Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
http://www.naturanet.pl/dane/full/d1e0c62cc8e341a0844a656b605e4814.jpg
takie herbatniki jem przed snem
i kakao gorzkie takie
http://www.bdsklep.pl/gfx/600x600/5900910000136-decomorreno-150g-kakao-gorzkie.jpg
z mlekiem sojowym bez cukru takim
http://pi.ce-tescoassets.com/assets/PL/398/5411188543398/ShotType1_328x328.jpgGwiazdeczka27 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnykaren657 wrote:Słuchajcie, no nie mogę sobie z tymi cholernymi śniadaniami poradzić
Na czczo, po obiedzie i po kolacji poziomy ok. Ale po śniadaniu jakaś masakra. Dzisiaj 216
Zjadłam: jogurt naturalny + muesli zbożowe + czarna hebrata i przez 40 min. ćwiczyłam jogę, żeby to spalić.
Ja już nie wiem. Co Wy dokładnie jecie na te śniadania? Help please!!!
Jak miałam problem z wieczornym cukrem, to dietetyczka w szpitalu kazała wykluczyć węglowodany i nabiał. Wiec jadłam sałatki warzywne z jajem, wędliną, dużo sałaty i dużo dozwolonych warzyw. Jajecznica, jajko sadzone na łososiu, albo jajko sadzone z warzywami. Ja niestety nie mogłam pieczywa chrupkiego, bo miałam po nim wysoki cukier. W grę wchodził tylko żytni na zakwasie - 1 kromka, tudzież dwie małe.
Od dwóch dni oprócz nocnej insuliny mam też dzienna i póki co cukier wyregulowany.
Dziewczyny mam inne pytanko. Czy wasze dzieciaczki są większe niż powinny być w danym tygodniu? Bo mnie w szpitalu lekarz postraszył, że ciąża jest większa niż powinna, wiec ja juz wpadłam w szał, że przyjdzie mi rodzic małego arbuza, tudzież dynie bo to bardziej w sezonie. Ale miałam USG ciążowe w tym tygodniu dokładnie 31+1 tc. i Żelislaw waży 1750g patrzyłam na siatki i to jest w normie. Czuje, ze mnie ktoś oszukuje tylko jeszcze nie wiem kto. Jak to jest u Was? -
nick nieaktualnykaren657 wrote:Ja jestem w 30 tyg. i w zeszłym mi powiedzieli w szpitalu od cukrzyc, że na USG mała ma za duży brzuch. Pytałam innych dziewczyn z cukrzycą, które tego dnia były badane i okazało się, że wszystkim powiedzieli to samo
Może tylko tak straszą, żeby się pilnować.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2014, 19:44
-
nick nieaktualnyGwiazdeczka27 wrote:A w jakich godzinach słodkie mamuśki macie tak mniej więcej rozłożone posiłki?
Ja staram się pilnować głównych posiłków obiad o 13:00 i 1 kolacja o 18:00. Reszta jak wyjdzie w praniu. Jak czasem wstaje o 7:00, śniadanie jem przed 8:00 albo tak jak dzisiaj budzę się o 9:00 i jem kolo 10:00 ♡. Pomiędzy mniejsze posiłki (jeden, czasami dwa) tak by było 2-3 godziny odstępu. -
Słuchajcie, czy któraś też tak miała, że cały dzień było jej mega zimno? Od rana normalnie nie mogę. Ubrana jestem jak na Sybir, kaloryfery rozkręcone, a mi zimno dalej. Mierzyłam temperaturę - ok. Ciśnienie ok. Nie wiem. Może to od diety cukrzycowej, że mam za mało energii? Miała któraś coś takiego? W domu jest 19 stopni.
-
nick nieaktualnyKaren, mnie przy tej temperaturze byłoby zimno. U mnie jest min. 22 st. Ale powiem Ci ze ja wczoraj tak się czułam, nie mogłam się ogrzac. Nie pomogły herbatki, zupki, termofor ani prasowanko. Wypiłam wieczorem sok wyciskany z zielonych warzyw - taka bomba witaminowa, poszłam spać ( spałam 11h, Pan Mąż zaczął się martwić czy nic mi się nie stało) a ja wstałam wypoczęta i zdrowa. Wiec myślę że to spadek odporności i powinnaś wypróbować jakieś ulubione domowe sposoby na jej poprawienie.
-
Na pewno już wiesz, że nabiał z rana jest BE teraz widać też, że ten chlebek żytni nie jest dobry DO ŚNIADAŃ, bo może być np. Dobry i nie podwyższać cukru do kolacji
Cały czas zachęcam cię do przetestowania wasy 3 zboża na śniadanie tak z 2,3 kromeczki z wędlinką i pomidorem a jak to się nie sprawdzi to musisz szukać dalej odpowiedniego pieczywka. Niektórzy na śniadania tylko sałatki bo pieczywa nie tolerują.
Tylko metoda prób i błędów.
