Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Onna dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź :*
W nocy mam cukier ok-85-90.
Zapotrzebowanie diablo wyliczyła na 2300, czego nie zjadam. Nie umiem liczyć tych węgli, ani kalorii. Kiedyś był taki super kalkulator na Słodkich mama, ale nie ma
Czy te węgle to mają być po prostu węgle, czy tylko złożone? Bo już głupieje.
Gdzieś czytałam, żeby zjeść przed snem pół kajzerki, że zapobiega ketonom.
Co jecie przed snem i o której?
Ja w nocy jestem zawsze głodna, ale nie mogę jeść, bo biorę Euthyrox rano, a on tylko na czczo.
-
nick nieaktualny
-
Kajzerka mnie nie przekonuje (szybki skok cukru = szybki spadek u mnie).
U mnie na noc 20 g pełnoziarnistego, łyżeczka masła orzechowego(takiego tylko z orzechów) i 100 ml kefiru. Euthyrox można też 2 h po posiłku, ale fakt, najlepiej rano.
Sprawdź 3mamcukier. Całkiem niezła baza. 1WW (wymiennik węglowodanowy)=10 g węgli.
Amus,
też bym się wkurzyła. Panicznie boję się skoków i takich niespodzianek. Chleb mrożę na zapas. W ogóle pokochałam zamrażalnik.
Byłam dziś na kontroli. Młoda rośnie (mała, ale idzie do przodu). Ona przytyła w 10 dni 350 g, a ja stoję z wagą w miejscu od 1,5 miesiąca. Dziwna ta dieta cukrzycowa. Wygląda na to, że nie będzie co zrzucać. -
Euthyrox co najmniej 4h po posiłku - przynajmniej wg mojej endo. Ja łykam w środku nocy jak się obudzę.
na ostatni posiłek jem kromkę chleba (żytni pełnoziarnisty albo WASA) z twarogiem, jogurtem albo chociaż 0,5 szkl mleka jak nie daję rady nic wcisnąć
kropka, wagą się nie przejmuj tak bardzo, ważne są cukry, bo mogą szkodzić dzieciom, każda ma inaczej z tyciemCóreczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
kropka - potwierdzam , chyba nie możemy się wagą przejmować.
ja z kolei w ogóle nie moge przytyćfakt jestem szczupła, ma początku waga mi szła w górę dość znacząco aż lekarz mowił, że mam przstopować mimo naprawdę zdrowego odżywiania. a teraz od 14 tygodni nic nie przytyłam a to chyba też źle... fakt od ok 7 tygodni walczę z cukrzycą i tlumaczę sobie wszystko tą zdrową dietą.. chociaż moja dieta zawsze była dość zdrowa.. a teraz to 5 /6 posiłków wydaje mi się naprawdę dużo..i nicc...
magd. -
magd. mi gin też powiedziała, że mam pilnować wagi i nie tyć, sądzę, że to z uwagi na to, że nadpodaż kalorii może spowodować makrosomię płodu, więc się tego trzymam, ale w taki sposób, że powstrzymuję się z podjadaniem między posiłkami, a na posiłki jem tak, żeby nie chodzić głodna; ostatnio wyszło, że trochę przytyłam - 0,5 kg, i nic mi nie powiedziała, chyba chodzi o to, żeby nie przytyć 20 kg +Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Widać co endo, to inna teoria z euthyroxem.
Kropka, staram się jeść nie później niż o 21:30, bo potem padam. Wstaję koło 7 i tak mierzę. Głownie chodziło mi o odsunięcie dużej kolacji na 19:30.
Właśnie mąż mi kazał napisać, że jest fajny (zapuścił żurawia przez ramię)...
U mnie od 8 tygodni waga nie ruszyła. 7 posiłków dziennie i tylko 9 kilo do przodu. Mała rośnie, więc nikt nie każe tyć. -
nick nieaktualnyEuthyrox ma byc na czczo. Zawsze. Nie wiem czy 4 h po jedzeniu to na czczo dla mnie mininum 8
lecze sie juz x lat mialam z 7 endo. Kazdy mowil to samo. Na czczo i pol szklanki wody do zapijania.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2017, 16:17
-
Dzięki dziewczyny, kochane jesteście.
Euthyrox łykam od 4 lat i też mi mówiono na czczo,, a to dla mnie 8h bez jedzenia.
Od dwôch dni jem o 22 jedną kanapkę, wczoraj 1/3 kajzerki z żółtym serem i ketonów brak, cukier 88.
Wagą staram się nie przejmować, bo dzieci najważniejsze. A w poradni diabetologicznej bardzo pilnują, żeby przybierać. Mam zezwolenie na 18 kg (nie daj Boże). Póki co 25 tc, 7 kg na plusie. Ale brzuch rośnie mi z dnia na dzień. W poerwszej ciąży taki brzuch miałam w 8 mc, no ale był jeden dzidziuś, a teraz są dwa
-
nick nieaktualnykropka80 wrote:Dzięki dziewczyny, kochane jesteście.
