X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jak diabetolog ci radził?
    bo ja ogólnie mam zalecenie, ze w razie pogorszenia cukrów (czyli nie jednorazowy wyskok) mam zwiekszać insuline o 1j

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2018, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie wrote:
    Dzisiaj mam dzien wysokich cukrow. Po ryzu z kurczakiem w sosie ze sloika na obiad 138.. A na kolacje zrobilam polowe porcji ryzu i resztka tego kurczala z obiadu i 134. Gdzie normalnie po takim ryzu mam max 110

Ja tak miałam przez chyba 2-3 ostatnie dni. Dziś za to najwyższy cukier 109 po misce twarogu ze szczypiorkiem, pomidorze, kromce chleba, kabanosach i plastrze pasztetu O_o
    No nie dojdziesz z tą francą i już..

Kassie lubi tę wiadomość

• Kassie Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela zauwazylam ze mam takie etapy. Ze sa dni (np wczoraj ze nazarlam sie jak glupia) a cukier kolo 100. A dzis niewiadomo skad tak skacze. Kiedys tak naaet po parowkach z kromkami mialam. A nieraz zjem kromki z maslem i dzemem a cukier 90. Byle do kwietnia..
    Dziewczyny ile placicie za paski na 30%? :-)

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2018, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguska0987 wrote:
    Czesc dziewczyny, dostalam dzisiaj insuline na noc ze wzgledu na wysokie wyniki na czczo. Bylam tez u ginekologa jestem w 31tyg 1 dzien. Masa malego 2300g plus minus 300 g. I juz zaczelam sie martwic ze jest to duzo. Jak u Was bylo/jest z masa maluszkow? Ile wazyly w tym tyg? Mam nadzieje ze insulina unormuje zaczynam od 2 j. Cukry po posilkach nie przekraczaja normy. Jedyny plus dzisiejszego dnia to to ze maly przewrocil sie glowka w dol

Moja kruszynka w 30tc ważyła 1669g, ale tak jak Kassie pisala jest +/- 300g a to duży rozrzut więc nie ma się czym przejmować.
    Trzymam kciuki żeby się cukry unormowaly, ja zaczynałam od 4j ale od wczoraj 6j. Bo po 2 tygodniach zaczęło znów rosnąć

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2018, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie wrote:
    AnnaIzabela zauwazylam ze mam takie etapy. Ze sa dni (np wczoraj ze nazarlam sie jak glupia) a cukier kolo 100. A dzis niewiadomo skad tak skacze. Kiedys tak naaet po parowkach z kromkami mialam. A nieraz zjem kromki z maslem i dzemem a cukier 90. Byle do kwietnia..
    Dziewczyny ile placicie za paski na 30%? :-)

Cukrzyca w pigułce, skacze jak chce.. Byle nie więcej niż 140 :)
    Ja z terminem na koniec lutego i jak Młoda się wykluje to zacznę wcinać paczki, ciastka i inne a skończę aż pęknę :D

A propos paskow płacę niecałe 40zł za 3 opakowania (mam nadzieję, że chodzi o paski do glukometru ;) )

Kassie lubi tę wiadomość

• anitka710 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też place jakieś 40 zł za 3 opakowania :-)

Kassie lubi tę wiadomość

Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-*
  • Aguska0987 Znajoma

Wysłany: 4 stycznia 2018, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, moze po insulinie sie unormuje wszystko.diabetolog kazal zwiekszac dawke w razie przekroczenia 90 na czczo. Dzieki za odpowiedzi

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

31.05.2017 bedzie Aleksander
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja rodzinna przepisala mi (uwaga) AZ jedno opakowanie paskow. I tak stwierdzilam ze chyba sie nie oplaca do niej chodzic co chwila bo myslalam ze 30zl gdzies wyjdzie za jedno opakowanie. A wychodzi cos kolo 11zl :-) czyli znowu bede musiala isc do niej bo do diabet dopiero 26 stycznia ide.
    AnnaIzabela mam ten sam plan :-D juz sobie marze o swiezutkiej kajzerce z sezamem i z maselkiem i z serem zoltym :P i zelki o wzzystkie ciasta beda moje :-) szkoda tylko ze nie bede miala czasu (tak jak teraz) zeby piec rozne smakolyki :-D