A jak jest problem tylko ze śniadaniami to nie masz co się martwić
Ps. Z rana zazwyczaj jest problem z cukramiWiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2014, 13:09
-
Karen a patrzłaś na skład tej żurawiny? ostatnio chciałam kupić i wiekszość miała w składzie cukier i olej. Wedlina często też ma w skałdzie cukier, ja jem szynke drobiowa z drobimexu (można ja też kupić w Lidlu pod marką pikok) i jest ok:)Martha
-
nick nieaktualnyMartha_1 wrote:Karen a patrzłaś na skład tej żurawiny? ostatnio chciałam kupić i wiekszość miała w składzie cukier i olej. Wedlina często też ma w skałdzie cukier, ja jem szynke drobiowa z drobimexu (można ja też kupić w Lidlu pod marką pikok) i jest ok:)
Dokładnie, żurawina mogła być w chlebusiu słodzona. Najlepiej wybrać taki prosty skład chleba: mąka, zakwas, woda. Albo jak pisze Gwiazdeczka27 Wasy trzeba spróbować, albo na śniadanie obejść się bez kanapeczek ;-( Co do wędlin, nie wiem czy w Waszych miejscowościach jest taki mięsny,który nazywa się Szubryt (to taka sieć sklepów). Mają bardzo dobrej jakości mięso i wędliny z małą ilością konserwantów i do tego bardzo smaczne. Można je kupić czasami w innych sklepach, np. Carrefour, ale to już nie to samo, bo do Szubryta zawsze są u nas taaakie kolejki, że jestem na 200% pewna że nie ma tam nic nieświeżego. -
Słuchajcie, mam duuużo ważnych wieści! Byłam wczoraj na prywatnej wizycie u polecanej Pani Doktor ginekolog, specjalizującej się w cukrzycach ciążowych. Po jej radach wyniki mam wszystkie w normie!!!! Ale do rzeczy. Po kolei:
1. Pani Doktor nazywa się Jagoda Dembowiecka-Ochman i przyjmuje w prywatnej przychodni Babka Medica w Warszawie: http://babkamedica.pl/doctors/lek-med-jagoda-dembowiecka-ochman/ Na co dzień pracuje w szpitalu na MAdalińskiego, wcześniej 14 lat przepracowała w szpitalu św. Zofii.
2. Przede wszystkim Pani Doktor uspokaja, że wszelkie powikłania dla dziecka wynikające z cukrzycy ciążowej, którymi straszą lekarze, dotyczą tak naprawdę sytuacji, kiedy cukrzyca jest od dawna, czyli nabyta przed ciążą. W przypadku cukrzycy, która pojawia się w III trymestrze jedyne możliwe powikłania to to, że dziecko będzie duże i tyle. Oczywiście nie jest to dla niego korzystne, więc trzeba dbać o to, żeby nie było skoków cukru. Ale mnie to i tak mega uspokoiło
3. Po drugie niezmiernie ważne jest to, jakiej firmy mamy glukometr i jak wykonujemy pobranie. Do rzeczy: glukometry firmy Optium (ja mam właśnie taki) zawyżają wyniki! Przepisuje się je kobietom otyłym (ja jestem szczupła), aby jeszcze mniej jadły. Najbardziej godny polecenia jest glukometr AccuCheck. A poza tym najlepiej jest sprawdzić własny glukometr w szpitalu za pomocą testów z substancjami testującymi (w każdym położniczym mają i powinni dla nas przeprowadzić).
4. Sposób pobrania kropli krwi: absolutnie nie wolno!!!!! wyciskać kropli z palca. Ponieważ zwiększa to gęstość krwi, a co za tym idzie poziom glukozy w danej kropli i wynik będzie fałszywie podwyższony!!!! Co zatem zrobić, jeśli krew nie leci? Trzeba najpierw trzymać dłużej rękę pod ciepłą wodą, potem strzepnąć ją kilka razy w dół, a na koniec pomasować u nasady palca, który chcemy nakluć. Wtedy po nakłuciu kropla wyleci sama i to jest dopiero wiarygodny odczyt!
5. Na rynku jest JEDEN chleb, który jest najbardziej polecany przy wszelkich cukrzycach, ponieważ ma aż o 90% obniżoną wartość węglowodanów i indeks glikemiczny na poziomie 30!!!! Po nim NIKOMU NIGDY NIC NIE PODSKOCZY Jest to chleb firmy PUTKA o nazwie PROBODY: http://www.putka.pl/products/286/photo/pro%20body.png
Jeśli ktoś nie może go znaleźć, Pani Doktor poleca też VASA z ziarnami.
Generalnie wizyta trwała 40 minut i Pani cały czas mówiła, więc dużo tego było, ale to sa najważniejsze sprawy.
Mam nadzieję, że komuś pomogą
Jeśli któraś chciałaby do niej pójść na wizytę, to kosztuje 150 zł.
Dobrej niedzieli bez cukru
Gwiazdeczka27, Nuskaw lubią tę wiadomość
-
Gwiazdeczka27 - po tym, jak zastosowałam się do porad Pani Doktor mam wszystkie pomiary w normie. Przede wszystkim nei wyciskam tej pieprzonej kropli z palca Mój lekarz prowadzący stwierdził, że może ja w ogóle nie mam cukrzycy, skoro wyniki są teraz ok, nawet jak zjem coś niby podwyższającego A jeść muszę więcej, bo po tej diecie głodówkowej mam ketony w moczu dużo ponad normę i lekarz stwierdził, że to z głodowania. Więc teraz jem. Ciasta też jem
Gwiazdeczka27 lubi tę wiadomość
-
No i co na śniadania jesz? No to co napisałaś co ci lekarka powiedziała to też ci mówiłyśmy, ale wiadomo lekarz to najlepsze źródło inf.
Ja też właśnie jem i ciasta i mam cukier ok a co do porcji tego co jadam to też mogę dużo zjeść i też cukier max 116 ciesze się że unormowałaś wszystko, a pamiętam jak się martwiłaś
A u mnie sama krew nie chce wyjść, i muszę cholera trochę nacisnąć na palecWiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2014, 15:56