X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak,zawsze 1h po rozpoczeciu posilku :)
    Kazio nie przejmuj sie diab jest ostrozna bo jestes dopiero w 13 tc, tez ograniczalam eksperymentowanie na poczatku dopiero po 20 tc sie odwazylam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2017, 07:17

• k878 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio, przecież to wszystko dla zdrowia Twojego i maluszka! Dobrze ze tak Cie pilnuje

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • magd. Znajoma

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny,
    a Wy macie insulinę czy tylko dietą trzymacie poziom cukru? i na jakich poziomach Wam się utrzymują? ja nie ukrywam, że przez fakt, że w zeszłym roku było do 120 1h po, od tego roku co prawda zwiększone do 140 .. ale mimo wszystko staram się trzymać tych bardziej restrykcyjnych norm.
    i jeszcze jedno moje pytanie: jak często mierzycie cukry? na czczo to oczywiste, ale przed posiłkami również?

dziękuję za odpowiedź. pozdrawiam:)

magd.
  • k878 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tylko dieta, cukry mierze na czczo i po głównych posiłkach: obu śniadaniach, obiedzie i kolacji. Czasami po podwieczorku na który jem owoce i czasami nie mogę się powstrzymać żeby nie zjeść więcej niż powinnam... i czasami jak się obudzę w środku nocy (2-3) to tez se zmierzę, podobno wtedy mogą się zdarzać hipoglikemie
    tez się staram trzymać cukru w ryzach, jem tak żeby było < 120, w praktyce wychodzi mi chyba to całkiem spoko, póki co.. Zdrowy człowiek ma po posiłku cukier 100...

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 zdrowy człowiek moze miec do 140 po 2h :P ostatnio mezowi badałam a nie ma cukrzycy i mial 130 po 2h od posiłku
    a cieżarna musi miec do 140 po 1h ot takie to dziwne ale i tak lepiej niz to 120 po 1h jak było do 2016

ja mam ostatnio fajne cukry na czczo 75-87 ciesze sie bo najbardziej sie boje insuliny na noc.... mozna lapać wtedy spadki wnocy a spadki są bardzo groźne dla dziecka. ALe póki co nie zapowiada sie na insuline :) tez tylko dieta a cukier mierze 6 razy w ciagu dnia. Czasami mierze wiecej bo jak po 1h wysokoczy wysoki to jeszcze sprawdzam po 1,5 czy spadł

• k878 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dzieczyny: wieści z Karowej ze szkolenia dla cukrzyków: wywiad lekarski, pomiar ciśnienia, KTG, pobrali próbkę na posiew. 15 min monologu dietetyczki z radami typu unikać białej mąki, 10 min opowiadań jak sobie mierzyć cukier. Czekam na wypis i receptę na paski.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2017, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na razie walczę żeby uniknąć insuliny. Jeśli miałabym dostać to do śniadania i obiadu. Na czczo już drugi dzień mam 89... Późno jem drugą kolację i pewnie dlatego. Te dwa dni mąż mnie musiał długo budzić na jedzenie bo wstać nie mogłam :P mam nadzieję że nie będzie gorzej. Mierzę na czczo, po śniadaniu, obiedzie i kolacji. A dla siebie mierzę jak jem coś nowego np. ile płatków mogę dodać do jogurtu albo jak jem coś nowego np. na drugą kolację.

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dzisiaj obudziłam sie o 3 mega głodna i zjadłam dwa gryzy kajzerki rano o 6 cukier juz 107 ;) no ale musialam bo takiego ssania nigdy nie czułam chyba :o

• k878 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus, a jak masz taki głód to zajadasz węgle? ja bym intuicyjnie chwyciła po warzywa... nie kumam tej diety;
    jeszcze przekopałam się przez te WW, przeliczyłam kilka przykładowych dni, bo sobie notuję wszystko, i mi wyszło, że jem ok 15-16 WW dziennie, więc za mało :/ nie wiem czy dobrze przeliczyłam, bo raczej na oko, no ale niestety tyle wychodzi;
    chyba muszę poszukać dietetyka; wkurzona jestem na ten szpital, oczekiwałam, że ten lekarz się trochę pochyli nad moimi wynikami i coś sensownego mi podpowie, a oni największy problem zrobili z wynikiem grupy krwi i szczepieniem na WZW B.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie mialam nigdy takiego napadu głodu i złapałam co popadnie :P dosłownie dwa razy ugryzła zalałam mineralną i bylo mi lepiej ( wcześniej próbowałam tylko zalać wodą ale żołądek nie dał sie oszukac :P)

ja warzywa lubie ale nie az tak :P

ja nie wiem ile jem węgli...ja jem na oko. Patrze na samopoczucie, na cukry na wage i by bylo zdrowo. ALe mam wrażenie ze mam za dużo węgli, dośc tłuszczu a za mało białka i wracam do kurczaka codziennie

a co do szpitala to tak tam zwykle bywa dużo o tym czytalam. Na odwal.... no i człowiek zdany sam na siebie. Dietetyk to nie dobry pomysl diabetolog jak już isc prywatnie i pomoze ci z tymi wymiennikami WW

jaki problem mieli ze szczepieniami ? rozumiem ze z grupa krwi to o to chodziło,że nie mialas przy sobie wyniku ??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2017, 10:26

