X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja truskawki też wciągam :) Nie wyobrażam sobie bez nich przetrwać tego okresu. Słodyczy mogę nie jeść ale owoce obowiązkowo. Dziwne zalecenie - zero owoców, przecież one zawierają tyle witamin! Nie wiem jak ktoś może kobiecie w ciąży zakazać całkowicie jeść owoce i to latem. Ja jem jabłka, gruszki, kiwi, grejpfruty i oczywiście truskawki i cukry zawsze w normie :) Wg moich zaleceń powinnyśmy unikać jedynie bananów i suszonych owoców a reszta z umiarem ale można - a nawet trzeba :)
    Dzisiaj popełniłam eksperymentalny grzech - zjadłam gałkę sorbetu cytrynowego (bez wafelka) cukry ok :) Następnym razem biorę na tapetę loda mlecznego :) Z innych grzechów to jeszcze czekolada gorzka - zjadam 2 kostki dziennie i też jest ok :) Więcej grzechów nie pamiętam...;)

Kasiarzynka, .ona. lubią tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2016, 15:21

apaczka, kapturnica lubią tę wiadomość

wnidtv73dpzdszlc.png
  • .ona. Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    apaczka wrote:
    Ja truskawki też wciągam :) Nie wyobrażam sobie bez nich przetrwać tego okresu. Słodyczy mogę nie jeść ale owoce obowiązkowo. Dziwne zalecenie - zero owoców, przecież one zawierają tyle witamin! Nie wiem jak ktoś może kobiecie w ciąży zakazać całkowicie jeść owoce i to latem. Ja jem jabłka, gruszki, kiwi, grejpfruty i oczywiście truskawki i cukry zawsze w normie :) Wg moich zaleceń powinnyśmy unikać jedynie bananów i suszonych owoców a reszta z umiarem ale można - a nawet trzeba :)

Bardzo dziwne zalecenie, to fakt. Pytając, czy będę mogła sobie w dzień zjeść jabłko aż prawie się popłakałam, kiedy usłyszałam, że owoce nie są zalecane :O. Ale i tak jem ;). Bez truskawek, malin, borówek ostatnio też żyć nie mogę. Dzień bez nich to dzień stracony. Unikam bananów i suszonych owoców.
    Bez słodyczy pierwsze dwa dni były dla mnie najgorsze, ale odkąd nie jem nic słodkiego to czuję ten słodki smak owoców - słodszy niż dotychczas :D

kapturnica lubi tę wiadomość

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .ona. wrote:
    Bardzo dziwne zalecenie, to fakt. Pytając, czy będę mogła sobie w dzień zjeść jabłko aż prawie się popłakałam, kiedy usłyszałam, że owoce nie są zalecane :O. Ale i tak jem ;). Bez truskawek, malin, borówek ostatnio też żyć nie mogę. Dzień bez nich to dzień stracony. Unikam bananów i suszonych owoców.
    Bez słodyczy pierwsze dwa dni były dla mnie najgorsze, ale odkąd nie jem nic słodkiego to czuję ten słodki smak owoców - słodszy niż dotychczas :D

Ja mam tak samo, najgorzej było na początku. I teraz czasem żal jak jestem w piekarni te wszystkie ciasteczka, drożdżówki ale motywacja jest duża by oprzeć się pokusie - zdrowie córeczki :) Wolę zjeść jakiś owoc niż ciastka. Mi też teraz wszystko lepiej smakuje, a gorzka czekolada nigdy nie była tak słodka ;)

kapturnica, .ona. lubią tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 3 czerwca 2015, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wczoraj zjadłam szkl koktajlu z truskawek z j.nat 2 łyżki i co cukier 119 i pytam dlaczego wy możecie a ja nie???
    Dobrze by było jakbyśmy zostawiły parę tych dobrych przyzwyczajeń z tej cukrzycy :)

201509057452.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ivuszka a może zjedz je w całości?ja kiedyś zjadlam takie miażdżone (jak ziemniaki) i miałam 121 a jak zjem całe to cukry nie dochodzą do 100. Czytałam, że indeks glikemiczny produktów wzrasta pod wpływem obróbki mechanicznej np krojenia, ścierania, miksowania czy termicznej. Spróbuj może mniej i w całości.

kapturnica lubi tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 4 czerwca 2015, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oki to spróbuje tak jak piszesz apaczka :)
    Ehh ja nie mogę ogarnąć tych moich cukrów, normalnie masakra jakaś.
    Wczoraj zjadłam na noc połowe bułki z masełkiem i szynką, wzięłam insulinę 2 j. i cukier rano bez zmian 92 nie ogarniam tego, bułka nic mi nie pomogła jest tak samo. Tylko chyba mała się cieszyła bo całą noc fikołki robiła a mama nawet nie była głodna :)

201509057452.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2015, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Próbuj dalej ivuszka w końcu się uda...w najgorszym wypadku zwiększą Ci dawkę insuliny nocnej...:)

