Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
ja też posiadam accu check performa i wyniki +/- 10.
ja przed każdym badaniem dokładnie myję ręce. ale od paru dni przestawilam się na mierzenie od rozpoczęcia posiłku i cukry niestety trochę większe...
czy wy po obiedzie mieścicie się do 120? czytałam gdzieś na forum, że dziewczyny mają przeważnie w granicach 100 ale czy bez insuliny to możliwe? po dwudaniowym obiedzie? nie ukrywam, że miewalam ok 105 czasem powyżej 90 ale to niestety jak mierzyłam od zakończenia.. teraz się już zmieniło
pozdrowienia;)magd. -
nick nieaktualny
-
Ja po obiedzie przeważnie poniżej 120 ale jak mam dwa dania to jem je jako dwa posiłki. Np. o 13 czy 14 zupę a po 2 czy 2,5 godz. drugie danie. Ale przeważnie jem tylko drugie danie, rzadko jem zupy.
A odnośnie mierzenia może takie niskie wyniki bo za mało krwi na pasek? U mnie jest opcja dołożenia krwi jak wezmę za mało ale często przy takim dokładanym pomiarze wyniki wariują więc mierzę drugi raz. A jak mierzę dla pewności dwa razy to wyniki różnią się tak do 8 jednostek. Kiedyś mąż kupił jakiś cera check i tam to dopiero rozbieżności byłyTp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
nick nieaktualny
-
Nie jadam dwudaniowych obiadów, ale generalnie mieszczę się do 120 ze wszystkimi posiłkami, raz na kilka dni zaliczam jakaś wtopę, ale po trudnych początkach i oprocz 3 kanapek nie z tego chleba co trzeba to nie przekraczam 140Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
U mnie sie sprawdziły bulki wiejski z lidla! Nie mam po nich skoków, ani po pol godzinie ani po godzinie a po dwóch to juz spadek. Bo musicie wiedzieć dziewczyny ze jak jecie cos z poza diety czyli cukry proste to trzeba by zmierzyć cukier p pol godzinie i po godzinie. Cukry proste podnoszą poziom bardzo szybko, i jest skok po pol godzinie a po godzinie wychodzi, ze wszystkie normie, a takie duże skoki najbardziej szkodzą dziecku. Jak miałam problem ze smokami po śniadaniu, to od tamtej pory jem dwa "pierwsze śniadania". Rozkręcam trzustkę np. Jajkiem, jajecznica czy parowka z 1 ww węglowodanów złożonych, a po godzinie mierze cukier i robię sobie kolejne "pierwsze śniadanie".
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2017, 16:42
k878 lubi tę wiadomość
-
Mogę już chyba po trzech dniach stwierdzić, że z moim ukochanym chlebkiem nie potrzebuję insuliny. Dziś zjadłam jedną wielką kromę (tak jak dwie małe) czyli ok 70-75g i 133 po śniadaniu! Jak jem mniej to jeszcze lepiej. Może uda się odroczyć insulinę
k878 lubi tę wiadomość
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
nick nieaktualny
-
Hej
ostatnio robiłam wszystkie potrzebne badania z krwi i niestety lekarza zaniepokoiła moja glukoza ponieważ na czczo wyszło 98
czy to aż tak zły wynik?
Następną wizytę mam 14 września i do tego czasu mam zrobić krzywą cukrową 3 punktową. Nic lekarz nie mówił o insulinowej, ale jak już będę się kłuć to nie wiem czy jeszcze o to nie poprosić. -
Patusia - obawiam się, że wynik przekracza normę, która jest do 90. proponuję Ci zrobić krzywą jak najszybciej, żebyś wiedziała na czym stoisz.. tym bardziej, że prawidłowe cukry są chyba najważniejsze w I trymestrze. prawdopodobnie od początku będą chcieli unormować Twoje cukry dietą , jeśli to nie wyjdzie dopiero wtedy insulina. powodzenia!magd.
-
a odpowiadając jeszcze na pytanie , czy wynik aż tak zły, chyba w cukrzycy ciążowej tak to nie działa
(może się mylę) jest poza normą (chyba nie ma znaczenia czy dużo czy mało) więc nieprawidłowy. ja przy pierwszej krzywej miałam tylko środkowy wynik o 1 większy, reszta niziutka i cukrzyce mam.
pozdrawiammagd. -
Cześć dziewczyny
Jestem nowa na tym forum, poleciła mi je serdecznie koleżanka.
Obecnie jestem w 8tc. W zeszłym tygodniu robiłam test obciążenia glukozą i wyszedł 83, 139, 105. Obecnie czuje się dobrze, nie licząc wieczornych mdłości które mi utrudniają jedzenie kolacji i II kolacji. Mierzę sobie sama cukier na czczo i po posiłkach. Po żadnym posiłku mnie nie wywala, obojętnie co zjem (ale staram się trzymać niski IG, profilaktycznie). Jedyny problem to cukier na czczo. Od kilku dni wynik miałam poniżej 90, ale wyszły ketony w moczu. Gdy zaczęłam jeść o 22-23.00 to ketony zniknęły, ale cukier jest w granicach 92-95. Moja diabetolog twierdzi, że trzymamy się wyników krzywej, powtórzymy ją w 21tc. Mam pilnować diety i by ketonów nie było, a cukier na czczo nie jest jeszcze tak straszny. Co o tym sądzicie? Słyszałam, że niektórym ciężarnym przy wyniku 95 na czczo dawano już insulinę nocną... Opinii tyle, co ludzi i lekarzy, jak tu nie oszaleć? -
patusia, generalnie dla ludzi poza ciążą norma jest do 100, w ciąży do 90;
czy robić krzywą insulinową to nie wiem, ale na pewno cukrową jak kazał lekarz; póki co może poczytaj o diecie i zacznij stosować
Aneczka - może za dużo jesz na ten ostatni posiłek albo nie to co trzeba?
moja gin powiedziała mi, żeby spróbowała sobie chociaż kilka razy zmierzyć cukier w nocy ok.2-3, wtedy podobno zdarza się spadek cukru, który może być wskazaniem do insuliny nocnej;
zbadałam tak chyba 2 labo 3 razy i zawsze wychodził ok. 85, więc spokoCóreczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
na diecie cukrzycowej generalnie mąka zwykła odpada; tłuste też, więc nie wiem, może to specyficznie dla Ciebie miałoby służyć...
ja jem najczęściej kromkę pełnoziarnistego chlebka z twarogiem, albo z serkiem wiejskim, albo szklankę mleka; generalnie dobre węglowodany + chudy nabiał; no i jem kolację, idę się myć i spaćCóreczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Cześć dziewczyny!! Chciałam się poradzić w kwestii cukru w moczu. Jestem w 26tc. Od 8 tc mam stwierdzoną cukrzycę. Jeszcze bez insuliny choć ostatnio zdarza mi się ponad 90 na czczo co jakiś czas. Mam też paski do oznaczania ketonów i cukru w moczu. I tu mój problem - czy któraś z Was miała może tak że cukier z krwi w normie, a na paskach glukoza w moczu obecna? Kiedyś z badania moczu w laboratorium wyszła mi śladowa ilość cukru, pomimo dobrych wyników z krwi. Teraz powtarza mi się wynik na paskach. Moja dr mówi że tak może być w ciąży. A ja i tak się martwię czy to nie za często ten cukier w tym moczu jest
Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Pozdrawiam!!!