Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Gwiazdeczko ja jakbym na jeden posilek pojadla jakbym chciala czyli do. .......to cukier mialabym chyba 200. PO kawie malej z mlekiem 2% w 1/4 cukier duzy wiec mleko odstawilam niestety, ale po,serku wiejskim i dwoch kromach bialego pieczywa bo mi sie skonczyl ciemny cukier 112 wiec moj organizm toleruje nabial.
Zjadlabym nalesniki ale boje sie maki i mliiiiika
Ja mam acuchecka tez mam nizszy cukier po umyciu sie lub zrobieniu sniadanka musle ze to ruch, moze dlatego nie pozwalaja w laboratorium isc do domu po glukozie. Dostalam ze slodkich mam w niebieskiej kosmetyczce do tego turystyczny przewijak i zabawny sliniak, oraz naklejki dziecko w,drodze tylko to moge przykleic tylko do brzucha bo prawie nigdzie nie jezdze
Byly to pierwsze rzeczy mojej corci bo jak wiecie ja z tych ktore kupowaly na koncu, bo dalej nie wierza w cud.
Z lewej reki krewka leci z prawej juz sie nie pobieram krwi bo to bez sensu a cisnac sie nie powinno. Zauwazylam tez ze juz musze zmieniac glebokosc igly w dlugopisie tak jakby skora robila sie grubsza.
Wierzcie klocie to nic z zastrzykami clexane, ktore nadal biore od 6 tc. ok. 165 zq mna juz
Mam nadzieje ze niedlugo przestane bo brzuchol siwy, dwa ze dzidka coraz wieksza i schiz by jej krzywdy nie zrobic.
-
nick nieaktualnyWierzę dziewczyny, że musi być Wam ciężko, nie dość, że leżące to jeszcze słodkie. Ale już niedługo! Ja też bardzo długo mogłam jeść słodkie rzeczy i cukier po posilku byl ok. Powiem nawet ze w większości po naleśnikach, domowej pizzy i szarlotce nie miałam się czego obawiać. Ale już po połowie woreczka brązowego ryżu było kiepsko. Niestety po 26 tygodniu juz coraz gorzej i teraz diety musze bardzo pilnować, chociaż ta nocna insulina działa jeszcze rano i mogę sobie wtedy pozwolić na naleśniki albo płatki owsiane na słodko. Ja mam wszystkie palce okute, takie zgrubienia się robią w miejscach uklucia, a po jakimś czasie zwiększa się krążenie i krew bardzo łatwo wypływa. Jak byłam w poradni diabetologicznej w szpitalu to lekarz mi powiedział,że taka cukrzyca ciążowa to pikuś, u nich na oddziale leżą laski z pompą insulinową co mają cukry po 400 i zdrowe dzieci rodzą
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2014, 00:01
Gwiazdeczka27 lubi tę wiadomość
-
polaola wrote:
Co do badan mialam robione badanie ktore wykazuje cukry 3 m-ce wstecz i tego sie balam bo niezliczone ilosci kebabow, pizz, slodyczy byly. Wynik mialam 5, 31% norma do,6,20 badanie nazywa sie HBA1C- hemoglobina glikowana, lekarka mowila mi ze widzi czy pacjent nie oszukuje ja np. Z dieta po tym badaniu.
Kochana to badanie pokazuje poziom cukrów 2-3 tygodnie wstecz, 3 m-ce wstecz to jest fruktozamina, miałam zlecane oba, fruktozaminę od razu po odebraniu wyników z obciążenia, a HBCa1 robiłam przed każdą wizytą u diabetologa czyli co 3 tygodnie wtedy diabetolog miała pełny podgląd bo moje zapiski z glukometru i HBCa1 -
Gwiazdeczka27 wrote:Agusia ja też mam contour ts i czytałam, że to jeden z lepszych glukometrów i najbardziej wiarygodnych, dlatego jestem zdziwiona że mówisz że on aż tak zawyża
Gwiazdeczka może źle to ujęłam, tego dnia co miałam pobieraną krew, glukometr wskazał 92, a z badań krwi wyszło 80 niby niedużo bo 12, ale czasami właśnie te 12 może przyprawić o zawał serca hihiGwiazdeczka27 lubi tę wiadomość
-
Witajcie!
właśnie dowiedziałam się że mam cukrzyce. I próbuje uporać się z dietą. Niby mam jakieś jadłospisy ale pojawiają się też takie niespodzianki jak dziś:
po II śniadaniu( 2 kromki chleba razowego z białym chudym serem i rzodkiewką, herbata zielona) cukier po godzinie 157! Pojęcia nie mam skąd taki wynik? Pewnie macie większą wiedze i doświadczenie niż ja więc proszę o pomoc -
Może chleb "oszukany" może nabiał możesz jeść ale dopiero po godzinie 12.00?
Musisz próbować metodą prób i błedów, na początku są zazwyczaj takie przykre niespodzianki ale z czasem to ogarniesz. W pekarni zapytaj o chleb mazurski wieloziarnisty. Kup sobie wase 3 zboża.
