X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • k878 Autorytet

Wysłany: 1 września 2017, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    accu check performa, jak robię dwa testy obok siebie, to odchylenie miałam 10 jedn.

taki niski wynik to chyba juz śpiączka gotowa; ale widać, że coś u Ciebie szwankuje, a ręce myjesz przed kłuciem itd?

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 września 2017, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja też max odchylenie mam 10 jedn

moze dezynfekujesz palec octaniseptem/aseptem?
    jesli tak to pierwsza kropelka musi trafić na chusteczkę/wacik dopiero druga do glukometru

• magd. Znajoma

Wysłany: 1 września 2017, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też posiadam accu check performa i wyniki +/- 10.
    ja przed każdym badaniem dokładnie myję ręce. ale od paru dni przestawilam się na mierzenie od rozpoczęcia posiłku i cukry niestety trochę większe...:)
    czy wy po obiedzie mieścicie się do 120? czytałam gdzieś na forum, że dziewczyny mają przeważnie w granicach 100 ale czy bez insuliny to możliwe? po dwudaniowym obiedzie? nie ukrywam, że miewalam ok 105 czasem powyżej 90 ale to niestety jak mierzyłam od zakończenia.. teraz się już zmieniło :P

pozdrowienia;)

magd.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 września 2017, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie
    norma jest do 140 wiec po co mam sie mieścic w 120 ?? ale obiay zwykle ładne mam wyniki ost po gołąbkach 124

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2017, 10:33

• magd. Znajoma

Wysłany: 1 września 2017, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak tak - wiem, z tym , że zasugerowano mi , żeby lepiej trzymać w okolicach 120 mimo normy..

magd.
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 1 września 2017, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po obiedzie przeważnie poniżej 120 ale jak mam dwa dania to jem je jako dwa posiłki. Np. o 13 czy 14 zupę a po 2 czy 2,5 godz. drugie danie. Ale przeważnie jem tylko drugie danie, rzadko jem zupy.
    A odnośnie mierzenia może takie niskie wyniki bo za mało krwi na pasek? U mnie jest opcja dołożenia krwi jak wezmę za mało ale często przy takim dokładanym pomiarze wyniki wariują więc mierzę drugi raz. A jak mierzę dla pewności dwa razy to wyniki różnią się tak do 8 jednostek. Kiedyś mąż kupił jakiś cera check i tam to dopiero rozbieżności były :P

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 września 2017, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie nie ma opcji dołożenia krwi ;) jak za mało wyskakuje błąd :P i trzeba nowy

• k878 Autorytet

Wysłany: 1 września 2017, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie jadam dwudaniowych obiadów, ale generalnie mieszczę się do 120 ze wszystkimi posiłkami, raz na kilka dni zaliczam jakaś wtopę, ale po trudnych początkach i oprocz 3 kanapek nie z tego chleba co trzeba to nie przekraczam 140

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Zorganizowana:) Autorytet

Wysłany: 1 września 2017, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie sie sprawdziły bulki wiejski z lidla! Nie mam po nich skoków, ani po pol godzinie ani po godzinie a po dwóch to juz spadek. Bo musicie wiedzieć dziewczyny ze jak jecie cos z poza diety czyli cukry proste to trzeba by zmierzyć cukier p pol godzinie i po godzinie. Cukry proste podnoszą poziom bardzo szybko, i jest skok po pol godzinie a po godzinie wychodzi, ze wszystkie normie, a takie duże skoki najbardziej szkodzą dziecku. Jak miałam problem ze smokami po śniadaniu, to od tamtej pory jem dwa "pierwsze śniadania". Rozkręcam trzustkę np. Jajkiem, jajecznica czy parowka z 1 ww węglowodanów złożonych, a po godzinie mierze cukier i robię sobie kolejne "pierwsze śniadanie".

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2017, 16:42

k878 lubi tę wiadomość

3jgxtqywnbdr5lmk.png

5889a860211f8.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 3 września 2017, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mogę już chyba po trzech dniach stwierdzić, że z moim ukochanym chlebkiem nie potrzebuję insuliny. Dziś zjadłam jedną wielką kromę (tak jak dwie małe) czyli ok 70-75g i 133 po śniadaniu! Jak jem mniej to jeszcze lepiej. Może uda się odroczyć insulinę :)

k878 lubi tę wiadomość

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2017, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super !! Odpowiedni chleb duzo daje :)) kciukam :))

• patusia90 Ekspertka

Wysłany: 3 września 2017, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) ostatnio robiłam wszystkie potrzebne badania z krwi i niestety lekarza zaniepokoiła moja glukoza ponieważ na czczo wyszło 98 :( czy to aż tak zły wynik?
    Następną wizytę mam 14 września i do tego czasu mam zrobić krzywą cukrową 3 punktową. Nic lekarz nie mówił o insulinowej, ale jak już będę się kłuć to nie wiem czy jeszcze o to nie poprosić.

