X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2015, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny szyję właśnie sobie podusię dla dzidziusia z podwójnej flanelki :) Pierwsza warstwa to coś w rodzaju woreczka na zioła, druga to powłoczka.
    Taką podusię wiesza się maleństwu gdzieś 30 - 50 cm od główki, za główką, to taka naturalna, delikatna aromaterapia. Pomaga dziecku lepiej spać, a w razie bólu brzuszka (kolek) rozgrzewa się w ręce i masuje delikatnie brzuszek (jak już kikutek pępuszka odpadnie).
    Przepis i pomysł na taką podusie mam z książki S. Korżawskiej pt: "wybrałam zdrowie dla dziecka"
    Podusia jest rozmiarów 15cm x 15cm a skład to:
    - liść melisy
    - kwiat rumianku
    - ziele macierzanki
    - ziele mięty ogrodowej
    - kwiat lawendy
    - kwiat róży
    - nasiona kopru włoskiego
    Wszystkiego po 4 łyżki :)

To tak jakby którąś zainteresowało... :)

apaczka lubi tę wiadomość

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2015, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś26 wrote:
    Bergamota dziękuję dziś spróbuję twojej diety bo może ją za mało węglowodanów jem na kolację więc o 18 30 zjadłam chlebek z serkiem i warzywami o 20 30 zjem kasze a przed snem jakiś kefir lub mleko z płatkami bo jogurtu akurat nie mam no i w nocy jak się obudze to napisane się kefiru z tymi kokosami jeśli znajdę w domu :-) a powiedz mi jeszcze czy sa na się o 2 budzisz czy nastawiasz budzik ?

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2015, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nastawiam budzik :) Zamiast kokosa to łyżkę płatków owsianych albo jaglanych, może być też mała garstka orzechów, albo migdałów :) ten kokos to u mnie jeden z kilu opcji, ale najczęstszy bo najbardziej mi smakuje :)

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2015, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziś będę testować :-) jak podziała to za tydzień zapytam diabetolog czy z tym nocnym posiłkiem tak można

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy Wy macie tez tak ,ze mimo zwiększania insuliny na noc ,cukier rano nie drga nic w dół ??Jestem na 12jednostkach i nic!!!Dalej ten cholerny cukier rano powyzej 90!! Nie duzo bo 92 ale nic ponizej normy..Już nie mam pomysłu dlaczego.Tym bardziej ,że po kolacji sa w normie i w ciagu dnia również . Spotkała sie któras z Was z takim problemem ? :(

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/11ec5c23bd07.jpg
    Moje grzeszki :)
    Synek fika w brzuchu jak na trampolinie. Zaczęliśmy 35 tydzień. Już nie mogę się doczekać aż wezmę go w ramiona.
    I oby nie zapeszyc ale dziś na czczo zamieściłam się w normie. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2015, 09:19

angel-84, Smartunia, apaczka, 0na88, Bergamota lubią tę wiadomość

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    Dziewczyny czy Wy macie tez tak ,ze mimo zwiększania insuliny na noc ,cukier rano nie drga nic w dół ??Jestem na 12jednostkach i nic!!!Dalej ten cholerny cukier rano powyzej 90!! Nie duzo bo 92 ale nic ponizej normy..Już nie mam pomysłu dlaczego.Tym bardziej ,że po kolacji sa w normie i w ciagu dnia również . Spotkała sie któras z Was z takim problemem ? :(
    Ja nie mam insuliny a ciągle 95-98 już też nie wiem co robić bergamotki sposób na mnie też nie podział al

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś26 wrote:
    Ja nie mam insuliny a ciągle 95-98 już też nie wiem co robić bergamotki sposób na mnie też nie podział al
    No ja przed jej braniem takie same poziomy.I mimo zwiekszania dawek niewiele spadaja , mozna by powiedziec ,ze nic.Jakas paranoja :-/

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to pod te niedobre cukry :)

93c7178317708df5med.jpg

0na88, .ona., apaczka, Bergamota, Pay, Kasiarzynka lubią tę wiadomość

• .ona. Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angel-84 wrote:
    to pod te niedobre cukry :)

93c7178317708df5med.jpg

Cukier po tym cieście w normie?
    Wygląda pysznie! Podrzucisz przepis? :D

Przedwczoraj robiłam ciasteczka owsiane z podrzuconego przez Ciebie wcześniej przepisu - nie dałam cukru ;), a były i tak bardzo dobre. Z owocami i jogurtem idealne :D

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
  • .ona. Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, godzinę po obiedzie cukier 70-80 - to nie za mało? Kurczę, cały czas takie mam, a najedzona jestem jak nie wiem co ;) (oczywiście zgodnie z zaleceniami co można, a czego lepiej nie).

