwą w pracy itd, a tak tyklko pieniędzi no i stresem. polecam. generalnie wiek obniża ryzyko sporo przy tych saych wynkach jakbym iała 20 lat nie było by kierowania na amnio a tak wiekowo uśrednili i dupa. a już pow 35 jest spore obniżenie wyników niestety. A jakie masz stosunki trisomii po USG?

‹‹ 62 63 64 65 66 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