Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
NW wrote:wyniki z 26tc, a na wizytę idę za tydzień.
Profilaktycznie (na pewno nie zaszkodzi) dietę wprowadziłam, ograniczyłam wiele rzeczy, ale kurcze... nie jest to łatwe, jak wcześniej celem spaceru była lodziarnia albo kawiarnia
Rozumiem rozterki, też celem mojego spaceru były baaardzo często najlepsze lody w mieście!!! a teraz trzeba obejść się smakiem;) ale idzie się przyzwyczaić
-
Haha ja upiekłam ciasto czekoladowe z cukinii i mi nie wyszło
jakieś surowe albo zakalcowate w środku i jakieś gorzkie w smaku. Także wczoraj znowu patrzyłam jak inni jedzą tort... Ale na weselu pozwoliłam sobie na kawałeczek ciasta i po pół godzinie nie mierzyłam ale po godzinie 89 a jadłam przy okazji kilka rzeczy ale bez chleba. Muślałam że będzie dużo bo zupa wydawała się zaprawiona mąką a jednak tak mało. Nie nadążam za swoim organizmem. Raz za dużo raz za mało...
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
u mnie 4 morele, garść pistacji i 2 łyżki jogurt - po pół h 130, po h 112;
ogólnie to mam wrażenie, że żyję jedzeniem; w przerwie między przygotowaniem posiłku, jedzeniem i mierzeniem cukru mam jakąś chwilę dla siebieMiła mama lubi tę wiadomość
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Ja nie zawsze mam czas pomyśleć i przygotować
na szczęście teraz mąż ma 2 tygodnie urlopu to trochę odciąga Małą ode mnie
u mnie ostatnio rarytasem jest masło orzechowe. Jak jem z chrupkim pieczywem na przekąskę to cukier ładny. Tylko jak się nie pohamuję to mi w tyłek pójdzie
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
witam też mam cukrzyce ciążową.
Dopiero 10 tc masakra cięko to ogarną. Jestem juz po wizycie u dabetologa wiec mam instrukcje co i jak ale i tak nie mam pojęcia co mi wolno a co nie. Mam tak że kolacje zjem cukier mierze po godzinie i cukier jest ładny a rano już za wysoki pożniej znowu na nastepny dzień zjem to samo na kolacje i cukier jest już wysoki. jem to samo a cukier i tak sobie skacze.
mam pytanie jezeli raz jest dobry cukier a raz nie to czy ja robie krzywde dziecku czy może się coś stać ? Mam ciągłe wyrzuty sumienia.
Oczywiście słodyczy nie jem owoców tez sie boje.
t
Cykl rozpoczęty 1 czerwca 2017 -
nick nieaktualny
-
wynik obciążenia
glukoza na czczo 91,3
glukoza po 1 h 141,8
glukoza po 2 h 67,7
jak mierze glukometrem na czczko to różnie to od 76 nawet do 99 a po jedzeniu po 1 godzinie od 86 do 157
mierze cukier dopiero od 8 dni
t
Miła mama kurcze chyba tylko na czczo jest problem bo po 1 i 2h wydaje mi się, że jest ok...
A ja dzisiaj byłam u endokrynologa to stwierdził, że mi da skierowanie do diabetologa i idę już jutro! (Chcieli mnie zapisać na poniedziałek ale akurat jadę na usg a to pewnie cały dzień z głowy). A w poprzedniej ciąży zapisując się w październiku zaproponowali mi wizytę w lutym. A termin miałam w kwietniuWiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2017, 22:25
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
nick nieaktualnyMiła mama wrote:wynik obciążenia
glukoza na czczo 91,3
glukoza po 1 h 141,8
glukoza po 2 h 67,7
jak mierze glukometrem na czczko to różnie to od 76 nawet do 99 a po jedzeniu po 1 godzinie od 86 do 157
mierze cukier dopiero od 8 dni
jesli chodzi na czczo to norma jest do 90 aczkolwiek taka granica jest do 100
serio nie ma tragedii
kazio ale przeca pisałaś ze ci wywala po 1h wysoko
ja ogolnie okej ale musze mniej mierzyc dostalam chyba 6 paczek paskow na msc i mi wlasnie brakło tzn zostalo kilkanascie sztuka wizyta 24
dzisiaj zrobilam glikowana tam gdzie chciala diab...bo ona nie ufa diagnostyce. Ale wynik w srode bo mrożą i badanie robią raz w tyg. Mam nadzieje ze to na wynik nie wpływa ale chyba wiedzą co robią -
Sorry. Może niezrozumiale napisałam. Chodziło mi o wynik Miłej mamy
mi teraz rzadko wywala, bardziej się pilnuję. Mam podejrzenia, że kasza jaglana mi nie służy. Możliwe to?
