X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś 90 więc na granicy, ale w normie. Mam nadzieję, że ta dodatkowa kanapka o 22 :30 pomoże na stałe.
    I przyszedł nowy gluko pocztą. Od jutra mierzę nim. Oby był szczęśliwy :)

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 14 września 2017, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diab mi kazała jeść ostatnią kolację, żeby ketonów nie było. Ale mam wrażenie, że ketony pojawiają się u mnie (w śladach) jak: sikam po nocach i ten poranny jest zagęszczony/ zjem za dużo tłuszczu na kolacje (np 0,5 awokado) albo za mało węgli w dzień. Cukier nigdy mi w nocy nie spada poniżej 90, nawet jak budzę się umierająca z głodu.
    Poza tym, czasem mi pokazuje ketony w śladach na paskach, a w analizie w lab - nigdy. Podejrzewam, że te testy są wrażliwe np na pH moczu lub jego zagęszczenie.

010ivfloqn8ak6av.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 14 września 2017, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magd. pomidorów Ci szczerze zazdroszczę. Mi wyrzucają cukier, nawet na kolację.
    Jem ogórki i rzodkiewkę, choć po tej ostatniej młoda ma regularnie czkawkę i mi nie pozwala spać.

010ivfloqn8ak6av.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie, szkoda, że te warzywa takie zdradliwe :/ ja pomidory mogę, ale na śniadanie muszę uważać z ilością (a chętnie bym całego zjadła :(), gorzej z papryką;
    cukinii i bakłażana mam dosyć, przerobiłam chyba już wszystkie możliwe kombinacje, dobrze, że pojawiły się patisony, ale chyba szybko mi zaczną smakować jak tamto;

tęsknię za dynią, burakiem, batatem i zwykłym ziemniakiem - to chyba będzie pierwsza rzecz jaką zjem po porodzie: ugotowany ziemniak; na początku ciąży tak mówiłam o serach pleśniowych, nie sądziłam, że tak będę musiała ograniczyć horyzonty :(

dzięki Amus, pocieszyłaś mnie trochę, mam nadzieję, że to jednorazowy wyskok, w nocy źle spałam, pogoda podła, może od tego...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2017, 17:01

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • magd. Znajoma

Wysłany: 14 września 2017, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny , wyczytałam gdzieś ze jeśli chodzi o ziemniaki to ig faktycznie wysoki zaraz po ugotowaniu, ponoć jest dużo nizszy jak sie gotuje na parze w łupinie, czeka aż same ostygną i na noc do lodówki. Potem odgrzane następnego dnia już mozna jeść i cukier ponoć nie skacze. Ja wypróbowałam i faktycznie było ok. Ale tylko raz. Miestety już tak dobrze nie smakowały ..

magd.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2017, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja po ziemniakach mam ok cukier. Gorzej z ryzem bo po pol h mam 157 po 1h 120 ale jem.

• Dalile Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potwierdzam, ziemniaki w mundurkach nie wywalaja mi cukru.
    Czytam i ja to póki co mam bajkę, mogę jeść warzywa ile chcę :)

A pijecie herbatę rooibos? Ponoć dobrze wpływa na gospodarkę cukrową organizmu.

• magd. Znajoma

Wysłany: 14 września 2017, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus - a mierzysz po pol h? Zawsze czy sporadycznie ?

magd.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2017, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sporadycznie jak sie zle czuje
    albo jak coś nowego jem
    przy 160 czuje sie fatalnie wiec jak mam duszności i jestem nerwowa wiem ze mam cukier wysoki ;/

• k878 Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus, a jaki ten ryż jesz? u mnie pełnoziarnisty i brązowy są OK - chociaż po pół h nie sprawdzałam, tylko po 1h

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2017, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwykły. Gołąbki mamusia zrobiła mam pomrożone i co jakiś czas wyjmuje na obiad jeden

• magd. Znajoma

Wysłany: 15 września 2017, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez jestem po gołąbkach na obiad . :) Ale robiłam z ryżu brązowego i bardzo chudego mięsa z szynki ( zeby było łatwiej robię z kap pekińskiej(, na giełdzie warzywnej kiedyś rolnik mi podsunął ten pomysl spróbowałam i polecam zdecydowanie mniej pracy) przyzwyczaiłam sie juz ze jem wszystko al dente :) kasze ryże gotuje 5 minut mniej niż w przepisie i cukry ok :) do wszystkiego można sie przyzwyczaić .

Zauważyłam jeszcze jedna zależność o której zreszta czytałam : im pózniej sie wstaje tym wyższe cukry na czczo

magd.
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 15 września 2017, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magd.to jest najgorsze. Dziecko spi, mąż śpi, a ja wstaję badać cukier na czczo...

