Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie leje... Szaro, brzydko, zimno. No ale cóż, dziewczęta, jesień idzie... A tak mi się spacer marzył dziś;/
Dziś po śniadaniu na Contourze 104, na Accu-Chek 111, więc to się pokrywa. Taka rozbieżność to żadna rozbieżność.
A z tym dietetykiem, to powiem szczerze, że chyba szkoda mi nerwów. To sporo pieniążków, wiadomo - szkoda, ale tak sobie tłumaczę, że to rzecz nabyta, a ile nerwów bym zmarnowała przy "reklamacji" to moje. A już i tak dzieciakowi funduję co chwilę masę stresu. Teraz przez te durne cukry. No ale jak się jest czwarty raz w ciąży i zarazem jest to pierwszy raz, kiedy dotarło się tak daleko, to korba jest nieziemska.
Dziś na śniadanko jadłam około 70 gram chleba żytniego pełnoziarnistego + pasta z 40 gram twarogu półtłustego, 30 gram gotowanego łososia, łyżeczki jogurtu + pomidor. Jak bym nie liczyła, 7 WW mi nie wychodzi. Nie wiem, jak mogę tu cokolwiek dodać, jak już pomidora wpychałam na siłę.Turkaweczka
-
Witam słodkie mamusie
Witam ponownie
Byłam tu stałą bywalczynią od lutego do września 2016 r
Niestety cudów z cukrami nie spodziewam się w tej ciąży. Moją bolaczka są wyniki na czczo. Na gluko ponad 100
Insulinę mam w lodowce po porzedniej ciążyczekam tylko na sygnał kiedy po nią sięgnąć.
pasków nie mam a więc jeszcze się nie kontroluje choć jem już cukrzycowo.
Wizyta u diabetologa w środę.
Z tego co już wiem, normy glikemii po posilku się zmieniły
Pozytywnych cukrów życzę -
Ja zamawiałam przez formularz Contour Plus One i dostałam
sprawdzałam go 2 razy z laboratorium, mój pokazał więcej o 4. Tak więc ja jestem z niego mega zadowolona
A z tym spabiem, to u mnie też chyba działa zasada im później tym niżej, choć nie zawsze -
Spokojnie, mi odpisali po 3 dniach. Chyba to robią ręcznie, a nie z automatu.
Będziesz musiała wysłać formularz pocztą.
Ale gluko fajny, apka na telefon też, paski i lancety takie same jak do poprzedniego modelu. Ma tylko jeden minus - nie da się osobno ustawić normy na czczo i przed posiłkiem, bo są połączone.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2017, 15:51
-
2 małe chochelki zupy z soczewicy (bulion warzywny, soczewica, cebulka, pieczarki, 1/4 marchewki), na drugie indyk pieczony z 3 łyżkami stołowymi sosu pieczeniowego, mizeria z 2 łyżkami jogurtu i 130 g ziemniaków na parze.
Spróbowałam zjeść obiad z dwóch dań, bo wydaje mi się, że za mało jem i masz ci los babo.
Obiady z ziemniakami już jadłam i nigdy mnie nie wywalało po nich. Cukry mialam eleganckie. Wczoraj przy kolacji też nie było za nisko, choć nic takiego nie zjadłam, więc może zaczyna się jakiś kryzys.
Turkaweczka
-
nick nieaktualny
-
U mnie, pomimo dobrej krzywej cukrowej sprzed ponad 3 tygodni, zaczęło się dziać coś niedobrego w nocy.
Za dnia wyniki super, bez wysiłku, a na czczo - od kilku dni po krzywej - między 92 a 97Poszłam do jednego diabetologa, to uznała, że glukometry zakłamują i ufamy tylko krzywej, mam się nie nakręcać i robimy powtórne obciążenie glukozą w 21 tc. Nie uspokoiła mnie do końca ta diagnoza, moja koleżanka która jest w ciąży i ma cukrzycę, również zwróciła uwagę na te brzydkie poranne, utrzymujące się cukry i ketony.
Skonsultowałam się z innym diabetologiem i wygląda na to, że będę mieć profilaktycznie wprowadzaną insulinę nocną. Problemy z ketonami i rzekome głodzenie się (przy 6-7 posiłkach dziennie) podobnież wynikają ze złej pracy trzustki i insuliny. Obojętnie co bym jadła i o której, to nie dojdę do ładu między wynikiem na czczo a ketonami, niestety. Ostatni wynik na czczo poniżej 90 miałam w zeszłym miesiącu... Decyzja zapadnie w czwartek, bo teraz jeszcze trochę zaziębiona jestem i muszę się doleczyć.
Czy któraś z Was odczuwała jakieś skutki uboczne przyjmowania insuliny?
Jak sobie radzicie z dwiema różnymi opiniami różnych lekarzy?Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2017, 18:35
-
No niby w normie, ale to tak pici kłaczek, jak to mój tata mawia, żeby już było poza normą. Ja powinnam mieć jakąś specjalną śpiączkę ciążową
ovudziliby mnie na poród i wszyscy byliby zdrowsi, bo nie dość, że ja schizuję, to jeszcze męża wykonczę psychicznie swoim biadoleniem.
A wtedy jak rozbijacie obiad na 2 tury, to jecie jeszcze podwieczorek, czy już bezpośrednio kolację?Turkaweczka