X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jak diabetolog ci radził?
    bo ja ogólnie mam zalecenie, ze w razie pogorszenia cukrów (czyli nie jednorazowy wyskok) mam zwiekszać insuline o 1j

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2018, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie wrote:
    Dzisiaj mam dzien wysokich cukrow. Po ryzu z kurczakiem w sosie ze sloika na obiad 138.. A na kolacje zrobilam polowe porcji ryzu i resztka tego kurczala z obiadu i 134. Gdzie normalnie po takim ryzu mam max 110

Ja tak miałam przez chyba 2-3 ostatnie dni. Dziś za to najwyższy cukier 109 po misce twarogu ze szczypiorkiem, pomidorze, kromce chleba, kabanosach i plastrze pasztetu O_o
    No nie dojdziesz z tą francą i już..

Kassie lubi tę wiadomość

• Kassie Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela zauwazylam ze mam takie etapy. Ze sa dni (np wczoraj ze nazarlam sie jak glupia) a cukier kolo 100. A dzis niewiadomo skad tak skacze. Kiedys tak naaet po parowkach z kromkami mialam. A nieraz zjem kromki z maslem i dzemem a cukier 90. Byle do kwietnia..
    Dziewczyny ile placicie za paski na 30%? :-)

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2018, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguska0987 wrote:
    Czesc dziewczyny, dostalam dzisiaj insuline na noc ze wzgledu na wysokie wyniki na czczo. Bylam tez u ginekologa jestem w 31tyg 1 dzien. Masa malego 2300g plus minus 300 g. I juz zaczelam sie martwic ze jest to duzo. Jak u Was bylo/jest z masa maluszkow? Ile wazyly w tym tyg? Mam nadzieje ze insulina unormuje zaczynam od 2 j. Cukry po posilkach nie przekraczaja normy. Jedyny plus dzisiejszego dnia to to ze maly przewrocil sie glowka w dol

Moja kruszynka w 30tc ważyła 1669g, ale tak jak Kassie pisala jest +/- 300g a to duży rozrzut więc nie ma się czym przejmować.
    Trzymam kciuki żeby się cukry unormowaly, ja zaczynałam od 4j ale od wczoraj 6j. Bo po 2 tygodniach zaczęło znów rosnąć

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2018, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie wrote:
    AnnaIzabela zauwazylam ze mam takie etapy. Ze sa dni (np wczoraj ze nazarlam sie jak glupia) a cukier kolo 100. A dzis niewiadomo skad tak skacze. Kiedys tak naaet po parowkach z kromkami mialam. A nieraz zjem kromki z maslem i dzemem a cukier 90. Byle do kwietnia..
    Dziewczyny ile placicie za paski na 30%? :-)

Cukrzyca w pigułce, skacze jak chce.. Byle nie więcej niż 140 :)
    Ja z terminem na koniec lutego i jak Młoda się wykluje to zacznę wcinać paczki, ciastka i inne a skończę aż pęknę :D

A propos paskow płacę niecałe 40zł za 3 opakowania (mam nadzieję, że chodzi o paski do glukometru ;) )

Kassie lubi tę wiadomość

• anitka710 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też place jakieś 40 zł za 3 opakowania :-)

Kassie lubi tę wiadomość

Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-*
  • Aguska0987 Znajoma

Wysłany: 4 stycznia 2018, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, moze po insulinie sie unormuje wszystko.diabetolog kazal zwiekszac dawke w razie przekroczenia 90 na czczo. Dzieki za odpowiedzi

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

31.05.2017 bedzie Aleksander
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja rodzinna przepisala mi (uwaga) AZ jedno opakowanie paskow. I tak stwierdzilam ze chyba sie nie oplaca do niej chodzic co chwila bo myslalam ze 30zl gdzies wyjdzie za jedno opakowanie. A wychodzi cos kolo 11zl :-) czyli znowu bede musiala isc do niej bo do diabet dopiero 26 stycznia ide.
    AnnaIzabela mam ten sam plan :-D juz sobie marze o swiezutkiej kajzerce z sezamem i z maselkiem i z serem zoltym :P i zelki o wzzystkie ciasta beda moje :-) szkoda tylko ze nie bede miala czasu (tak jak teraz) zeby piec rozne smakolyki :-D

