X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Pinia108 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje cukrów w ciągu dnia :). Mnie siostra mówiła (jest cukrzykiem), że jeśli nie zje późnej kolacji to ma rano wyższy cukier. Mnie też diabetolog mówiła, żeby gdzieś pół godziny przed snem, zjeść małą kromkę. W mojej książeczce o cukrzycy ciążowej pisze, że np o 22:30 zjeść 1/3 białej kajzerki z serkiem.
    Ja swoich cukrów nie rozumiem, jednego dnia jest ok, drugiego np. 125 po tym samym posiłku. Jak szykuje obiad czy sałatkę to zazwyczaj na dwa dni mi starcza. Mam wrażenie, że jak coś przeżywam emocjonalnie (gdzieś idę na spotkanie, jestem podekscytowana) to te cukry mam wyższe.
    Ag... wrote:
    Powiedzcie jeszcze mierzycie z różnych palców??z prawej i lewej ręki? Czy jakoś z jednego?
    ja zawsze z innego palce (3,4,5) z obu rąk, i za każdym razem mnie to boli :(

Gwiazdeczka27 lubi tę wiadomość

Marianna [*] 08.11.2013 8tc
    Kamilka 7.01.2015
    Jan [*] 19.04.2016 12 tc (8/9 tc)
    Weronika 11.08.2017
  • julaa85 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dołączam do was kochane, tez wykryto u mnie cukrzyce, na czczo było ok. ale po obciązeniu glukozą po 2 godzinach cukier za wysoki....u Was tez tak było,że na czczo macie ok?A jesli chodzi o palce to mi krew leci najlepiej:)z lewej reki :)

3jvz82c33fw7rxzh.png
    3jvzanlizwq4fxt1.png
  • Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi z kolei z prawej i mniej boli :-)
    Ja miałam po obciążeniu 3 pomiary na czczo, po 1h i po 2h i mi podwyższony wyszedł o pare jednostek po 1h...
    Pół roku temu przy tamtejsych normach nie miała bym cukrzycy a jak teraz zmieniono wytyczne to już ją mam eh....

mhsvp07w3ex0n696.png
  • Pinia108 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2014, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy wam lekarz coś wspominał, że w związku z cukrzyca ciązowa trzeba brać pod uwagę cesarkę? Czy jest jakaś zależność?
    julaa85 wrote:
    dołączam do was kochane, tez wykryto u mnie cukrzyce, na czczo było ok. ale po obciązeniu glukozą po 2 godzinach cukier za wysoki....u Was tez tak było,że na czczo macie ok?

Obciążenie glukozą (75 g):
    na czczo 72,10
    po 1 godzinie 190,50
    po 2 godzinach 108,80

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2014, 17:35

Marianna [*] 08.11.2013 8tc
    Kamilka 7.01.2015
    Jan [*] 19.04.2016 12 tc (8/9 tc)
    Weronika 11.08.2017

Wysłany: 5 listopada 2014, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cc to tylko w przypadku dużej masy dziecka no i standardowo kiedy coś się dzieje niepokojącego według lekarza a tak to normalnie siłami natury

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2014, 17:37

mhsvp07w3ex0n696.png
  • anni_e Znajoma

Wysłany: 6 listopada 2014, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kittykate wrote:
    Okazalo sie ze zmienili normy dla ciezarnych :) po 2 h jest do 8,5 wiec mam w normie i pani dr kazala sie nie martwic!
    ulgaaaa!
    u mnie wyszlo 8,02 po 2 godz. a na czczo w normie, czy faktycznie norma jest wyższa? Aż do 8,5 ?

c55fdqk3pv4bcvk2.png
  • karen657 Ekspertka

Wysłany: 7 listopada 2014, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :)
    Ja też dostałam skierowanie do poradni diabetologicznej.
    Miałam przy teście 75g glukozy:
    na czczo: 84
    po 1 h: 186
    po 2h: 177

