X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gorąco polecam, wyjaśnienia jak się odżywiać , co to są WW, wypisany jadłospis, oraz tabele ( przygotowane przez szpital kliniczny)

http://www.szpitalkarowa.pl/download/cuk_ciaz.pdf

jak również:

http://www.slodkiemamy.edu.pl/

mhsvp07w3ex0n696.png
  • polaola Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdeczko ja jakbym na jeden posilek pojadla jakbym chciala czyli do. .......to cukier mialabym chyba 200. PO kawie malej z mlekiem 2% w 1/4 cukier duzy wiec mleko odstawilam niestety, ale po,serku wiejskim i dwoch kromach bialego pieczywa bo mi sie skonczyl ciemny cukier 112 wiec moj organizm toleruje nabial.

Zjadlabym nalesniki ale boje sie maki i mliiiiika :-)

Ja mam acuchecka tez mam nizszy cukier po umyciu sie lub zrobieniu sniadanka musle ze to ruch, moze dlatego nie pozwalaja w laboratorium isc do domu po glukozie. Dostalam ze slodkich mam w niebieskiej kosmetyczce do tego turystyczny przewijak i zabawny sliniak, oraz naklejki dziecko w,drodze tylko to moge przykleic tylko do brzucha bo prawie nigdzie nie jezdze :-)
    Byly to pierwsze rzeczy mojej corci bo jak wiecie ja z tych ktore kupowaly na koncu, bo dalej nie wierza w cud.

Z lewej reki krewka leci z prawej juz sie nie pobieram krwi bo to bez sensu a cisnac sie nie powinno. Zauwazylam tez ze juz musze zmieniac glebokosc igly w dlugopisie tak jakby skora robila sie grubsza.
    Wierzcie klocie to nic z zastrzykami clexane, ktore nadal biore od 6 tc. ok. 165 zq mna juz :-)
    Mam nadzieje ze niedlugo przestane bo brzuchol siwy, dwa ze dzidka coraz wieksza i schiz by jej krzywdy nie zrobic.

relgtv734oc66rli.png
    https://www.suwaczki.com/tickers/relgtv734oc66rli.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 listopada 2014, 00:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wierzę dziewczyny, że musi być Wam ciężko, nie dość, że leżące to jeszcze słodkie. Ale już niedługo! ;-) Ja też bardzo długo mogłam jeść słodkie rzeczy i cukier po posilku byl ok. Powiem nawet ze w większości po naleśnikach, domowej pizzy i szarlotce nie miałam się czego obawiać. Ale już po połowie woreczka brązowego ryżu było kiepsko. Niestety po 26 tygodniu juz coraz gorzej i teraz diety musze bardzo pilnować, chociaż ta nocna insulina działa jeszcze rano i mogę sobie wtedy pozwolić na naleśniki albo płatki owsiane na słodko. Ja mam wszystkie palce okute, takie zgrubienia się robią w miejscach uklucia, a po jakimś czasie zwiększa się krążenie i krew bardzo łatwo wypływa. Jak byłam w poradni diabetologicznej w szpitalu to lekarz mi powiedział,że taka cukrzyca ciążowa to pikuś, u nich na oddziale leżą laski z pompą insulinową co mają cukry po 400 i zdrowe dzieci rodzą ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2014, 00:01

Gwiazdeczka27 lubi tę wiadomość

• Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2014, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polaola wrote:

Co do badan mialam robione badanie ktore wykazuje cukry 3 m-ce wstecz i tego sie balam bo niezliczone ilosci kebabow, pizz, slodyczy byly. Wynik mialam 5, 31% norma do,6,20 badanie nazywa sie HBA1C- hemoglobina glikowana, lekarka mowila mi ze widzi czy pacjent nie oszukuje ja np. Z dieta po tym badaniu.