• Bergamota Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj jakaś nienażarta chodzę :D przed chwilą opędzlowałam kotleta mielonego z ogórkiem korniszonym (zachciało mi się :P ) Przed tym kiełbaskę wiedeńską z małą kromką chleba i pomidorem. Dalej jestem głodna... zjadłabym najchętniej pizzę i to tak, że aż ciężko było by mi oddychać :D mam ochotę po prostu się nawpieprzać hihi
    A wy jeszcze mi tu takie zdjęcia podsyłacie... nie ładnie... ;)

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co... dzwoniła przed chwilą do mnie bardzo dobra koleżanka. Dzisiaj miała cesarkę. Chodziła do tej samej ginekolog co ja teraz.
    Z nią leżała (i dalej jest na patologii ciąży) znajoma, która też chodziła do tej lekarki. Okazało się, że moja znajoma miała źle wyznaczony termin cesarskiego cięcia o 2 tygodnie a ta druga ma różnicę prawie 1 miesiąca...
    Jak ja ostatnio byłam na patologii, to lekarz który robił mi USG powiedział że strasznie ubogie mam te parametry dziecka porobione, w ogóle niemierzona waga dziecka, tętno zaznaczane tylko na "(+)" zamiast konkretnego pomiaru...
    A lekarz, który badał mnie przy wypisie powiedział, że będzie u mnie problem z wyznaczeniem konkretnej daty porodu... a to ważne, zwłaszcza przy cukrzycy... stwierdził że to wina lekarza prowadzącego, bo mam ubogie usg...
    Wiecie co - jestem zrozpaczona :( zapisałam się dzisiaj na USG 3/4D na 30 czerwca - wtedy wypada mi 30tydzień. Tam będzie lekarz, który był przy wypisie.
    Kolejną wizytę do tej lekarki mam na 19 czerwca. Pójdę do niej odbębnić, ale to będzie moja ostatnia wizyta u niej... chyba, że zachowam sobie ją tylko do wypisywania pasków do glukometru na nfz, ewentualnie jakieś badania podstawowe...
    Na pozostałe wizyty zapiszę się do lekarza może nawet tego właśnie który mi powiedział o problemie z wyznaczeniem terminu... lekarz, który jest jednym z tych pracujących na oddziałach gdzie ja będę rodzić.
    Ręce opadają... :(

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • nanu Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .ona. wrote:
    Dziewczyny, godzinę po obiedzie cukier 70-80 - to nie za mało? Kurczę, cały czas takie mam, a najedzona jestem jak nie wiem co ;) (oczywiście zgodnie z zaleceniami co można, a czego lepiej nie).
    Ja zwykle miałam takie cukry i lekarka mówiła mi, że to super wynik.

Bergamota, to lekarka faktycznie coś nie bardzo.... ale mi tylko jeden raz wyliczyli termin wg usg, a tych usg miałam w tej ciąży naprawdę sporo robionych....

.ona. lubi tę wiadomość

• Bergamota Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg tych znikomych parametrów które miałam robione w 13tyg ciąży (te najbardziej wiarygodne co do określania daty porodu) termin porodu przypada na 20 września a wg OM na 12 września... Z tym że te parametry to zaledwie obwód główki, długość od ciemienia do ciemienia i długość kości udowej :/ Nic po za tym.
    W szpitalu miałam robione prócz tych wyżej wymienionych: obwód brzuszka, długość kości ramiennej, wagę, ilość płynu owodniowego.

A jakie były robione u Was pomiary?

A tak pisząc na temat o cukrzycy :) Właśnie kombinuję z kolacją. Polędwiczka pieczona z brokułami. Potem poprawka z jogurtem przed snem.

Aguś - przykro mi że nie podziałało :( ale trzymam kciuki za normowanie!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2015, 20:31

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2016, 15:21

wnidtv73dpzdszlc.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zjadłam dzisiaj Big Milka... cukier 94 :) Ale był pyszny ;)

.ona., angel-84 lubią tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam termin z om na 3.06, a z tego jednego usg (robionego jakoś chyba w 21tc podczas dokładnego echa serca) na 14.06 bo miałam przesuniętą owulację. Ale synek stwierdził,że ma gdzieś te terminy i wychodzi miesiąc wcześniej :P

Kasiarzynka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2015, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co kobietki dzisiaj roicie na obiad bo ja powoli się wypalam jeśli chodzi o pomysły na obiad?

• .ona. Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2015, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angel-84 - ponawiam zapytanie o ciasto. Nadaje się dla słodkich mam, czy nie bardzo? :D
    U mnie obiad: mięso z piekarnika, kasza i surówka :D Może nudne, ale dobre, sycące i wartościowe :P i przede wszystkim cukier niewielki ;).

‹‹ 111 112 113 114 115 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