• k878 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak, to, ze mam w karcie ciąży wpisaną grupę krwi to nieważne, musiałam przetrzepać całą teczkę, żeby znaleźć świstek z labolatorium; baba mi to zszywaczem wszyła do karty ciąży, bo to takie ważne; to po co ta karta ciąży, skoro wynik w niej wpisany nie jest wiarygodny??

i WZW B też dostałam OPR, że nie wiem kiedy było szczepienie i czekała 2 min aż sobie przypomnę kiedy to było, ile dawek i czy miałam przeciwciała badane;

ja jak jestem głodna między posiłkami, to wcinam ogóry kiszone, kapustę kiszoną, albo seler naciowy, kiedyś to owoc albo marchewkę, ale teraz nie można :(

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Justa87 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak czuje głód to robie pomiar cukru jak mam niski jem normalnie, jak wysoki to zagryzam no orzechami i popijam woda:)
    Po dzisiejszej wizycie wiem tyle prawdopodobnie za tydzień czwartek,piatek mam cc:) aaaaa!

k878 lubi tę wiadomość

Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
    CORCIA 06.09.17r.
  • k878 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa, fajnie, że wiesz kiedy :) wszystko będzie super, powodzenia!

Justa87 lubi tę wiadomość

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • magd. Znajoma

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ,
    Wy tak dokładnie liczycie te WW? bo tego tez mi nikt nie powiedział. Ja jedynie stosuje sie do ogólnych zasad diety i pilnuje zeby cukier nie skoczył . To za mało ?

magd.
  • k878 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja korzystam z tabel z internetu, np. na stronie szpitala św anny mazowieckiej (karowa) w warszawie

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Justa87 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magd. wrote:
    Dziewczyny ,
    Wy tak dokładnie liczycie te WW? bo tego tez mi nikt nie powiedział. Ja jedynie stosuje sie do ogólnych zasad diety i pilnuje zeby cukier nie skoczył . To za mało ?
    Ja nie, ogarenełam to co mi nie szkodzi i nie podnosi cukrów i tyle...jem dużo rzeczy choc na początku swirowałam, wiadomo nie zjem kopytek czy pierogów, omijam zwykle bułki i słodyczy ( choć od dwóch, trzech tyg grzesze), jem dużo warzyw- niby węgle ale w znikomych ilościach :) możecie sprawdzić na ileważy.pl jakies produkt. Mi nabiał nie szkodzi:) ale po ciąży znow z niego rezygnuje, teraz jem bo nie mam pomysłu na 6 -7 posiłków dziennie:P

Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
    CORCIA 06.09.17r.
  • k878 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jak mierzyć ten cukier w sytuacji gdy trochę podjadam podczas robienia posiłku i de facto zaczynam jeść posiłek 15 min później? niby od rozpoczęcia jedzenia, ale tu skubnę, tam skubnę, a dopiero po 15 min jem? powstrzymuję się ale czasami mi się nie udaje; teraz mierzę od pierwszego kęsa, jest OK?

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K878 jak tam troche dziabniesz to nie dramatyzujmy badaj od rozpoczecia posilku :)

U mnie podobnie jak u Justy :) z jedzeniem

• Kazio14 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj testowałam kolejny chlebek... Żytni z czarnuszką, skład idealny. Zjadłam 40g zapobiegawczo (na inne posiłki go jadłam i cukry ok) no i musiałam wyjść więc zmierzyłam 10 minut za wcześnie (zamiast 9.12 zmierzyłam o 9.00) i... 164! Poszłam na przystanek (żwawym krokiem ale bardzo blisko) przejechałam 2 przystanki i o tej 9.15 mierzę i... 119!może każdy mi wywala przed godziną a po godzinie jest w normie? Zaczynam mieć dosyć i chyba się skuszę na insulinę śniadaniową :(

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kazio na moje oko wystarczył ruch moze nie duży ale wystarczyło by spalić cukier
    ja tak mialam na krzywej w 1 ciazy po 1h mialam mega wysoki po 2h idealny ale kawałek sie przeszłam ( nikt nie mowil wtedy ze nie moge) Czasami wystarczy kilka przysiadów by spalic nadwyżkę cukru. ( oczywiście nie polecam w ciązy:P)
    jeśli nie chcesz insuliny nie widze innej opcji jak pieczenie wlasnego chlebka

‹‹ 1626 1627 1628 1629 1630 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