Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
aneta1111122 wrote:Hej proszę o pomoc zrobiłam badania miedzy innymi hemoglobinę glikowaną wyniki:
Hemoglobina glikowana (HbA1c)(L55)4,88% wartości zalecane 4,0-6,0%,
HbA1C - hemoglobina glikowana (IFCC) 29,8mmol/mol wartości zalecane 20,0 — 42,0
Wartości są w granicach normy, ale chce się upewnić że dobrze rozumiem to badanie. Chodzi o to że w ciągu 3 miesięcy wstecz od pobrania glikemia była na prawidłowym poziomie. Tak?
Z tego co wiem, badanie HbA1C pokazuje nam ŚREDNIĄ z stężenia krwi z okresu 120 dni - chociaż najbardziej miarodajne jest wobec ostatniego miesiąca.
Twój wynik - 4,88% oznacza, że średnie stężenie cukru wynosiło zdecydowanie poniżej 120mg% glukozy w surowicy - ALE to badanie niestety nie pokaże, czy zdarzało Ci się przekraczać "jednorazowo" poziom cukru. -
na 16 stycznia mam termin, ale moja ginka chce mnie położyć po Nowym Roku do szpitala "żeby mieć mnie pod obserwacją" ze względu na cukrzycę - diabetolog powiedziała, że to lekka cukrzyca ciążowa. Przyznam, że nie uśmiecha mi się szpital i leżenie - zdecydowanie lepiej się czuje w ruchu. Wiecie coś na ten temat, coby z cukrzycą trzeba było być przed porodem w szpitalu?Marianna [*] 08.11.2013 8tc
Kamilka 7.01.2015
Jan [*] 19.04.2016 12 tc (8/9 tc)
Weronika 11.08.2017 -
Pinia108 wrote:na 16 stycznia mam termin, ale moja ginka chce mnie położyć po Nowym Roku do szpitala "żeby mieć mnie pod obserwacją" ze względu na cukrzycę - diabetolog powiedziała, że to lekka cukrzyca ciążowa. Przyznam, że nie uśmiecha mi się szpital i leżenie - zdecydowanie lepiej się czuje w ruchu. Wiecie coś na ten temat, coby z cukrzycą trzeba było być przed porodem w szpitalu?
Moim zdaniem powinnaś położyć się wcześniej, moja gin jak ja byłam w ciąży (miałam rodzić 28 stycznia ale niestety...) to chciała żebym już po Świętach się położyła wiec myślę, że coś w tym jest. -
Pinia oczywiście trzeba słuchać sie lekarza ale ja uwazam ze to lekka przesada klasc cie w szpitalu tym bardziej jak nic zlego sie nie dzieje. Bo chyba nie jestes na insulinie? Chyba ze jest z tych lekarzy co cwaniacza, wiadomo ze pacjent lezacy 3 dni w szpitalu to kasa dla szpitala. Ja na twoim miejscu bym domagala sie w kulturalny sposob aby lekarka wyjasnila ci z jakiej racji masz lezec w szpitalu.
Jakos jest multum kobiet z lekka cukrzyca ciazowa i nikt nie bierze ich do szpitala jak nic niepokojacego sie nie dzieje. Wiadomo dodatkowo nikt nie lubi szpitali...
Jak jeszcze nie bylo u mnie wskazac do cc (z innych przyczyn niz cukrzyca) to lekarz powiedzial, ze jak porod nie rozpocznie sie wczesniej lub w dniu wyznaczonym przez OM to mam sie zglosić do szpitala,wówczas procedury w przypadku każdej ciężarnej z cukrzycą sa takie, ze nie czekaja tylko od razu wywoluja porod.
Lekarka twoja powinna kierowac cie na ktg a nie na sile w szpitalu trzymacWiadomość wyedytowana przez autora: 25 grudnia 2014, 13:39
-
Hej dziewczyny. Czytam wasze wpisy już jakiś czas i postanowiłam się dołączyć Również zmagam się z cukrzycą ciążową... jestem na diecie juz 6 tygodni... jest różnie.. muszę Wam powiedzieć że w ogóle tego nie ogarniam... staram się trzymać diety, wytycznych, posiłków o stałych porach a z tym cukrem zawsze jest różnie...raz po jednym daniu mam cukier dobry dwa dni później po tym samym dużo wyższy..
ostatnio nawet po lekkim obiedzie mierze po godzinie a ty 147!!! myśle sobie nie możliwe... zmieniłam pasek nakułam drugi palec i wyszło 114... głupieje już nieźle przy tym glukometrze... też tak macie??
denerwuje sie bardzo tymi wszystkimi pomiarami... chociaż przeglądając swój notatnik zdarzają się do 2-3 dni różne skoki ale najwyższy to był 137..
niepokoi mnie też że od 4 dni na czczo mam podwyższony cukier 95-99 a dzisiaj nawet 108... a powiem wam ze zawsze na kolacje o 22 jem to samo pół bułki z masłem i kakao i przez ostatnie tygodnie cukier na czczo był ok a teraz taki podwyższony.. czemu tak sie dzieje? macie podobny problem? co zrobić żeby ten cukier rano był mniejszy...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2014, 11:06
-
nick nieaktualnyJa mam cukrzycę od 3 tygodni na insulinie i też wcześniej się kłaść nie muszę, tylko nie wiem co by było w przypadku porodu sn i dotrwania do terminu.
