X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja truskawki też wciągam :) Nie wyobrażam sobie bez nich przetrwać tego okresu. Słodyczy mogę nie jeść ale owoce obowiązkowo. Dziwne zalecenie - zero owoców, przecież one zawierają tyle witamin! Nie wiem jak ktoś może kobiecie w ciąży zakazać całkowicie jeść owoce i to latem. Ja jem jabłka, gruszki, kiwi, grejpfruty i oczywiście truskawki i cukry zawsze w normie :) Wg moich zaleceń powinnyśmy unikać jedynie bananów i suszonych owoców a reszta z umiarem ale można - a nawet trzeba :)
    Dzisiaj popełniłam eksperymentalny grzech - zjadłam gałkę sorbetu cytrynowego (bez wafelka) cukry ok :) Następnym razem biorę na tapetę loda mlecznego :) Z innych grzechów to jeszcze czekolada gorzka - zjadam 2 kostki dziennie i też jest ok :) Więcej grzechów nie pamiętam...;)

Kasiarzynka, .ona. lubią tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2016, 15:21

apaczka, kapturnica lubią tę wiadomość

wnidtv73dpzdszlc.png
  • .ona. Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    apaczka wrote:
    Ja truskawki też wciągam :) Nie wyobrażam sobie bez nich przetrwać tego okresu. Słodyczy mogę nie jeść ale owoce obowiązkowo. Dziwne zalecenie - zero owoców, przecież one zawierają tyle witamin! Nie wiem jak ktoś może kobiecie w ciąży zakazać całkowicie jeść owoce i to latem. Ja jem jabłka, gruszki, kiwi, grejpfruty i oczywiście truskawki i cukry zawsze w normie :) Wg moich zaleceń powinnyśmy unikać jedynie bananów i suszonych owoców a reszta z umiarem ale można - a nawet trzeba :)

Bardzo dziwne zalecenie, to fakt. Pytając, czy będę mogła sobie w dzień zjeść jabłko aż prawie się popłakałam, kiedy usłyszałam, że owoce nie są zalecane :O. Ale i tak jem ;). Bez truskawek, malin, borówek ostatnio też żyć nie mogę. Dzień bez nich to dzień stracony. Unikam bananów i suszonych owoców.
    Bez słodyczy pierwsze dwa dni były dla mnie najgorsze, ale odkąd nie jem nic słodkiego to czuję ten słodki smak owoców - słodszy niż dotychczas :D

kapturnica lubi tę wiadomość

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .ona. wrote:
    Bardzo dziwne zalecenie, to fakt. Pytając, czy będę mogła sobie w dzień zjeść jabłko aż prawie się popłakałam, kiedy usłyszałam, że owoce nie są zalecane :O. Ale i tak jem ;). Bez truskawek, malin, borówek ostatnio też żyć nie mogę. Dzień bez nich to dzień stracony. Unikam bananów i suszonych owoców.
    Bez słodyczy pierwsze dwa dni były dla mnie najgorsze, ale odkąd nie jem nic słodkiego to czuję ten słodki smak owoców - słodszy niż dotychczas :D

Ja mam tak samo, najgorzej było na początku. I teraz czasem żal jak jestem w piekarni te wszystkie ciasteczka, drożdżówki ale motywacja jest duża by oprzeć się pokusie - zdrowie córeczki :) Wolę zjeść jakiś owoc niż ciastka. Mi też teraz wszystko lepiej smakuje, a gorzka czekolada nigdy nie była tak słodka ;)

kapturnica, .ona. lubią tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 3 czerwca 2015, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wczoraj zjadłam szkl koktajlu z truskawek z j.nat 2 łyżki i co cukier 119 i pytam dlaczego wy możecie a ja nie???
    Dobrze by było jakbyśmy zostawiły parę tych dobrych przyzwyczajeń z tej cukrzycy :)

201509057452.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ivuszka a może zjedz je w całości?ja kiedyś zjadlam takie miażdżone (jak ziemniaki) i miałam 121 a jak zjem całe to cukry nie dochodzą do 100. Czytałam, że indeks glikemiczny produktów wzrasta pod wpływem obróbki mechanicznej np krojenia, ścierania, miksowania czy termicznej. Spróbuj może mniej i w całości.

kapturnica lubi tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 4 czerwca 2015, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oki to spróbuje tak jak piszesz apaczka :)
    Ehh ja nie mogę ogarnąć tych moich cukrów, normalnie masakra jakaś.
    Wczoraj zjadłam na noc połowe bułki z masełkiem i szynką, wzięłam insulinę 2 j. i cukier rano bez zmian 92 nie ogarniam tego, bułka nic mi nie pomogła jest tak samo. Tylko chyba mała się cieszyła bo całą noc fikołki robiła a mama nawet nie była głodna :)

201509057452.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2015, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Próbuj dalej ivuszka w końcu się uda...w najgorszym wypadku zwiększą Ci dawkę insuliny nocnej...:)

