X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • agatia Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martta wrote:
    zbieram się na wizytę powoli, trzymajta kciuki, dam znac po :)
    Czekamy na wieści :)

• Dea28 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O czym świadczą ketony w moczu?

bfarxzdvl5a95qct.pngatdcj44jjj39fx4a.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea albo za mało weglowodanów w diecie albo za tłuste jedzenie. Wtedy organizm spala tłuszcz zamiast węglowodanów, żeby przerobić go na energię.

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2016, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po obiedzie 133:-(
    Na dzisiaj mam już dosyć tych cukrów!!!!!
    Jestem cały czas w ruchu zjadłam mało.
    Makaron z serem biały (służył) i co????
    Czekam chwilę może spadnie ile można dawać insulinę?!
    Co za dzień!!!!!!!!

• agatia Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żabka04 wrote:
    Po obiedzie 133:-(
    Na dzisiaj mam już dosyć tych cukrów!!!!!
    Jestem cały czas w ruchu zjadłam mało.
    Makaron z serem biały (służył) i co????
    Czekam chwilę może spadnie ile można dawać insulinę?!
    Co za dzień!!!!!!!!
    Żabko czasem tak trzeba, co zrobisz :/ Ja z synkiem waliłam insu przed każdym głównym posiłkiem -20j-4j-2j.
    Teraz przy wyższych cukrach nie mam insu.
    Może po 2j do posiłku to dla Ciebie za mało? Ja zwiększałam codziennie o 2j, jak przekraczałam. Więc na śniadanie doszłam do 20j, ale wtedy jadłam 4 kanapki.

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2016, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi tak diablo tłumaczyła że jak śniadanie, obiad czy kolacja obojętnie który posiłek będzie że dwa dni wysoki cukier to do tego posiłku mam zwiększyć o jedną jednostkę insuliny żeby po posiłku nie dawać.
    Ale dzisiejszego dnia już nie rozumiem :-(
    Nie wiem co jutro dzień przyniesie także poczekamy zobaczymy.

Agatia to też się miałaś z tymi cukrami:-(

• agatia Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żabka04 wrote:
    Mi tak diablo tłumaczyła że jak śniadanie, obiad czy kolacja obojętnie który posiłek będzie że dwa dni wysoki cukier to do tego posiłku mam zwiększyć o jedną jednostkę insuliny żeby po posiłku nie dawać.
    Ale dzisiejszego dnia już nie rozumiem :-(
    Nie wiem co jutro dzień przyniesie także poczekamy zobaczymy.

Agatia to też się miałaś z tymi cukrami:-(

Żabko u mnie dali insulinę w pierwszej ciąży przy skokach 123-125. Pan doktor wczoraj po raz kolejny się uśmiał, co za debil dał insulinę przy takich cukrach i małym dziecku. Powiedział też, że dobrze, że chociaż na noc nie dostałam, skoro nie doszło nigdy do 100 na czczo, bo już by mu ręce opadły. Powiedział, że do 130-140 cukry nie szkodzą, wszędzie na świecie są takie normy, oni też wewnętrznie mają inne normy, bo prowadzą pacjentki z całej polski i widzą kiedy i jakie cukry szkodzą.
    Powiedział, że insu przy regularnych przekroczeniach powyżej 140 i przy makrosomii lub hipotrofii jak najbardziej.
    Mi znowu w pierwszej ciąży diab kazała jak przekroczę, następnego dnia o 2j, mówiła, że jedna to pic na wodę i tyle co nic. Ale jak zwykle, co kraj to obyczaj :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2016, 14:42

• domi05 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny Dominik nadal śpi... od 12... 3 godziny...
    a przedtem spał 9-11.30
    dziecko mi podmienili?
    oby mu sie tylko dzień z nocą nie pomylił...

agatia lubi tę wiadomość

tb732n0a0czusv9c.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurcze udalo sie :) Wstalam :)
    A moj maly nadal spi czyli juz ponad 3 wiec Domi chyba ta sama osoba nam dzieci podmienila :)
    Mial byc spacer ale niestety pada wiec chyba dzis siedzimy w domu.

Zabko a może cukry ci sie sypia bo sama sie nakrecasz kolejnym pomiarem? Wiadomo jak u ciebie stres działa nk ale zeby insulina nic nie dawala.

agatia lubi tę wiadomość

3i49o7esw7obg123.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2016, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinko może?????
    Mam to serdecznie gdzieś.
    Tyle że ja czasu nie mam na myślenie bo pranie robię,właśnie mąż meble wynosi (spełnia moje życzenie).
    Chyba że nieświadomie znowu:-(

Ale dzieci mają melodie do spania chyba pogoda im służy co???? W sam raz mają:-)
    Odpoczywajcie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2016, 15:29