Na cc mam się zgłosić 1 dzień wcześniej, ale takie są procedury w szpitalu bez względu na cukrzycę...
Ale nie mam też żadnych dodatkowych dolegliwości - ciśnienia czy innych. -
nick nieaktualnynadia606 wrote:Hej dziewczyny. Czytam wasze wpisy już jakiś czas i postanowiłam się dołączyć Również zmagam się z cukrzycą ciążową... jestem na diecie juz 6 tygodni... jest różnie.. muszę Wam powiedzieć że w ogóle tego nie ogarniam... staram się trzymać diety, wytycznych, posiłków o stałych porach a z tym cukrem zawsze jest różnie...raz po jednym daniu mam cukier dobry dwa dni później po tym samym dużo wyższy..
ostatnio nawet po lekkim obiedzie mierze po godzinie a ty 147!!! myśle sobie nie możliwe... zmieniłam pasek nakułam drugi palec i wyszło 114... głupieje już nieźle przy tym glukometrze... też tak macie??
denerwuje sie bardzo tymi wszystkimi pomiarami... chociaż przeglądając swój notatnik zdarzają się do 2-3 dni różne skoki ale najwyższy to był 137..
niepokoi mnie też że od 4 dni na czczo mam podwyższony cukier 95-99 a dzisiaj nawet 108... a powiem wam ze zawsze na kolacje o 22 jem to samo pół bułki z masłem i kakao i przez ostatnie tygodnie cukier na czczo był ok a teraz taki podwyższony.. czemu tak sie dzieje? macie podobny problem? co zrobić żeby ten cukier rano był mniejszy...
Nadia, ja bym na Twoim miejscu - jeżeli chodzi o poranny cukier - na pewno spróbowała na 2-3 dni zmienić ten ostatni posiłek wieczorny na całkiem dietetyczny (pieczywo ciemne, warzywo, herbata).
Wtedy zobaczysz czy to rodzaj posiłku ma wpływ.
Nie wiem w którym tygodniu jesteś, ale wyniki cukru najczęściej wraz ze wzrostem wieku ciąży też rosną - dopiero ostatnie 2-3 tygodnie mogą spadać bo łożysko się starzeje i już tak nie miesza w cukrach (u mnie akurat się to nie sprawdziło bo od 36 tygodnia jestem na insulinie )
Jeżeli chodzi o rozbieżności pomiarów na glukometrze, trzeba pamiętać żeby mieć czyste ręce. Jeżeli i tak wychodzą tak różne to znaczy że glukometr świruje - po prostu się nie przejmuj
nadia606 lubi tę wiadomość
-
Maud11 dzięki, spróbuje tak jak mówisz zmienić ostatni posiłek, myślałam o tym wcześniej, ale nie wiedziałam na co go zamienić bo w książeczce jaką dostałam wraz z glukometrem posiłki o 22-23 opierają się na kajzerce z masłem lub serem z ciepłym mlekiem.. także spróbuje dzisiaj tak jak piszesz
jestem w 32 tygodniu, w okolicach 30 miałam bardzo ładne cukry, aż byłam w szoku bo nawet po jakiś odstępstwach cukry były ok teraz od paru dni problem wrócił.. wizyta u diabetolog dopiero 7 stycznia do tego czasu musze znowu coś pokombinować żeby było ok... -
nick nieaktualnyNadia, a sprawdzasz rano paskami mocz? Czy są ketony?
Bo ja np. takie zalecenia żeby jeść białą bułkę z serem dostałam tylko w przypadku kiedy pojawiłyby się ketony w moczu (co by oznaczało że organizm spala już własny tłuszcz zamiast energii z pożywienia).
A gdyby te poranne cukry były przekroczone dalej to myślę że warto skontaktować się wcześniej z lekarzem, bo nie powinno tak być.
