Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
tini tini wrote:k878 -jak byłam w ciąży i stwierdzono u mnie cukrzycę ciążową to byłam w poradni na Karowej - "jednodniowy pobyt w szpitalu". Nie wiem gdzie skieruje Ciebie ginka.
Ogólnie nie stresuj się cukrzycą, ja też to przechodziłam i byłam przerażona. Jakie masz wyniki krzywej i w którym robiłaś tygodniu?
Z krzywej
80 na czczo
167 po 1h
179 po 2h
Robiłam we wtorek czyli 21 tc
Wczoraj na USG Maluszek wyszedł w 70 centylu, ale niby wszystko Ok. Póki co z pomiarów mi wychodzi dość wysoko: po śniadaniu 122, wiem ze na stare normy to by było za wysoko. Na czczo mam Ok. Dieta to jakiś kosmos, wszędzie są jadłospisy na 1800 kcal, a ja zawsze ważyłam Ok, w ciazy przytyłam dotychczas 2,5 kg, te 1800 to mi wyglada na mało, chociaż nigdy w życiu nie liczyłam kalorii. Jeszcze wszędzie straszą owocami i warzywami a to dla dziecka samo zdrowie... wybiorę się chyba do dietetyka, bo mnie to przeraża. Ja mam jeszcZe chora tarczyce, pewnych rzeczy muszę unikać. Nie ogarniam tego.Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
K878 nie licz kalorii!jedz zdrowo.i kolorowo!warzyw duuuzo!owoce najlepiej jagodowe(borowki sa super,jedno jablko duże,maliny)do owocow dorzuc np orzechy.jedz co 3h...na sniadanie unikaj nabialu....
k878, Zorganizowana:) lubią tę wiadomość
Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
CORCIA 06.09.17r. -
Ja tez mam chora tarczyce ale jem codziennie co innego wiec np takiego kalafira sie nie boje:)bo ile ja go zjem w tyg?jedz dobre ryby(nie wiecej niz 2razy w tyg)rob salatki wwarzywne,zupy na wywarach sa super do tego np kasza gryczana.Ja.dzis jem malosolne,garsc gryczanego makaronu i mieso mielone z passata.Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
CORCIA 06.09.17r. -
nick nieaktualny
-
Dziewczyny mam pytanie. Kiedy w kolejnej ciąży powinno zrobić się krzywą, jeśli w poprzedniej była stwierdzona cukrzyca? Za grom sobie przypomnieć nie mogę co mi mówili w poradni (kojarzę tylko że mówili że dużo szybciej), za to gin mi mówi że dopiero w ok 20 tyg, ale wydaje mi się że to za późno..
-
nick nieaktualny
-
wiecznie wrote:Dziewczyny mam pytanie. Kiedy w kolejnej ciąży powinno zrobić się krzywą, jeśli w poprzedniej była stwierdzona cukrzyca? Za grom sobie przypomnieć nie mogę co mi mówili w poradni (kojarzę tylko że mówili że dużo szybciej), za to gin mi mówi że dopiero w ok 20 tyg, ale wydaje mi się że to za późno..
A odnośnie diety to mi mówiono że warzywa praktycznie bez ograniczeń a owoce można ale mało i nie na wieczór. Moim odkryciem w poprzedniej ciąży była kapusta kiszona. Jadłam ją przez pewien czas prawie do każdego obiadu i śniadania i wyniki piękne a nawet mogłam sobie pozwolić na więcej pieczywa czy makaronu/kaszywiecznie lubi tę wiadomość
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyk878 wrote:No wiem, sorry ze tu tak marudzę, ale sytuacja mnie trochę przerasta, a chciałabym żeby od razu było super żeby nie zaszkodzić dziecku
cieszmy sie tym jak teraz jest hehehe
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2017, 17:59
-
Amus87 wrote:spokojnie dziecku jakoś mega nie zaszkodzisz, na tym etapie ciazy walczymy o to by dziecko nie było zbyt duże i nie mialo zbyt czesto dużego wyrzutu insuliny czego nie unikniesz całkowice. najgorszy jest 1 trymestr bo wtedy sie kształtuje wszystko ja niestety wtedy mialam skoki cukru...ale co zrobić. nie pociesze Cie ale po 35 tyg to dopiero jest masakra cos co kiedys mozna było jeśc wywala mega cukier i wtedy nie ma juz logiki niestety, ale jeszcze daleko do 35
cieszmy sie tym jak teraz jest hehehe
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
nick nieaktualny
-
Krzywa na glukometrze jakoś 213/196 ale z krwi 176/172 czy jakoś tak. Wczoraj miałam 227
łudzę się że w krwi było mniej. I tak już nic nie zrobię. Mam nauczkę że ziemniaki to zło i ich nie tykać... A skusiłam się bo tydzoeń wcześniej jadłam i było chyba ok...
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
nick nieaktualnyKazio mocno ci wywala. Zrobilas hemoglobine glikowana? Ona by pokazala jaka srednia wartosc mialas przez ostatnie 3 miesiace. Ja bym ci zalecala to badanie. Bo jak na zwykla ciazowa i to tak wczesnie bo dopiero 10 tydz to nie bardo wyglda.... czasami cukrzyca 1 st pozno sie pojawia.
Jestes otyla??Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2017, 11:50
-
nick nieaktualny
-
Glikowanej nie robiłam. Ok. tydzień czy dwa po poprzednim porodzie cukry wróciły do normy, po obiedzie z ziemniakami ok. 100 więc stwierdziłam że jest ok. Jak mierzyłam w ok. 6tyg. tej ciąży po słodkich płatkach z mlekiem to chyba było ok. 100 a tydzień później po tym samym 190 więc myślę że gdzieś na przełomie 6/7 tc się zaczęło. Glikowaną miałam w poprzedniej ciąży ok. 18tc chyba 5 więc też było ok. Może zrobię przy okazji tych badań na wizytę. A wagę podejrzewam jako głównego winowajcę. Przed drugą ciążą ważyłam chyba 75 a teraz zaczynałam od 68,3. Aktualnie 66,8. A wzrost tylko 162. No i niestety moja dieta pozaciążowa nie jest najlepsza. Może bez fastfoodów i zupek chińskich ale za to sporo białej mąki, pierogi, smażone no i słodkości praktycznie codziennie do kawy... Podejrzewam że pozaciążowa cukrzyca prędzej czy później mnie dopadnie zwłaszcza że ma ją mój dziadek a moja mama krzywej nie robiła ale też mogłoby coś wyjść (z genów po ojcu i podobnej do mojej diety).
Muszę po prostu pamiętać, że są dla mnie produkty zakazane i koniec, nawet w małej ilości nie jeść.Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Wlasnie ja żałuję ze mnie nikt glikowanej ne zlecił, bo siedziałabym czy to nie cukrzyca juz czy nie, a teraz podczas diety to juz za późno na nia...a mam mega obciążenie rodzinne, chociaż jestem chuda ak patyk to boje sie ze mnie dopadnie.. Sluchajcie, starałam sie zbić te moje cukry na czczo żeby nie brać insuliny i jak na razie (odpukać) w normie! Pomogło mi przesuniecie posiłki ostatniego na wcześniejszą godzinę i sok z ogórków kiszonych:p
natty85 lubi tę wiadomość