X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • k878 Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Onna wrote:
    Turkaweczka
    Od tego "dietetyka" zdecydowanie zażądałabym zwrotu gotówki. W najgorszym razie dopracowania diety.

i jeszcze obsmarowała w internecie!

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 18 września 2017, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra, dziewczyny, czas zjeść i ruszyć w trasę. Dziś pogoda jak żyleta (u nas). Miłego dnia.

010ivfloqn8ak6av.png
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 18 września 2017, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie leje... Szaro, brzydko, zimno. No ale cóż, dziewczęta, jesień idzie... A tak mi się spacer marzył dziś;/

Dziś po śniadaniu na Contourze 104, na Accu-Chek 111, więc to się pokrywa. Taka rozbieżność to żadna rozbieżność.

A z tym dietetykiem, to powiem szczerze, że chyba szkoda mi nerwów. To sporo pieniążków, wiadomo - szkoda, ale tak sobie tłumaczę, że to rzecz nabyta, a ile nerwów bym zmarnowała przy "reklamacji" to moje. A już i tak dzieciakowi funduję co chwilę masę stresu. Teraz przez te durne cukry. No ale jak się jest czwarty raz w ciąży i zarazem jest to pierwszy raz, kiedy dotarło się tak daleko, to korba jest nieziemska.

Dziś na śniadanko jadłam około 70 gram chleba żytniego pełnoziarnistego + pasta z 40 gram twarogu półtłustego, 30 gram gotowanego łososia, łyżeczki jogurtu + pomidor. Jak bym nie liczyła, 7 WW mi nie wychodzi. Nie wiem, jak mogę tu cokolwiek dodać, jak już pomidora wpychałam na siłę.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam słodkie mamusie
    Witam ponownie :)
    Byłam tu stałą bywalczynią od lutego do września 2016 r
    Niestety cudów z cukrami nie spodziewam się w tej ciąży. Moją bolaczka są wyniki na czczo. Na gluko ponad 100
    Insulinę mam w lodowce po porzedniej ciąży :) czekam tylko na sygnał kiedy po nią sięgnąć.
    pasków nie mam a więc jeszcze się nie kontroluje choć jem już cukrzycowo.
    Wizyta u diabetologa w środę.
    Z tego co już wiem, normy glikemii po posilku się zmieniły
    Pozytywnych cukrów życzę

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 18 września 2017, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I wzajemnie, niskich, wspaniałych cukrów i jak najmniej zmartwień:)

kamciaelcia lubi tę wiadomość

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 ale dokładnie tak jest :) jak sie kładę po 22 cukier na czczo ok. A jak po 23 to 95/96. Wstaję o tej samej porze :)
    Ale damy radę! :)

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • kropka80 Koleżanka

Wysłany: 18 września 2017, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamawiałam przez formularz Contour Plus One i dostałam :) sprawdzałam go 2 razy z laboratorium, mój pokazał więcej o 4. Tak więc ja jestem z niego mega zadowolona :)
    A z tym spabiem, to u mnie też chyba działa zasada im później tym niżej, choć nie zawsze :)

gannkw7ifmjahki7.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja właśnie zarejestrowałam się na tej ich stronie i nie dostałam żadnego maila ani nic; jeśli do jutra się nie odezwą, to zadzwonię na infolinię i nastraszę ich GIODO

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spokojnie, mi odpisali po 3 dniach. Chyba to robią ręcznie, a nie z automatu. :) Będziesz musiała wysłać formularz pocztą.
    Ale gluko fajny, apka na telefon też, paski i lancety takie same jak do poprzedniego modelu. Ma tylko jeden minus - nie da się osobno ustawić normy na czczo i przed posiłkiem, bo są połączone.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2017, 15:51

• turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 18 września 2017, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do mnie też odpisali po paru dniach. Wysłali formularz, muszę w końcu pójść na pocztę i odesłać.

