X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K878 w sumie nie wiem jaka roznica nietolwrancja glukozy to krok przed cukrzyca.

Norma w ciazy w PTD jest do 90 alw jak mam ponizej 100 to jest ok

• k878 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi też powiedzieli na początku ciąży, że do 90 norma na czczo; wtedy miałam tylko cukier na czczo robiony

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś zebrałam porządny ochrzan od diabetologa. Po zmianie pieczywa wg jej zaleceń za każdym razem mam duże przekroczenia wtedy gdy jem pieczywo. Odesłała mnie jeszcze raz do dietetyka i dała ostatnią szansę do poniedziałku. No i ciągle mam ++ ketony nawet jak przekraczam normy w dzień.
    Dietetyk kazała bezwzględnie pilnować pór jedzenia no i wrócić do poprzedniego pieczywa bo 30 g to za mało. Powinnam jeść 50-60g żeby zaraz nie być głodna i nie chudnąć za bardzo. Także wracam do chlebów z ziarnami i się pilnuję. A jak to nic nie da yo cóż... Pewnie dostanę insulinę. Szkoda by było tak wcześnie więc walczę. Ale nawet jeśli to jak trzeba to trzeba...
    No i w poniedziałek na wizytę muszę pójść z córką. Sama to dr zaproponowała. Chyba pożałuje tych słów jak pozna moją małą torpedę :P
    A odnośnie norm to też mnie wkurzało że wszędzie inne normy więc weszłam na stronę ptd i tam była ta broszura. Normy są odnośnie testu obciążenia glukozą 75g. Nie wiem czy normalne badanie na czczo ma inne normy. Ale rzeczywiście jak mierzę glukometrem na czczo to normę mam chyba 90.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2017, 16:42

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • PolaMinka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi moja diabetolog poleciła ten chleb http://www.chlebprobody.pl/

b71c39983e8062f47b2c9285f223e4ae.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie. Pni dr pochwaila ze " idealnie wyrownana cukrzyca" zadowolona z moich zapisow. I hgb glikowanej (4,47%) a bylo 4,7%> Zabronila jednak jesc slodycze max raz na dwa tygodnie :( ahhhhh a ja ostatnio mam takie smaczki :( mowi ze to bardzo dziecku szkodzi takze nie mam wyjscia :(

Kazio kciukam za wizyte :) moze lepiej wrocic na te chlebki...ja jem non stop ciemny z ziarnami :) i nie szkodzi :) a insulina chyba taka zla nie jest :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2017, 20:20

k878 lubi tę wiadomość

• Justa87 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jem 7 ziaren z biedronki ten zielony, jest ok:)

Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
    CORCIA 06.09.17r.
  • jacekuba2 Znajoma

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny odebrałam dziś wyniki z obciążenia glukozą 75 g
    na czczo miałam 82,
    po godzinie 185
    a po dwóch godzinach 164
    Czy mam czym się martwić?

13 cykl starań i drugi cykl z Clo
    relge6ydaoueczw9.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg moich norm łapiesz się na cukrzycę ciążową. Przekroczony wynik po 1 i po 2 godzinach... Ale niech się wypowie ktoś bardziej doświadczony :)
    Przez weekend powalczę. Ale jeśli mocno trzymając się zasad nadal będą ketony to pewnie insuliny nie uniknę. Trudno. Nie może być zbyt łatwo :)
    Ja teraz miałam żytni słoneczny ze słonecznikiem. Też może być. Tylko te paczkowane chleby wydają mi się takie suche. No ale da się przyzwyczaić :)

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • k878 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PolaMinka wrote:
    Mi moja diabetolog poleciła ten chleb http://www.chlebprobody.pl/
    Gin tez mi polecała.
    Ten chleb zawiera soję, ja przy niedoczynnosci tarczycy mam jej unikać. Napisałam do producenta ile tej soi jest w składzie (bo procentowo nie podają) ale mi nie odpisał.

Kazio, moja gin powiedziała ze ketony w ciazy mogą wychodzić fizjologicznie, ze to wcale nie znaczy ze jest złe. I m.in. dlatego marudziła, ze nie może mnie prowadzić diabetolog zwykły, tylko ktoś kto się specjalizuje w ciążach. Jak jest u Ciebie? Poza tym mój diabetolog mówił ze jak są ketony w porannym moczu to znaczy ze ostatni posiłek przed snem jest za mały albo za wcześnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2017, 09:22

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • NW Przyjaciółka

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jacekuba... w poniedziałek konsultowałam wyniki z moją dr, która podała normy dla obciążenia 75g:

na czczo: do 100
    po 1h: do 180
    po 2h: do 150

więc niestety chyba już wyeliminuj cukier i na konsultację co i jak

jacekuba2 lubi tę wiadomość

1usap07w8e5qgit9.png
    qdkkvcqgfnfmlhsw.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    Gin tez mi polecała.
    Ten chleb zawiera soję, ja przy niedoczynnosci tarczycy mam jej unikać. Napisałam do producenta ile tej soi jest w składzie (bo procentowo nie podają) ale mi nie odpisał.

