X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kropka80 Koleżanka

Wysłany: 15 września 2017, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Onna dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź :*

W nocy mam cukier ok-85-90.
    Zapotrzebowanie diablo wyliczyła na 2300, czego nie zjadam. Nie umiem liczyć tych węgli, ani kalorii. Kiedyś był taki super kalkulator na Słodkich mama, ale nie ma :(
    Czy te węgle to mają być po prostu węgle, czy tylko złożone? Bo już głupieje.
    Gdzieś czytałam, żeby zjeść przed snem pół kajzerki, że zapobiega ketonom.

Co jecie przed snem i o której?
    Ja w nocy jestem zawsze głodna, ale nie mogę jeść, bo biorę Euthyrox rano, a on tylko na czczo.

gannkw7ifmjahki7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2017, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja dzisiaj jakies inne pieczywo musialam zjeśc bo mi brakło i wywalilo 180
    po 2h 145 mimo 15 min bieżni
    chyba sie wkurze .............

• Onna Ekspertka

Wysłany: 15 września 2017, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajzerka mnie nie przekonuje (szybki skok cukru = szybki spadek u mnie).
    U mnie na noc 20 g pełnoziarnistego, łyżeczka masła orzechowego(takiego tylko z orzechów) i 100 ml kefiru. Euthyrox można też 2 h po posiłku, ale fakt, najlepiej rano.
    Sprawdź 3mamcukier. Całkiem niezła baza. 1WW (wymiennik węglowodanowy)=10 g węgli.

Amus,
    też bym się wkurzyła. Panicznie boję się skoków i takich niespodzianek. Chleb mrożę na zapas. W ogóle pokochałam zamrażalnik.

Byłam dziś na kontroli. Młoda rośnie (mała, ale idzie do przodu). Ona przytyła w 10 dni 350 g, a ja stoję z wagą w miejscu od 1,5 miesiąca. Dziwna ta dieta cukrzycowa. Wygląda na to, że nie będzie co zrzucać.

010ivfloqn8ak6av.png
  • kropka80 Koleżanka

Wysłany: 15 września 2017, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Onna o której jesz taki posiłek? I o której rano mierzysz cukier?

A ja przybieram na wadze i na pewno będę mieć co zrzucać :( Ale może to z racji bliźniaków.

gannkw7ifmjahki7.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 16 września 2017, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Euthyrox co najmniej 4h po posiłku - przynajmniej wg mojej endo. Ja łykam w środku nocy jak się obudzę.

na ostatni posiłek jem kromkę chleba (żytni pełnoziarnisty albo WASA) z twarogiem, jogurtem albo chociaż 0,5 szkl mleka jak nie daję rady nic wcisnąć

kropka, wagą się nie przejmuj tak bardzo, ważne są cukry, bo mogą szkodzić dzieciom, każda ma inaczej z tyciem

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • magd. Znajoma

Wysłany: 16 września 2017, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kropka - potwierdzam , chyba nie możemy się wagą przejmować.
    ja z kolei w ogóle nie moge przytyć:( fakt jestem szczupła, ma początku waga mi szła w górę dość znacząco aż lekarz mowił, że mam przstopować mimo naprawdę zdrowego odżywiania. a teraz od 14 tygodni nic nie przytyłam a to chyba też źle... fakt od ok 7 tygodni walczę z cukrzycą i tlumaczę sobie wszystko tą zdrową dietą.. chociaż moja dieta zawsze była dość zdrowa.. a teraz to 5 /6 posiłków wydaje mi się naprawdę dużo..i nicc...

magd.
  • k878 Autorytet

Wysłany: 16 września 2017, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magd. mi gin też powiedziała, że mam pilnować wagi i nie tyć, sądzę, że to z uwagi na to, że nadpodaż kalorii może spowodować makrosomię płodu, więc się tego trzymam, ale w taki sposób, że powstrzymuję się z podjadaniem między posiłkami, a na posiłki jem tak, żeby nie chodzić głodna; ostatnio wyszło, że trochę przytyłam - 0,5 kg, i nic mi nie powiedziała, chyba chodzi o to, żeby nie przytyć 20 kg +

