Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny pomożcie, bo nie wiem jak mam się zabrać za ten cukier. Jestem w 17tc. Glukoza na czczo badana w 13 tyg ok (78). Dzis na sniadanie 3 kromki razowe, margaryna, Pomidor i plaster sera. Dodatkowo duza kawa ze smietana 12%. Po 2h musiałam miec nagly spadek cukru, nagle drzenie rak, niepokoj itp. Zjadlam batona i ciastka zbozowe. Po ok 2-3h Zjadlam jajecznice z 3 jaj plus 2 kromki chleba. Mąż kupił glukometr i po 2-3h od jajecznicy cukier 66. Chyba pierwszy raz w tej ciąży tak mnie scielo. Zjadlam obiad o 18. Kiedy teraz mierzyc? Jutro będę probowala sie umowic na wizyte. Mam stosowac od razu diete cukrzycowa? Robic pomiary zamin dostane sie do Lekarza? Boję sie o maluszka:(
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2017, 20:58
-
Kazio - obawiam sie ze jest to kwestia chleba. Ja tez długo szukałam właściwego ale tak naprawdę na 1 sniadanie to 1 cienka kromka ( staramy sie kupować niekrojony wtedy robię bardzociebkie kromki) i mnóstwo warzyw w postaci pomidora sałaty ogórka szczypiorku + jajecznica bądź jakaś wędlina chuda . Mi juz chleby sie przejadły i dla odmiany mąż mi kupił wasa sport - mieszczę sie w normie z cukrami .
Co do pieczenia własnego chleba.. mam złe doświadczenia . Mąż mi kupił mąkę razowa wybierał 10 min czytając sklad zeby miała jak najmniej węglowodanów.. specjalnie przez pare dni przygotowywałam i dokarmiał zakwas.. zrobiłam bułeczki na zakwasie mąka tylko razowa ..zjadłam jedna mała . Cykier mi wystrzelił do 170... wiec juz dałam sobie spokój z pieczeniem
Ja dodatkowo jestem w stanie bardzo oszczędzającym / polegiwujacym.. wiec w obecnej sytuacji cukrzycowej niestety nie pomagao spacerze nie ma mowy . Od paru tygodni jedynie trochę po domu ..
Minia - według mnie jak na pierwsze sniadanie to dość dużo 3 kromki chleba i kawa ze śmietana ( ale mowię oczywiście z własnego doświadczenia ) . Mi cukry podwyższał na pewno nabiał od rana . Także jem takie " wstępne sniadanie " do godz 8:00 , np kanapka z sałata chuda wędlina / albo jajkiem pomidor ogórek szczypiorek . Ew jajecznica z dwóch jajek . Wtedy cukru mam do 110 max . Na drugie sniadanie pozwalam sobie na wiecej koło 10:30 juz moge jeść serek biały z rzodkiewka , kanapkę , jesli cos bardziej na "słodko" to jen jogurt naturalny z malinami i jeżynami , łyżka płatków owsianych pelnoziasrnistych 3/4 posiekane orzechy .