Kochana to badanie pokazuje poziom cukrów 2-3 tygodnie wstecz, 3 m-ce wstecz to jest fruktozamina, miałam zlecane oba, fruktozaminę od razu po odebraniu wyników z obciążenia, a HBCa1 robiłam przed każdą wizytą u diabetologa czyli co 3 tygodnie :) wtedy diabetolog miała pełny podgląd bo moje zapiski z glukometru i HBCa1

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2014, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdeczka27 wrote:
    Agusia ja też mam contour ts i czytałam, że to jeden z lepszych glukometrów i najbardziej wiarygodnych, dlatego jestem zdziwiona że mówisz że on aż tak zawyża

Gwiazdeczka może źle to ujęłam, tego dnia co miałam pobieraną krew, glukometr wskazał 92, a z badań krwi wyszło 80 niby niedużo bo 12, ale czasami właśnie te 12 może przyprawić o zawał serca hihi

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • Insomia Nowa

Wysłany: 18 listopada 2014, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie!
    właśnie dowiedziałam się że mam cukrzyce. I próbuje uporać się z dietą. Niby mam jakieś jadłospisy ale pojawiają się też takie niespodzianki jak dziś:
    po II śniadaniu( 2 kromki chleba razowego z białym chudym serem i rzodkiewką, herbata zielona) cukier po godzinie 157! Pojęcia nie mam skąd taki wynik? Pewnie macie większą wiedze i doświadczenie niż ja więc proszę o pomoc :)

Wysłany: 18 listopada 2014, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może chleb "oszukany" może nabiał możesz jeść ale dopiero po godzinie 12.00?

Musisz próbować metodą prób i błedów, na początku są zazwyczaj takie przykre niespodzianki ale z czasem to ogarniesz. W pekarni zapytaj o chleb mazurski wieloziarnisty. Kup sobie wase 3 zboża.
    Wejdź na link co podałam wyżej może się przyda:-) powodzenia w razie pytań pisz , trzymam kciuki :-)

Słyszałam teorie, że zielona herbata podwyższa cukier...ale nie wiem ile w tym prawdy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2014, 14:43

mhsvp07w3ex0n696.png
  • Insomia Nowa

Wysłany: 18 listopada 2014, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Ci bardzo :)

• polaola Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agus byc moze :-),ja dopiero w ciazy dowiedzialam sie o niektorych bad. co oznaczaja, czy l
    o lekach ktorych biore mase, zawsze na szczescie bylam zdrowa.

Mam kolezqnke z pompa insulinowa i cukrzyca od 4 roku zycia, urodzila zdrowa dziewczynke, ktora ma juz 10 m-cy.

relgtv734oc66rli.png
    https://www.suwaczki.com/tickers/relgtv734oc66rli.png
  • Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaola ja też dowiedziałam się o tych badaniach, dietach itp. w ciąży i mam nadzieje, ze szybko o nich zapomnę :)

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • magda1986 Znajoma

Wysłany: 20 listopada 2014, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny ja tez mam cukrzyce ciazowa i ostanio byłam w szpitalu 3 dni aby sprawdzic cukry bo moj glukometr Xido pokazuje bardzo rozne wyniki... i okazalo sie ze za kazdym razem wynik z glukomenru był mocno zawyzony w stosunku do wyniku z krwi..dzis sprawdzałam po sniadaniu i raz pokazal mi 160 a drugi 120 wiec juz sama nie wiem jak sie odnosic do tych wynikow..na szczescie w poniedzialek juz ide na ccwiec mam nadzieje ze skoncza sie te ciagle przeliczania posilkow:)

Magda

Wysłany: 20 listopada 2014, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słyszałam i czytałam, że ten Xido bardzo zawyża, więc bidulo nie jesteś jedyna.
    Ale ci dobrze, że już będziesz miała to za sobą :-)

Ja czasami też mam tak, że zrobie pomiar i wychodzi 100 a po paru sekundach np.81. I jak tu nie zwariować

mhsvp07w3ex0n696.png
  • karen657 Ekspertka

Wysłany: 21 listopada 2014, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słuchajcie, no nie mogę sobie z tymi cholernymi śniadaniami poradzić :(
    Na czczo, po obiedzie i po kolacji poziomy ok. Ale po śniadaniu jakaś masakra. Dzisiaj 216 :(
    Zjadłam: jogurt naturalny + muesli zbożowe + czarna hebrata i przez 40 min. ćwiczyłam jogę, żeby to spalić.
    Ja już nie wiem. Co Wy dokładnie jecie na te śniadania? Help please!!!