No i po obiedzie zonk - 138:(

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale jak wysłałam w poniedzialek, to w czwartek miałam już glukometr w domu. :)

Turkaweczka , a co zjadłaś?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2017, 16:12

• turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 18 września 2017, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2 małe chochelki zupy z soczewicy (bulion warzywny, soczewica, cebulka, pieczarki, 1/4 marchewki), na drugie indyk pieczony z 3 łyżkami stołowymi sosu pieczeniowego, mizeria z 2 łyżkami jogurtu i 130 g ziemniaków na parze.

Spróbowałam zjeść obiad z dwóch dań, bo wydaje mi się, że za mało jem i masz ci los babo.

Obiady z ziemniakami już jadłam i nigdy mnie nie wywalało po nich. Cukry mialam eleganckie. Wczoraj przy kolacji też nie było za nisko, choć nic takiego nie zjadłam, więc może zaczyna się jakiś kryzys.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja poki co jem zupę o 13:30 i drugie o 16. Wolę częściej a mniej. No i twoja porcja ziemniaków to moje dwie.. Ale jak do trj pory Ci służyło... Nie wiem co Ci poradzić. :(

• turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 18 września 2017, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nic, szat nie będę rozrywać, bo w niczym mi to nie pomoże. To mój ostatni eksperyment z obiadem dwudaniowym.

Zupę z soczewicy jadłam z sobotę, 5 chochelek i też było elegancko. Może po prostu ta konfiguracja do kitu.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 18 września 2017, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze pogoda pod psem, nawet nie mam, jak tego spalić:/

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2017, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcehwka gotowana mocno podbija przynajmniej u mnie. Nawet mala ilosc. Dwudaniowe najlepiej rozbic. Minimum 2 h odstepu

• Dalile Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale Turkaweczka skoro 138 to jeszcze w nowej normie, co nie? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2017, 18:26

• AneczkaMD Debiutantka

Wysłany: 18 września 2017, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie, pomimo dobrej krzywej cukrowej sprzed ponad 3 tygodni, zaczęło się dziać coś niedobrego w nocy.
    Za dnia wyniki super, bez wysiłku, a na czczo - od kilku dni po krzywej - między 92 a 97 :( Poszłam do jednego diabetologa, to uznała, że glukometry zakłamują i ufamy tylko krzywej, mam się nie nakręcać i robimy powtórne obciążenie glukozą w 21 tc. Nie uspokoiła mnie do końca ta diagnoza, moja koleżanka która jest w ciąży i ma cukrzycę, również zwróciła uwagę na te brzydkie poranne, utrzymujące się cukry i ketony.

Skonsultowałam się z innym diabetologiem i wygląda na to, że będę mieć profilaktycznie wprowadzaną insulinę nocną. Problemy z ketonami i rzekome głodzenie się (przy 6-7 posiłkach dziennie) podobnież wynikają ze złej pracy trzustki i insuliny. Obojętnie co bym jadła i o której, to nie dojdę do ładu między wynikiem na czczo a ketonami, niestety. Ostatni wynik na czczo poniżej 90 miałam w zeszłym miesiącu... Decyzja zapadnie w czwartek, bo teraz jeszcze trochę zaziębiona jestem i muszę się doleczyć.

Czy któraś z Was odczuwała jakieś skutki uboczne przyjmowania insuliny?
    Jak sobie radzicie z dwiema różnymi opiniami różnych lekarzy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2017, 18:35

oar8gzu31r6lreum.png
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 18 września 2017, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niby w normie, ale to tak pici kłaczek, jak to mój tata mawia, żeby już było poza normą. Ja powinnam mieć jakąś specjalną śpiączkę ciążową;) ovudziliby mnie na poród i wszyscy byliby zdrowsi, bo nie dość, że ja schizuję, to jeszcze męża wykonczę psychicznie swoim biadoleniem.

A wtedy jak rozbijacie obiad na 2 tury, to jecie jeszcze podwieczorek, czy już bezpośrednio kolację?

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 18 września 2017, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i zrobiłam eksperyment, podziabałam małża i u niego cukier 126, a on żadnych problemów w tej dziedzinie nie ma. Widać połączenie kijowe.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
‹‹ 1635 1636 1637 1638 1639 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