Dieta pewnie będzie dla mnei ok, ale trochę boję się tych nakłuć palca, bo ja wrażliwa jestem :)

tb73mg7ynzddudc6.png

tb73zbmh5ajb03hr.png

Wysłany: 8 listopada 2014, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam taki glukometr w którym można ustawić długość igły ale pewnie w innych też taka opcja jest. Najtrudniejsze jest pierwsze ukłucie, ale później to już pikuś.
    Mam nadzieję, że dieta pomoże :-)
    Przynajmniej wyjdzie to nam i dziecku na zdrowie :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2014, 16:39

mhsvp07w3ex0n696.png
  • Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja też byłam na początku załamana wynikiem obciążenia, wiadomo trzeba zmienić swoje nawyki, od sierpnia jestem na diecie, obyło się bez insuliny, ale dzięki tej diecie, przytyłam 11 kg na dzień dzisiejszy, waga na początku spadała w dół teraz się zatrzymała, czuje się dobrze, mam tylko piłeczkę z przodu a tak to nigdzie nie widać, że przytyłam, mój mąż cieszy się i mówi, ze z tyłu to nie widać, ze jestem w ciąży :)
    Także trzymam kciuki za Was, uwierzcie że czas szybko leci, ja jeszcze kilka dni i będę miała synka przy sobie :)

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • karen657 Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2014, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam w poradni cukrzycowej. NAstraszyli mnie ilością możłiwych powikłań i tym, że ich zdaniem na USG córeczka ma "spory brzuch". Mierzę sobie poziom glukozy, ale głupieję, bo raz jest idealny, innym razem skacze, a mi się wydawało, że zjadłam zdrowy posiłek. Boję się o małą, że może jej to coś zaszkodzić :( No i oczywiście opcja rodzenia w DOmu Narodzin odpadła :( Straszą cesarką wcześniej :( Nie radzę sobie za dobrze...

tb73mg7ynzddudc6.png

tb73zbmh5ajb03hr.png

Wysłany: 15 listopada 2014, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co mi wiadomo największe zagrożenie powikłaniami dla dziecka związanego z cukrzycą jest I trymestr.
    Badanie obciążeniem glukozą 75 g jak wiesz robione jest między 24-28 tyg. Ciąży... Ale kobieta na cukrzyce ciążową może zachorować i w 34 tygodniu.
    I co? Nawet by nie wiedziała o tym. Normy pół roku temu były 100, po 1 h do 140 a po 2 h do 120 mówie o robieniu kontroli glukometrem przy diecie.

Karen a ty jakie masz cukry? Jeżeli masz jednorazowe skoki też się nie martw.
    Też istotny jest glukometr jaki posiadasz, bo niektóre naprawdę zawyżają wyniki nawet o 20 a to dużo. Ja mam Contour ts i on jest bardzo polecany.
    Pamiętajmy że glukometry wszystkie trochę zawyżają wyniki w porównaniu z badaniem dożylnym.

Koniecznie w google znajdź "zalecenia żywieniowe dla kobiet w ciężarnych cierpiących na cukrzycę. Pdf ".. I pobierz sobie. Ja identyczne dostałam w szpitalu.
    Nic nie stracisz a zyskać tylko możesz.

Ps. Jak będziesz trzymać się diety to wszystko będzie dobrze uwierz mi.
    A dzieci rosną własnym tempem, jedne mają większe główki, dłuższe kości inne mniej i są zdrowe...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2014, 14:27

karen657, Agusia ;) lubią tę wiadomość

mhsvp07w3ex0n696.png
  • karen657 Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2014, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdeczka27 mierzę dopiero od wczoraj. Na czczo mam w miarę, bo 94 (w przychodni było 84), po obiedzie wczoraj też ok, bo 111, po kolacji 132, ale dzisiaj jakaś masakra: po śniadaniu 200, a po obiedzie 160 :(
    A z tekstu glukozy miałam tak:
    po 2 h: 177

Teraz boję się każdego pomiaru :/

tb73mg7ynzddudc6.png

tb73zbmh5ajb03hr.png

Wysłany: 15 listopada 2014, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musisz nauczyć się tej diety, to metoda prób i błędów. Z pewnością dieta pomoże, spokojnie :-)

Podpowiem tylko że z rana cukry są zazwyczaj wyższe i często pieczywo nawet te ciemne częato zresztą oszukane podwyższa cukier, to samo tyczy się nabiału z rana, ale no musisz na sobie to przetestować.
    To co ci podałam to super sprawa, tam jest też jadłospis zrobiony przez dietetyka ze szpitala karowa w warszawie. Popatrz sobie.

