X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kropka80 Koleżanka

Wysłany: 17 września 2017, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W takim razie po week dzwonię do endo. W pierwszej ciąży byłam pod opieką endo i zwracała uwagę na oba parametry. Teraz do tej pory wyniki były super, więc jej głowy nie zawracałam. Ale skoro ft4 leci to czas dzwonić.

A powiedzcie mi kochane jak się ma suszona żurawina do cukrzycy?
    Mam taką fazę na słodkie, że oszaleję. Mąż kupił tak pyszną żurawinkę, że nie mogę się powstrzymać :) chyba to mniejsza szkoda niż np. słodycz??

gannkw7ifmjahki7.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 17 września 2017, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żurawina generalnie jest kwaśna, ale większość suszonych owoców ma dodany cukier i są takie pół-kandyzowane, więc wywalają

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 17 września 2017, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magd. za wszytskie informacje i wskazówki będę bardzo wdzięczna, podaję maila: [email protected].

Mnie mąż załatwił na szaro uchylonym oknem na noc, gardło siadło, katar masakryczny. Dni wyjęte z życia.

Mój edno też zwraca uwagę głównie na tsh i ft4. Ostatnio miałam ft3 odrobinę poniżej normy i machnęła ręką. A euthyrox biorę z rana, zazwyczaj tak 5.30 jak małżowinek wstaje do pracy, a śniadanko jem koło 8-8.30.

Waga stoi w miejscu od końca lipca, martwię się. Czuję się wiecznie najedzona, ale nie wiem, czy zjadałam właściwą ilość węgli. Tak coś czuję, że chyba nie. Nie wiem, jak to wkomponować w dietę, jak to co zjadam mnie zapycha po kokardę i nie jestem w stanie wcisnąć więcej.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 17 września 2017, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jestem kurduplem, 153 cm, więc też pewnie mam inne zapotrzebowanie niż przeciętna kobieta. Próbowałam się skonsultować z dietetykiem, ale dostałam taką dietę, że ma podwieczorek mam pól kilo owoców, więc dla cukrzyka to chyba tak średnio. No i banany i melony w koktailach, nie mam odwagi nawet spróbować.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 17 września 2017, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    banany i melony w koktajlach dla cukrzyka :O
    ile mu zapłaciłaś za takie cudowne porady? masakra

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 17 września 2017, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No lipa, w sumie impreza kosztowała mnie prawie 300 zł, więc jak pomyślę o tym, ile rzeczy mogłabym kupić dla małego to aż mnie w tyłku strzyka...

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2017, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 152 cm ;)
    Owoce na noc- nie ma nic gorszego ;)

• turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 17 września 2017, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jakim glukometrem mierzycie cukier? Ja mam Contour TS i Accu Chek Performa i dziś po kolacji różnica 98 do 129... W co wierzyć? No podłamałam się autentycznie...

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2017, 06:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam performe moja mama ma contour i na nim mam zwykle nizsze.
    Nie przejmuj sie badaj jednym.

• Kazio14 Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam contour plus one. Mój teść teraz dostał accu check performę. Mówił właśnie że strasznie dużo pokazuje. Jak do niego pojadę to może rzeczywiście porównamy wyniki tak z ciekawości.
    A ja już nie rozumiem siebie. Zjadłam ostatni posiłek ok. 22.40 (a jadałam nawet o 1 w nocy i było ok) i rano 94 :( co prawda ketonów brak no ale... Zjadłam dużo bo po imprezie córki mam mnóstwo jedzenia ale te rzeczy raczej nigdy mi nie wywalały...

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 18 września 2017, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko u nas taki rozrzut robi dużą różnicę... aż boję się myśleć o wartości na A-C jak CTS pokazał 131... Jakie wartości są groźne dla naszych bobo? stale utrzymujące się na poziomie 140 czy wyższe?

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 18 września 2017, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może troszkę za dużo jednak i dlatego? ja wczoraj wypiłam 3/4 szklanki mleka, bo już chyba bym się ocieliła, gdybym zjadła pół kęsa po kolacji z łososia, warzyw i chleba (po której miałam cudowną rozbieżność w pomiarach) i dziś rano 75 na CTS i 81 na AC. Ale muszę się zabrać za mierzenie tych ketonów.

Kazio, to jak będziesz mieć okazję, to zbadaj sprawę:)

A contour plus one można niby dostać za darmo wysyłając formularz na ich stronie, ma któraś z Was doświadczenie w tym temacie?

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2017, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkieglukometry sa za darmo. Idziesz do apteki mowisz ze chcesz glukometr nic nie placisz i dostajesz glukometr z 10 paskami. Zalezy jaki maja w aptece. Myslalam ze trzeba zaswiadczenie pokazac ze mam cukrzyce ale nie trzeba. Ja tak sobie zalatwilam w 7 tc bo moj wczesniejszy ma juz 6 lat.

Dziewczyny...cukier jest niebezpieczny ale:
    Cukrzyca niewyrownana szkodzi w 1 trymestrze i przed zaplodnieniem. I mowimy tutaj o glikowanej 7 gdzies, kazdemu zdarzaja sie skoki. Zdrowy czlowiek ma norme do 140 po 2h!