• Onna Ekspertka

Wysłany: 15 września 2017, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straszne certolenie się z tymi ziemniakami..
    Przetrenowałam makaron pełnoziarnisty, pęczak, kaszę gryczaną i ryż brązowy i jest ok. Nieźle sprawdza się komosa.
    Gołąbki z kap. włoskiej są fajne, delikatne i malutkie. Zrobiłam z samym mięsem i warzywami (cebula, bakłażan, pieczarki). Ryż gotuję osobno.
    Z ryżem/kaszą u mnie było śmiesznie. Zazwyczaj gotuję z zapasem na kolejny dzień (przynajmniej dla mnie). Mój m. wraca koło 17tej i zazwyczaj sam sobie odgrzewa jedzenie. I na początku ile ugotowałam, tyle zjadał, więc gotowałam co raz więcej, żeby zostawało. Po paru dniach wyraziłam swoje zdziwienie na głos, że mu tak apetyt dopisuje, a on się przyznał, że ledwie dawał radę, ale dzielnie zjadał, "żeby się nie zmarnowało".
    Rooibos dość często popijam, głównie dla odmiany. Efektów nigdy nie zauważyłam.

010ivfloqn8ak6av.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 15 września 2017, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż zrobił mi ostatnio pyszne gołąbki właśnie z brązowym ryżem i w kapuście pekińskiej. Pyszne i cukry były ładne :)
    Onna rozczulił mnie ten Twój mąż :)

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • kropka80 Koleżanka

Wysłany: 15 września 2017, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, piszę z nadzieją, że mnie trochę uspokoicie :)

Tydzień temu w badaniu moczu wyszły mi ketony (40). Od tej pory zaczęłam robić test paskowy. Trzy dni nic nie wychodziło, a potem kolejne dni 15,40 i dziś 80. Po śniadaniu ketonów brak.
    Jestem prawie w 25 tc bliźniaczej, cukrzyca leczona dietą od 12 tygodnia. Przekroeczeń nie mam, ostatni posiłek o 20, bo inaczej poranny cukier skacze. Ginekolog nie widzi nic złego w ketonach, mówi, że to normalne jak jest się głodnym. W poradni diabetologicznej nic nie mówili, żeby badać, a wizytę mam po weekendzie.
    Mam się martwić??? Czy Wy badacie ketony paskami?

gannkw7ifmjahki7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2017, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak mierze paskami, do tej pory mialam dwa razy ketony. Za kazdym razem zjadlam owoce ns noc co bylo bledem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2017, 11:31

• Onna Ekspertka

Wysłany: 15 września 2017, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka nie możesz głodować! Jedz.
    Od ustalenia diety/ew. potrzeby insuliny jest diabetolog, nie ginekolog. Z nocnej przekąski nie możesz zrezygnować, bo na wysoki cukier na czczo dostaniesz ew. insulinę na noc, ale ketony w organizmie są szkodliwe, a najbardziej oberwą nimi Twoje dzieci.
    Przyznam się, że mi się pojawiały ketony, ale tylko na granicy śladów (do 5), co, jak wczoraj jednak wyczytałam w instrukcji, może się zdarzyć przy zagęszczonym (kolorowym/ciemnym) moczu. Nigdy nie było ich więcej.
    Skontroluj dietę. Przelicz sobie dobową ilość węglowodanów, którą jesz. Są do tego kalkulatory w sieci, wystarczy znać wagę bogatych w węgle produkty.
    Mi diab na średnie zapotrzebowanie w II i III trymestrze wyliczyła ok. 2000 kcal, czyli wyszło ok. 225 g czystych węgli, 90g białka i 80 g tłuszczy. Ja ledwie dociągam do 190g węgli, ale chodzę objedzona jak bąk i ostatnio nie mam ketonów. Jeśli jesteś normalnej budowy ciała, pewnie potrzebujesz więcej niż te 2000 kcal.
    Dziewczyny pisały, że przy ketonach porannych mogą się wcześniej (2-3 w nocy) pojawić spadki cukru. Jak zdarzy Ci się nie spać, to sprawdź poziom. Powinno być powyżej 60. przy niskich poziomach organizm sam przekształca tkankę tłuszczową i glikogen na cukier, a potem wywala wysoko o poranku (wg diab pow. 100). Zmodyfikuj przekąskę (np. mniejsza, albo jej skład). Zalecają węgle + tłuszcze (orzechy, chleb, jogurt+warzywo).
    No i nie martw się, a do czasu wizyty w poradni pokombinuj z dietą.

kropka80 lubi tę wiadomość

010ivfloqn8ak6av.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 15 września 2017, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878
    Co się robi z patisonem? To chyba ostatnie nie odkryte przeze mnie warzywo...

010ivfloqn8ak6av.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 15 września 2017, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Onna wrote:
    k878
    Co się robi z patisonem? To chyba ostatnie nie odkryte przeze mnie warzywo...

takie malutkie kiedyś smażyłam w panierce... teraz upiekłam przekrojone na pół, przyprawy tylko ew. orzechy; duże można nadziewać jak paprykę czy cukinię, zupa krem; poszukaj w necie;) no ale nie wsyzstko pewnie się dla cukrzyka nadaje :/

Kropka: mój diabetolog też mówi, żeby badać ketony paskami i że jak wyjdą, to mam kombinować z druga kolacją (jem ok. 0,5-1h przed snem); gin mówi, że w ciąży moga po prostu wychodzić ketony i mam nie badać, bo bez sensu, że mój diabetolog się nie zna na ciężarnych i w ogóle mam do niego nie chodzić :D - generalnie badam sobie, i nie mam ich, raz czy dwa wyszły jak nie zjadłam drugiej kolacji

kropka80, Onna lubią tę wiadomość

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
‹‹ 1632 1633 1634 1635 1636 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