3jgx3e3k7vxypkzu.png

20170506580117.png
  • magd. Znajoma

Wysłany: 4 września 2017, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patusia - obawiam się, że wynik przekracza normę, która jest do 90. proponuję Ci zrobić krzywą jak najszybciej, żebyś wiedziała na czym stoisz.. tym bardziej, że prawidłowe cukry są chyba najważniejsze w I trymestrze. prawdopodobnie od początku będą chcieli unormować Twoje cukry dietą , jeśli to nie wyjdzie dopiero wtedy insulina. powodzenia!

magd.
  • magd. Znajoma

Wysłany: 4 września 2017, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a odpowiadając jeszcze na pytanie , czy wynik aż tak zły, chyba w cukrzycy ciążowej tak to nie działa :( (może się mylę) jest poza normą (chyba nie ma znaczenia czy dużo czy mało) więc nieprawidłowy. ja przy pierwszej krzywej miałam tylko środkowy wynik o 1 większy, reszta niziutka i cukrzyce mam.
    pozdrawiam

magd.
  • AneczkaMD Debiutantka

Wysłany: 4 września 2017, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    Jestem nowa na tym forum, poleciła mi je serdecznie koleżanka.
    Obecnie jestem w 8tc. W zeszłym tygodniu robiłam test obciążenia glukozą i wyszedł 83, 139, 105. Obecnie czuje się dobrze, nie licząc wieczornych mdłości które mi utrudniają jedzenie kolacji i II kolacji. Mierzę sobie sama cukier na czczo i po posiłkach. Po żadnym posiłku mnie nie wywala, obojętnie co zjem (ale staram się trzymać niski IG, profilaktycznie). Jedyny problem to cukier na czczo. Od kilku dni wynik miałam poniżej 90, ale wyszły ketony w moczu. Gdy zaczęłam jeść o 22-23.00 to ketony zniknęły, ale cukier jest w granicach 92-95. Moja diabetolog twierdzi, że trzymamy się wyników krzywej, powtórzymy ją w 21tc. Mam pilnować diety i by ketonów nie było, a cukier na czczo nie jest jeszcze tak straszny. Co o tym sądzicie? Słyszałam, że niektórym ciężarnym przy wyniku 95 na czczo dawano już insulinę nocną... Opinii tyle, co ludzi i lekarzy, jak tu nie oszaleć?

oar8gzu31r6lreum.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 4 września 2017, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patusia, generalnie dla ludzi poza ciążą norma jest do 100, w ciąży do 90;
    czy robić krzywą insulinową to nie wiem, ale na pewno cukrową jak kazał lekarz; póki co może poczytaj o diecie i zacznij stosować

Aneczka - może za dużo jesz na ten ostatni posiłek albo nie to co trzeba?
    moja gin powiedziała mi, żeby spróbowała sobie chociaż kilka razy zmierzyć cukier w nocy ok.2-3, wtedy podobno zdarza się spadek cukru, który może być wskazaniem do insuliny nocnej;
    zbadałam tak chyba 2 labo 3 razy i zawsze wychodził ok. 85, więc spoko

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • AneczkaMD Debiutantka

Wysłany: 4 września 2017, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878, a co byś poleciła? Mi diabetolog zaleciła pół bułki pszennej z masłem i serem żółtym.

oar8gzu31r6lreum.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 4 września 2017, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na diecie cukrzycowej generalnie mąka zwykła odpada; tłuste też, więc nie wiem, może to specyficznie dla Ciebie miałoby służyć...

ja jem najczęściej kromkę pełnoziarnistego chlebka z twarogiem, albo z serkiem wiejskim, albo szklankę mleka; generalnie dobre węglowodany + chudy nabiał; no i jem kolację, idę się myć i spać

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • AneczkaMD Debiutantka

Wysłany: 4 września 2017, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ciągu dnia mam dietę z niskim IG i wyjątkowo na kolację tuż przed snem "chamską" pszenną bułę. Pomogło mi to na ketony w moczu ale widać, na cukier już nie...

Mmmoni lubi tę wiadomość

oar8gzu31r6lreum.png
  • Mmmoni Przyjaciółka

Wysłany: 5 września 2017, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!! Chciałam się poradzić w kwestii cukru w moczu. Jestem w 26tc. Od 8 tc mam stwierdzoną cukrzycę. Jeszcze bez insuliny choć ostatnio zdarza mi się ponad 90 na czczo co jakiś czas. Mam też paski do oznaczania ketonów i cukru w moczu. I tu mój problem - czy któraś z Was miała może tak że cukier z krwi w normie, a na paskach glukoza w moczu obecna? Kiedyś z badania moczu w laboratorium wyszła mi śladowa ilość cukru, pomimo dobrych wyników z krwi. Teraz powtarza mi się wynik na paskach. Moja dr mówi że tak może być w ciąży. A ja i tak się martwię czy to nie za często ten cukier w tym moczu jest :) Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Pozdrawiam!!!

590f1787e23e5.png
‹‹ 1628 1629 1630 1631 1632 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