Na śniadanie zjedz np. 3 kromki wasa 3 zboża z masłem roślinnym, chudą wędliną i pomidorem

Na obiad jedz np. Gotowane udko z kurczaka, lub pierś grillowaną z pęczakiem lub kaszą gryczaną i sałatką grecką,

Na kolacje 3 kromki ciemnego pieczywa z sałatą , wędliną chudą, pomidorem, rzodkiewką
    No i oczywiście pamiętaj o 2 śniadaniu, podwieczorku i posiłku nocnym o np. 22.00

Jak wyeliminujesz błędy to zobaczysz będzie git :-)

Nie bój się początki są trudne, a jak będziesz na diecie to i dziecko na tym zyska :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2014, 19:40

karen657 lubi tę wiadomość

mhsvp07w3ex0n696.png
  • karen657 Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2014, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie znajoma położna mi dała namiary na lekarkę ginekolog, specjalizującą się w cukrzycy ciężarnych :) Umówiłam się on-line już i mam wizytę za tydzień :)

tb73mg7ynzddudc6.png

tb73zbmh5ajb03hr.png
  • Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie ja też na początku stosowania diety miałam wysokie cukry i bardzo mi skakały, do wszystkiego można dojść metodą prób i błędów, od mca nie przekroczylam norm wiem co i w jakiej ilości mogę zjeść :-)
    Cukrzyca jest niebezpieczna dla dziecka, ale tylko w sytuacji jeśli ktoś ma ją na początku czyli nie ciążowa a ta zwykła bo w 1 trymestrze jest najgorszy czas dla naszej fasolki, wszystko się dopiero tworzy a najgorzej jak nie wiemy, że ma się cukrzycę.
    Mnie też straszyli cc ze względu na dużą wagę synka w 36 tygodniu waga 3200, mam czas do 24.11 później zobaczymy co wyjdzie na wizycie.
    PS nie stesujcie się :-)

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie też mam countur ts i on zawyża, raz zbadałam przed pobraniem krwi (glukozy na czczo) i wyszły dwa różne wyniki.
    PS ja miałam robione Hbca1 i fruktozamine kilka razy i mimo skoków na glukometrze, cukry były zawsze w normie :-)

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2014, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdeczka27 wrote:
    Straszna cisza na tym dziale, ale zarezykuje może ktoś odpowie i doradzi.
    Jestem na diecie i wszystko jest super, po śniadaniu,obiedzie,kolacji.. Ale na czczo mam trochę podwyższony cukier 92,93,96...
    Co mam zrobić żeby to poprawić?

Hej,

Ja od początku ciąży mam stwierdzoną cukrzycę ciążową, ale cukry miałam wysokie tylko na czczo. Po 2 tygodniach obserwacji, poranny cukier byl powyżej 90, więc dostałam insulinę, która podaje na noc. W trakcie ciąży musiałam zwiększać dawki insuliny i tak z początkowych 8 j. mam teraz 28 jednostek. W poradni wytłumaczył mi lekarz to w ten sposób, że dziecko rośnie zwiększa się jego zapotrzebowanie na cukier. W nocy kiedy nie jesz następuje spadek cukru, łożysko wypuszcza zmagazynowaną glukozę aby dziecko odżywić, stad podwyższony cukier rano. W tej sytuacji można zjeść przed snem jakieś węglowodany które będą się długo rozkładać, albo w nocy coś przekąsić. ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2014, 19:30

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2014, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karen657 wrote:
    Gwiazdeczka27 mierzę dopiero od wczoraj. Na czczo mam w miarę, bo 94 (w przychodni było 84), po obiedzie wczoraj też ok, bo 111, po kolacji 132, ale dzisiaj jakaś masakra: po śniadaniu 200, a po obiedzie 160 :(
    A z tekstu glukozy miałam tak:
    po 2 h: 177