Ja wczoraj byłam u diabetologa...powiedziała mi tylko, że 34 i 35 tc to okres kiedy cukry z całej ciąży są najwyższe więc mam być spokojna...zmniejszyła mi dawkę insuliny przed śniadaniem o 2 jednostki może będzie ok a jak nie to wrócić do starych dawek...;) ogólnie mówiła, że później cukry mogą zacząć powoli się zmniejszać i być może będzie trzeba ogólnie zmniejszać dawki insuliny...no zobaczymy jak będzie...nie ma zasady na dobrą sprawę, bo wiadomo każdy organizm reaguje inaczej...;)

także dziś przed śniadaniem zmniejszona dawka insuliny i cukry w normie 102....:D czaasem nawet tak małe rzeczy potrafią cieszyć...:D

kapturnica, Pay lubią tę wiadomość

201507044662.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2015, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ivuszka wrote:
    Oki to spróbuje tak jak piszesz apaczka :)
    Ehh ja nie mogę ogarnąć tych moich cukrów, normalnie masakra jakaś.
    Wczoraj zjadłam na noc połowe bułki z masełkiem i szynką, wzięłam insulinę 2 j. i cukier rano bez zmian 92 nie ogarniam tego, bułka nic mi nie pomogła jest tak samo. Tylko chyba mała się cieszyła bo całą noc fikołki robiła a mama nawet nie była głodna :)
    A nie kazal Ci zwiekszac dawki jak glukoza nie bedzie nizsza ?? U mnie mam przykaz zwiekszania po 2jednostki na noc jesli ta na czczo nie spada..Za pierwszym razem mialam 2jednostki na noc i rano gluk 98 :-/ Dzis po zwiekszeniu do 4jednostek gluk 92 ..Wiec wieczorem mam dac 6jednostek...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2015, 11:31

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 4 czerwca 2015, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Własnie nic mi nie mówiła o zwiększaniu na własną rękę ale 8.06 mam do niej przyjść to zobaczymy co mi powie.
    Też te wieczorne cukry mnie denerwują w ogóle nie czuje żebym sobie pojadła, a w nocy to budze się głodna. Ale całe szczeście ketonów w moczu nie mam.

201509057452.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2015, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ivuszka wrote:
    Własnie nic mi nie mówiła o zwiększaniu na własną rękę ale 8.06 mam do niej przyjść to zobaczymy co mi powie.
    Też te wieczorne cukry mnie denerwują w ogóle nie czuje żebym sobie pojadła, a w nocy to budze się głodna. Ale całe szczeście ketonów w moczu nie mam.
    Napewno zaleci Ci zwiekszenie..U mnie glownym probelmem jest wlasnie ta na czczo bow dzien jak nie przeginam to sie ladnie mieszcze w normie..Ale ta gluk na czczo wrecz mnei wkurza :-/

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2015, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sukces 87 na czczo :) pierwszy dobry wynik w tym tygodniu.
    Dziś z okazji Święta Mąż robi obiad. Żeby jeszcze moje samopoczucie fizyczne było lepsze...

.ona., Kasiarzynka lubią tę wiadomość

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 4 czerwca 2015, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też mężuś w kuchni :))także my odpoczywamy :)

Kasiarzynka lubi tę wiadomość

201509057452.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2015, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To dziś chyba jakaś zmowa, bo u mnie też mąż dziś dowodzi w kuchni....:)

Kasiarzynka lubi tę wiadomość

201507044662.png
  • ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 5 czerwca 2015, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka mam do Was pytanko moja koleżanka robiła sobie niedawno krzywą i pierwszy wynik miała ponad 80, po glukozie 1h 120 , 2 h 126 czy to już cukrzyca??

201509057452.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2015, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ivuszka to są świetne wyniki.
    Polskie Towarzystwo Ginekologiczne i Diabetologiczne ustalilo w 2014 Nowe zaostrzone normy i na czczo jest do 92, po godz do 180, po dwóch do 153.
    Pogratuluj wyników! :)

A u mnie po wczorajszym obiadku mezuka cukier przekroczony ;)

polkosia, kamenkaa lubią tę wiadomość

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2015, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Upiekłam dzisiaj ciasteczka owsiane http://www.tysiagotuje.pl/2014/11/dietetyczne-ciasta-owsiane-z-jabkiem-i.html z tym, że ja zamiast jabłka i cynamonu dałam truskawki, wiórki kokosowe i trochę słonecznika. Mi ciastka smakują (mężowi średnio no ale on nie jest na diecie i wcina drożdżówy itp, poza tym nie przepada za płatkami owsianymi). Po godzinie od zjedzenia 2 ciastek cukier 99 (ale był w międzyczasie spacer 40 min), jutro zjem na 2 śniadanie i posiedzę w domu, zobaczymy jak wtedy ;) Jedynym "podejrzanym" składnikiem jest tu miód ale myślę, że można go dać troszkę mniej lub zastąpić czymś innym. No i na plus przemawia, że robi je się baaardzo szybko :)

Smartunia, .ona., 0na88 lubią tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2015, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musze Te ciasteczka sprobowac .Mnie naszła ochota na twaróg z rzodkiewka i szczypiorka.Zjadłam 2 kromki zobaczymy jak cukry na czczo zareagują.Bo dzisiaj bylo 69.

• Smartunia Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2015, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w ogóle apaczka już jakiś czas temu miałam Ci napisać...;) Nie mogę się napatrzeć na zdjęcie w Twoim profilu...;) Bardzo mi się podoba....:)

201507044662.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2015, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To mój szczęśliwy awatarek ;) Miesiąc po zamianie i się udało zajść w ciążę a wcześniej rok na Ovu bezskutecznie ;)

Smartunia, Kasiarzynka, 0na88 lubią tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
‹‹ 109 110 111 112 113 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