Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
A czy chodzenie w tej drugiej godzinie ma wpływ na wynik? Bo ja musiałam iść zapłacić za parking i latałam po schodach i teraz nie wiem, czy to nie przez to mam zły wynik, bo ja nie mam żadnych objawów cukrzycy...
isia_isia dzięki, po prostu tak się tym zmartwiłam, że chciałabym bardzo, żeby to nie była prawda... ech...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2014, 16:45
-
Jeśli chodzisz - spacerujesz - to teoretycznie poziom glukozy spada…. dlatego zaleca się siedzieć i nic nie robić żeby nie fałszować i nie ZANIŻAĆ wyniku.
AKB wiem… ja już 3 tyg walczę a nadal nie mogę się z tym pogodzić. Teraz do lekarza-ginekologa idziesz? Kiedy? On Ci wszystko powie i ewentualnie da skierowanie do poradni diabetologicznej.
Ja tez nie mam symptomów cukrzycy - poza tym jestem szczupła - wręcz z niedowagą, mam 27 lat itd itd….. -
isia_isia, ja też jestem chudziną, i wcale nie przytyłam w ciąży - jestem w 26 tc., a przytyłam 1,5 kg, przy czym mały ma prawidłowe wymiary i wagę według usg, odżywiam się tak, że zdrowiej już nie można, a czuję lepiej, niż kiedykolwiek... Zamierzam jeszcze raz zrobić badanie w poniedziałek, bo wizytę u ginekologa mam w czwartek 21 sierpnia, porównam dwa wyniki, jakoś nie mam zaufania do naszej służby zdrowia, ale jeśli się potwierdzi, to cóż, będziemy walczyć razem, będzie nam raźniej Bądź dzielna, aż mi się płakać chce, że mogę przez to skrzywdzić naszego maluszka, ale to tylko hormony, zaraz "wezmę byka za rogi" i będziemy działać!
-
AKB
Powiem Ci że ja jestem obecnie w 27 tc i jestem jedynie 2,5=3kg na plusie i baaardzo się tym martwie. Jestem na diecie od 24 tc i nic nie przytyłam a wręcz 0,5-1kg w zależności od dnia na minusie…..
Zrób, powtórz - trzymam mocno kciuki ale no nie wiem…. Nie zycze Ci tej cukrzycy!
Też będę miała Synka -
Chyba mnie zamordujecie - ja tak przeczytałam te wyniki, że dopiero mój mąż teraz po przyjeździe mnie wyśmiał - przecież te normy to są normy minimalne, bo tam są takie znaczki: glukoza na czczo ≥ 5,6 mmol/l, czyli jak ja mam 4,15 to mam za niski cukier, tak? I po pierwszej godzinie też mam za niski, a po drugiej mam w normie... Co to oznacza? Ale zamotałam...
isia_isia, ja też tak marnie przybieram na wadze, ale najpierw miałam straszne mdłości, teraz też je mam dość często, mój lekarz mówi, że to zależy od osoby, sprawdza mi tylko zawsze TSH, ale wszystko mam w porządku, pozostałe wyniki badań też, a robię je co trzy tygodnie... Gratuluję Ci Synka Mój mąż chodzi taki dumny z tego powodu... Chyba nie wytrwam do 21-ego i zadzwonię jutro do niego, co mam zrobić z tymi wynikami...Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2014, 19:48
-
Zapraszam na kotlety schabowe bez smażenia i panierce z mąki z amarantusa. Idealne dla mamy z cukrzycą. http://slodziutkamama.blogspot.com/2014/08/kotlet-schabowy-bez-smazenia-w-panierce.htmlzapraszam na mojego bloga z przepisami dla mam z cukrzycą ciążową: http://www.slodziutkamama.blogspot.com/
-
Zrobiłam ponownie to badanie, tym razem trzymałam się wytycznych, nie jadłam wcześniej przez 14 godzin, kilka dni wcześniej zrobiłam sobie dietę pozbawioną prawie cukrów prostych, tylko całą noc nie mogłam spać, pewnie z nerwów i z głodu... Wyniki wyszły: na czczo z palca 3,8, z krwi 4,0, po pierwszej godzinie 4,5, a po drugiej godzinie 4,2 mmol/l. Tym razem ta glukoza była inna - z cytryną, nie mdliło mnie po niej, jak wcześniej, i w ogóle dużo lepiej się czułam podczas tego badania. Tylko prześladował mnie stres o wynik... Teraz wydaje mi się ten wynik dość niski (w ogóle robiłam w innym laboratorium), ale jest w normie według norm, nie wiem, może to przez ten stres... Pokażę te wyniki lekarzowi, niech zdecyduje, bo ja już jestem zmęczona martwieniem się...
-
Oby było dobrze bo wyniki przednie
Jak przygotować się do badania obciążenia glukozą? (przed pobraniem krwi nie wolno nic jeść przez co najmniej 8 godzin)
Można jedynie pić czystą wodę.
Ponadto, co najmniej przez 3 dni poprzedzające test należy przestrzegać pełnowartościowej diety! (nie unikać niczego! by wynik był wiarygodny) -
Hej dziewczyny, w poniedziałek odebrałam wyniki glukozy po obciążeniu 75g, wynik po dwóch godzinach 196... zdziwiło mnie to strasznie, bo nic nie czułam poza tym w żadnym baniu w moczu nie wyszło, że jest cukier, dostałam skierowanie na dodatkowe badanie fruktozaminę i Hb1AC, wyniki dopiero za dwa tygodnie a później wizyta u diabetolog, strasznie się boję, tego czasu, że muszę tyle czekać na wyniki, stosuje już dietę znalezioną w internecie, boję się o maleństwo a jak było u Was?
-
Lekarz porównał moje wcześniejsze wyniki glukozy (zawsze miałam niski cukier, wręcz bardzo niski) i powiedział, że ten zły - pierwszy wynik jest bardzo dziwny i niewiarygodny i w ogóle powiedział, że to laboratorium słynie z mylenia wyników (np. jego pacjentce przed i po leczeniu dali te same wyniki, choć badania robiła w odstępie kilkunastu dni - po prostu coś im się pochrzaniło), uznał ten drugi wynik za normalny w moim przypadku, zwłaszcza, że ze wszystkich innych okoliczności i badań wynika, że wszystko jest w porządku. Już nie będę w tym kiepskim laboratorium robiła badań, kto wie, co oni tam wyprawiają...
Irytujące jest tylko to, że nie można zaufać nawet laboratorium, tylko zawsze trzeba trzymać rękę na pulsie i sprawdzać wszystko po kilka razy. Massakra. -
Dziewczyny proszę o pomoc, w związku z podwyższoną glukozą zrobiłam dodatkowe badania: fruktozamina będzie za 2 tygodnie i HbA1c (hemoglobina glikowana) odebrałam dziś i mój wynik to 5,2 % (normy 4,8-5,9%) czy w przypadku cukrzycy nie powinna wyjść ponad normę?????
-
to jest wynik tak jakby średniej z trzech miesięcy i znaczy że w ciągu tych trzech miesięcy średnia twoich cukrów była w normie wiec jest dobrze, ale w żaden sposób to nie wyklucza cukrzycy teraz. Tez miałam podobny wynik tych badań, a cukrzyce niestety mam.
-
Hmm, dzięki stokrotkaa, zastanawiam się czy jedzenie słodkości dzień przed badaniem miało jakiś wpływ na obciążenie, mierzę sobie cukier glukometrem i moje wyniki to 60,70,80 nie wiem czy nie powtórzyć tej glukozy raz jeszcze na własną rękę??? Czy to coś zmieni czy nie?