X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak,zawsze 1h po rozpoczeciu posilku :)
    Kazio nie przejmuj sie diab jest ostrozna bo jestes dopiero w 13 tc, tez ograniczalam eksperymentowanie na poczatku dopiero po 20 tc sie odwazylam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2017, 07:17

• k878 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio, przecież to wszystko dla zdrowia Twojego i maluszka! Dobrze ze tak Cie pilnuje

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • magd. Znajoma

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny,
    a Wy macie insulinę czy tylko dietą trzymacie poziom cukru? i na jakich poziomach Wam się utrzymują? ja nie ukrywam, że przez fakt, że w zeszłym roku było do 120 1h po, od tego roku co prawda zwiększone do 140 .. ale mimo wszystko staram się trzymać tych bardziej restrykcyjnych norm.
    i jeszcze jedno moje pytanie: jak często mierzycie cukry? na czczo to oczywiste, ale przed posiłkami również?

dziękuję za odpowiedź. pozdrawiam:)

magd.
  • k878 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tylko dieta, cukry mierze na czczo i po głównych posiłkach: obu śniadaniach, obiedzie i kolacji. Czasami po podwieczorku na który jem owoce i czasami nie mogę się powstrzymać żeby nie zjeść więcej niż powinnam... i czasami jak się obudzę w środku nocy (2-3) to tez se zmierzę, podobno wtedy mogą się zdarzać hipoglikemie
    tez się staram trzymać cukru w ryzach, jem tak żeby było < 120, w praktyce wychodzi mi chyba to całkiem spoko, póki co.. Zdrowy człowiek ma po posiłku cukier 100...

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 zdrowy człowiek moze miec do 140 po 2h :P ostatnio mezowi badałam a nie ma cukrzycy i mial 130 po 2h od posiłku
    a cieżarna musi miec do 140 po 1h ot takie to dziwne ale i tak lepiej niz to 120 po 1h jak było do 2016

ja mam ostatnio fajne cukry na czczo 75-87 ciesze sie bo najbardziej sie boje insuliny na noc.... mozna lapać wtedy spadki wnocy a spadki są bardzo groźne dla dziecka. ALe póki co nie zapowiada sie na insuline :) tez tylko dieta a cukier mierze 6 razy w ciagu dnia. Czasami mierze wiecej bo jak po 1h wysokoczy wysoki to jeszcze sprawdzam po 1,5 czy spadł

• k878 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dzieczyny: wieści z Karowej ze szkolenia dla cukrzyków: wywiad lekarski, pomiar ciśnienia, KTG, pobrali próbkę na posiew. 15 min monologu dietetyczki z radami typu unikać białej mąki, 10 min opowiadań jak sobie mierzyć cukier. Czekam na wypis i receptę na paski.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na razie walczę żeby uniknąć insuliny. Jeśli miałabym dostać to do śniadania i obiadu. Na czczo już drugi dzień mam 89... Późno jem drugą kolację i pewnie dlatego. Te dwa dni mąż mnie musiał długo budzić na jedzenie bo wstać nie mogłam :P mam nadzieję że nie będzie gorzej. Mierzę na czczo, po śniadaniu, obiedzie i kolacji. A dla siebie mierzę jak jem coś nowego np. ile płatków mogę dodać do jogurtu albo jak jem coś nowego np. na drugą kolację.

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dzisiaj obudziłam sie o 3 mega głodna i zjadłam dwa gryzy kajzerki rano o 6 cukier juz 107 ;) no ale musialam bo takiego ssania nigdy nie czułam chyba :o

• k878 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus, a jak masz taki głód to zajadasz węgle? ja bym intuicyjnie chwyciła po warzywa... nie kumam tej diety;
    jeszcze przekopałam się przez te WW, przeliczyłam kilka przykładowych dni, bo sobie notuję wszystko, i mi wyszło, że jem ok 15-16 WW dziennie, więc za mało :/ nie wiem czy dobrze przeliczyłam, bo raczej na oko, no ale niestety tyle wychodzi;
    chyba muszę poszukać dietetyka; wkurzona jestem na ten szpital, oczekiwałam, że ten lekarz się trochę pochyli nad moimi wynikami i coś sensownego mi podpowie, a oni największy problem zrobili z wynikiem grupy krwi i szczepieniem na WZW B.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie mialam nigdy takiego napadu głodu i złapałam co popadnie :P dosłownie dwa razy ugryzła zalałam mineralną i bylo mi lepiej ( wcześniej próbowałam tylko zalać wodą ale żołądek nie dał sie oszukac :P)

ja warzywa lubie ale nie az tak :P

ja nie wiem ile jem węgli...ja jem na oko. Patrze na samopoczucie, na cukry na wage i by bylo zdrowo. ALe mam wrażenie ze mam za dużo węgli, dośc tłuszczu a za mało białka i wracam do kurczaka codziennie

a co do szpitala to tak tam zwykle bywa dużo o tym czytalam. Na odwal.... no i człowiek zdany sam na siebie. Dietetyk to nie dobry pomysl diabetolog jak już isc prywatnie i pomoze ci z tymi wymiennikami WW

jaki problem mieli ze szczepieniami ? rozumiem ze z grupa krwi to o to chodziło,że nie mialas przy sobie wyniku ??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2017, 10:26

• k878 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak, to, ze mam w karcie ciąży wpisaną grupę krwi to nieważne, musiałam przetrzepać całą teczkę, żeby znaleźć świstek z labolatorium; baba mi to zszywaczem wszyła do karty ciąży, bo to takie ważne; to po co ta karta ciąży, skoro wynik w niej wpisany nie jest wiarygodny??

i WZW B też dostałam OPR, że nie wiem kiedy było szczepienie i czekała 2 min aż sobie przypomnę kiedy to było, ile dawek i czy miałam przeciwciała badane;

ja jak jestem głodna między posiłkami, to wcinam ogóry kiszone, kapustę kiszoną, albo seler naciowy, kiedyś to owoc albo marchewkę, ale teraz nie można :(

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Justa87 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak czuje głód to robie pomiar cukru jak mam niski jem normalnie, jak wysoki to zagryzam no orzechami i popijam woda:)
    Po dzisiejszej wizycie wiem tyle prawdopodobnie za tydzień czwartek,piatek mam cc:) aaaaa!

k878 lubi tę wiadomość

Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
    CORCIA 06.09.17r.
  • k878 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa, fajnie, że wiesz kiedy :) wszystko będzie super, powodzenia!

Justa87 lubi tę wiadomość

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • magd. Znajoma

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ,
    Wy tak dokładnie liczycie te WW? bo tego tez mi nikt nie powiedział. Ja jedynie stosuje sie do ogólnych zasad diety i pilnuje zeby cukier nie skoczył . To za mało ?

magd.
  • k878 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja korzystam z tabel z internetu, np. na stronie szpitala św anny mazowieckiej (karowa) w warszawie

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Justa87 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magd. wrote:
    Dziewczyny ,
    Wy tak dokładnie liczycie te WW? bo tego tez mi nikt nie powiedział. Ja jedynie stosuje sie do ogólnych zasad diety i pilnuje zeby cukier nie skoczył . To za mało ?
    Ja nie, ogarenełam to co mi nie szkodzi i nie podnosi cukrów i tyle...jem dużo rzeczy choc na początku swirowałam, wiadomo nie zjem kopytek czy pierogów, omijam zwykle bułki i słodyczy ( choć od dwóch, trzech tyg grzesze), jem dużo warzyw- niby węgle ale w znikomych ilościach :) możecie sprawdzić na ileważy.pl jakies produkt. Mi nabiał nie szkodzi:) ale po ciąży znow z niego rezygnuje, teraz jem bo nie mam pomysłu na 6 -7 posiłków dziennie:P

Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
    CORCIA 06.09.17r.
  • k878 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jak mierzyć ten cukier w sytuacji gdy trochę podjadam podczas robienia posiłku i de facto zaczynam jeść posiłek 15 min później? niby od rozpoczęcia jedzenia, ale tu skubnę, tam skubnę, a dopiero po 15 min jem? powstrzymuję się ale czasami mi się nie udaje; teraz mierzę od pierwszego kęsa, jest OK?

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K878 jak tam troche dziabniesz to nie dramatyzujmy badaj od rozpoczecia posilku :)

U mnie podobnie jak u Justy :) z jedzeniem

• Kazio14 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj testowałam kolejny chlebek... Żytni z czarnuszką, skład idealny. Zjadłam 40g zapobiegawczo (na inne posiłki go jadłam i cukry ok) no i musiałam wyjść więc zmierzyłam 10 minut za wcześnie (zamiast 9.12 zmierzyłam o 9.00) i... 164! Poszłam na przystanek (żwawym krokiem ale bardzo blisko) przejechałam 2 przystanki i o tej 9.15 mierzę i... 119!może każdy mi wywala przed godziną a po godzinie jest w normie? Zaczynam mieć dosyć i chyba się skuszę na insulinę śniadaniową :(

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kazio na moje oko wystarczył ruch moze nie duży ale wystarczyło by spalić cukier
    ja tak mialam na krzywej w 1 ciazy po 1h mialam mega wysoki po 2h idealny ale kawałek sie przeszłam ( nikt nie mowil wtedy ze nie moge) Czasami wystarczy kilka przysiadów by spalic nadwyżkę cukru. ( oczywiście nie polecam w ciązy:P)
    jeśli nie chcesz insuliny nie widze innej opcji jak pieczenie wlasnego chlebka

‹‹ 1626 1627 1628 1629 1630 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