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2018, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguska0987 wrote:
    Kurcze, moze po insulinie sie unormuje wszystko.diabetolog kazal zwiekszac dawke w razie przekroczenia 90 na czczo. Dzieki za odpowiedzi

Tylko daj sobie kilka dni (mi kazali tydzień), nie zwiększaj po jednym/dwoch wynikach :)

Aguska0987 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2018, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie wrote:
    Moja rodzinna przepisala mi (uwaga) AZ jedno opakowanie paskow. I tak stwierdzilam ze chyba sie nie oplaca do niej chodzic co chwila bo myslalam ze 30zl gdzies wyjdzie za jedno opakowanie. A wychodzi cos kolo 11zl :-) czyli znowu bede musiala isc do niej bo do diabet dopiero 26 stycznia ide.
    AnnaIzabela mam ten sam plan :-D juz sobie marze o swiezutkiej kajzerce z sezamem i z maselkiem i z serem zoltym :P i zelki o wzzystkie ciasta beda moje :-) szkoda tylko ze nie bede miala czasu (tak jak teraz) zeby piec rozne smakolyki :-D

Ja mojego rodzinnego od razu poprosiłam, żeby mi dał 3, powiedz jej że tyle Ci potrzeba bo mierzysz minimum 4x dziennie a czasami masz potrzebę więcej i paczka pasków to tydzień. Nie powinna robić problemów.

Ja marzę o paczku z budyniem i dużej ilości lukru! Piec nie lubię strasznie, w ogóle z gotowaniem u mnie na bakier więc podwójnie cierpię w tej cukrzycy ;)

Kassie lubi tę wiadomość

• Aguska0987 Znajoma

Wysłany: 4 stycznia 2018, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietki a jak z wymiana igly w penu od insuliny? Pytalam lekarza mowil ze mam 8 szt I zeby to rozdzielic do.konca ciazy, ale czy tak na pewno powinno byc? W glukometrze zmieniam co 3-4 dni.

31.05.2017 bedzie Aleksander
  • d84 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja kupiłam paczkę 100szt igieł do pena za nie całe 50zł i zmieniam codziennie. Mi pielęgniarka niby mówiła że mogę jedną robic z 3-4 razy ale one się szybko podobno tępią.

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2018, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguska0987 wrote:
    Kobietki a jak z wymiana igly w penu od insuliny? Pytalam lekarza mowil ze mam 8 szt I zeby to rozdzielic do.konca ciazy, ale czy tak na pewno powinno byc? W glukometrze zmieniam co 3-4 dni.

:O ja igłę do pena zmieniam codziennie! Pod żadnym pozorem nie pozwolili mi trzymać igły dłużej niż 1 wstrzykniecie.. do glukometru też codziennie wymieniam..

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Igle z zmieniam raz na tydzien
    Ale nigdy też nie kupowalam-zawsze w aptece dawali mi za darmo
    W nakluwaczu jeszcze rzadziej zmieniam. Jak boli

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Miła mama Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2018, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    a jak diabetolog ci radził?
    bo ja ogólnie mam zalecenie, ze w razie pogorszenia cukrów (czyli nie jednorazowy wyskok) mam zwiekszać insuline o 1j

Pani doktor mówiła ze jak coś to mam dzwonić.

Tylko ja zachodze w głowe czy mozę za pozno jem kolacje albo że za wczesnie albo że moze że za pózno rano wstaje. Ale jak was tu czytam to widze ze cukry rabią sobie z nami co chcą.

Jutro podejde do dr zobacze co mi powie.

relgtv73pc766c4e.png

8599csqvx4nl1z7a.pngt

Cykl rozpoczęty 1 czerwca 2017
  • anitka710 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w glukometrze zmieniam co 2 tygodnie, a w pewnie kazała mi jak się skończy fiolka, ale muszę już zmienić bo zaczyna boleć :-|

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2018, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak was czytam to jestem w szoku! Może jestem przewrażliwiona, ale nie wyobrażam sobie kłuć się ta sama igła tyle czasu.. Nawet w glukometrze bym wymieniala co klucie

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robię tak jakoś ponad 40 tygodni i jakoś nie narzekam na rzadkie zmiany igieł

anitka710 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • anitka710 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzisiaj pierwszy raz podczas podawania insuliny mnie szczypalo, czy coś co to oznacza?

• d84 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie często szczypie

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
‹‹ 1828 1829 1830 1831 1832 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