Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
hwesta wrote:Hej, wlasnie odebrałam wynik krzywej po 75 gramach. Na czczo-74, po 1 h- 103, po 2 h- 166... czy to cukrzyca czy badanie do powtorzenia?
Zdecydowanie rzadziej zdarza się, że wynik po 2godz jest wyższy niż po godz. - ale nie jest to niemożliwe Jeśli laboratorium po kontakcie nie przyzna się do błędu w zapisie - to jednak będzie pewnie brany pod uwagę ten wynik 166 oznaczający cukrzycę ciążową -
hwesta wrote:Hej, wlasnie odebrałam wynik krzywej po 75 gramach. Na czczo-74, po 1 h- 103, po 2 h- 166... czy to cukrzyca czy badanie do powtorzenia?
A tak poważnie HWESTA myśle ze Ci jeszcze powtórzą to badanie... Ale z tych wyników widac ze sa jednak jakies zaburzenia -
Dziewczynki - pewnie mało która z nas wie, ale są nowe zalecenia PTD dotyczące diagnostyki cukrzycy ciążowej.
Można poczytać min tutaj - http://cukrzyca.pl/blog/1093/
Najważniejsze :
KAŻDY test krzywej - powinien być 3 punktowy! ( czyli na czczo, po 1h i po 2h )
I najważniejsza zmiana - ( najczęściej nas dotykająca ) :
cukrzyca ciążowa potwierdzona jest kiedy wynik po 2 godz. równa się lub przekracza 153 mg/dl a nie jak do tej pory 140 mg/dl
Gosha lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny jeszcze jedno pytanie... Mój synek ma jutro urodziny, zastanawiam sie nad upieczebuen tortu bez żadnej masy cos jak biszkopt tylko na stewii zamiast cukru i z owocami.
Próbowaliście takie cos moze..? Oczywiście nie muszę jesc, ale pomyslałam ze byłoby miło z tej okazji upiec cos i moc zjeść kawałek...
Potem spacerek obowiązkowy bym sobie zrobiła... -
nick nieaktualnyGosha mój ginekolog trochę zignorowal ten wynik i kazał póki co odstawic słodycze, przestać używać cukru i nie jeść czerwonego mięsa. Mowil,ze badania nie powtarzamy. Jutro będę miała glukometr,na własną rękę będę monitorowala i chyba pójdę do diabetologa. Tak- jestem też kwietniowka:)
-
nick nieaktualny
-
hwesta wrote:Jak jest z kluciem się? Na czczo i po posiłku popoludniowym?
Godzine po śniadaniu, godzine po obiedzie i godzine po kolacji, czyli po każdym dużym posiłku.
Prawidłowy wynik to do 125, ale do 140 jest tez akceptowany.
Ja mam mierzyć cukie przed jednym posiłkiem, na zmiany. Jak dzisiaj było przed śniadaniem to jutro przed obiadek i tak w kółko. Wtedy prawidłowy wynik 60-90. -
nick nieaktualny
-
ewka1990 wrote:nadia ja też jestem na diecie cukrzycowej i też w różne dni różnie mi skacze najwiekszy skok miałam po kolacji cukier 192 a nic innego niż zwykle nie zjadłam masakra z tym cukrem
gosha ja najwiekszy cukier na czczo przed śniadaniem miałam aż 120
no właśnie.. tak to z tym cukrem jest, a jak mi tak wysoko skoczy to sie wkurzam bo przecież od prawie 2 miesięcy staram się jeść to samo...a cukier różny..
i co twoja diabetolog na te skoki? grozi insulina?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2015, 19:37
-
Ja się pocieszam że jeszcze jakieś 6 tygodni i skończy się to myślenie od rana do wieczora o tym jedzeniu, ilościach, komponowaniu, mierzeniu... potrafi być męczące, ale czego się nie robi dla naszych szkrabów
chociaż mój mały zawsze wychodzi na trochę mniejszego i gin się dziwi bo mówi że z tą cukrzycą się boi że będzie za duży, a on cały czas trochę mniejszy niż norma ale w "zdrowych"granicach
i bądź tu mądry człowiekuGosha lubi tę wiadomość
-
Upiekłam "tort" dla syna ze stewii, maki orkiszowej i 2 jabłka dodałam. Troche pokombinowałam i cos tam wymyśliłam. Zobaczymy jutro jak zjem kawałek czy cukier skoczy... myśle ze nie powinien... Wszystko robiłam wg wskazówek dla cukrzyków
hwesta lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
hwesta dobrze że idziesz do diabetologa, u mnie cukier wyszedł przy pierwszych badaniach i od razu dostałam skierowanie do poradni cukrzycowej, tam dostałam glukometr i paski. Niestety po miesiącu diety przeszłam na insulinę bo po kromce chleba miałam 147. Norma w ciąży:
na czczo 60-90
1 godz po posiłku poniżej 120
między 2 a 4 w nocy poniżej 60
Tu jest strona którą poleciła mi moja lekarka od cukrzycy
http://www.slodkiemamy.edu.pl/index.php?page=kontakt
Pozdrawiam -
nick nieaktualnyhwesta wrote:Gosha mój ginekolog trochę zignorowal ten wynik i kazał póki co odstawic słodycze, przestać używać cukru i nie jeść czerwonego mięsa. Mowil,ze badania nie powtarzamy. Jutro będę miała glukometr,na własną rękę będę monitorowala i chyba pójdę do diabetologa. Tak- jestem też kwietniowka:)
Sugeruję udać się do diabetologa, bo lekarz wykazał się jak piszesz szeroko pojętą ignorancją. Standardowo badanie glukometrem wykonuje się na czczo i godzinę po każdym posiłku. Co do ograniczenia cukrów, uwierz mi cukier sam w sobie to mniejsze zło niż wszystkie węglowodany ze zbóż razem wzięte, ale oczywiście też trzeba go ograniczyć. W pierwszej kolejności możesz skreślić pszenna biala mąkę i wszystko co ma ja w skladzie. Powodzenia z regulacja cukrów słodkie mamy!Gwiazdeczka27 lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny. Ja z pytaniem czy jeżeli mam wyniki z krzywej 75 g:
na czczo - 84
1 h - 154
2 h - 159
to jest to przesłanka do wizyty u diabetologa? Mam wizytę u gin 20.01. więc niby tyko tydzień ale w tym czasie już umówiłabym się na wizytę. Przyznam się szczerze, że ten cukier to dla mnie szok bo czuję się rewelacyjne