Teraz boję się każdego pomiaru :/

Jeśli mogłabym Ci coś doradzić to zapisywanie dokładnie co jesz i jak reaguje twój organizm. Bo jedni mogą jeść dużo węglowodanów inni prawie w ogóle. Mój lekarz mówił nie ważne co Pani zje, ważne jaki będzie miała pani cukier. ;-) Jeśli zjesz coś po czym wiesz, że będziesz miała wyższy cukier poruszaj się trochę, coś posprzątaj to trochę cukru spalisz. Najważniejsze to znaleźć taki chleb po którym cukier ci nie skacze, i ustalić sobie indywidualne dawki makaronu, ryżu, kaszy, ziemniaków. Warzywa w większości bez ograniczeń ( chyba ze gotowana marchewka i buraki) Z owocami różnie jest metoda prób i błędów, mięso, jajka bez ograniczeń. Z nabiałem może być różnie, nie każdemu służy laktoza. ;-)

• polaola Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uf.....:-) znalazlam Was, ja tez,mam cukrzyce ciazowa stwierdzona w 25 tc.zapisuje wszystkie pomiary w ksiazeczce nawet jak przespie mierzenie to dopisuje po jakim czasie badalam cukier i co jeszcze pisze co jem jezeli jest to np. fasolka po bretonsku.

Wiem ze pizza 3 kawalki to horror 160 czy 170 cukier juz nigdy wiecej, po prysznicu czyli 20 min spadl do 120. Ja jeszcze mam ten problem ze raczej lezaca jestem malo co robie wiec ten cukier tez wysokii dlatego nie ma jak go spalic.

Jak tylko cos polaze po domu cukry po posilkach lepsze.
    Rano cukier mam wysoki ok. 88-94 i jem pozno kromeczke i nic.

Co do badan mialam robione badanie ktore wykazuje cukry 3 m-ce wstecz i tego sie balam bo niezliczone ilosci kebabow, pizz, slodyczy byly. Wynik mialam 5, 31% norma do,6,20 badanie nazywa sie HBA1C- hemoglobina glikowana, lekarka mowila mi ze widzi czy pacjent nie oszukuje ja np. Z dieta po tym badaniu.

Slodycze odstawilam, soki i cukier takze. Trzeba jesc lepsza insulina niz glodowka. Jem mniej ale czesciej i zdrowiej.
    Pozdrawiam slodkie mamy

relgtv734oc66rli.png
    https://www.suwaczki.com/tickers/relgtv734oc66rli.png

Wysłany: 16 listopada 2014, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia ja też mam contour ts i czytałam, że to jeden z lepszych glukometrów i najbardziej wiarygodnych, dlatego jestem zdziwiona że mówisz że on aż tak zawyża.

Nuskaw ja też walczę z tymi cukrami na czczo i mimo, że też przekraczam 90 ( 92,94) to mmi nie zlecono insuliny.
    Na szczęście ostatnio jakoś udaje mi się te cukry na czczo kontrolować, mam je na poziomie 81,88. O 22 jem dwie kanapki jedną z wędliną, drugą z serem żółtym i popijam kawką inką z mlekiem 1,5% i pomaga mi to. A jak mierze cukier o 04.00 nad ranem to mam go na poziomie zazwyczaj 90, max 94 (efekt brzasku u mnie nie występuje)

Zaczęłam się też zastanawiać czy tą cukrzycę faktycznie mam, ponieważ przed testem na obciążenie 75 g , o 23.00 jadłam sobie lody z polewą truskawkową, popiłam oranżadą, a następnego dnia miałam badanie
    na czczo 91
    1h po glukozie 188 (norma 180)
    po 2 h 140 (norma do 140)

potrafię zjeść na prawdę dużo a cukry mam na poziomie max 110, potrafię opędzlować kawał spory sernika z lukrem popić kawą z mlekiem 2% cukier po godzinie max 106.

zastanawiam się właśnie aby może zrobić to badanie o którym mówiła polaola, bo nie chcę ryzykować obciążeniem organizmu powtarzając badanie obciążenia 75 g..

Zwariować można normalnie.

ps. takie pytanko, czy też miałyście takie przypadki, że rano mierzycie cukier i jest np. 94 a po dosłownie 20 sekundach powtarzając kłucie wychodzi np. 78? Trochę duża ta rozbieżność...

polaola z pewnością ruch ma duże znaczenie, ja oczywiście jak dobrze wiesz jestem leżąca wstająca tylko do wc, ale cukry mimo leżenia mam ok... (gdybym rano wykonywała poranną gimnastykę nie miała bym zupełnie obaw o cukry na czczo :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2014, 21:46

mhsvp07w3ex0n696.png
‹‹ 13 14 15 16 17 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