Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Michciu Kochana- bądź silna. Twoja dzidzia napewno jeszcze poczeka na odpowiedni moment. Najważniejsze że się nie pogarsza.
Alicjo droga, a przepraszam gdzie Ty masz te brzuch wywalony Taki malutki melonik połknęłaś i tyle, Ty chudzino. Ja jutro zaczynam 21 tydzień, no i brzuch u mnie to jak dwa razy Twój. Choć wszyscy mi mówią że mam mały, że niektóre babeczki w tym czasie, w ciąży pojedynczej mają większy. Ale jak widzę Ciebie to wydaje mi się ze ja połknęłam ale arbuza
Pati ja również uważam, że ryzyko 1:1900 to malutkie ryzyko. I nie ma się co łudzić: koncerny farmaceutyczne, lekarze,itd to jedna wielka korupcja. O tym że ręka rękę myje i nagania klientów przekonałam się nieraz podczas naszego leczenia i starania się o dzidzię. Przykre to ale prawdziwe.Bliźniaki są z nami :* -
Pati78 wrote:IviQ, nie pytam o siebie, ja jestem po amnio juz. I dlatego jak porownam swoje ryzyko t21 1:44 z tym, ktore opisalam, to dziwie sie, ze lekarz robil halo i namawial na nifty... Debil czy naciagacz??? CRL bodajze 58
[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek ))) -
Pati78 wrote:IviQ, nie pytam o siebie, ja jestem po amnio juz. I dlatego jak porownam swoje ryzyko t21 1:44 z tym, ktore opisalam, to dziwie sie, ze lekarz robil halo i namawial na nifty... Debil czy naciagacz??? CRL bodajze 58
[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek ))) -
Alicjo musiałabyś mnie zobaczyć w 23 tyg....
nie wiem dlaczego jej o nifty mowili mi po USG w ktorym mialam 1:trzystuiles w wieku 40 lat powiedzieli zse wyniki sa ok. a 1:900 to wynik lepszy niz ktorakolwiek z nas mogla pomazyc a jednak dizeciaczki zdrowe. NT w normie zwlaszcza przy tym CRL wiec moze lekarz sie nie zna lub wszystkie kobity kieruje na nifty bo albo na tym zarabia albo wie ze test pappa moze zasiac tylko niepokoj i woli juz bezpieczniejsze nifty? a moze zadała mu jakies pytanie o dalsza analize i jej zaproponowal. bo wyniki same w sobie sa ok. a kosc nosowa widoczna?[/link]
nick nieaktualny
-
Cześć Dziewczyny! Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi na moje poprzednie pytania. Okazalo sie jednak ze nie wydano mi analizy wynikow z laboratorium. Dzisiaj odebralam i drżę ze strachu przed wizytą u lekrza Otoz sprawa wyglada nastepujaco: PAPPA 0.78 MOM, bhcg 3.06 MOM. Ryzyko trisomii 21 1:519, rzyko trisomii 13/18 1:10000. Martwi mnie strasznie wynik trisomii 21 mimo ze w opisie jest napisane że mieści się w normie. Czy ten wynik kwalifikuje się do dalszej diagnostyki? Dodam ze podwyzszona bhcg moze byc wynikiem brania przeze mnie leków (luteina na podtrzumanie ciazy, leki i zatrzyki wywołujące owulacje przed ciążą).
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2015, 13:40
-
Myssss, moim zdaniem przyzwoity wynik. Gdzie to do mojego
IviQ, wszystkie parametry w normie miala, tylko ktorys z przeplywow nie do odczytania byl. Moim zdaniem to problem lekarza Lekarz prowadzacy dzis ja uspokoil i nie widzi nic niepokojacego, malo tego, przeziernosc na 1 z malym hakiem wyliczyll. Lekarze powinni byc szkoleni z taktownego przekazywania informacji i takiego formulowania diagnozy, zeby ludzie bez wyksztalcenia tez zrozumieli. Ja mialam rozszerzona biologie w liceum, na studiach biomedyke i fizjologie, a jak debil sie czulam po prenatalnych. Co ma powiedziec ktos, kto w ogole jest zielony? Uch
Dzis mam skurcze macicy, jak nie urok to ... Urwalam sie z pracy i staram sie odpoczac. Lekarka kazala sie pokazac po weekendzie. -
nick nieaktualny
-
Myssss dokładnie jak pisze alicja BHCG masz pdwyzszone ale zblizone do mojego ja mialam2,95 Mom natomiast ja nie brałam luteiny która znacznie je podwyzsza i stad byl moj niepokój, natomiast luteoina i inne leki na podtrzymanie lub zajscie w ciazy opodwyzsza ten poziom. Ale u Ciebie nadal ryzyko triasomii 21 jest bardzo niskie. Nie ma sie czym martwić[/link]
Pati78 no ja juz sie przekonałam o tym ze co lekarze to inne wyniki a przekazywac informamacji wogóle nie potrafią...tyylko co niekktórzy. Kaśku chyba miała takiego porzadnego lekarza i MisiQ o ile pamietam dobrze
chyba ze pokrecilam....[/link]
Dziewczynki drogie ja tylko wpadam powiedzieć że już po połówkowych- wygląda na to ze dzidzie zdrowe, rączki nózki, uszka, serduszka..., wszystko na swoim miejscu. Rozwijają się w podobnym tempie, jedne wazy 321g a drugi 297g.
