X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Gosha Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jem dwie kromki, bez masła, tylko olej lniany i pomidorek, albo twarożkiem smaruje. Co lepsze od tygodnia wyciskam sok z 1pomaranczy przed śniadaniem żeby nic połknąć żelazo i tez jedt wszystko si.
    Tylko ze po śniadanku, zawsze cos ogarniam w domu... Proste sprawy, typu pranie, pościelone łóżka, prysznic, żeby tylko nie siąść przed Dzień dobry TVN ;)

uwo9lqxwoe8jis8o.png

f2wll6d8jif5zy9b.png
  • Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej wpadam z wizytą :) 25.11 urodził się nasz synek Adrian 10 pkt.(waga 4030 i 60 cm), w trakcie porodu musiałam kilka razy mierzyć cukier, ostatni posiłek jadłam dzień wcześniej ok 22.00, cukry były cały czas prawidłowe, po porodzie w szpitalu małemu od razu pobrali dwukrotnie krew na cukier, wszystko ok, ja równo po 6 tygodniach powtórzyłam obciążenie wyniki na czczo 108 (norma do 99) po 2 godzinach 77 :) mój gin powiedział, że jego zdaniem jest wszystko ok, że hormony jeszcze muszą się ustatkować i dla własnego spokoju powtórzyć obciążenie za 2 miesiące.

Gosha, Nuskaw lubią tę wiadomość

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2015, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusiu gratulacje :-) A rodziłaś naturalnie? Czy robili ci usg żeby ocenić wielkość i masę dzidziusia? I czy miałaś tylko dietę czy insulinoterapie tez?

Agusia ;) lubi tę wiadomość

• Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nuskaw dziękuję :) Ogólnie zaczęłam rodzić SN, doszłam do 7 cm, i regularnych skurczy, których o dziwo nie czułam, położne po zapisie ktg, pytały czy pani coś czuje a ja się pytałam a to już mam czuć hehe, po odejściu wód okazało się, ze wystąpiła przodująca pępowina, najpierw wypadła pępowina, a synek uciskał ją główką, blokując dopływ tlenu, więc w kilka sekund znalazłam się na sali do cc, jak jechałam to płakałam, a wszyscy powtarzali pani musi oddychać, żeby dziecko miało tlen, więc poród miałam straszny, pod całkowitą narkozą, więc po wybudzeniu stres ogromny o dziecko.
    Dzień przed porodem zrobili USG wyszło 4100 g, więc dużej pomyłki nie było, ja od 22 tc wiedziałam, że moje dziecko będzie z tych cięższych, więc waga mnie nie zdziwiła ale długość tak i to bardzo :) całą ciążę byłam na diecie :)

Nuskaw a Ty widzę już tuz tuż :) cc czy sn?

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2015, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusiu w takim razie ciesze się ze mimo komplikacji wszystko skończyło się dobrze! Ja właśnie jestem gotowa do zrzutu, ale moje dziecko niebardzo. Jeśli do niedzieli nic się nie wydarzy to w poniedziałek mam skierowanie na oddział patologii ciąży. I właśnie niestety nie wiem co mnie czeka, dlatego byłam ciekawa jak to wyglądało u ciebie. Ja jestem na insulinie, dziecię 15-go ważyło 3800, wiec jest duże prawdopodobieństwo, że teraz ma już ponad 4kg. I tak się zastanawiam czy będą indukowac poród czy podejmą decyzję o cc. Czy będą mi podawać glukozę i insulinę w trakcie porodu. No generalnie nic nie wiem bo mój lekarz prowadzący nie pracuje w tym szpitalu, w którym musze rodzic. A u Ciebie nie podjęli decyzji o cc na podstawie wagi z usg?

• Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nuskaw, u mnie waga nie była wskazaniem do cc, miałam wywołanie w 39+4 ze względu na cukrzycę, mój gin nie chciał trzymać po terminie. Cc wynikło w trakcie porodu ze względu na zagrożenie życia maleństwa, które blokowalo dopływ tlenu główka.

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nuskaw a jeszcze jedno... nie "musisz" rodzić w danym szpitalu, możesz sobie wybrać gdzie chcesz rodzić, ja mimo tego, ze miałam szpital 10 km od domu, rodziłam w oddalonym o 60 km, bo tam właśnie chciałam rodzić.

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2015, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia ;) wrote:
    Nuskaw a jeszcze jedno... nie "musisz" rodzić w danym szpitalu, możesz sobie wybrać gdzie chcesz rodzić, ja mimo tego, ze miałam szpital 10 km od domu, rodziłam w oddalonym o 60 km, bo tam właśnie chciałam rodzić.
    No właśnie musze Cię rozczarować, bo w szpitalu w którym chciałam rodzic odmówiono mi porodu ze względu na cukrzycę. Pani doktor na wizycie po ktg zasłaniala się referencyjnoscia szpitala (2 st.) I dobrem dziecka. I odesłała mnie do kliniki do której chodzilam do poradni patologii ciazy z 3 st referencyjnosci. Mój lekarz prowadzący nie pracuje w żadnym szpitalu, ale podejrzewam ze jakby pracowal w tym, w którym chciałam rodzic to bym i bliźniaki z cukrzycą tam urodziła :-) Ale już przegryzłam ta stratę, może stało się i lepiej, bobas będzie miał lepsza opiekę.