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
możliwe, ja czytałam, że jaglankę i jęczmienną taką drobną należy odstawić na korzyść grubych kasz;
u mnie gryczana, pęczak, bulgur, quinoa jest OK! no i makaron pełnoziarnisty też OK, pod warunkiem, że nie za dużo na razWiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2017, 09:43
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
nick nieaktualny
-
dziękuję za wsparcie i informacje ☺ a mówią że ciąża to nie choroba tylko dlaczego my ciągle latamy od lekarza do lekarza
ja bym chciała iść już na chorobowe ale nie mam jeszcze zastępstwa i nie chce tak zostawić wszystkiego z dnia na dzień. zazdroszcZę trochę dziewczynom które są już na chorobowym przynajmniej można dom ogarnąć i się skupić na sobie a tak wszystko w biegu
u mnie szef chce żebym pracowała do 8 miesiąca chore nie. za 3 tygodnie idę zakładać szew na szyjce bo w poprzedniej ciąży od 8 miesiąc musiałam leżeć. chętnie bym już nie wróciła do pracy tylko jak to ogarnąć.
t
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nie poradzisz, ja też zawsze jak mi wyskoczy to się stresuję...
jeszcze jedna rzecz, której nie rozumiem... gin powiedziała mi dziś, żebym pilnowała wagi, żeby nie tyć. jak to ma być w końcu? ja jestem generalnie szczupła; przed ciążą 62, wzrost 175, dziś ważenie 65. Dziecko już ma 0,5 kg, wody płodowe, krew dodatkowa, na bank to waży 1,5 kg już. Wszędzie trąbią o tym, że w ciąży się przybiera co najmniej 8-9 kg. W porównaniu do innych kobiet to mało przytyłam a tu nagle, że mam pilnować wagi i nie tyć. jak to ma być? dlaczego?Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2017, 20:41
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
My to się śmiejemy że dwutygodniowy urlop męża to codziennie jakiś lekarz...
No i dzisiaj przeszłam szkolenie u pani dietetyk i ona mi mówi, że chleby z ziarnami to nie bardzo, kasza jaglana właśnie może podnosić, lepsza gryczana i pęczak jęczmienny (wypróbowałam i pyszny i cukier ok).
Sprzedała mi kilka "trików" np. Jak do takiej jaglanej dodać po gotowaniu łyżeczkę oleju to mniej wywali a posiłek zaczynać od surówki bo warzywa też spowolnią wchłanianie. Żadnego nabiału poza masłem do śniadania. No i na razie nie jest źle z moją ewidencją, kilka skoków. Teraz po tygodniu konyrola jak przyswoiłam wiedzęno i pierwszy raz w życiu dostałam paski na ketony, bo tu podejrzewam może być różnie. Zawsze jak robiłam badania po 12godz. na czczo to ketonów było dużo. I chyba jak nie byłam po takiej głodówce to też się pojawiały więc też mam sprawdzić ze dwa razy do wizyty.
A odnośnie wagi uprzedziła mnie, że mogę chudnąć na początku. Na razie trochę spadło, trochę wzrosło, waha się. Żeby wiedziała ile schudłam w poprzedniej ciąży...Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2017, 23:08
k878 lubi tę wiadomość
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
nick nieaktualnyk878 wrote:nie poradzisz, ja też zawsze jak mi wyskoczy to się stresuję...
jeszcze jedna rzecz, której nie rozumiem... gin powiedziała mi dziś, żebym pilnowała wagi, żeby nie tyć. jak to ma być w końcu? ja jestem generalnie szczupła; przed ciążą 62, wzrost 175, dziś ważenie 65. Dziecko już ma 0,5 kg, wody płodowe, krew dodatkowa, na bank to waży 1,5 kg już. Wszędzie trąbią o tym, że w ciąży się przybiera co najmniej 8-9 kg. W porównaniu do innych kobiet to mało przytyłam a tu nagle, że mam pilnować wagi i nie tyć. jak to ma być? dlaczego?
moja diab mimo mojej otyłości powiedziała ze mam 1kg na msc tyć jak schudłąm 5 kg po 2 msc to nawet nie darła sie bo ketonów w moczu nie bylo czyli mała nie byłą głodzona a tego sie bała- ze bede unikac wegli i przez to chudnąc.
mimo wszystko powinna przytyc te 8-9 kg czyli to minimum
ja schudłam i bylam 5 na minusie
obecnie juz tylko 2 na minusie ;/