tb73mg7ynzddudc6.png

tb73zbmh5ajb03hr.png

Wysłany: 21 listopada 2014, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana nie jedz rano nabiału. Weź zjedz 3 kromki wasy zbożowej z masłem sałatą chudą wędliną i pomidorem i popij herbatą z cytyną i odezwij się ile wyszedł ci cukier, a ty mi też podpowiedz, co jesz na posiłek nocny i o której godzinie, bo ja mam z kolei problem z cukrem na czczo grrrr

mhsvp07w3ex0n696.png
  • Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2014, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny potwierdzam nabiał jest najbardziej "oszukany", ja początkowo na kolacje jadłam serek wiejski light z kromką pieczywa sonko z tym styropianem i na czczo cukier masakra, teraz jem po prostu dwie małe kanapeczki z jasną wędliną i rano cukry od 78-85 na czczo :) moja diabetolog powiedziała, ze jak będę miała duży problem z cukrem na czczo wtedy zjeść kawałek ugotowanego kurczaka na noc :)

Herbatka oczywiście bez cukru z cytrynką :) do każdego posiłku :)

Ps. powiem Wam, że mi się już tak ładnie unormowało, że wczoraj na obiad zjadłam pieczone w piekarniku 2 pałki z kurczaka w panierce + sałata z jogurtem + ziemniaki i cukier miałam 110 :)

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png

Wysłany: 21 listopada 2014, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale Agusia mówisz o kolacji czy o posiłku nocnym tym ostatnim? A o której jesz ostatni posiłek nocny?
    Bo ja o 22.00 i kładę się do wyrka ale spać potrafię iść nawet o 01.00

A, i z jakim pieczywem te kanapki? Z tym chrupkim?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2014, 13:10

mhsvp07w3ex0n696.png
  • Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2014, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O ostatnim jem ok 22 i zanim się ogarnę i położę do łóżka mija trochę czasu, trzeba dać na luz trochę, ja od kiedy odpuscilam jedzenie z zegarkiem w ręku jest lepiej oczywiście staram się jeść 5-6 posiłków dziennie, ale bez spinania się ☺ miałam duży problem z pieczywem jem chleb fitness lub drwala i jest ok ☺ a wszystkie ciemne i razowe były nie dla mnie

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png

Wysłany: 21 listopada 2014, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli jak dobrze zrozumiałam, te dwie kanapki jesz ok.22 z chlebem np. Fitnes, wędliną
    Ja jestem mamą leżącą niestety (problemy z szyjką)
    A ten fitness to ten pakowany tak? Może dasz fotke albo link do danego rodzaju fitnessa

Jeżeli chodzi o ten fitness to jedną kromkę kroisz na pół i z tego robisz 2 kanapki tak?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2014, 13:34

mhsvp07w3ex0n696.png
  • karen657 Ekspertka

Wysłany: 21 listopada 2014, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na kolacje jem różnie, np. dwie kromki ciemnego pieczywa z wędliną lub tofu lub serem i do tego herbata. Jak bardzo mi się chce coś fajnego to jem przed snem dwa herbatniki owsiane, ale Pani diabetolog tego nie pochwaliła :) Czasem zjem na kolację jogurt naturalny i gruszkę np. Ale Pani doktor powiedziała też, że gruszka be, lepiej grejpfruta :) i że owoce tylko do 18.
    Mimo wszystko mi skacze tylko po śniadaniu. Spróbuję wersję chleb z wędliną i herbata z cytryną :) Dzięki! :) :) :)

tb73mg7ynzddudc6.png

tb73zbmh5ajb03hr.png

Wysłany: 21 listopada 2014, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko na chleb też uważaj, bo ja na śniadanie chleba nie mogę tylko te wasa organizm toleruje.
    Karen kolacja kolacją. Ale o której i co dokładnie jesz na posiłek nocny? Tylko te herbatniki?i jakie to herbatniki, tutaj o konkrety chodzi, tak jak przy pieczywie chleb chlebowi nie równy :)

ja mogę z wasy :

z lidla

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/7d8bc6844cf2.jpg

i taką

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c19bcf5bec36.jpg

tylko to nie powoduje u mnie podwyższonego cukru po śniadaniu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2014, 14:20

mhsvp07w3ex0n696.png
‹‹ 14 15 16 17 18 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