X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2015, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dzien upłynął truskawkowo.Korzystam dopoki mogę bo po urodzeniu będę mogła tylko na nie popatrzec.
    Czy w takie upały grzeszycie I dajecie sie skusić na lody? Czy tylko ja tam mam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2015, 19:36

Smartunia, 0na88, 0na88, 0na88 lubią tę wiadomość

• Smartunia Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2015, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angel-84 ja też grzeszę w takie upały lodami...toć można oszaleć...;)

ja ostatnie dwa dni dużo poza domem, dziś cały dzień w domu jutro nasza pierwsza rocznica ślubu a ja się rozchorowałam...nie wiem jak to możliwe przy takich upałach ale jadnak...dziś walczę z mega katarem i stanem podgorączkowym...:/ aż mi się nic nie chcę...czuję się jak taka emerytka...ale chociaż cukry mimo wszystko ładne mam...:D

201507044662.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2015, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nie grzeszę choć nie powiem, moja silna wola wystawiona jest na ciężką próbę ;) Pewnie niedługo się skuszę, a jak zobaczę, że mogę to już wtedy sobie pozwolę :) A macie jakieś lody, które szczególnie polecacie, są bezpieczne itp? Np w polewie czy bez, gałkowe - sorbety czy mleczne? Ja jadłam sorbet ostatnio i mimo, że był bardzo słodki to cukier ok.

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2015, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja po lodach to akurat bez różnicy jaki cukier mam ok...:) jadłam rożka i na patyku...W polewie i bez...;) także najlepiej spróbować...ja na początek próbowałam od standardowego big milka...:D

201507044662.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2015, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też myślałam żeby zacząć od Big Milka ;)

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2015, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczęłam od big milka, potem poszły w ruch inne. Ostatnio nawet w barze zamówiłam sobie pucharek waniliowo -truskawkowy z owocami i było 107. Także pozwalam sobie na takie przyjemności :)

Smartunia czym się leczysz? Bo poza domowymi sposobami mały jest wybór. Na katar woda morska hipertoniczna jest pomocna. I inhalacje ale sama para wodna bo olejki eteryczne też sa nie polecane.

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2015, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To się pochwalę ;) Wszystkie cukry od 1 czerwca mam w normie, nawet po II śniadaniu czy podwieczorku (mierzę z ciekawości) :) Udało się po tygodniu pomiarów. Ale to w dużej mierze Wasza zasługa bo doradziłyście mi z tymi paskudnymi śniadaniami :)
    Pochwaliłam się to jutro pewnie będzie jakiś wyskok :P No ale trzeba się cieszyć z drobnych rzeczy :D

Pay, Smartunia lubią tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2015, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pay czym się leczę....no właśnie to dobre pytanie...leże w łóżku, piję ciepłe herbatki i czasami w krajnych sytuacjach paracetamol na ból głowy i tą lekką temperaturę...:/

201507044662.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2015, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ,

A czy ktoras z was popija moze cole zero , badz light ?
    pomijajac fakt ze jest niezdrowa itd.. chodzi mi bardziej czy wplywa na cukry itd..?

Ja potrafie wypic tylko herbate bez cukru , zwyklej wody nie pijam bo nie ma dla mnie smaku - przed ciaza pilam soki owocowe i wlasnie ta nieszczesna cole zero.
    Przyszly upaly a ja mam dosc siedzenia przy goracej gorzkiej herbacie. POmyslalam nad ta cola zero oczywiscie w kontrolowanych ilosciach . Moze ktoras z was ma jakies z nia doswiadczenia ? :)

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2015, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czasami sięgam po colę zero, jak mam dość wody właśnie...schłodzona z lodówki w upały jest genialna...;) No i mi na cukry nie wpływa także raz na jakiś czas dla odmiany czemu nie...

0na88 lubi tę wiadomość

201507044662.png
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2015, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0na88 wrote:
    Hej dziewczyny ,

A czy ktoras z was popija moze cole zero , badz light ?
    pomijajac fakt ze jest niezdrowa itd.. chodzi mi bardziej czy wplywa na cukry itd..?

Ja potrafie wypic tylko herbate bez cukru , zwyklej wody nie pijam bo nie ma dla mnie smaku - przed ciaza pilam soki owocowe i wlasnie ta nieszczesna cole zero.
    Przyszly upaly a ja mam dosc siedzenia przy goracej gorzkiej herbacie. POmyslalam nad ta cola zero oczywiscie w kontrolowanych ilosciach . Moze ktoras z was ma jakies z nia doswiadczenia ? :)

Ja coli nie pijałam i nie pijam, więc Ci nie powiem jak po niej cukry ;) ale też żeby nie pić samej wody wyciskam do niej limonkę, cytrynę, pomarańczę albo grejpfruta :) do tego listki mięty, albo melisy i kostki lodu :) Wychodzą dobre lemoniadki.
    Dobry jest też drink "mojito" bezalkoholowe :) Czyli woda, sporo soku z limonki, kostki lodu rozdrobnionego i duuużo utłuczonej (poszatkowanej) świeżej mięty ogrodowej lub pieprzowej :) Jak chce się coś bardziej słodkiego można dodać np. stewię albo ksylitol. Polecam na upalne dni.
    Dobre są też kompoty z jabłek, rabarbaru z dodatkiem laski cynamonu :)

Smartunia, 0na88 lubią tę wiadomość

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2015, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry! :)

Kurczę łydki mam jakbym maraton przebiegła - mam takie nocne skurcze :/ Jutro idę na krew sprawdzić magnez. Po za tym mam zamiar sprawdzić enzymy wątrobowe bo ostatnio często w godzinach wieczornych czuję ucisk (ból) pod prawymi żebrami. Pomaga mi no-spa i herbatka z kminku i majeranku. Wolę dmuchać na zimne.

