X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 12 września 2017, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli macie jakieś sprawdzone jadłospisy lub przepisy to też byłabym wdzięczna za informacje. Póki co mam tylko 4 kg na plusie, martwię się, że jem za mało. W czwartek oficjalnie wkraczamy w 7 miesiąc, a ja od 1,5 miesiąca przybralam 0,5 kg.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 12 września 2017, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie norma do 140 godzinę po posiłku. Któraś z dziewczyn pisała że liczy się od początku a nie zakończenia posiłku.
    Ja jakichś szczególnych przepisów nie mam. Modyfikuję to co jadłam wcześniej zastępując np ziemniaki kaszą (u mnie najlepiej sprawdza się pęczak i gryczana) albo pełnpziarnistym makaronem (tego jednak nie mogę zjeść za dużo).
    Ogólnie pieczywo czy kasze itp ważę. Jak testuję nowy chleb to zaczynam np od 40g i patrzę po wynikach na ile mogę sobie pozwolić. Jem dużo więcej warzyw i to od nich powinno się zaczynać posiłek, ostatnio zaczęłam jeść kiszoną kapustę, więcej gotowanego i pieczonego a jeśli smażone to bez panierki.
    Ja na początku schudłam 3kg ale już zaczynam odrabiać straty. No cóż więcej tzn częściej bo co 2,5godz. jem więc może mój organizm się stabilizuje. Obym nie skończyła jak z córką 18 czy nawet 20kg na plusie...

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 12 września 2017, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u mnie dziś cukier po standardowym śniadaniu 131, do tej pory ten sam zestaw podnosił maksymalnie do 100. No i się podłamałam. Myślałam, że w ciągu dwóch tygodni w miarę ogarnęłam to, co mi wolno i w jakich ilościach, a tu lipa. Też Wam się tak zdarzało?

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 12 września 2017, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak, podobno im dalej w las, tym gorzej z cukrami; ma też wpływ jak szybko jesz podobno, u mnie to widać po wynikach, jak idę na pobranie i szybko jem kanapkę po drodze to mam wyższy cukier

polecam slodkiemamy.edu.pl

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 12 września 2017, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaglądałam tam, ale znalazłam tylko ogólne zasady. Była jakaś informacja o książeczce z bardziej szczegółowymi informacjami,ale nie widziałam, żeby gdzieś można było ją pobrać.

No ja jem raczej w normalnym tempie, zależy od posiłku i ilości. Ale raczej się nie spieszę. Dlatego też pytałam o to mierzenie cukru, po godzinie od pierwszego kęsa jestem tak naprawdę jakieś 40 minut po zjedzeniu pełnej porcji, stąd moje wątpliwości.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 12 września 2017, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam strasznie cierpliwą diabetolog i zasypałam ją pytaniami (40 min. na wizytę). Mówiła, żeby mierzyć 1 h po pierwszym kęsie. Ja jem długo (to też zmniejsza skok cukru). I u mnie po 1 h od pierwszego kęsa jest najwyższy cukier (niedowiarek jestem i sprawdziłam :)). Od razu też powiedziała, że grube kasze są ok poza jaglaną, bo ma wysoki IG. IG najlepiej sprawdzić na stronie montignac'a.
    Zupę mam jeść jakieś 0,5h przed drugim. Tak robię (rzadko, bo nie chce mi się gotować zup) i jak zmierzę 1 h po zupie i 1h po drugim to mam taki sam cukier.
    A dziś testowałam mielone pieczone (cielęco-drobiowe, bez panierki) za to ze zmielonymi płatkami owsianymi. Upiekłam na papierze lekko natłuszczonym, nadmiarowe zamrożę. Mi bardzo smakowały, a cukier, jak to po ryżu brązowym :).

Z opracowań przygotowanych przez accu check i szpital (bodajże krakowski uniwersytecki) korzystajcie ostrożnie. Mają kilka niespodzianek (kasza jaglana i śledzie marynowane).
    Śledzia to bym zjadła... Jeszcze kilka tygodni...

k878 lubi tę wiadomość

010ivfloqn8ak6av.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 12 września 2017, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Normy są do 140 w 1 h po posiłku. Obowiązują od wiosny tego roku. Wcześniej przez parę lat były do 120, ponoć zbyt radykalne.

010ivfloqn8ak6av.png
  • wiecznie Autorytet

Wysłany: 12 września 2017, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy u którejś stwierdzono cukrzycę po podwyższonej glukozie (100) na czczo? Po godz i dwóch wyniki mam ok.

E99wp2.png
    klz9hdge68udasjt.png
    Kriotransfer -> 12.06.17 -> Cudzie trwaj! <3
    ICSI -> 23.07.15 -> Mamy córeczkę <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2017, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    turkaweczka wrote:
    No u mnie dziś cukier po standardowym śniadaniu 131, do tej pory ten sam zestaw podnosił maksymalnie do 100. No i się podłamałam. Myślałam, że w ciągu dwóch tygodni w miarę ogarnęłam to, co mi wolno i w jakich ilościach, a tu lipa. Też Wam się tak zdarzało?
    A ktory tc??

