Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyja glikowana mam robioną co miesiąc i nawet przed dieta wyszla okej a cukrzyca jest...ale wiem ze niema tragedii bo wyniki okej
kazio ja też mam obciążeniemoja mama ma II typ moj tata mial przed śmiercią, moja babcia od strony mamy miala..... wiec wiem ze kiedys to wróci aczkolwiek dieta dużo daje. W ciazy wyszlo mi z kuba pod koniec. po porodzie robiłam chyba pol roku po i wyszło jeszcze gorzej niz w ciazy ( obciążenie) rok pozniej to samo.... po 2h mialam 199!!!!!! a od 200 cukrzyca
wtedy powiedzialam dosć....dieta cwiczenia spadek wagi i glikowana jakos rok temu wyszła okej
a bylo blisko już ...........
-
postanowiłam, że jutro idę robić glikowaną za kaskę, mam dosyć tych lekarzy;
znalazłam tylko w necie info, że w pierwszej połowie ciąży wyniki mogą być zaniżone... mam nadzieję, że trafię do sensownego lekarza z tym wynikiem; dopiero tydzień jestem na diecie więc badanie ma sens, prawda?Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
nick nieaktualnyk878 wrote:postanowiłam, że jutro idę robić glikowaną za kaskę, mam dosyć tych lekarzy;
znalazłam tylko w necie info, że w pierwszej połowie ciąży wyniki mogą być zaniżone... mam nadzieję, że trafię do sensownego lekarza z tym wynikiem; dopiero tydzień jestem na diecie więc badanie ma sens, prawda?
za 2 tygodnie znowu ponawiam obadam co będzie
nie jest to jakieś kosmicznie drogie badanie a warto je mieć
tak ma sens badanie
poza tym dobra glikowana nie wyklucza cukrzycyWiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2017, 12:28
k878 lubi tę wiadomość
-
Że nie wyklucza to mogę sobie wyobrazić, ale ten wynik chyba może mieć wpływ na opiekę nad dzieckiem. Do szpitala idę dopiero 29 sierpnia, wiec to już ma mniejszy sens, nie będę czekać
55 zł w luxmedzie, nie pierwsza nie ostatnia kasa tam zostawiona
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
nick nieaktualny
-
masakra! po śniadaniu 185, aż drugi raz zmierzyłam z niedowierzania; wyszło 174;
i co zjadłam? kanapkę z chleba orkiszowego (graham), sama piekłam, więc bez dodatków, z chudym twarogiem, plastrem piersi z indyka (sama piekłam) i kawałeczek zielonej papryki;
jestem załamana; orkisz mógł mi tak wywalić? jeszcze jadłam te kanapkę w przychodni po pobraniu a potem wracałam pieszo do domku jakiś kilometr
jak sobie pomyślę, że mogło tak być od początku ciąży a ja totalnie nieświadoma, to mam ochotę wyć...Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Amus87 wrote:55 zł???? drogo!!! ja place chyba 27 w diagnostyce a w innym labie 23
Warszawa... do tego Luxmed do tanich nie należy, ale za to mam wyniki w systemie, lekarz je obejrzy... chociaż uważam, że powinnam dostać na to skierowanie bez dyskusji, ale cóż.
Wczoraj endokrynolog mnie miło zaskoczył, bo zajrzał do opisu holtera EKG i pogadał ze mną chwilę na ten temat. Sama bym nie wpadła, żeby mu powiedzieć.Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
k878 wrote:masakra! po śniadaniu 185, aż drugi raz zmierzyłam z niedowierzania; wyszło 174;
i co zjadłam? kanapkę z chleba orkiszowego (graham), sama piekłam, więc bez dodatków, z chudym twarogiem, plastrem piersi z indyka (sama piekłam) i kawałeczek zielonej papryki;
jestem załamana; orkisz mógł mi tak wywalić? jeszcze jadłam te kanapkę w przychodni po pobraniu a potem wracałam pieszo do domku jakiś kilometr
jak sobie pomyślę, że mogło tak być od początku ciąży a ja totalnie nieświadoma, to mam ochotę wyć...Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
nie, twaróg jadłam ten sam co w poprzednie dni; nawet mały plasterek żółtego mi nie podnosił rano; pewnie mąka; muszę spróbować kupić inną orkiszową, albo w ogóle zrezygnować z niej
co ciekawe, makaron orkiszowy na obiad czy kolację zupełnie nie rusza mi cukru, max 110Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Hmm... Ja kupiłam żytnią pełnoziarnistą i robiłam z nią wczoraj placki z cukinii. Bałam się o cukier bo sporo jej wsypałam i zjadłam z 10 tych placków a cukier 100. Znalazłam też bloga z przepisami dla diabetyków i byłam zdziwiona bo w przepisach na ciasta kobieta używa pszennej pełnoziarnistej. Jak sprawdziłam to moja i jej ig mają ten sam więc chyba i taką można. Muszę jutro upiec jakieś ciacho bo w niedzielę mamy gości a mam dość patrzenia jak ktoś ciasto wcina...