• KotMisia Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się i ja :) 2 dzień na diecie, cukier największy po posiłku miałam 106 :D więc póki co jestem zachęcona, tylko jak wytrwać te tygodnie :)

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się i ja...też dołączę się do grupy...dostałam skierowanie do poradni diabetologicznej po wynikach krzywej cukrowej...
    wg PTD 2012
    Na czczo 98
    glukoza po 1 godz 194
    glukoza po 2 godz 165
    także w piątek idę na wizytę i zobaczę co mi powiedzą, póki co ograniczam się do wody i gorzkiej herbaty, odstawiłam słodycze, i powoli delikatnie zmieniam dietę. Jednak zastanawiam się czy przed wizytą piątkową nie powtórzyć prywatnie tego badania, bo kiedy było robione byłam powiedzmy na wykończeniu przeziębienia, męczył mnie jeszcze lekki kaszel i zastanawiam się czy to mogło jakoś wpłynąć jakoś na wynik czy nie?
    Pozdrawiam

201507044662.png
  • Kropla Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2015, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smartunia, myślę, że Twoje przeziębienie nie miało wpływu na wynik. W piątek masz wizytę, to zapytaj lekarza, ale wydaje mi się, że tylko niepotrzebnie po raz kolejny nałykasz się cukru.

xrot90bviozsxq0z.png
    https://www.maluchy.pl/li-69650.png
  • Maracuja Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KotMisia wrote:
    Witam się i ja :) 2 dzień na diecie, cukier największy po posiłku miałam 106 :D więc póki co jestem zachęcona, tylko jak wytrwać te tygodnie :)

KotMisia a co ogólnie jadasz, jak wygląda Twój przykładowy jadłospis?

Maracuja
  • Gosha Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doświadczone słodkie mamy lub te ktore maja większa wiedzę niz ja... Jest jakas niebezpiecza granica poziomu cukru godzine po posiłku? Jestem na duecie od miesiąca, wszystko było w miarę ok, a dzisiaj po obiedzie 260, po 5 minutach znowu zbadałam i 273 :( w piątek mam wizytę z diabetologiem ale sie niepokoje... Moze z tym do szpitala jechać..?

uwo9lqxwoe8jis8o.png

f2wll6d8jif5zy9b.png
  • KotMisia Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smartunia przeziębienie nie ma wpływu na wynik.

Maracuja moje jedzonko wygląda tak:
    8:00 - I śniadanie. - 1 kromka z masłem, chuda wędlina, plasterek sera, warzywa, herbata owocowa.
    11:00 - II śniadanie - 2 kromki chleba tak jak na I śniadanie
    13:00 - zupa - jarzynowa, pomidorowa itp.
    16:00 - obiad - warzywa na parze, z kurczakiem, 1 ziemniak, surówka z olejem
    19:00 - kolacja - podobnie do 2 śniadania
    22:00 - II kolacja - kromka chlebka z masłem i wędliną, pól kubka mleka.

Cukier nie przekracza mi 100, tylko jak nie zjem kolacji II to rano mam ketony w moczu.

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • Maracuja Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki KotMisia:). Ja co prawda nie mam cukrzycy, ale z racji tego, że mój Synuś sporo waży, lekarz zalecił przejście na dietę cukrzycową, aby go już nie tuczyć. Z tego co widzę po Twoim jadłospisie to jem podobnie. Jedną rzecz, którą robię "na wyrost" są owoce, których jem trochę więcej, ale nie potrafię z nich definitywnie zrezygnować..
    Ja z tymi zupami jestem trochę skołowana, bo jarzynowa, to głównie gotowana marchew pietrucha, seler, a te podobno bardzo podnoszą ig. Widać jednak, że są przez Ciebie bardzo dobrze tolerowane skoro cukry masz poniżej 100 :)

Maracuja
  • Maracuja Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam do Was pytanie. Wczoraj odebrałam wynik moczu i wyszło mi, że mam w moczu ketony (++). Tak jak juz wcześniej wspominałam jestem w 31t i 5 dc. Jeszcze miesiąc temu nie miałam ich w moczu. Czy ich obecność oznacza cukrzycę??

Maracuja
  • Gosha Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co wiem ketony w moczu przy diecie oznaczają ze jest zbyt duża przerwa miedzy posiłkami, lub inaczej ujmując, za mało sie je. Trzeba bardziej zbilansować dietę, zeby dziecku nic nie brakowało, bo tak na chłopski rozum -moze byc głodne ;)

uwo9lqxwoe8jis8o.png

f2wll6d8jif5zy9b.png
  • Maracuja Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak:). Lekarz potwierdził, że poszłam głodna spać i trochę prawdy w tym jest, bo ostatni posiłek zjadłam przed 22, a po domu krzątałam się do 2 i byłam już głodna, ale nie chciałam tak późno jeść i to był błąd:)

Maracuja
  • KotMisia Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MAracuja polecam godzinkę przed snem kubek mleka + mała kanapeczka. Czytałam właśnie, że nabiał pomaga w dłuższym trawieniu węglowodanów. Ale każdy musi sam na sobie przetestoać :) Na mnie działa na plus. Dziś byłam na kontroli i zostałam pochwalona. Następna wizyta za 3 tyg:)

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • Maracuja Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KotMisia, gratuluję, że masz takie dobre wyniki stosowania diety, bo to przynajmniej człowieka mobilizuje. Ja niestety mam nietolerancję na mleko, więc odpada:(

Maracuja
‹‹ 20 21 22 23 24 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