Ja wczoraj byłam u diabetologa...powiedziała mi tylko, że 34 i 35 tc to okres kiedy cukry z całej ciąży są najwyższe więc mam być spokojna...zmniejszyła mi dawkę insuliny przed śniadaniem o 2 jednostki może będzie ok a jak nie to wrócić do starych dawek...;) ogólnie mówiła, że później cukry mogą zacząć powoli się zmniejszać i być może będzie trzeba ogólnie zmniejszać dawki insuliny...no zobaczymy jak będzie...nie ma zasady na dobrą sprawę, bo wiadomo każdy organizm reaguje inaczej...;)

także dziś przed śniadaniem zmniejszona dawka insuliny i cukry w normie 102....:D czaasem nawet tak małe rzeczy potrafią cieszyć...:D

kapturnica, Pay lubią tę wiadomość

201507044662.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2015, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ivuszka wrote:
    Oki to spróbuje tak jak piszesz apaczka :)
    Ehh ja nie mogę ogarnąć tych moich cukrów, normalnie masakra jakaś.
    Wczoraj zjadłam na noc połowe bułki z masełkiem i szynką, wzięłam insulinę 2 j. i cukier rano bez zmian 92 nie ogarniam tego, bułka nic mi nie pomogła jest tak samo. Tylko chyba mała się cieszyła bo całą noc fikołki robiła a mama nawet nie była głodna :)
    A nie kazal Ci zwiekszac dawki jak glukoza nie bedzie nizsza ?? U mnie mam przykaz zwiekszania po 2jednostki na noc jesli ta na czczo nie spada..Za pierwszym razem mialam 2jednostki na noc i rano gluk 98 :-/ Dzis po zwiekszeniu do 4jednostek gluk 92 ..Wiec wieczorem mam dac 6jednostek...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2015, 11:31

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 4 czerwca 2015, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Własnie nic mi nie mówiła o zwiększaniu na własną rękę ale 8.06 mam do niej przyjść to zobaczymy co mi powie.
    Też te wieczorne cukry mnie denerwują w ogóle nie czuje żebym sobie pojadła, a w nocy to budze się głodna. Ale całe szczeście ketonów w moczu nie mam.

201509057452.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2015, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ivuszka wrote:
    Własnie nic mi nie mówiła o zwiększaniu na własną rękę ale 8.06 mam do niej przyjść to zobaczymy co mi powie.
    Też te wieczorne cukry mnie denerwują w ogóle nie czuje żebym sobie pojadła, a w nocy to budze się głodna. Ale całe szczeście ketonów w moczu nie mam.
    Napewno zaleci Ci zwiekszenie..U mnie glownym probelmem jest wlasnie ta na czczo bow dzien jak nie przeginam to sie ladnie mieszcze w normie..Ale ta gluk na czczo wrecz mnei wkurza :-/

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2015, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sukces 87 na czczo :) pierwszy dobry wynik w tym tygodniu.
    Dziś z okazji Święta Mąż robi obiad. Żeby jeszcze moje samopoczucie fizyczne było lepsze...

.ona., Kasiarzynka lubią tę wiadomość

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 4 czerwca 2015, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też mężuś w kuchni :))także my odpoczywamy :)

Kasiarzynka lubi tę wiadomość

201509057452.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2015, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To dziś chyba jakaś zmowa, bo u mnie też mąż dziś dowodzi w kuchni....:)

Kasiarzynka lubi tę wiadomość

201507044662.png
  • ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 5 czerwca 2015, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka mam do Was pytanko moja koleżanka robiła sobie niedawno krzywą i pierwszy wynik miała ponad 80, po glukozie 1h 120 , 2 h 126 czy to już cukrzyca??

201509057452.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2015, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ivuszka to są świetne wyniki.
    Polskie Towarzystwo Ginekologiczne i Diabetologiczne ustalilo w 2014 Nowe zaostrzone normy i na czczo jest do 92, po godz do 180, po dwóch do 153.
    Pogratuluj wyników! :)

A u mnie po wczorajszym obiadku mezuka cukier przekroczony ;)

polkosia, kamenkaa lubią tę wiadomość

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2015, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Upiekłam dzisiaj ciasteczka owsiane http://www.tysiagotuje.pl/2014/11/dietetyczne-ciasta-owsiane-z-jabkiem-i.html z tym, że ja zamiast jabłka i cynamonu dałam truskawki, wiórki kokosowe i trochę słonecznika. Mi ciastka smakują (mężowi średnio no ale on nie jest na diecie i wcina drożdżówy itp, poza tym nie przepada za płatkami owsianymi). Po godzinie od zjedzenia 2 ciastek cukier 99 (ale był w międzyczasie spacer 40 min), jutro zjem na 2 śniadanie i posiedzę w domu, zobaczymy jak wtedy ;) Jedynym "podejrzanym" składnikiem jest tu miód ale myślę, że można go dać troszkę mniej lub zastąpić czymś innym. No i na plus przemawia, że robi je się baaardzo szybko :)

Smartunia, .ona., 0na88 lubią tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2015, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musze Te ciasteczka sprobowac .Mnie naszła ochota na twaróg z rzodkiewka i szczypiorka.Zjadłam 2 kromki zobaczymy jak cukry na czczo zareagują.Bo dzisiaj bylo 69.

• Smartunia Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2015, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w ogóle apaczka już jakiś czas temu miałam Ci napisać...;) Nie mogę się napatrzeć na zdjęcie w Twoim profilu...;) Bardzo mi się podoba....:)

201507044662.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2015, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To mój szczęśliwy awatarek ;) Miesiąc po zamianie i się udało zajść w ciążę a wcześniej rok na Ovu bezskutecznie ;)

Smartunia, Kasiarzynka, 0na88 lubią tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
‹‹ 109 110 111 112 113 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