Euthyrox łykam od 4 lat i też mi mówiono na czczo,, a to dla mnie 8h bez jedzenia.
Od dwôch dni jem o 22 jedną kanapkę, wczoraj 1/3 kajzerki z żółtym serem i ketonów brak, cukier 88.
Wagą staram się nie przejmować, bo dzieci najważniejsze. A w poradni diabetologicznej bardzo pilnują, żeby przybierać. Mam zezwolenie na 18 kg (nie daj Boże). Póki co 25 tc, 7 kg na plusie. Ale brzuch rośnie mi z dnia na dzień. W poerwszej ciąży taki brzuch miałam w 8 mc, no ale był jeden dzidziuś, a teraz są dwa
)))to na kiedy masz termin ?? nie widziałam Cię u nas na "grudniówkach" , zapraszam
-
Cześć!
Czy któraś z Was miała do czynienia ze skokami cukru w trakcie choroby?
Od piątku wzięło mnie konkretne przeziębienie (stan podgorączkowy, zatoki, kaszel, ból wszystkiego, brak apetytu) i nie radzę sobie z cukrami... skaczą mi okrutnie przy produktach, które normalnie trzymały mi wyniki w ryzach. Czy choroba ma wpływ na glukozę? Jescze dziś mi ketony wywaliło ale wczoraj niewiele udało mi się wcisnąc do zołądka...
Dodam, że leczę sie Apapem, solą morską i inhalatorem. W piątek jeszcze piłam herbatę z sokiem z czarnej porzeczki (własnej roboty) ale jak rano mi cukier 107 wywaliło to go odstawiłam (mogłam się tego spodziewć ale złe samopoczucie wygrało) -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Lepiej euthyrox wziąć 2 h po posiłku niż nie wziąć wcale (bo się zapomniało na czczo). Co prawda trzyma się kilka dni we krwi, ale lepiej, żeby się wchłonął częściowo niż wcale.
Endo ostrzegała tylko , żeby nie brać na noc, co by nie powodował pobudzenia.
Kropka80 Endo mi kontrolowała tsh i ft4. To pierwsze zmienia się trochę za wolno. U mnie redukowała tygodniową dawkę (malutko), żeby trzymać się w środku zakresów dla obu wskaźników. Kontrola była co miesiąc.
kropka80 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJuz kiedys pisalam ze sa dwie szkoly endo. Jedna uwaza ze tsh jwst najwazniejsze w ciazy druga ze ft4. W ciazy z synem mialam dwoch endo bo jeden do 5 msc (mieszkalam w kraku) drugi potem
jwden uwazal ze tsh najwazniejsze drugi ft4
mialam o tyle okej ze jak sie chrzanily wyniki -to oba jak w normie to oba
Teraz moj endo zaleca badac wszystkie 3: tsh, ft4 i ft3 przy czym nie naciska na ft3. A dawke dobiera do tsh i ft4. Tez wazny jest etap ciazy. Bo z poczatku dziecko nie ma swojej tarczycy a po 20 tc juz takkropka80 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyA moje tsh zmienia sie dosc dynamicznie Badalam przed wyjazdem nad morze wynik 1,3 bylam 5 dni nad morze wrocilam i zbadalam (14 dni od poprzednieho badania) wynik 2,7. Kolejne badanie 9 dni pozniej tsh 1.4. balam si bo u mnie jod roznie wplywa. Ale biore poki co wit z jodem. Widocznie jod w wit plus jod nad morze to bylo zbyt wiele.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2017, 11:33
-
co do tego co badać: czy tsh samo wystarczy, to przede wszystkim na początku ciąży potrafi się wszystko rozjechać: mi tsh poszybowało w górę, a fT4 miałam nadmiar, są dziewczyny, które mają odwrotnie, fT4 jest OK, a tsh spada
ja mam badane całą ciąże fT4 i tsh i na podstawie obu endo ustala dawkę, twierdzi, że każde jej mówi co innego, ale oba sa ważne
a co do godzin brania euthyroxu, to na początku ciąży miałam mdłości i endo mi proponowała, żeby na wieczór brać, 4h po kolacji (przy cukrzycy odpada), ale szybko zaczęłam się budzić w nocy na toaletę i w zasadzie prawie całą ciążę budzę się 4-5 i wtedy łykam i idę dalej spać; myślę, że to indywidualna sprawa;
a co do cukrów w chorobie, to ja teraz też choruję i trochę podjadam syrop z cebuli i miodu; nie wywala mi nie wiadomo jak, mieszczę się w normie, więc trudno, ważniejsze pozbyć się dziadostwaCóreczka 12.2017
Córeczka 08.2019