Ja zanim miałam wizytę u ginekologa po teście glukozy . Poszłam szybciej do internisty zeby mi przepisała receptę na paski i dostałam glukometr . Mierzylam na własna rękę . Swietrdzilam ze nie zaszkodzi juz powoli wiedzieć jak klarują sie cukry po tym co jem . Na czczo do 90 po 1H według obecnych norm do 140.magd. -
No właśnie muszę się wybrać na drugi koniec miasta po ten sprawdzony. Bo te żytnie jak by nie były naturalne i piękne w składzie to ja ich nie toleruję (pod względem cukrów). Jak nie da rady to cóż poddam się, z ewentualną insuliną nie chodziłabym sfrustrowana że chcę dobrze a szkodzę dziecku (podobno synkowi
)
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Kazio - ja z żytnim mam ten sam problem . Jak najbardziej naturalne na zakwasie a cukier skacze
mi wczoraj mąż kupił w lidlu taka bardzo ciemna bułkę bio , ( bardzo cienkie , ciemne pieczywo) ma sie wrażenie jakby chleb sie jadło bo nie przypomina to bułki w ogóle , zjadłam pol z samym masełkiem ale odrobina , cukier po 1 h : 84 aż byłam w szoku. Wiem ze to pieczywo łuskowe mrożone jest.. ale cukru nie podniosło
a jak przywiózł było jeszcze ciepłe
Ja z zakupami jestem zdana na męża , bo sama nie moge sie nigdzie ruszyć nie mówiąc o dźwiganiu .. biedny czyta te składy porównuje węglowodany we wszystkim, patrzy czy jest dodatek cukrui prawdę mówiąc w tak wielu rzeczach jest ze sami jesteśmy zdziwieni w tym większość wędlin . Ja ostatnio zrobiłam zapiekany filet z indyka w rekawie jako wędlinę , na sniadanie do kanapki był pyszny a zajęło mi to chwilkę
jedynie na noc zostawiłam w przyprawach zeby sie przegryzło .
Mi jeszcze zostało równe 10 tygodni , chociaż nie wiem jak wyglada kwestia porodu w naszej sytuacji , czy kierują wczesniej na oddział i tam oczekiwanie czy do końca sie czeka w domu ..(?)
magd. -
Zapomniałam dodać , ze gratuluje synka
widzę, ze to w miare początki .. czyli u Ciebie ta wcześnie wulykryta cukrzyca .. podziwiam . Ja sie "mecze" od 5 tygodni i podziwiam dziewczyny które wytrzymuja od prawie pierwszych tygodni
chociaż moze męczeniem bym tego nie nazwała ..jednak inaczej sie podchodzi i staje na głowie jak wiadomo ze chodzi o zdrowie malucha
magd. -
nick nieaktualnyniestety żytni żytniemu nie równy
ja próbowałam chyba 30 z różnych piekarniokazało się, ze w piekarni pod nosem mam dobry chlebek ( tzw kostka) moge zjeśc 2 cienkie kromeczki. I wierzcie mi tu nie chodzi o to ze jest żytni tylko o oszustwo bo na bank dodają albo karmel albo inne gówno.
Kazio jak nie znajdziesz dobrego chleba dałabym sobie spokoj i poszla po insuline bo frustracja, nerwy stres też podwyższają cukier - wiem po sobie bo w 1 ciązy nie bylam taka spokojna .... a jak mialam mierzyc cukier to serce mi walilo z nerwów ręce trzęsły ehhhhhhh
Minia zbadaj na czczo 1h po śniadaniu, 1h po obiedzie i po kolacji i daj znac:) 1h od rozpoczęcia posiłku. Nie dojadaj nie doobijaj( poza wodą) nic pomiędzy posiłkiem a mierzeniem cukru.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2017, 07:40
-
Mam to samo z mężem. Też już wtajemniczony
często zajeżdża do sklepu po pracy a jak razem jedziemy to wnerwiająca wyprawa bo młoda jak ma głupawkę to cały market wie że przyjechała... A jeśli chodzi o tą żytnią bio okrągłą podzieloną na 2 połówki to mi wywaliła 170 ale nie pamiętam ile jej zjadłam.
