Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja jem dwie kromki, bez masła, tylko olej lniany i pomidorek, albo twarożkiem smaruje. Co lepsze od tygodnia wyciskam sok z 1pomaranczy przed śniadaniem żeby nic połknąć żelazo i tez jedt wszystko si.
Tylko ze po śniadanku, zawsze cos ogarniam w domu... Proste sprawy, typu pranie, pościelone łóżka, prysznic, żeby tylko nie siąść przed Dzień dobry TVN -
Hej wpadam z wizytą 25.11 urodził się nasz synek Adrian 10 pkt.(waga 4030 i 60 cm), w trakcie porodu musiałam kilka razy mierzyć cukier, ostatni posiłek jadłam dzień wcześniej ok 22.00, cukry były cały czas prawidłowe, po porodzie w szpitalu małemu od razu pobrali dwukrotnie krew na cukier, wszystko ok, ja równo po 6 tygodniach powtórzyłam obciążenie wyniki na czczo 108 (norma do 99) po 2 godzinach 77 mój gin powiedział, że jego zdaniem jest wszystko ok, że hormony jeszcze muszą się ustatkować i dla własnego spokoju powtórzyć obciążenie za 2 miesiące.
Gosha, Nuskaw lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Nuskaw dziękuję Ogólnie zaczęłam rodzić SN, doszłam do 7 cm, i regularnych skurczy, których o dziwo nie czułam, położne po zapisie ktg, pytały czy pani coś czuje a ja się pytałam a to już mam czuć hehe, po odejściu wód okazało się, ze wystąpiła przodująca pępowina, najpierw wypadła pępowina, a synek uciskał ją główką, blokując dopływ tlenu, więc w kilka sekund znalazłam się na sali do cc, jak jechałam to płakałam, a wszyscy powtarzali pani musi oddychać, żeby dziecko miało tlen, więc poród miałam straszny, pod całkowitą narkozą, więc po wybudzeniu stres ogromny o dziecko.
Dzień przed porodem zrobili USG wyszło 4100 g, więc dużej pomyłki nie było, ja od 22 tc wiedziałam, że moje dziecko będzie z tych cięższych, więc waga mnie nie zdziwiła ale długość tak i to bardzo całą ciążę byłam na diecie
Nuskaw a Ty widzę już tuz tuż cc czy sn? -
nick nieaktualnyAgusiu w takim razie ciesze się ze mimo komplikacji wszystko skończyło się dobrze! Ja właśnie jestem gotowa do zrzutu, ale moje dziecko niebardzo. Jeśli do niedzieli nic się nie wydarzy to w poniedziałek mam skierowanie na oddział patologii ciąży. I właśnie niestety nie wiem co mnie czeka, dlatego byłam ciekawa jak to wyglądało u ciebie. Ja jestem na insulinie, dziecię 15-go ważyło 3800, wiec jest duże prawdopodobieństwo, że teraz ma już ponad 4kg. I tak się zastanawiam czy będą indukowac poród czy podejmą decyzję o cc. Czy będą mi podawać glukozę i insulinę w trakcie porodu. No generalnie nic nie wiem bo mój lekarz prowadzący nie pracuje w tym szpitalu, w którym musze rodzic. A u Ciebie nie podjęli decyzji o cc na podstawie wagi z usg?
-
nick nieaktualnyAgusia ;) wrote:Nuskaw a jeszcze jedno... nie "musisz" rodzić w danym szpitalu, możesz sobie wybrać gdzie chcesz rodzić, ja mimo tego, ze miałam szpital 10 km od domu, rodziłam w oddalonym o 60 km, bo tam właśnie chciałam rodzić.
-
Witam się i ja...też dołączę się do grupy...dostałam skierowanie do poradni diabetologicznej po wynikach krzywej cukrowej...
wg PTD 2012
Na czczo 98
glukoza po 1 godz 194
glukoza po 2 godz 165
także w piątek idę na wizytę i zobaczę co mi powiedzą, póki co ograniczam się do wody i gorzkiej herbaty, odstawiłam słodycze, i powoli delikatnie zmieniam dietę. Jednak zastanawiam się czy przed wizytą piątkową nie powtórzyć prywatnie tego badania, bo kiedy było robione byłam powiedzmy na wykończeniu przeziębienia, męczył mnie jeszcze lekki kaszel i zastanawiam się czy to mogło jakoś wpłynąć jakoś na wynik czy nie?
Pozdrawiam -
Doświadczone słodkie mamy lub te ktore maja większa wiedzę niz ja... Jest jakas niebezpiecza granica poziomu cukru godzine po posiłku? Jestem na duecie od miesiąca, wszystko było w miarę ok, a dzisiaj po obiedzie 260, po 5 minutach znowu zbadałam i 273 w piątek mam wizytę z diabetologiem ale sie niepokoje... Moze z tym do szpitala jechać..?
-
Smartunia przeziębienie nie ma wpływu na wynik.
Maracuja moje jedzonko wygląda tak:
8:00 - I śniadanie. - 1 kromka z masłem, chuda wędlina, plasterek sera, warzywa, herbata owocowa.
11:00 - II śniadanie - 2 kromki chleba tak jak na I śniadanie
13:00 - zupa - jarzynowa, pomidorowa itp.
16:00 - obiad - warzywa na parze, z kurczakiem, 1 ziemniak, surówka z olejem
19:00 - kolacja - podobnie do 2 śniadania
22:00 - II kolacja - kromka chlebka z masłem i wędliną, pól kubka mleka.
Cukier nie przekracza mi 100, tylko jak nie zjem kolacji II to rano mam ketony w moczu. -
Dzięki KotMisia:). Ja co prawda nie mam cukrzycy, ale z racji tego, że mój Synuś sporo waży, lekarz zalecił przejście na dietę cukrzycową, aby go już nie tuczyć. Z tego co widzę po Twoim jadłospisie to jem podobnie. Jedną rzecz, którą robię "na wyrost" są owoce, których jem trochę więcej, ale nie potrafię z nich definitywnie zrezygnować..
Ja z tymi zupami jestem trochę skołowana, bo jarzynowa, to głównie gotowana marchew pietrucha, seler, a te podobno bardzo podnoszą ig. Widać jednak, że są przez Ciebie bardzo dobrze tolerowane skoro cukry masz poniżej 100Maracuja -
Dziewczyny, mam do Was pytanie. Wczoraj odebrałam wynik moczu i wyszło mi, że mam w moczu ketony (++). Tak jak juz wcześniej wspominałam jestem w 31t i 5 dc. Jeszcze miesiąc temu nie miałam ich w moczu. Czy ich obecność oznacza cukrzycę??Maracuja
-
MAracuja polecam godzinkę przed snem kubek mleka + mała kanapeczka. Czytałam właśnie, że nabiał pomaga w dłuższym trawieniu węglowodanów. Ale każdy musi sam na sobie przetestoać Na mnie działa na plus. Dziś byłam na kontroli i zostałam pochwalona. Następna wizyta za 3 tyg:)