Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
hej,
przyłącze się jeśli pozwolicie. W piątek miałam drugą OGTT (pierwsza ok 20 tc prawidłowa) i jako, że jestem z obciążonej rodziny to bez zdumienia odebrałam wynik. No i niestety cukrzyca ciążowa. Od soboty jestem na diecie (nie powiem nie jest lekko ). Problem mam z cukrami na czczo (często ponad 90) i po śniadaniu (najwyższy jak na razie 156mg%). Widzę, że część z Was niestety jest już dłużej "słodkimi mamami" więc liczę na dobre rady i podpowiedzi dietetyczneapaczka, Smartunia, 0na88 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny.ona. wrote:angel-84 - ponawiam zapytanie o ciasto. Nadaje się dla słodkich mam, czy nie bardzo?
U mnie obiad: mięso z piekarnika, kasza i surówka Może nudne, ale dobre, sycące i wartościowe i przede wszystkim cukier niewielki .
0na88, .ona. lubią tę wiadomość
-
U mnie dzisiaj na obiad naleśniki z mąki pełnoziarnistej ze szpinakiem, piersią z kurczaka, suszonymi pomidorami i serkiem Favita Zjadłam 2, zobaczymy jak cukier
Cukier 107 i to leżąc na kanapieWiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2015, 16:56
angel-84, Smartunia, Kasiarzynka, 0na88 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Kasiarzynka wrote:Przy 10 jednostkach. Gdzie naprawdę staram się przestrzegać diety i godzin posiłków . A najlepsze w tym wszystkim jest to, że ostatnio czuję się jakbym góry mogła przenosić - i myślałam że to zasługa spadku tych cukrów .
Pytam dlatego ,ze ja mimo zwiekszania po 2jednostki na noc insuliny kazdego dnia(zaczynalam od 2jednostek )dalej nie moge zbic tego cholerstwa na czczo.Dzis podalam sobie 16jednostek zobacze co bedzie rano...
Ps.widzisz zauwazylam to samo u siebie.Wiecej energii , wiecej mi sie chce cokolwiek robic.Mysle ,ze ma na to jednak wplyw ,ze cukry mamy nizsze..
A mowila Ci diabetolog co w razie jesli te 17jednostek nie obnizy cukrow na czczo ??Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2015, 21:42
Kasiarzynka lubi tę wiadomość
-
Kasiarzynka wrote:Nie, nie mówił. Ale za 2 tygodnie mam kolejną kontrolę więc najwyżej do tego czasu będę chodziła z nieuregulowanymi. Jestem jednak dobrej myśli, bo skoro przy 10 jednostkach były prawie w normie, to po 17 chyba powinny już być ok.
A do ilu jednostek masz zwiększać ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2015, 22:15
-
Dzisiaj zrobiłam leczo po raz pierwszy w życiu z duuużej cukini, 8 pieczarek, 2 papryk, 2 kiełbas drobiowych z Morlin, jednej dużej cebuli. Do tego puszka pomidorów i trochę wody, bo powinny być z 2 na taką ilość warzyw. Papryka ostra, słodka, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Wszystko nierozgotowane na ciapę .
Zjadłam z makaronem pełnoziarnistym i cukier po godzinie 101 .Smartunia, czarownica_tea, Kasiarzynka, 0na88, .ona. lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny ,
ja wrocilam od diabologa z insulina - i w sumie to poczulam ulge, nie mialam juz z czego tego jedzenia zmniejszac.
Zaczynam od 2 jednostek przed sniadaniem i przed obiadem i zwiekszac dawke o 2j jak nie zauwaze spadkow .
milego dnia !
-
Kasiarzynka wrote:Trzymam kciuki! A o której jesz ostatni posiłek i śniadanie? Może zbyt duży odstęp? Bo to bez sensu, że Ci cukry stoją przy zwiększaniu insuliny. No, ale wiadomo że czasami organizm reaguje jakoś dziwnie. Mam nadzieję, że wkrótce to okiełznasz.
Sprawdze dzis dawke 17 zobacze , może ruszy