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2015, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bergamota a jak twoje cukry na czczo ? znalazłaś sposób ? Bo u mnie znów coraz gorzej

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2015, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smartunia najlepsze życzenia Tobie i mężowi. Szybko roczek trzasnał. I zdrówka oraz bezbolesnego szybkiego porodu :)

I chętnie wypróbuję wasze przepisy na napoje. Gorac straszny.

Smartunia lubi tę wiadomość

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2015, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bergamota ja lykam magnez 3x2 - a i tak co noc mnie zlapie jakis skurcz... do 20 tygodnia mialam skurcze palcy u stop az mi je wykrzywialo , a teraz skurcze lydek .. dzis w nocy mialam 3 pod rzad tak sie darlam ze maz musial okno zamknac w sypialni i mi noge masowac.. sasiedzi juz na pewno mysla ze on mnie katuje :D bo dre sie jak glupia :D

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2015, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś26 wrote:
    Bergamota a jak twoje cukry na czczo ? znalazłaś sposób ? Bo u mnie znów coraz gorzej

Przez ostatnie kilka dni 78, 83, 81, 86, dzisiaj 92 ale to dla tego że baaardzo późno zjadłam obfitą ostatnią kolację przed snem (wzięło mnie na tosty... zjadłam 2 z masłem i serem) i tak się dziwiłam, że cukier tylko 92 a nie np 105...

Przed snem szykuję sobie w szklance dwie łyżki jogurtu naturalnego (bardzo przypasował mi kozi z Lidla) z 1 łyżką stołową wiórków kokosowych. Przykryte stawiam na parapecie i o godz 2 w nocy zjadam.
    I kolację (bardziej obfitą) zjadam do 20.30 i to wypróbowałam, że najlepiej działa na mnie jak zjem kaszę jaglaną czy jęczmienną np z warzywami gotowanymi albo świeżymi w formie sałatki i np. do tego jajko na twardo.
    II kolację jem o 22 (pół do godz przed snem) jest to np. jogurt z borówkami (tak wiem owoc, ale mi to odpowiada), albo jogurt (czasami maślanka lub kefir) z zarodkami pszennymi, płatkami owsianymi czy kokosem. Po pierwszej kolacji obowiązkowo herbatka ziołowa np. rumiankowa, kminkowa, pokrzywowa, majerankowa lub melisowa. Z picia tylko pokrzywowej zrezygnowałam.

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2015, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0na88 wrote:
    Bergamota ja lykam magnez 3x2 - a i tak co noc mnie zlapie jakis skurcz... do 20 tygodnia mialam skurcze palcy u stop az mi je wykrzywialo , a teraz skurcze lydek .. dzis w nocy mialam 3 pod rzad tak sie darlam ze maz musial okno zamknac w sypialni i mi noge masowac.. sasiedzi juz na pewno mysla ze on mnie katuje :D bo dre sie jak glupia :D

Ja czytałam, że skurcze łydek i (nie tylko) w ciąży nie musi być wynikiem jedynie braku magnezu tylko też, m.in.
    Cytuję:
    "--> utrudniony odpływ krwi z nóg,
    --> ucisk macicy na nerwy ścian miednicy,
    --> męczący dzień i zbyt długi czas na nogach."
    (źródło: https://parenting.pl/portal/skurcze-lydek)

A fakt, kuźwa boli to jak jasna cholera! Mi nie ma kto póki co wymasować :D M przyjeżdża za tydzień dopiero więc muszę sobie radzić sama :)

0na88, Kasiarzynka lubią tę wiadomość

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2015, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bergamota jak o 2 jesz to o której później wierzysz cukier na czczo ? Może też spróbuję zjeść coś w nocy A budzisz się tak sama czy budzik?

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2015, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś - o 7 rano. Po pomiarze od razu idę do kuchni odgrzać sobie zupkę (ostatnio krupnik na jaglance) albo kromka chleba z mega ilością pomidora albo ogórka z oliwą z oliwek plus posypka z siemienia lnianego.
    Z chlebem to u mnie różnie (tym samym) raz 105 po godzinie, kilka dni później 125... Po zupie np 105 - 112. Dlatego ostatnio często jem na I śniadanie ciepłą zupę warzywną z dodatkiem kaszy, która mnie syci a nie zawyża cukru :)

Dzisiaj na obiad jadłam jęczmienną z mięsem mielonym i warzywami i cukier po godz 96 :) Najadłam się jak nie wiem! I... pozwoliłam sobie później na malutkiego loda na patyku :D

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2015, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff upiekłam dzisiaj (oczywiście z myślą o mężu) ciasto - biszkopt z truskawkami i rabarbarem i cukier 104 (była jeszcze kawka z mlekiem) :-D

Skurcze łydek też mam :-/

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
‹‹ 110 111 112 113 114 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