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 16 września 2017, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widać co endo, to inna teoria z euthyroxem.
    Kropka, staram się jeść nie później niż o 21:30, bo potem padam. Wstaję koło 7 i tak mierzę. Głownie chodziło mi o odsunięcie dużej kolacji na 19:30.
    Właśnie mąż mi kazał napisać, że jest fajny (zapuścił żurawia przez ramię)...
    U mnie od 8 tygodni waga nie ruszyła. 7 posiłków dziennie i tylko 9 kilo do przodu. Mała rośnie, więc nikt nie każe tyć.

010ivfloqn8ak6av.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 września 2017, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Euthyrox ma byc na czczo. Zawsze. Nie wiem czy 4 h po jedzeniu to na czczo dla mnie mininum 8 ;) lecze sie juz x lat mialam z 7 endo. Kazdy mowil to samo. Na czczo i pol szklanki wody do zapijania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2017, 16:17

• kropka80 Koleżanka

Wysłany: 17 września 2017, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, kochane jesteście.

Euthyrox łykam od 4 lat i też mi mówiono na czczo,, a to dla mnie 8h bez jedzenia.
    Od dwôch dni jem o 22 jedną kanapkę, wczoraj 1/3 kajzerki z żółtym serem i ketonów brak, cukier 88.
    Wagą staram się nie przejmować, bo dzieci najważniejsze. A w poradni diabetologicznej bardzo pilnują, żeby przybierać. Mam zezwolenie na 18 kg (nie daj Boże :)). Póki co 25 tc, 7 kg na plusie. Ale brzuch rośnie mi z dnia na dzień. W poerwszej ciąży taki brzuch miałam w 8 mc, no ale był jeden dzidziuś, a teraz są dwa :)

gannkw7ifmjahki7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2017, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kropka80 wrote:
    Dzięki dziewczyny, kochane jesteście.

Euthyrox łykam od 4 lat i też mi mówiono na czczo,, a to dla mnie 8h bez jedzenia.
    Od dwôch dni jem o 22 jedną kanapkę, wczoraj 1/3 kajzerki z żółtym serem i ketonów brak, cukier 88.
    Wagą staram się nie przejmować, bo dzieci najważniejsze. A w poradni diabetologicznej bardzo pilnują, żeby przybierać. Mam zezwolenie na 18 kg (nie daj Boże :)). Póki co 25 tc, 7 kg na plusie. Ale brzuch rośnie mi z dnia na dzień. W poerwszej ciąży taki brzuch miałam w 8 mc, no ale był jeden dzidziuś, a teraz są dwa :)
    kropka ale fajnie że bliźniaki :))))to na kiedy masz termin ?? nie widziałam Cię u nas na "grudniówkach" , zapraszam :)

• AneczkaMD Debiutantka

Wysłany: 17 września 2017, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć!
    Czy któraś z Was miała do czynienia ze skokami cukru w trakcie choroby?
    Od piątku wzięło mnie konkretne przeziębienie (stan podgorączkowy, zatoki, kaszel, ból wszystkiego, brak apetytu) i nie radzę sobie z cukrami... skaczą mi okrutnie przy produktach, które normalnie trzymały mi wyniki w ryzach. Czy choroba ma wpływ na glukozę? Jescze dziś mi ketony wywaliło ale wczoraj niewiele udało mi się wcisnąc do zołądka...
    Dodam, że leczę sie Apapem, solą morską i inhalatorem. W piątek jeszcze piłam herbatę z sokiem z czarnej porzeczki (własnej roboty) ale jak rano mi cukier 107 wywaliło to go odstawiłam (mogłam się tego spodziewć ale złe samopoczucie wygrało)

oar8gzu31r6lreum.png
  • kropka80 Koleżanka

Wysłany: 17 września 2017, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    kropka ale fajnie że bliźniaki :))))to na kiedy masz termin ?? nie widziałam Cię u nas na "grudniówkach" , zapraszam :)