Wejdź na link co podałam wyżej może się przyda:-) powodzenia w razie pytań pisz , trzymam kciuki
Słyszałam teorie, że zielona herbata podwyższa cukier...ale nie wiem ile w tym prawdyWiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2014, 14:43
-
Agus byc moze ,ja dopiero w ciazy dowiedzialam sie o niektorych bad. co oznaczaja, czy l
o lekach ktorych biore mase, zawsze na szczescie bylam zdrowa.
Mam kolezqnke z pompa insulinowa i cukrzyca od 4 roku zycia, urodzila zdrowa dziewczynke, ktora ma juz 10 m-cy. -
Witam dziewczyny ja tez mam cukrzyce ciazowa i ostanio byłam w szpitalu 3 dni aby sprawdzic cukry bo moj glukometr Xido pokazuje bardzo rozne wyniki... i okazalo sie ze za kazdym razem wynik z glukomenru był mocno zawyzony w stosunku do wyniku z krwi..dzis sprawdzałam po sniadaniu i raz pokazal mi 160 a drugi 120 wiec juz sama nie wiem jak sie odnosic do tych wynikow..na szczescie w poniedzialek juz ide na ccwiec mam nadzieje ze skoncza sie te ciagle przeliczania posilkow:)
Magda -
Słuchajcie, no nie mogę sobie z tymi cholernymi śniadaniami poradzić
Na czczo, po obiedzie i po kolacji poziomy ok. Ale po śniadaniu jakaś masakra. Dzisiaj 216
Zjadłam: jogurt naturalny + muesli zbożowe + czarna hebrata i przez 40 min. ćwiczyłam jogę, żeby to spalić.
Ja już nie wiem. Co Wy dokładnie jecie na te śniadania? Help please!!! -
Kochana nie jedz rano nabiału. Weź zjedz 3 kromki wasy zbożowej z masłem sałatą chudą wędliną i pomidorem i popij herbatą z cytyną i odezwij się ile wyszedł ci cukier, a ty mi też podpowiedz, co jesz na posiłek nocny i o której godzinie, bo ja mam z kolei problem z cukrem na czczo grrrr
-
Dziewczyny potwierdzam nabiał jest najbardziej "oszukany", ja początkowo na kolacje jadłam serek wiejski light z kromką pieczywa sonko z tym styropianem i na czczo cukier masakra, teraz jem po prostu dwie małe kanapeczki z jasną wędliną i rano cukry od 78-85 na czczo moja diabetolog powiedziała, ze jak będę miała duży problem z cukrem na czczo wtedy zjeść kawałek ugotowanego kurczaka na noc
Herbatka oczywiście bez cukru z cytrynką do każdego posiłku
Ps. powiem Wam, że mi się już tak ładnie unormowało, że wczoraj na obiad zjadłam pieczone w piekarniku 2 pałki z kurczaka w panierce + sałata z jogurtem + ziemniaki i cukier miałam 110Gwiazdeczka27 lubi tę wiadomość
-
Ale Agusia mówisz o kolacji czy o posiłku nocnym tym ostatnim? A o której jesz ostatni posiłek nocny?
Bo ja o 22.00 i kładę się do wyrka ale spać potrafię iść nawet o 01.00
A, i z jakim pieczywem te kanapki? Z tym chrupkim?Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2014, 13:10
-
O ostatnim jem ok 22 i zanim się ogarnę i położę do łóżka mija trochę czasu, trzeba dać na luz trochę, ja od kiedy odpuscilam jedzenie z zegarkiem w ręku jest lepiej oczywiście staram się jeść 5-6 posiłków dziennie, ale bez spinania się ☺ miałam duży problem z pieczywem jem chleb fitness lub drwala i jest ok ☺ a wszystkie ciemne i razowe były nie dla mnie
-
Czyli jak dobrze zrozumiałam, te dwie kanapki jesz ok.22 z chlebem np. Fitnes, wędliną
Ja jestem mamą leżącą niestety (problemy z szyjką)
A ten fitness to ten pakowany tak? Może dasz fotke albo link do danego rodzaju fitnessa
Jeżeli chodzi o ten fitness to jedną kromkę kroisz na pół i z tego robisz 2 kanapki tak?Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2014, 13:34
-
Na kolacje jem różnie, np. dwie kromki ciemnego pieczywa z wędliną lub tofu lub serem i do tego herbata. Jak bardzo mi się chce coś fajnego to jem przed snem dwa herbatniki owsiane, ale Pani diabetolog tego nie pochwaliła Czasem zjem na kolację jogurt naturalny i gruszkę np. Ale Pani doktor powiedziała też, że gruszka be, lepiej grejpfruta i że owoce tylko do 18.
Mimo wszystko mi skacze tylko po śniadaniu. Spróbuję wersję chleb z wędliną i herbata z cytryną Dzięki! -
Tylko na chleb też uważaj, bo ja na śniadanie chleba nie mogę tylko te wasa organizm toleruje.
Karen kolacja kolacją. Ale o której i co dokładnie jesz na posiłek nocny? Tylko te herbatniki?i jakie to herbatniki, tutaj o konkrety chodzi, tak jak przy pieczywie chleb chlebowi nie równy
ja mogę z wasy :
z lidla
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/7d8bc6844cf2.jpg
i taką
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c19bcf5bec36.jpg
tylko to nie powoduje u mnie podwyższonego cukru po śniadaniu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2014, 14:20