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Ja właśnie zmierzyłam po śniadaniu zjadłam druga połówkę i tez wRoslo do 133 . A wczoraj po kolacji 84 .ja widzę ze to pierwsze sniadanie jest takie niepewne .. chyba najlepiej jest 1 wase ziarnista i dopiero na drugie sniadanie sobie dojeść zwykłym chlebem , ja wtedy nabiła tez juz moge .. bo wg mnie ogromna różnica jest pomiędzy porami dnia . Najgorsze chyba to pierwsze sniadanie .. powiem wam ze na kolacje jak robię sałatkę z mixa sałat dodaje pomidora papryki żółtej czerwonej zielonej , ogórka , oliwki , kurczaka w przyprawach Trochę sera sałatkowego ( ale tego najchudszego) pestki dyni i zalewam dobrej jakości oliwa to moge zjeść cała wielka miskę a cukier po tym miedzy 80-90
Wczoraj do tej kolacji zrobiłam pizzę na mące razowej .. ale cienka była jak papier .. mniej wiecej jak naleśnik do tego sos z 1 pomidora , bardzo cienkie plasterki sera żółtego ( mierzwowy) gdzie niegdzie i na jednej części chuda szybka oliwki , trochę cebulki papryka , na drugiej świeży szpinak pomidorki koktajlowe odrobine parmezanu i oliwy, zjadłam dwa kawałki i cukier 103 . Ale była naprawdę cienka . I mniejsza od kupnych pizzmagd. -
Mi się sprawdziły WASA pełnoziarniste i WASA sport, a także z Lidla bio chleb żytni paczkowany; on się składa głównie ze śruty, czyli posiekanego ziarna, a nie zmielonej mąki; pod względem składu, to mąki i kasze mają ok 70 g/100g węgli i to są chyba kosmetyczne różnice między nimi; ma znaczenie jak drobno są zmielone, jak w mące jest dużo otrąb, to jest szansa, że będzie lepiej;
ja mój chlebek żytni toleruję, pszenny i orkiszowy zupełnie nie; do tego ostatnio zrobiłam chleb otrębowy z diety Dukana i też cukry spoko.
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Gdzieś kiedyś czytałam lub słyszałam, żeby z chrupkim pieczywem nie przesadzać, jeść np raz dziennie bo ma za mało kalorii i jest ogólnie mniej wartościowe.
Moja dietetyk twierdzi, że powinnam na pierwsze śniadanie zjeść ok. 50g chleba (najlepiej 2 kromki) żeby za 5 minut nie zgłodnieć. Ogólnie dużo lepiej reaguję na chleby ziarniste tylko ta diabetolog mi namieszała, że ma być 100% żytni na zakwasie itp. Dziś jadę po mojego pewniaka żytni pełnoziarnisty na wagę z auchanWiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2017, 14:38
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Kurcze robię te pomiary i nic nie kumam. Godzinę po posiłku cukier przewaznie okolo 90. Bez diety. Najwiekszy spadek -wartosc 33 miałam po 4h niejedzenia. Staram.sie unikac takich przerw, ale tu akurst byla moja drzemka. Czesto podjadam to cukier spoko. Do jakiego ew lekarza? Diabetolog czy dietetyk (zajmujacy sie ew cukrzyca) wystarczy? Niby wystarczy ciagle podjadac, ale w pierwszej ciąży przytyłam 30kg (przy otylosci). Teraz musze tego uniknac
-
nick nieaktualny
-
Napiszcie proszę jakie macie glukometry. Same kupiłyście czy lekarz polecił? Ja mam abra. Mierzylam przrd chwilą i I pomiar 28, II pomiar 76 i III pomiar 103. Wszystkie w ciągu dosłownie 5 min. Za pierwszym razem nie wierzylam w 28 i powtorzylam. Za III chciałam potwierdzic II pomiar a tu zupelnie inna wartosc. Po co w ogole mierzyc w takim układzie.
-
nick nieaktualnyja mialam dlugo accu check activ niedawno zmienilam na accu check performa
idz do apteki dostaniesz za darmo
nie trzeba zadneg świstka pokazywać
w tym masz jako 10 pasków na próbę
a reszte trzeba zakupić
mnie pytała pani w aptece jaki chceWiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2017, 07:48
-
Ja mam contur plus one. Kiedyś go reklamowali w tv
podobno wtedy był najlepszy na rynku ale to subiektywna opinia m.in. mojego poprzedniego diabetologa. Aktualna jak zapytała jaki mam to nie protestowała więc chyba jest ok.
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka