X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2015, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny szyję właśnie sobie podusię dla dzidziusia z podwójnej flanelki :) Pierwsza warstwa to coś w rodzaju woreczka na zioła, druga to powłoczka.
    Taką podusię wiesza się maleństwu gdzieś 30 - 50 cm od główki, za główką, to taka naturalna, delikatna aromaterapia. Pomaga dziecku lepiej spać, a w razie bólu brzuszka (kolek) rozgrzewa się w ręce i masuje delikatnie brzuszek (jak już kikutek pępuszka odpadnie).
    Przepis i pomysł na taką podusie mam z książki S. Korżawskiej pt: "wybrałam zdrowie dla dziecka"
    Podusia jest rozmiarów 15cm x 15cm a skład to:
    - liść melisy
    - kwiat rumianku
    - ziele macierzanki
    - ziele mięty ogrodowej
    - kwiat lawendy
    - kwiat róży
    - nasiona kopru włoskiego
    Wszystkiego po 4 łyżki :)

To tak jakby którąś zainteresowało... :)

apaczka lubi tę wiadomość

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2015, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś26 wrote:
    Bergamota dziękuję dziś spróbuję twojej diety bo może ją za mało węglowodanów jem na kolację więc o 18 30 zjadłam chlebek z serkiem i warzywami o 20 30 zjem kasze a przed snem jakiś kefir lub mleko z płatkami bo jogurtu akurat nie mam no i w nocy jak się obudze to napisane się kefiru z tymi kokosami jeśli znajdę w domu :-) a powiedz mi jeszcze czy sa na się o 2 budzisz czy nastawiasz budzik ?

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2015, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nastawiam budzik :) Zamiast kokosa to łyżkę płatków owsianych albo jaglanych, może być też mała garstka orzechów, albo migdałów :) ten kokos to u mnie jeden z kilu opcji, ale najczęstszy bo najbardziej mi smakuje :)

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2015, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziś będę testować :-) jak podziała to za tydzień zapytam diabetolog czy z tym nocnym posiłkiem tak można

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy Wy macie tez tak ,ze mimo zwiększania insuliny na noc ,cukier rano nie drga nic w dół ??Jestem na 12jednostkach i nic!!!Dalej ten cholerny cukier rano powyzej 90!! Nie duzo bo 92 ale nic ponizej normy..Już nie mam pomysłu dlaczego.Tym bardziej ,że po kolacji sa w normie i w ciagu dnia również . Spotkała sie któras z Was z takim problemem ? :(

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/11ec5c23bd07.jpg
    Moje grzeszki :)
    Synek fika w brzuchu jak na trampolinie. Zaczęliśmy 35 tydzień. Już nie mogę się doczekać aż wezmę go w ramiona.
    I oby nie zapeszyc ale dziś na czczo zamieściłam się w normie. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2015, 09:19

angel-84, Smartunia, apaczka, 0na88, Bergamota lubią tę wiadomość

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    Dziewczyny czy Wy macie tez tak ,ze mimo zwiększania insuliny na noc ,cukier rano nie drga nic w dół ??Jestem na 12jednostkach i nic!!!Dalej ten cholerny cukier rano powyzej 90!! Nie duzo bo 92 ale nic ponizej normy..Już nie mam pomysłu dlaczego.Tym bardziej ,że po kolacji sa w normie i w ciagu dnia również . Spotkała sie któras z Was z takim problemem ? :(
    Ja nie mam insuliny a ciągle 95-98 już też nie wiem co robić bergamotki sposób na mnie też nie podział al

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś26 wrote:
    Ja nie mam insuliny a ciągle 95-98 już też nie wiem co robić bergamotki sposób na mnie też nie podział al
    No ja przed jej braniem takie same poziomy.I mimo zwiekszania dawek niewiele spadaja , mozna by powiedziec ,ze nic.Jakas paranoja :-/

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to pod te niedobre cukry :)

93c7178317708df5med.jpg

0na88, .ona., apaczka, Bergamota, Pay, Kasiarzynka lubią tę wiadomość

• .ona. Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angel-84 wrote:
    to pod te niedobre cukry :)

93c7178317708df5med.jpg

Cukier po tym cieście w normie?
    Wygląda pysznie! Podrzucisz przepis? :D

Przedwczoraj robiłam ciasteczka owsiane z podrzuconego przez Ciebie wcześniej przepisu - nie dałam cukru ;), a były i tak bardzo dobre. Z owocami i jogurtem idealne :D

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
  • .ona. Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, godzinę po obiedzie cukier 70-80 - to nie za mało? Kurczę, cały czas takie mam, a najedzona jestem jak nie wiem co ;) (oczywiście zgodnie z zaleceniami co można, a czego lepiej nie).