Na kazdym etapie ciazy cukrzyca jest niebezpieczna jesli pojawiaja sie spadki ponizej 50. Wtedy szkodzi to i matce a glownie dziecku.

Wysokie cukry w 2i3 trym nie sa zdrowe ciagle utrzymujace sie pogarszaja stan lozyska grozi to porodem przedwczesnym, zielonymi wodami itp itd ale to stale utrzymujace sie cukry wysokie. Jak ktos ma non stop 160.

Nawet od mojej lekarki mam kartke ze cukrzyca w 2i3 trym nie powoduje wad u dziecka. Unikamy wysokich cukrow bo dziecko nabiera tluszczu i boiny sie makrosomi dziecka 5 kg bo taki porod jest niebezpieczny zarowno dla matki jak i dziecka.

Madra jestem ale w 1 ciazy schizowalam. Dzieki temu cukry mialam jeszcze wyzsze bo stres ladnie cukier podnosi. Kazde badanie cukru to byl stres i dzieki temu nie umialam opanowac cukru

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2017, 09:10

kropka80 lubi tę wiadomość

• k878 Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam accu-check performa; czytałam, że są miarodajne; raz jak byłam na pobraniu to poprosiłam babki, żeby mi zmierzyły i wyszło na moim więcej o 10

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 18 września 2017, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszona żurawina ma ok. 50% cukrów dodanych (sprawdź na jakimkolwiek opakowaniu). Suszone owoce w ogóle nie są polecane. Spróbuj odrobinę gorzkiej czekolady. Ja robię krem z awokado, dodaję odrobinę jogurtu, ksylitolu do dosłodzenia (uwaga,nadmiar może przeczyścić) i kakao. Można dodać orzechy/ owoce np maliny. Cukry mam po tym niskie.
    Mój contour + one pokazuje raczej ok (sprawdzałam z lab i glukometrem mamy (glukosense). Rozbieżności mi się pojawiły jak miałam ręce wymyte dziwnym mydłem (zawyżyło). Podejrzewam, że ciut zaniża jak mam zimne dłonie (na spacerach), bo pokazuje mi cukry poniżej 100 po obiadach. zamówiłam contour dla mamy jakieś 1,5 tygodnia temu, jeszcze nie przyszedł. Paski do niego są droższe (ok 13 zł) niż do glukosense (kilka zł). Mimo refundacji.
    Miałam problem z ilością węgli. Zaczęłam częściej jeść, dociągam do 7 posiłków max co 2,5h, żeby mi nie wyrzucało wysokich cukrów.
    Tak się przyzwyczaiłam do pór tych posiłków, że mogę regulować zegarek na żołądek.
    Uzupełniam węgle odpowiednim np. chlebem. Poczytaj ich zawartość (w dobrym, pełnoziarnistym chlebie jest ich >40%). Do przekąsek dojadam komosę z warzywami lub jogurtem/kefirem (cukry super), ew. płatki owsiane (ostrożniej). Do II śniadania i kolacji dorzucam strączkowe (np. hummus) lub twaróg chudy, rzadko sok pomidorowy). Chyba zrobię jakiś pasztet z soczewicy, żeby mieć jeszcze coś do kanapek. Na dzień do posiłków 2-3 porcje owoców. Wszędzie masz węgle, u mnie one nie powodują wyrzucenia cukrów.
    Mam na tapecie jeszcze amarantus, spróbuję, to zamelduję.

010ivfloqn8ak6av.png
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wyslalam formularz i dostalam ten contour plus one pocztą. Pokazuje więcej niz stary contour.
    Dziewczyny, ja zwariuję. Nie dosc, że muszę jeść na zegarek to i spać! Godzina mniej snu i cukier 96 rano... Ja zwariuję, to jeszcze 5 msc. Jak żyć?

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 18 września 2017, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Turkaweczka
    Od tego "dietetyka" zdecydowanie zażądałabym zwrotu gotówki. W najgorszym razie dopracowania diety.

k878 lubi tę wiadomość

010ivfloqn8ak6av.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2017, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niestety im pozniej wstajesz tym gorszy cukier. Dzisiaj mialam 91. Ale ja do 100 nie panikuje.

Dziwi mnie ze masz.godzine mniej snu i cukier wyzszy :p moze przypadek

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2017, 09:28

• k878 Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dalile, nie poddawaj się, to dla dziecka!

Mnie też wkurza życie z budzikiem, ale co zrobić. Cieszę się, że jestem na L4, nie wiem jakby to było gdybym nie była.

A co do węgli, to też mam wrażenie, że trochę ich za mało jem, ale też stosuję trochę strączkowych; nabiał (kefir, jogurt) też ma węgle. Mleko owsiane robię sobie. No i pilnuję się, żeby dodawać makaron, kasze do dań, do których kiedyś tego nie robiłam - np. sałatki.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 18 września 2017, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus, U mnie jest odwrotnie. Im dłużej śpię, tym cukry niższe...
    Diab mówiła ,że wprowadzi insulinę nocną jak regularnie zaczną się pojawiać cukry pow. 95. Czyli uwzględnia rozrzut glukometru.

010ivfloqn8ak6av.png
‹‹ 1634 1635 1636 1637 1638 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