Po 30/35 jest masarka :/ z kuba tak mialam. Wszystko podnosil cukier i powodowalo ketony w moczu. Koszmar

Poki co cukier mam okej taki jak 20 tygodni temu wlasnie sobie zdalam sprawe ze juz od 20 tyg jestem na diecie plus okres przed ciaza :p

Dzisiaj cukry mam takie sobie ale z lenistwa. Boli mnie gardlo i jem byle co :/ nie mam sily na gotowanie

• k878 Autorytet

Wysłany: 12 września 2017, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiecznie wrote:
    Dziewczyny czy u którejś stwierdzono cukrzycę po podwyższonej glukozie (100) na czczo? Po godz i dwóch wyniki mam ok.

nie; a miałaś te glukozę na czczo powtarzaną? trzymałaś się, żeby te co najmniej 8h przed badaniem nie jeść?

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 12 września 2017, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87, w ten czwartek zaczynam 28, więc jeszcze trochę czasu przede mną. Tak właśnie słyszałam, że im dalej w las, tym cukry wyższe. Najbardziej martwi mnie to, że nie widzę w tym żadnej reguły, co raz się sprawdza, innym razem nie.

U mnie w poradni jak widzę mają inne standardy, co też mnie martwi. Dla mnie żadna różnica, kiedy zmierzę ten cukier - mogę to równie dobrze robić po pierwszym kęsie. Mi powiedzieli zeby mierzyć 1,5 godziny po i nie powinno przekroczyć 140.

Przy tych poprzednich normach to co druga z nas pewnie byłaby automatycznie na insulinie...

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2017, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i tak bylo
    Co druga miala insuline a przy tym spadki po 50... Takie spadki sa niebezpieczne dla dziecka.

Dla mnie to nadal jest chorr ze zdrowy normalby czlowiek ma mierzyc 2h po posilku i ma miec ponizej 140 a ciezarna po 1h ;) ale sie stosuje nooo.

• turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 12 września 2017, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No chore... No dobra, to zaczynam mierzyć godzinę od rozpoczęcia i zobaczymy, jakie kwiatki wyjdą. Pewnie moje dotąd zadowalające cukry pójdą w cholerę... Po suwaczku widzę, że w sumie jesteś niedaleko za mną. A robili Ci poziom hemoglobiny glikowanej w ramach diagnozowania cukrzycy?

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • patusia90 Ekspertka

Wysłany: 12 września 2017, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dołączam do was. Po obejrzeniu wyników z krzywej dostałam skierowanie do diabetologa. Dobrze, że od rodziców zabrałam glukometr to się przyda :) tylko brakuje mi jakiegoś klucza kodującego i muszę zadzwonić jutro na infolinię co w związku z tym mam zrobić. Kupiłam paski a kodu brak.

W ogóle w jakiej cenie kupujecie paski? Są one częściowo refundowane? Ja dzisiaj kupiłam za 100 % i za dwa opakowania wyszło prawie 80 zł

3jgx3e3k7vxypkzu.png

20170506580117.png
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 12 września 2017, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W poradni dostaniesz glukometr i receptę na paski. Zazwyczaj dają takie, które nie wymagają kodowania. A na paski jest 30% zniżki, w przypadku cukrzycy z koniecznością podawania insuliny paski są na ryczałt, pod warunkiem przyjmowania trzech dawek dziennie. Ale te informacje musisz sprawdź, bo nie jestem pewna na 100%.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • wiecznie Autorytet

Wysłany: 12 września 2017, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    nie; a miałaś te glukozę na czczo powtarzaną? trzymałaś się, żeby te co najmniej 8h przed badaniem nie jeść?
    Na czczo jakiś czas temu miałam 92. Teraz robiłam krzywą bo w poprzedniej ciąży miałam cukrzycę i na czczo wyszło właśnie 100. Tak, nie jadłam.

E99wp2.png
    klz9hdge68udasjt.png
    Kriotransfer -> 12.06.17 -> Cudzie trwaj! <3
    ICSI -> 23.07.15 -> Mamy córeczkę <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2017, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Glikowana mam co dwa miesiace ale.place sama bo moj diab jest prywatny. Ostatnia glikowana to 4,4 albo 4,6 wiwm ze normy byly 4-6. 2 msc wcesniej mialam 4,7

• Dalile Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OD dwóch dni cukier rano 94, 96.. oby to przez przeziębienie. Póki co dziś wytestuję z kolejną kolacją o 22:30.
    Ale coś czuję insulinę nocną nosem...

Ej, dziewczyny co na katar?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2017, 08:55

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 13 września 2017, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja stosowałam prenalen spray do nosa, przynosił ulgę i udrażniał, ale po prawdzie to tylko woda morska z olejkiem eukaliptusowym i miętowym i pantenol.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 13 września 2017, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87, to piękna ta hemoglobinka. Ja miałam 5,7 więc w normie, ale też nie stosowałam żadnej diety, ciekawe czy na wizycie kontrolnej w połowie października mi zlecą, to będzie jakoś 1,5 miesiąca stosowania diety.

A i sprawdzałam cukry wczoraj wieczorem i dziś po śniadaniu w dwóch opcjach - godzinę od pierwszego kęsa i godzinę od ostatniego i wyszło mi prawie identycznie. Może taka specyfika mojego organizmu:) Dziś po śniadaniu elegancko, 105, więc dzień zaczął się dobrze:)

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
‹‹ 1630 1631 1632 1633 1634 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