• Kai Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak czytam Wasze posty, to mam wrażenie, że ta insulina nic nie daje. Kilkudniowa poprawa, a potem znowu pogorszenie i zwiększenie jednostek. A jak się którejś udaje trzymać, to dzięki dobrze opanowanej diecie. Lekarzem nie jestem, ale mam wrażenie, że insulinę powinny dostawać osoby ze znacznie przekroczonymi wynikami, które by mogły naprawdę zagrażać. Wcześniej to chyba rozleniwia organizm, ktory nie musi sam produkować, bo mu się dostarcza. Zresztą powinny być jakieś granice tolerancji. Nikt chyba nie bierze tabletki przeciwgoraczkowej przy 36,9, tylko dlatego, że norma jest o 3 kreski niższa. Nie wiem, czy dobrze myślę, ale na razie postaram się uniknąć insuliny. Przynajmniej tak długo, jak się da.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2016, 15:33

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • martta Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i ja po wizycie, baba spoko, dokładna i lepsza od mojej poprzedniej zdecydowanie! Ogólnie nie jest źle, przekroczenia mówiła ze niestety mogą się zdarzać częściej i po tym co bylo ok do tej pory, bo lozysko coraz większe, a ono produkuje tez hormon przeciwstawny do insuliny, wiec ostrzegla ze tak moze byc. Zdziwila sie ze nie miałam do tej pory zleconej hemoglobiny glikowanej i kaza zrobic przed następna wizytą. No i w sumie z najważniejszych rzeczy tyle. Mowila zeby 2 razy w tyg sprawdzac na czczo ketony paskami i o.

o148p07w5riqasy7.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martta czyli zadowolona jesteś? :) obyło się bez insuliny :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2016, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martta super wiesci:-)
    Jednak mądrzejszy baba.
    Czyli co u mnie ten hormon się wytwarza?????

Zjadłam pół miseczki budynku waniliowego:-)

Kai ja nie jestem specem w dziedzinie cukrzycy

Ale......pomimo stosowania diety cukrzycowej niestety jest tak ze jednego dnia jedzenie ci służy a drugiego już nie i nie wiedzieć czemu.
    Czy insulina nic nie daje?????
    Ja się nie zgodzę z tą teza bo daje.!:-)
    Najwidoczniej /może organizm potrzebuje więcej.
    Znowu musisz coś jeść bo nie możesz siebie i dziecka godzić bo szkodzisz.
    Szkodzisz też jeżeli Cukry są wysokie.

Bardziej bym się czepia żeby lekarze wszyscy na świecie ustalili jedne normy na czczo po posiłku tego się rygorystycznie trzymali a nie co rejon to inne opinie i zasady i wizje lekarzy.
    Dlatego mnie szlak trafia jak piszą dziewczyny że mają 130 po posiłku pilnować a moja diablo miarę 120! Powyżej 125 mam już dać 1j insuliny :-(
    I bądź ty mądra kogo słuchać?!
    A odezwij się do lekarza że wiesz ze inne koleżanki mają inaczej niż ty i dlaczego to ci lekarz powie gdzie są drzwi.....
    Jesteśmy skazane niestety na nich i ta menda cukrzycowa i słuchamy się swoich lekarzy.

• martta Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak lekarka lepsza od poprzedniej, no powiedziała że ma nadzieję że juz do końca uda się bez insuliny, ale ze jak będzie zle to nawet na koncowce da, bo to nic złego a pomocnego.
    Zabko no właśnie od razu pomyślałam o Tobie jak powiedziala o tym rosnacym lozysku, moze yo u Ciebie teraz wina tych sensacji cukrowych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2016, 16:16

o148p07w5riqasy7.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martta a duzo masz przekroczeń i jaka wysokość?
    Ja jak zobaczyłam moje zestawienie to 31,32 i kawałek 33 tc to była cukrowa masakra, biłam rekordy. A teraz od kilku dni pojedyncze 127, 120. A wczesniej to i 165 wyłapałam. Ale diab mówił, że po 33 tc może się uspokoić, najgorszy 31/32 tc, jak wzrasta zapotrzebowanie na insu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2016, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli Martta Unię by się to zgadzało jeszcze Agatia mnie utwierdzila teraz:-(

Czyli będzie jazda.

Dzisiaj endo rozmawiała że mną na temat cukrzycy.
    Mówiła że mam IO i u mnie ciężko będzie organizm robi jak jemu pasuje i jak jest wskazana insulina to ja brać pilnować później żeby niedocukrzen nie było.

• agatia Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabko IO niestety blokuje wchłanianie insuliny przez komórki, to samo mówiła moja endo i wtedy nawet wchłanianie insu z zewnątrz podawanej może być trudniejsze.
    Choć mówiła też, że jeżeli cukier szybko spada mimo skoku to IO jest mało prawdopodobna, raczej hiper insulinemia. Ja będę po ciąży w tym kierunku diagnozowana.

• agatia Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra lecę z Młodym do lekarza odezwę się po wizycie :)

• martta Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No zabko jest taka możliwość, ale spokojnie moze sie uspokoi zaraz.
    Agatia rekord 160 miałam, tak to przekroczenia pomiędzy 125 a 135 tak w najgorszym tygodniu codziennie, a teraz raz na 2 dni.

o148p07w5riqasy7.png
‹‹ 1054 1055 1056 1057 1058 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