Powiem Ci że ja się bałam insuliny jak cholera, pierwszy raz 15 minut trzymałam pena i nie byłam w stanie się wkłuć, a okazało się to w ogóle bezbolesne Naprawdę wolę kłucia insuliną niż glukometrem bo ten strzał z glukometru naprawdę bardziej boli
A w ogóle mój ginekolog (cukrzycę prowadzę w poradni, ale gin się zawsze pyta i uspokaja bo jego żona w ciąży też miała), jak się martwiłam cukrami ok. 130 to powiedział że jak pojawiają się od czasu do czasu to mam się nie przejmować bo obecne normy dla ciężarnych są tak wyśrubowane żeby kobiety się po prostu pilnowały.
Znalazłam kiedyś taki ciekawy naukowy artykuł z 2008 roku i jak się okazuje wtedy jeszcze normą dla ciężarnych było 135 godzinę po posiłku, a 120 2 h po...
http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0CDcQFjAC&url=http%3A%2F%2Fczasopisma.viamedica.pl%2Feoizpm%2Farticle%2Fdownload%2F26028%2F20838&ei=d-2fVOLwE8b3UqjjgrAL&usg=AFQjCNHCSd6wKfnol4lvb8QflzQVWFelkA&sig2=UJ0FeqcpngAeO0UgLalijAGwiazdeczka27 lubi tę wiadomość
-
tak, sprawdzam rano mocz, wszystko jest ok. Zmienię ten ostatni posiłek i zobacze..
Co do norm to właśnie wiele czytałam że jeszcze nie dawno normy były o wiele wyższe, w tamtych czasach bym się nawet nie kwalifikowała na kontrole cukrów a teraz po zmianie to różnie to jest. Ciekawe czemu tak je zaniżyli..
co do insuliny też mam obway, ale wiem że jakaś dawka insuliny jest lepsza niż zła dieta i skoki... oj byle zleciało do końca. -
Cześć dziewczyny! Dołączam do was... Teraz to mój 27 tydzien. Pierwsza próba 50 g glukozy wynik wyszedł 169...
W tamtym tyg robiłam krzywa, po 100 gram glukozy, prowadząc przed badaniem specjalna 3-dniowa dietę wyszedł mi wysoki cukier.
Dzisiaj rano dzwonili ze szpitala, dostałam juz glukometr i jestem po pierwszym poobiednim kłuciu dieta wydrukowana, dokładnie w gramach ile jeść itp. Mój glukometr został w szpitalu na mnie zakodowany i beda ściągali z niego dane średnio co 2 tyg. Oczywiście muszę prowadzić książeczkę... Klucie po każdym posiłku (nie licząc drugiego śniadania i podwieczorku) oraz raz dziennie przed posiłkiem, na zmiany... W jeden dzień przed śniadaniem drugi przed obiadem i na trzeci dzień przed kolacja... I tak w kółko.
Tak to u mnie wyglada dodam ze nie mieszkam w Polsce, tylko w Hiszpanii. Bede tu zaglądać co chwilkę jak wam idzie -
Witamy. Co kraj to obyczaj a juz myslalam ze u nas jakies nowe metody wprowadzaja. Gosha ale kłujesz sie godzine po posiłku? Czy wartośc przed posiłkiem ma jakieś znaczenie, np. ile lub co możesz jeść? Pytam z ciekawości.
Gosha lubi tę wiadomość
Marianna [*] 08.11.2013 8tc
Kamilka 7.01.2015
Jan [*] 19.04.2016 12 tc (8/9 tc)
Weronika 11.08.2017 -
Tak, sprawdzam poziom cukru, godzinkę po śniadaniu, po obiedzie i po kolacji. Mam listę rzeczy jakie moge jesc i nie moge tego przekraczać...
I raz dziennie spr poziom cukru przed posiłkiem, dzisiaj na czczo przed śniadaniem 94... Duzo chyba, co? Normę mam 60-90. Kolacja była o 20 a o 22 tylko szklanka mleka.... -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnynadia ja też jestem na diecie cukrzycowej i też w różne dni różnie mi skacze najwiekszy skok miałam po kolacji cukier 192 a nic innego niż zwykle nie zjadłam masakra z tym cukrem
gosha ja najwiekszy cukier na czczo przed śniadaniem miałam aż 120Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2015, 15:54
-
EWKA 120 to faktycznie duzo..,
Ja dzisiaj godzina po śniadaniu 150... I to mój największy skok. Wystraszyłam sie... Na śniadanie było 200 ml mleka i 30 gr pieczywa
Cały czas staram sie trzymać rozpiski diabetyka... Ale dzisiaj na podwieczorek miałam 2 jogurty naturalne... Zrobiłam sobie sałatkę ( sałata, pomidor, cebula, ogórek, awokado ), zobaczymy poziom przed kolacja
No i spacer po śniadaniu i obiedzie... Ja po 40 minutach pipe trzymam tak mnie ciągnie w dół. Nie daje rady