A odnośnoe chleba to mi by się piec nie chciało. Kupuję... Ale te z ziarnami mi rzadko podnoszą. Ostatnio do kolekcji dozwolonych dołączył "całe ziarno" z biedronki ale spotkałam go tylko raz. Szkoda bo pyszny był a cukry jak marzenie (tak wiem że mar!etowe chleby to chińskie mrożonki...)Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
ja na wakacjach jadłam orkiszowy z lidla BIO taki paczkowany, taki długoterminowy, też cukry OK; żytni razowy mój własny też spoko; ta moja mąka graham jest dość drobno zmielona, może dlatego...
chleby piekę jakieś 1,5 roku; też mi się kiedyś wydawało, że to tyle roboty, ale tak naprawdę max 10 min się zarabia, potem cały dzień sobie sam rośnie i wieczorem wrzucam do piekarnika, na śniadanko jest pyszny, świeży
ja czytałam, że cukinia jest OK i cukry po niej mam spoko - zarówno surowa jak i gotowana; kabaczek podobno podnosi, myślę, że jedynie smażone mogło bym nie OK w tych plackach;
a co to za blog? wrzucisz linka?
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
nick nieaktualnyk878 wrote:nie, twaróg jadłam ten sam co w poprzednie dni; nawet mały plasterek żółtego mi nie podnosił rano; pewnie mąka; muszę spróbować kupić inną orkiszową, albo w ogóle zrezygnować z niej
co ciekawe, makaron orkiszowy na obiad czy kolację zupełnie nie rusza mi cukru, max 110do tego tzreba przywyknąć.
głupi przykład grochówka. o 11:30 zjadłam cukier po 1h 144 o 16 zjadłam cukier 118
K878 watpie ze taki cukier mialas na poczatku ciaży.
Ja sie zle czuje przy cukrze 150 i go wyczuwam. dobrze ze mialas spacer po tym chlebie bo strach pomysleć ile mialabys bez niego. Taki spacer moze obniżyć nawet o 20-30.
ja tak czasami robie jak małż pizze zamówibo po kupnej mam tak 160 wiec zjadam kawałek od razu na bieżnie i mam po 1h 130
nie czesto tak robie- wiadomo.
-
no ale widzisz Amus, to nie była biała mąka, tylko graham, 1850, i to orkiszowa, niby zdrowsza, rzekomo ma więcej białka a mniej węglowodanów (minimalnie pewnie, ale jednak); a mój cukier taki jak Twój po białej zwykłej mące
chyba na II śniadanie też zrezygnuję z owocówdotychczas kilka razy zmierzyłam cukier i niby było OK, ale dziś naprawdę się przeraziłam...
ja już mam chorą tarczycę, serce i teraz ta cukrzyca; niczego objawów nie zauważyłam;
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
nick nieaktualnyspokojnie pewnie niedawno sie curkzyca ciążowa przypałętała
ja mam chora tarczyce wątrobe cukrzycechyba choroby lubią chodzić trójkami
bedzie dobrze, głowa do góry.
o 12:30 zjadłam pól bułeczki z biedrony te ciemne takie jakby kwadratowe i 127 jakbym zjadła rano to by bylo wysoko. Szkoda ze całej nie moge ale juz przywykłąm "mało a często" -
Ta strona to dietolog.eu
Mam właśnie dużo cukinii bo z każdej strony mnie obdarowują więc mam w planach ciasto czekoladowe z cukinii. Chyba jest właśnie z tej strony.
A to że smażone mojej cukrzycy nie przeszkadza. Aż strach cholesterol badać
A w przepisie na placki było żeby dodać oleju do ciasta i nie wlewać na patelnię. Ale kiepskie były wtedy więc i tak smażyłam na oleju i tłuste wyszły...
k878 lubi tę wiadomość
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Elizap wrote:Witam,
Musze do Was dołączyć, właśnie dziś odebrałam wyniki i załamka:
na czczo - 116
po 1h - 210
po 2h - 175
A tak swoją drogą nie badali Ci na czczo glukometrem? Gdzieś słyszałam, że jak na czczo wyjdzie powyżej 100 to nie robią krzywej tylko od razu stwierdzają cukrzycę bo krzywa mogłaby być za dużym obciążeniem. U mnie w luxmedzie najpierw sprawdzają glukometrem ale raz robiłam w synevo i tam od razu z krwi. Swoją drogą na czczo nigdy nie miałam podwyższonego więc tej procedury na sobie nie sprawdziłam. Gdzieś mi się o uszy obiło. Tak czy inaczej dasz radęWiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2017, 00:15
Elizap lubi tę wiadomość
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
nick nieaktualnyhej
krzywej nie robią jeśli na czczo na glukometrze w labie wyjdzie 125tak mi w diagu mówiła babka i badała przed krzywą.
Elizap ty juz prawie końcówka te 8-10 tyg przecierpisz:) nie jest źleja juz na diecie i kłuciu się od od 15 tygodni ( 7 tc test glukozy
) i końca nie widać.
a na tej diecie w sumie juz od września jakośElizap lubi tę wiadomość