Termin na 7 stycznia, ale będzie cesarka raczej przed Świętami :)

gannkw7ifmjahki7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2017, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak z choroba tak jest.
    Ja mialam zapalenie zatok to cukry szalaly masakrycznie

AneczkaMD lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2017, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kropka80 wrote:
    Termin na 7 stycznia, ale będzie cesarka raczej przed Świętami :)
    Ooo fajnie :)) :D

• kropka80 Koleżanka

Wysłany: 17 września 2017, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 a powiedz mi z ciekawości, czy teraz z racji ciaży badasz tylko TSH, czy ft4 też?

Mój gin uważa, że ft4 w ciąży nie ma sensu sprawdzać, a ja badam i już jestem na granicy normy.

gannkw7ifmjahki7.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 17 września 2017, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lepiej euthyrox wziąć 2 h po posiłku niż nie wziąć wcale (bo się zapomniało na czczo). Co prawda trzyma się kilka dni we krwi, ale lepiej, żeby się wchłonął częściowo niż wcale.
    Endo ostrzegała tylko , żeby nie brać na noc, co by nie powodował pobudzenia.

Kropka80 Endo mi kontrolowała tsh i ft4. To pierwsze zmienia się trochę za wolno. U mnie redukowała tygodniową dawkę (malutko), żeby trzymać się w środku zakresów dla obu wskaźników. Kontrola była co miesiąc.

kropka80 lubi tę wiadomość

010ivfloqn8ak6av.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2017, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juz kiedys pisalam ze sa dwie szkoly endo. Jedna uwaza ze tsh jwst najwazniejsze w ciazy druga ze ft4. W ciazy z synem mialam dwoch endo bo jeden do 5 msc (mieszkalam w kraku) drugi potem ;) jwden uwazal ze tsh najwazniejsze drugi ft4 ;) mialam o tyle okej ze jak sie chrzanily wyniki -to oba jak w normie to oba ;)

Teraz moj endo zaleca badac wszystkie 3: tsh, ft4 i ft3 przy czym nie naciska na ft3. A dawke dobiera do tsh i ft4. Tez wazny jest etap ciazy. Bo z poczatku dziecko nie ma swojej tarczycy a po 20 tc juz tak :)

kropka80 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2017, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moje tsh zmienia sie dosc dynamicznie Badalam przed wyjazdem nad morze wynik 1,3 bylam 5 dni nad morze wrocilam i zbadalam (14 dni od poprzednieho badania) wynik 2,7. Kolejne badanie 9 dni pozniej tsh 1.4. balam si bo u mnie jod roznie wplywa. Ale biore poki co wit z jodem. Widocznie jod w wit plus jod nad morze to bylo zbyt wiele.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2017, 11:33

• k878 Autorytet

Wysłany: 17 września 2017, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do tego co badać: czy tsh samo wystarczy, to przede wszystkim na początku ciąży potrafi się wszystko rozjechać: mi tsh poszybowało w górę, a fT4 miałam nadmiar, są dziewczyny, które mają odwrotnie, fT4 jest OK, a tsh spada

ja mam badane całą ciąże fT4 i tsh i na podstawie obu endo ustala dawkę, twierdzi, że każde jej mówi co innego, ale oba sa ważne

a co do godzin brania euthyroxu, to na początku ciąży miałam mdłości i endo mi proponowała, żeby na wieczór brać, 4h po kolacji (przy cukrzycy odpada), ale szybko zaczęłam się budzić w nocy na toaletę i w zasadzie prawie całą ciążę budzę się 4-5 i wtedy łykam i idę dalej spać; myślę, że to indywidualna sprawa;

a co do cukrów w chorobie, to ja teraz też choruję i trochę podjadam syrop z cebuli i miodu; nie wywala mi nie wiadomo jak, mieszczę się w normie, więc trudno, ważniejsze pozbyć się dziadostwa

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
‹‹ 1633 1634 1635 1636 1637 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