Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Amus87 wrote:Natty a mocz kiedy badalas? Zwykle przy crp lekko podwyzszonym i braku objawow sa bakterie w moczu i leukocytyStarania od 2013r.
2015r. - 2x IUIhsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIOkariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
Ja w poprzedniej ciąży miałam stwierdzoną cukrzycę w 17tc. Raczej była już co najmniej kilka tygodni wcześniej bo wyszły mi ketony w moczu. Ale zanim wizyta, krzywa to też chyba ze 2 tyg. minęły. Może wtedy też miałam od początku tylko bez krzywej ciężko jest czasem wykryć bo na czczo cukry zawsze miałam dobre. Dotrwałam tylko do 24 ale do tamtej pory dieta dawała radę. Zobaczymy jak będzie teraz. Ja się boję insuliny i mam nadzieję, że nie będzie u mnie konieczna. A serio teraz norma do 140? Ja miałam wtedy normę do 120 (po 1h oczywiście) i ciężko mi się będzie przestawić. Dla mnie to spora różnica...Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
nick nieaktualnyKazio14 wrote:Ja w poprzedniej ciąży miałam stwierdzoną cukrzycę w 17tc. Raczej była już co najmniej kilka tygodni wcześniej bo wyszły mi ketony w moczu. Ale zanim wizyta, krzywa to też chyba ze 2 tyg. minęły. Może wtedy też miałam od początku tylko bez krzywej ciężko jest czasem wykryć bo na czczo cukry zawsze miałam dobre. Dotrwałam tylko do 24 ale do tamtej pory dieta dawała radę. Zobaczymy jak będzie teraz. Ja się boję insuliny i mam nadzieję, że nie będzie u mnie konieczna. A serio teraz norma do 140? Ja miałam wtedy normę do 120 (po 1h oczywiście) i ciężko mi się będzie przestawić. Dla mnie to spora różnica...
natty85 wrote:2 tyg mocz ok. Disiaj odalam mocz na badanie ale jeszcze nie ma wynikowwtedy antybiotyk dostaniesz i spokoj:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2017, 10:56
-
Crp 1.9 hmmm Znowu jestem zagadka. Crp spadlo samo w ciagu ok 9 godzin z 14.8 do1.9Starania od 2013r.
2015r. - 2x IUIhsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIOkariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyehhh nie chce straszyć, jak już pisałam na naszym wątku nie jestem przeciwnikiem szczpień bo szczepienie same w sobie nie są złe.
Zły jest kalendarz szczepien."nawalili" tego tak duzo w tak krókim okresie czasie w tak maleńkie ciałko..... Polska jako jeden z niewielu szczepi nowordki w drugiej dobie życia....
Kuba mial kilka nopów. Zsiniały mu nóżki po pneumo, bo 5w1 wszystkie efekty ćwiczenia - rehabilitacje szlag trafił, oczko mu sie "przymknęło" i trwało to długo, gorączka 41 stopni i płakał 5-6h w nocy BEZ PRZERWY.
poza tym moje dziecko nie jest alergikiem jedynie na co przez pewien okres czasu mial uczulenie to jajko kurze ( zarówno białko jak i żółtko) po odrobinie jajka dostawał pokrzywy na całym ciele płakał i biegunka. Mówie pediatrze ze nie dostanie szczepionki na odre świnke i różyczke bo jest ona tworzona na zarodkach jaja kurzego i boje sie ze dostanie wstrząsu. Pediatra powiedziała "musze sie zorientować" i na następnej wizycie rację mi przyznała..... a co gdybym nie doszła do tego i zgodziłabym sie na szczepienie ??? zaszczepiłam ale pól roku później jak alergia minęła.
obserwuj czy gorączka nie wzrasta czy dziecko reaguje czy nie jest "inne"
z drugim dzieckiem wprowadzam zmiany. Nie zostanie zaszczepione w szpitalu, pojde jak bedzie mial 2-3 miesiące, nie dostanie kombajnów typu 5 w 1 czy 6 w 1 ( Kuba mial) dostanie te na NFZ i pojedynczo w odstępach kilku miesiecy.
( przepraszam za offtop) -
nick nieaktualnykredka ja tez sie boje szczepić no ale szczepie "po mojemu"
z Kuba mialam 5 w 1 ale juz nie chce. to za duży kombajn dla malego dziecko, poza tym ostatnio u nas nie dostaniesz 5 w1 bo wycofali jakaś serio bo cos nie tak bylo..... namawiają w przychodniach na nie bo wiadomo płacimy za nie.... nie wiem boje sie myśleć co będzie -
Hej Dziewczyny:)
Oszaleje z ta cukrzyca...miesiąc temu krzywa cukrowa wyszła fatalnie. Na czczo 87 po godzinie 199 po dwóch 180. Przeszłam na dietę odwiedziłam diabetologa który pokierował jak jeść i w jakich godzinach. W dodatku tak mnie postraszył ze będę mieć przerośnięte dziecko ze ten cukier to juz mi chyba strzela ze strachu. Generalnie na czczo cukier super. Po śniadaniu tez Ok ale po obiedzie i kolacji różnie bywa. Dziś jestem u kresu wytrzymałości. Cały dzien lekko i zdrowo a cukier 150:( bronię sie rękami i nogami przed insulina ale boje sie ze będę musiała ja przyjąć. Powiedzcie mi czy jeśli sie zdarzają takie dni jak dziś gdzie cukier mimo lekkich posiłków jest wysoki a większość tygodnia norma jest zachowana, to czy to juz jest wskazówka do jnsuliny?? Na USG byłam 3 tygodnie temu. Młody jest większy ale lekarz stwierdził ze waga nie sa zła (25tydz 920gram). -
Asik Wiolad ma racje, insulina to nic zlego. Moze troche wiecej zachodu ale przynajmniej dziecko bezpieczne, wiec chyba warto.
Kurcze ciezkie te macierzyństwo heh. Goraczka przeszla to teraz wysypka na brzuszku, rece opadająAsik84 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKredka oby szybko minelo. Ciezkie ciezkie chcemy dobrze dla naszych dzieci ale czasami nie wiadomo co robic
Wczoraj na pizzy bylismy s pizza hut zjadlam dwa male kawaleczki. Cukier po 1 i2 h fajny a po 3 145:/ i bieznia. Juz sie nie dam na to nabrac :(a tak od 5d i nie mialam przekroczen -
Wiolad raczej nie bo wysypka jest juz od ponad tygodnia a goraczke mial dwa dni temu. To takie male krostki tylko na brzuchu, nic wiecej sie nie dzieje ale od trzech dni nie podaje juz nic oprocz mleka a to nie przechodzi... nie wiem czy mam sie martwic czy to nic poważnego.
Amus 145 to bajeczka ja mialam 160 -
A ja pierwszy raz powitałam ketony w moczu, bo byłam tak skonana po całym dniu, że zasnęłam bez codziennej szklanki mleka. I odrazu wywaliło.
Za to zjadłam kiedyś na obiad kalafiora w PANIERCE!!!, do tego ze 3 ziemniaczki i kefir i cukier lux! A mierzyłam po pierwszej, drugiej i trzeciej godzinie. ☺