Cholera urlop mam a kompletny brak czasu na wszystko- jak to jest????IviQ, Misi@, alicja_, Kaśku, Pati78 lubią tę wiadomość
Bliźniaki są z nami :* -
nick nieaktualnyZai gratuluje
dzień dobry!
Ja wczoraj przecholowalam. Pojechalam na zakupy, w sumie zajeło mi to ok 2 godzin, ale później skurcze i twardnienie brzucha...dziś od rana już lepiej i nigdzie się nie wybieram
Miłego dnia kochane !Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2015, 08:45
zai2014, Michcia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Dzięki Wam Dziewczyny za pomoc!! :* Uspokoiłam się i już teraz wiem, że wynik nie jest najgorszy i nie ma co się bać, dzidzia musi być zdrowa. Z moich przemyśleń wynika, że więcej nie zdecydowałabym się na PAPPA, tym bardziej że nie miałam ku temu wskazań... Druga sprawa, że i tak nie usunęłabym ciąży.
-
Musicie wybaczyć, że się nie udzielam, ale próbuję się odnaleźć w tej sytuacji.
Do rana byłam na kroplówce. Jak jej nie miałam, w środę, to cały dzień miałam skurcze. Ale akurat na obchodzie brzuch miękki. Na krótkim ktg też akurat nic, więc wychodziło na to, że od tygodnia jak tu leżę nikt poza mną tych skurczy nie widział. Uznali więc za prawdopodobne, że mylę je z ruchami dziecka, takim wypychaniem, co podobno często się zdarza pierworódkom.
No i dziś po porannym badaniu (ale tylko ręcznie, bez mierzenia szyjki usg) zdecydowano o moim wypisie.
Jeszcze tylko kontrolne ktg. A że od rana brzuch mi się napinał (już bez kroplówki), to się znowu zaczęłam denerwować, że z tymi skurczami wyjdę, co ich nikt nie widział...
Szczęście w nieszczęściu, że coś tam się na porannym ktg zapisało i po kilku godzinach powtórzyli ktg, tym razem godzinne no i właściwie co kilka minut brzuch twardniał.
Także zostaję, już leżę pod kroplówką i może coś mi na obchodzie powiedzą.
Cieszę się, że tak wyszło, bo gdyby mnie rano wypuścili, to bym przecież nie wróciła wieczorem, bo to 'zapewne ruchy dzidziusia' i kto wie, jak by się to skończyło.
A tak mają mnie na oku i kroplówką są w stanie te skurcze wyciszyć. Ciekawe tylko jak długo mogę ją przyjmować.
Jestem już w 31 tygodniu, także za jakieś 6 tygodni młoda może się bezpiecznie rodzić.
Śmieję się, że ubezpieczeniem od pobytu w szpitalu zbieram na wyprawkęNT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę!
16.09.15 - ZDROWA OLKA
-
Misi@ heheh nie możesz usiedziec widze z tyłkiem na miejscu
Michcia całe szczęście ze KTG cos wykryło bo rzeczywiście byłoby że zmyślasz i juz. i wiecej by Cie nie przyjęli. Na szczescie lekarze juz teraz poradzili by sobie z urodzeniem wczesniaka ale każdy tydzien czy wręcz dziń dla dzidzi w brzuszku to dar. Szkoda tylko że prawdopodobnie nie dojedziesz do kliniki jaką wybrałaś
Ja dzis po pracy czyli zaraz smigam na firmowego grilla a potem do kolezanki na ur(zwariowany dzień) ale nie planuje być długo bo jutro znowu praca a po pracy standardowo wyjazd a trzeba jakies zarełko na wyjazd przygotowac....
na szczescie tym razem do kolezanki na dzialke wiec w razie nie pogody mozna sie pod wiate schowac, jest lodowka i czajniczek by goracej kawki zrobic:)
miłego wieczroku życze i Misi@ Ty się teraz masz nigdzie nie ruszać jescze z miesiac[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek )))