Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
dziewczyny,
a Wy macie insulinę czy tylko dietą trzymacie poziom cukru? i na jakich poziomach Wam się utrzymują? ja nie ukrywam, że przez fakt, że w zeszłym roku było do 120 1h po, od tego roku co prawda zwiększone do 140 .. ale mimo wszystko staram się trzymać tych bardziej restrykcyjnych norm.
i jeszcze jedno moje pytanie: jak często mierzycie cukry? na czczo to oczywiste, ale przed posiłkami również?
dziękuję za odpowiedź. pozdrawiam:)magd. -
U mnie tylko dieta, cukry mierze na czczo i po głównych posiłkach: obu śniadaniach, obiedzie i kolacji. Czasami po podwieczorku na który jem owoce i czasami nie mogę się powstrzymać żeby nie zjeść więcej niż powinnam... i czasami jak się obudzę w środku nocy (2-3) to tez se zmierzę, podobno wtedy mogą się zdarzać hipoglikemie
tez się staram trzymać cukru w ryzach, jem tak żeby było < 120, w praktyce wychodzi mi chyba to całkiem spoko, póki co.. Zdrowy człowiek ma po posiłku cukier 100...
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
nick nieaktualnyk878 zdrowy człowiek moze miec do 140 po 2h
ostatnio mezowi badałam a nie ma cukrzycy i mial 130 po 2h od posiłku
a cieżarna musi miec do 140 po 1h ot takie to dziwne ale i tak lepiej niz to 120 po 1h jak było do 2016
ja mam ostatnio fajne cukry na czczo 75-87 ciesze sie bo najbardziej sie boje insuliny na noc.... mozna lapać wtedy spadki wnocy a spadki są bardzo groźne dla dziecka. ALe póki co nie zapowiada sie na insulinetez tylko dieta a cukier mierze 6 razy w ciagu dnia. Czasami mierze wiecej bo jak po 1h wysokoczy wysoki to jeszcze sprawdzam po 1,5 czy spadł
-
Hej dzieczyny: wieści z Karowej ze szkolenia dla cukrzyków: wywiad lekarski, pomiar ciśnienia, KTG, pobrali próbkę na posiew. 15 min monologu dietetyczki z radami typu unikać białej mąki, 10 min opowiadań jak sobie mierzyć cukier. Czekam na wypis i receptę na paski.Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Ja na razie walczę żeby uniknąć insuliny. Jeśli miałabym dostać to do śniadania i obiadu. Na czczo już drugi dzień mam 89... Późno jem drugą kolację i pewnie dlatego. Te dwa dni mąż mnie musiał długo budzić na jedzenie bo wstać nie mogłam
mam nadzieję że nie będzie gorzej. Mierzę na czczo, po śniadaniu, obiedzie i kolacji. A dla siebie mierzę jak jem coś nowego np. ile płatków mogę dodać do jogurtu albo jak jem coś nowego np. na drugą kolację.
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
nick nieaktualny
-
Amus, a jak masz taki głód to zajadasz węgle? ja bym intuicyjnie chwyciła po warzywa... nie kumam tej diety;
jeszcze przekopałam się przez te WW, przeliczyłam kilka przykładowych dni, bo sobie notuję wszystko, i mi wyszło, że jem ok 15-16 WW dziennie, więc za małonie wiem czy dobrze przeliczyłam, bo raczej na oko, no ale niestety tyle wychodzi;
chyba muszę poszukać dietetyka; wkurzona jestem na ten szpital, oczekiwałam, że ten lekarz się trochę pochyli nad moimi wynikami i coś sensownego mi podpowie, a oni największy problem zrobili z wynikiem grupy krwi i szczepieniem na WZW B.Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
nick nieaktualnynie mialam nigdy takiego napadu głodu i złapałam co popadnie
dosłownie dwa razy ugryzła zalałam mineralną i bylo mi lepiej ( wcześniej próbowałam tylko zalać wodą ale żołądek nie dał sie oszukac
)
ja warzywa lubie ale nie az tak
ja nie wiem ile jem węgli...ja jem na oko. Patrze na samopoczucie, na cukry na wage i by bylo zdrowo. ALe mam wrażenie ze mam za dużo węgli, dośc tłuszczu a za mało białka i wracam do kurczaka codziennie
a co do szpitala to tak tam zwykle bywa dużo o tym czytalam. Na odwal.... no i człowiek zdany sam na siebie. Dietetyk to nie dobry pomysl diabetolog jak już isc prywatnie i pomoze ci z tymi wymiennikami WW
jaki problem mieli ze szczepieniami ? rozumiem ze z grupa krwi to o to chodziło,że nie mialas przy sobie wyniku ??
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2017, 10:26
-
tak, to, ze mam w karcie ciąży wpisaną grupę krwi to nieważne, musiałam przetrzepać całą teczkę, żeby znaleźć świstek z labolatorium; baba mi to zszywaczem wszyła do karty ciąży, bo to takie ważne; to po co ta karta ciąży, skoro wynik w niej wpisany nie jest wiarygodny??
i WZW B też dostałam OPR, że nie wiem kiedy było szczepienie i czekała 2 min aż sobie przypomnę kiedy to było, ile dawek i czy miałam przeciwciała badane;
ja jak jestem głodna między posiłkami, to wcinam ogóry kiszone, kapustę kiszoną, albo seler naciowy, kiedyś to owoc albo marchewkę, ale teraz nie możnaCóreczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Ja jak czuje głód to robie pomiar cukru jak mam niski jem normalnie, jak wysoki to zagryzam no orzechami i popijam woda:)
Po dzisiejszej wizycie wiem tyle prawdopodobnie za tydzień czwartek,piatek mam cc:) aaaaa!k878 lubi tę wiadomość
Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
CORCIA 06.09.17r. -
magd. wrote:Dziewczyny ,
Wy tak dokładnie liczycie te WW? bo tego tez mi nikt nie powiedział. Ja jedynie stosuje sie do ogólnych zasad diety i pilnuje zeby cukier nie skoczył . To za mało ?możecie sprawdzić na ileważy.pl jakies produkt. Mi nabiał nie szkodzi:) ale po ciąży znow z niego rezygnuje, teraz jem bo nie mam pomysłu na 6 -7 posiłków dziennie:P
Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
CORCIA 06.09.17r. -
a jak mierzyć ten cukier w sytuacji gdy trochę podjadam podczas robienia posiłku i de facto zaczynam jeść posiłek 15 min później? niby od rozpoczęcia jedzenia, ale tu skubnę, tam skubnę, a dopiero po 15 min jem? powstrzymuję się ale czasami mi się nie udaje; teraz mierzę od pierwszego kęsa, jest OK?Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
nick nieaktualny
-
Dzisiaj testowałam kolejny chlebek... Żytni z czarnuszką, skład idealny. Zjadłam 40g zapobiegawczo (na inne posiłki go jadłam i cukry ok) no i musiałam wyjść więc zmierzyłam 10 minut za wcześnie (zamiast 9.12 zmierzyłam o 9.00) i... 164! Poszłam na przystanek (żwawym krokiem ale bardzo blisko) przejechałam 2 przystanki i o tej 9.15 mierzę i... 119!może każdy mi wywala przed godziną a po godzinie jest w normie? Zaczynam mieć dosyć i chyba się skuszę na insulinę śniadaniowąTp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
nick nieaktualnykazio na moje oko wystarczył ruch moze nie duży ale wystarczyło by spalić cukier
ja tak mialam na krzywej w 1 ciazy po 1h mialam mega wysoki po 2h idealny ale kawałek sie przeszłam ( nikt nie mowil wtedy ze nie moge) Czasami wystarczy kilka przysiadów by spalic nadwyżkę cukru. ( oczywiście nie polecam w ciązy:P)
jeśli nie chcesz insuliny nie widze innej opcji jak pieczenie wlasnego chlebka