• Bergamota Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj jakaś nienażarta chodzę :D przed chwilą opędzlowałam kotleta mielonego z ogórkiem korniszonym (zachciało mi się :P ) Przed tym kiełbaskę wiedeńską z małą kromką chleba i pomidorem. Dalej jestem głodna... zjadłabym najchętniej pizzę i to tak, że aż ciężko było by mi oddychać :D mam ochotę po prostu się nawpieprzać hihi
    A wy jeszcze mi tu takie zdjęcia podsyłacie... nie ładnie... ;)

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co... dzwoniła przed chwilą do mnie bardzo dobra koleżanka. Dzisiaj miała cesarkę. Chodziła do tej samej ginekolog co ja teraz.
    Z nią leżała (i dalej jest na patologii ciąży) znajoma, która też chodziła do tej lekarki. Okazało się, że moja znajoma miała źle wyznaczony termin cesarskiego cięcia o 2 tygodnie a ta druga ma różnicę prawie 1 miesiąca...
    Jak ja ostatnio byłam na patologii, to lekarz który robił mi USG powiedział że strasznie ubogie mam te parametry dziecka porobione, w ogóle niemierzona waga dziecka, tętno zaznaczane tylko na "(+)" zamiast konkretnego pomiaru...
    A lekarz, który badał mnie przy wypisie powiedział, że będzie u mnie problem z wyznaczeniem konkretnej daty porodu... a to ważne, zwłaszcza przy cukrzycy... stwierdził że to wina lekarza prowadzącego, bo mam ubogie usg...
    Wiecie co - jestem zrozpaczona :( zapisałam się dzisiaj na USG 3/4D na 30 czerwca - wtedy wypada mi 30tydzień. Tam będzie lekarz, który był przy wypisie.
    Kolejną wizytę do tej lekarki mam na 19 czerwca. Pójdę do niej odbębnić, ale to będzie moja ostatnia wizyta u niej... chyba, że zachowam sobie ją tylko do wypisywania pasków do glukometru na nfz, ewentualnie jakieś badania podstawowe...
    Na pozostałe wizyty zapiszę się do lekarza może nawet tego właśnie który mi powiedział o problemie z wyznaczeniem terminu... lekarz, który jest jednym z tych pracujących na oddziałach gdzie ja będę rodzić.
    Ręce opadają... :(

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • nanu Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .ona. wrote:
    Dziewczyny, godzinę po obiedzie cukier 70-80 - to nie za mało? Kurczę, cały czas takie mam, a najedzona jestem jak nie wiem co ;) (oczywiście zgodnie z zaleceniami co można, a czego lepiej nie).
    Ja zwykle miałam takie cukry i lekarka mówiła mi, że to super wynik.

Bergamota, to lekarka faktycznie coś nie bardzo.... ale mi tylko jeden raz wyliczyli termin wg usg, a tych usg miałam w tej ciąży naprawdę sporo robionych....

.ona. lubi tę wiadomość

• Bergamota Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg tych znikomych parametrów które miałam robione w 13tyg ciąży (te najbardziej wiarygodne co do określania daty porodu) termin porodu przypada na 20 września a wg OM na 12 września... Z tym że te parametry to zaledwie obwód główki, długość od ciemienia do ciemienia i długość kości udowej :/ Nic po za tym.
    W szpitalu miałam robione prócz tych wyżej wymienionych: obwód brzuszka, długość kości ramiennej, wagę, ilość płynu owodniowego.

A jakie były robione u Was pomiary?

A tak pisząc na temat o cukrzycy :) Właśnie kombinuję z kolacją. Polędwiczka pieczona z brokułami. Potem poprawka z jogurtem przed snem.

Aguś - przykro mi że nie podziałało :( ale trzymam kciuki za normowanie!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2015, 20:31

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2016, 15:21

wnidtv73dpzdszlc.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zjadłam dzisiaj Big Milka... cukier 94 :) Ale był pyszny ;)

.ona., angel-84 lubią tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • nanu Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam termin z om na 3.06, a z tego jednego usg (robionego jakoś chyba w 21tc podczas dokładnego echa serca) na 14.06 bo miałam przesuniętą owulację. Ale synek stwierdził,że ma gdzieś te terminy i wychodzi miesiąc wcześniej :P

Kasiarzynka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2015, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co kobietki dzisiaj roicie na obiad bo ja powoli się wypalam jeśli chodzi o pomysły na obiad?

• .ona. Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2015, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angel-84 - ponawiam zapytanie o ciasto. Nadaje się dla słodkich mam, czy nie bardzo? :D
    U mnie obiad: mięso z piekarnika, kasza i surówka :D Może nudne, ale dobre, sycące i wartościowe :P i przede wszystkim cukier niewielki ;).

‹‹ 111 112 113 114 115 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