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2018, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguska0987 wrote:
    Kurcze, moze po insulinie sie unormuje wszystko.diabetolog kazal zwiekszac dawke w razie przekroczenia 90 na czczo. Dzieki za odpowiedzi

Tylko daj sobie kilka dni (mi kazali tydzień), nie zwiększaj po jednym/dwoch wynikach :)

Aguska0987 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2018, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie wrote:
    Moja rodzinna przepisala mi (uwaga) AZ jedno opakowanie paskow. I tak stwierdzilam ze chyba sie nie oplaca do niej chodzic co chwila bo myslalam ze 30zl gdzies wyjdzie za jedno opakowanie. A wychodzi cos kolo 11zl :-) czyli znowu bede musiala isc do niej bo do diabet dopiero 26 stycznia ide.
    AnnaIzabela mam ten sam plan :-D juz sobie marze o swiezutkiej kajzerce z sezamem i z maselkiem i z serem zoltym :P i zelki o wzzystkie ciasta beda moje :-) szkoda tylko ze nie bede miala czasu (tak jak teraz) zeby piec rozne smakolyki :-D

Ja mojego rodzinnego od razu poprosiłam, żeby mi dał 3, powiedz jej że tyle Ci potrzeba bo mierzysz minimum 4x dziennie a czasami masz potrzebę więcej i paczka pasków to tydzień. Nie powinna robić problemów.

Ja marzę o paczku z budyniem i dużej ilości lukru! Piec nie lubię strasznie, w ogóle z gotowaniem u mnie na bakier więc podwójnie cierpię w tej cukrzycy ;)

Kassie lubi tę wiadomość

• Aguska0987 Znajoma

Wysłany: 4 stycznia 2018, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietki a jak z wymiana igly w penu od insuliny? Pytalam lekarza mowil ze mam 8 szt I zeby to rozdzielic do.konca ciazy, ale czy tak na pewno powinno byc? W glukometrze zmieniam co 3-4 dni.

31.05.2017 bedzie Aleksander
  • d84 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja kupiłam paczkę 100szt igieł do pena za nie całe 50zł i zmieniam codziennie. Mi pielęgniarka niby mówiła że mogę jedną robic z 3-4 razy ale one się szybko podobno tępią.

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2018, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguska0987 wrote:
    Kobietki a jak z wymiana igly w penu od insuliny? Pytalam lekarza mowil ze mam 8 szt I zeby to rozdzielic do.konca ciazy, ale czy tak na pewno powinno byc? W glukometrze zmieniam co 3-4 dni.

:O ja igłę do pena zmieniam codziennie! Pod żadnym pozorem nie pozwolili mi trzymać igły dłużej niż 1 wstrzykniecie.. do glukometru też codziennie wymieniam..

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Igle z zmieniam raz na tydzien
    Ale nigdy też nie kupowalam-zawsze w aptece dawali mi za darmo
    W nakluwaczu jeszcze rzadziej zmieniam. Jak boli

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Miła mama Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2018, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    a jak diabetolog ci radził?
    bo ja ogólnie mam zalecenie, ze w razie pogorszenia cukrów (czyli nie jednorazowy wyskok) mam zwiekszać insuline o 1j

Pani doktor mówiła ze jak coś to mam dzwonić.

Tylko ja zachodze w głowe czy mozę za pozno jem kolacje albo że za wczesnie albo że moze że za pózno rano wstaje. Ale jak was tu czytam to widze ze cukry rabią sobie z nami co chcą.

Jutro podejde do dr zobacze co mi powie.

relgtv73pc766c4e.png

8599csqvx4nl1z7a.pngt

Cykl rozpoczęty 1 czerwca 2017
  • anitka710 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w glukometrze zmieniam co 2 tygodnie, a w pewnie kazała mi jak się skończy fiolka, ale muszę już zmienić bo zaczyna boleć :-|

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2018, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak was czytam to jestem w szoku! Może jestem przewrażliwiona, ale nie wyobrażam sobie kłuć się ta sama igła tyle czasu.. Nawet w glukometrze bym wymieniala co klucie

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robię tak jakoś ponad 40 tygodni i jakoś nie narzekam na rzadkie zmiany igieł

anitka710 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • anitka710 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzisiaj pierwszy raz podczas podawania insuliny mnie szczypalo, czy coś co to oznacza?

• d84 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie często szczypie

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
‹‹ 1828 1829 1830 1831 1832 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