Kazio, moja gin powiedziała ze ketony w ciazy mogą wychodzić fizjologicznie, ze to wcale nie znaczy ze jest złe. I m.in. dlatego marudziła, ze nie może mnie prowadzić diabetolog zwykły, tylko ktoś kto się specjalizuje w ciążach. Jak jest u Ciebie? Poza tym mój diabetolog mówił ze jak są ketony w porannym moczu to znaczy ze ostatni posiłek przed snem jest za mały albo za wcześnie.
    Moja diabetolog jest "normalna" ale ciążami też się zajmuje. Ale nie specjalistycznie. Jeśli chodzi o ketony to dzisiaj już tylko + więc mam nadzieję, że jutro będzie jeszcze lepiej. Na prawdę pilnuję pór jedzenia i aby nie przegapić żadnego posiłku. I dużo pić. Wczoraj pilnowałam się od południa a dziś cały dzień. Jem co 2,5 godz. i staram się pić więcej. A z tym ostatnim posiłkiem to nie do końca. Kolacja o 22.30, cukier po niej 185 a rano o 7.30 ketony ++ cały poprzedni dzień bardzo wysokie cukry ale za to jadłam nieregularnie i za mało posiłków. Zobaczymy jak jutro. Moja diabetolog i dietetyk twierdzą, że ketony są goesze niż podwyższony cukier. Ale diabetolog z poprzedniej ciąży nie kazał mi sprawdzać i nie przejmował się nimi. Co lekarz to opinia...
    A dzisiaj na razie tylko dwa przekroczenia. Kochana szwagierka chciała dobrze i zrobiła mi naleśniki gryczano-żytnie. No i niestety obie próby po 180... Za to znalazłam chyba chleb dla siebie. Zaraz zmierzę po kolacji to się okaże czy to tylko jeden idealny pomiar czy rzeczywiście znalazłam :)
    Edit: po kolacji 133 więc w miarę. Niby tylko 40g chleba ale może jakby zamienić pomidora na ogórka to by wyszło mniej...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2017, 21:29

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • k878 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej, to spore przekroczenia. A co jadasz na te ostatnia kolacje? Ja zazwyczaj jogurt naturalny 150g, albo serek wiejski, ale często nie mam siły w siebie coś wcisnąć i tylko pol szkl mleka pije. Gdzieś czytałam ze nabiał na noc jest fajny, ze dobrze wyrównuje cukier. Ale u mnie póki co tylko raz ketony 1+, jak w ogóle olałam kolacje przed snem, bo nie miałam siły.

A co to za chleb?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2017, 08:18

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie powinno się jesc samego nabiału na noc
    musza byc wegle - najlepiej kromka chleba

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2017, 14:21

k878 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio14 wrote:
    Moja diabetolog jest "normalna" ale ciążami też się zajmuje. Ale nie specjalistycznie. Jeśli chodzi o ketony to dzisiaj już tylko + więc mam nadzieję, że jutro będzie jeszcze lepiej. Na prawdę pilnuję pór jedzenia i aby nie przegapić żadnego posiłku. I dużo pić. Wczoraj pilnowałam się od południa a dziś cały dzień. Jem co 2,5 godz. i staram się pić więcej. A z tym ostatnim posiłkiem to nie do końca. Kolacja o 22.30, cukier po niej 185 a rano o 7.30 ketony ++ cały poprzedni dzień bardzo wysokie cukry ale za to jadłam nieregularnie i za mało posiłków. Zobaczymy jak jutro. Moja diabetolog i dietetyk twierdzą, że ketony są goesze niż podwyższony cukier. Ale diabetolog z poprzedniej ciąży nie kazał mi sprawdzać i nie przejmował się nimi. Co lekarz to opinia...
    A dzisiaj na razie tylko dwa przekroczenia. Kochana szwagierka chciała dobrze i zrobiła mi naleśniki gryczano-żytnie. No i niestety obie próby po 180... Za to znalazłam chyba chleb dla siebie. Zaraz zmierzę po kolacji to się okaże czy to tylko jeden idealny pomiar czy rzeczywiście znalazłam :)
    Edit: po kolacji 133 więc w miarę. Niby tylko 40g chleba ale może jakby zamienić pomidora na ogórka to by wyszło mniej...
    kurde kazio nie chce cie martwic ale jak wywalilo 133 po kolacji to po sniadaniu ta sama dawka moze dac 160 oczywiście nie musi tak byc ale pisze Ci to z wlasnego doświadczenia....trzymam kciuki by tak nie było

• k878 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    nie powinno się jesc samego nabiału na noc
    musza byc wegle - najlepiej kromka chleba

O kurczę, to nie wiedziałam. Ale warzywa też są OK? Czy musi być pieczywo?

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wtedy testowałam chleby żytnie różnego pochodzenia. Po oraktycznie każdym mi tak wywala. Ten, który znalazłam to chyba żytni z kiełkami z piekarni w Garbowie (w marketach go nie ma...) Po śniadaniu dzisiaj ok bo zjadłam go nawet więcej tylko potem sporo chodziłam i było poniżej 120. Idealny nie jest ale jak się porusza to może być. Ale za to jaki pyszny... Ostatnio na kolację jadam np. Sałatkę grecką z chlebem, makrelę z puszki z chlebem, ewentualnie kanapkę z wędliną. Jakoś mi serek wiejski nie podchodzi ostatnio... Ale grecka super :)

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2017, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Muszę się Wam pochwalić! Dzisiaj po raz pierwszy brak ketonów! Żałuję, że nie zmierzyłam wczoraj po 2 kolacji bo zjadłam kaszankę z małą kromką chleba także węgle i tu i tu no ale usnęłam... Dzisiaj na czczo wynik jak zawsze i nie ma ketonów! Może jeszcze uniknę insuliny :)

k878, Zorganizowana:) lubią tę wiadomość

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2017, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio super gratki !!! :D oby tak dalej !!

K878 moga byc aczkolwiek moja diab sie upiera ze ma byc chleb bo noc dluga a warzwa organizm szybko "straci"

• magd. Znajoma

Wysłany: 28 sierpnia 2017, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie kochane:)
    od kilku tygodni również zmagam się z cukrzycą ciążową, o której dowiedziałam się po badaniu w 25 tygodniu ciąży.
    moje pierwsze wyniki OGTT 75 g wyglądały następująco:

na czczo : 80
    po 1 h: 181
    po 2 h: 112

mimo, że byłam na skraju (wynik po 1h) ale mimo wszystko przekroczony, więc wg lekarza diagnoza: cukrzyca ciążowa, dla pewności kazał powtórzyć badania po tygodniu. Wyniki wyszły zdecydowanie gorsze po 1 h: 212 , po 2 h: 183. sama byłam zaskoczona takim skokiem w odstępie zaledwie 1 tygodnia. Według mojego lekarza, czy wynik odbiega minimalnie czy znacząco, norma to norma i każde odstępstwo czy minimalne czy duże kwalifikuje nas do cukrzycy.

Przez ponad 2 tygodnie edukowałam się sama za pośrednictwem Internetu:) i oczywiście dieta dieta i dieta:) starałam się korzystać ze menu szpitalnego + nie ukrywam, że pomogły mi fora , w których opisujecie , że np. na 1 śniadanie nabiału lepiej unikać co w moim przypadku zgadza się w 100%. po tym czasie w końcu dostałam się do szpitala w celu wykonania profilu cukru. niestety szkolenie z diabetykiem które miało się odbyć zostało odwołane przez urlopy więc w dalszym ciągu działam na własną rękę:) ale przy tym jestem bardzo zawzięta i faktycznie trzymam się diety.

O czym zostałam poinformowana w szpitalu - przy samokontroli za pomocą glukometru, skok po 1 h (np. 170) i potem spadek cukru po 2h (do 86) odbija się mocno na naszym maluszku, bo całą ta nadwyżka "trafia" do Niego:( także to mnie bardzo motywuje..chyba nie ma nic bardziej motywującego niż zdrowie, które możemy podarować naszym dzieciaczkom:)

Chciałam jeszcze zwrócić uwagę na jedną rzecz, o której nie byłam świadoma i nikt mnie nie poinformował. jest dużo szkół jak powinno się badać cukier, na forach, portalach itd. żeby wyjaśnić te wątpliwości, weszłam na oficjalną stronę polskiego towarzystwa diabetologicznego / zalecenia i normy 2017 i okazało się, że cukier powinnyśmy mierzyć 1 h po ROZPOCZĄCZĘCIU posiłku a norma po 1h wynosi do 140. (w tym roku zostały one zmienione)także wszystkie moje poprzednie wyniki były nie do końca prawdziwe..

Trzymajcie się mocno! życzę Wam powodzenia! uwielbiam gotować i sama wymyślam potrawy - tak naprawdę zawsze staram się stworzyć alternatywę dla jakiegoś posiłku który mi nie służy i zastąpić go czymś zdrowym:) więc mogę się podzielić z Wami.

Pozdrawiam i wytrwacie na pewno! nie taki diabeł straszny:)

magd.
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2017, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze a ja zawsze mierzyłam godzinę po zakończeniu... A kiedyś się zastanawiałam jak to ma być ale zawsze zapominałam zapytać... Aż mi przyszło do głowy żeby szybciej jeść :P
    A na mnie się moja diabetolog uwzięła... Miałam 3 przekroczenia na 4 dni i nadal niezadowolona... Nawet brak ketonów nie zrobił na niej wrażenia. Więc znowu idę za tydzień i wtesy podejmiemy ostateczną decyzję czy już włączać insulinę. Wychodzi na to, że mam jeść tylko sprawdzone dania bo jak ekspetymenty mi podnoszą cukier to już daje jej argument za insuliną...

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
‹‹ 1625 1626 1627 1628 1629 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