X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • agatka196 Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam!

Mam pytanie. Jestem w 6 tygodniu ciąży i przy pierwszych badaniach okazało się że mam cukier 100. Mój lekarz powiedział że to cukrzyca ciążowa i że muszę przejść na diete. Od jutra będę mierzyć cukier glukometrem ale nie wiem jakie wyniki powinny być prawidłowe naczczo a jakie po posiłku

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2014, 23:03

Mam 4 Aniołki w niebie. Boże czuwaj nad nami
    16udk0s3stit4jg4.pngklz9df9hfp6o5oq3.png
  • slodziatek Debiutantka

Wysłany: 2 września 2014, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na czczo 60-90
    godzinę po posiłku do 120

zapraszam na mojego bloga z przepisami dla mam z cukrzycą ciążową: http://www.slodziutkamama.blogspot.com/
  • kittykate Autorytet

Wysłany: 4 września 2014, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja własnie dostalam wyniki
    po 2 h mam 8,1 a powinnam miec do 7,8 wiec stan przedcukrzycowy
    pewnie mi zaleci dietke ide dzis do lekarza

Kate

np55zzc.png
  • Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 4 września 2014, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy ktoś miał podobnie jak ja:
    odebrałam wyniki fruktozaminy, według których wszystko jest ok, mój wynik to 212 a norma 205-285... i bądź tu człowieku mądry, to badanie wyszło prawidłowo, hemoglobina glikowana też, codzienne mierzenie jak jem normalnie też (dziś na czczo 90, po śniadaniu 112), jak stosuje dietę to cukier 46-60, tylko to obciążenie takie wysokie (196 po 2 godzinach)nie wiem co robić, myśleć?????

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • agatka196 Autorytet

Wysłany: 4 września 2014, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Czy wy też z rana miałyście też wysoki cukier? bo u mnie to 110 naczczo a dietę stosuję. w dzień jakoś uda mi się go unormować a zrana tragedia. Może macie jakieś sposoby

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2014, 23:03

Mam 4 Aniołki w niebie. Boże czuwaj nad nami
    16udk0s3stit4jg4.pngklz9df9hfp6o5oq3.png
  • kittykate Autorytet

Wysłany: 4 września 2014, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Okazalo sie ze zmienili normy dla ciezarnych :) po 2 h jest do 8,5 wiec mam w normie i pani dr kazala sie nie martwic!
    ulgaaaa!

Kate

np55zzc.png
  • slodziatek Debiutantka

Wysłany: 4 września 2014, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatka ja już jestem blisko rozwiązania ale zgromadziłam sporo przepisów, które mi nie podnosiły cukru. Zapraszam na bloga - wszystkie tam wrzucam: http://slodziutkamama.blogspot.com/

agatka196 lubi tę wiadomość

zapraszam na mojego bloga z przepisami dla mam z cukrzycą ciążową: http://www.slodziutkamama.blogspot.com/
  • Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czy miałyście zlecone pomiary: na czczo, 1 po śniadaniu, 2 h po śniadaniu, przed obiadem, 1 h po obiedzie, 2 h po obiedzie, przed kolacją, 1 h po kolacji, 2 h po kolacji?? ja muszę zrobić sobie testowy dzień i mierzę i nie wiem czy mam dobre wyniki?

Storczyk31 lubi tę wiadomość

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • magda1986 Znajoma

Wysłany: 25 września 2014, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez mam cukrzyce ciazowa i troche trudno to wszystko ogarnac ale teraz juz cukry zaczynaja sie stabilizowac:)
    [link=https://www.suwaczki.com/]f2w3xzkrbaimxu2d.png[/link]

Magda
  • Hello.katty Znajoma

Wysłany: 2 października 2014, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia ja miałam tak często pomiary (przed, 1h po i 2h po) po wprowadzeniu insuliny, żeby sprawdzić czy wystarczają dawki i czy po 2h za bardzo nie spada cukier. A później i przed insulina tylko na czczo, przed i po głównych posiłkach. I to też z czasem mogłam zrezygnować z tych pomiarów przed.

• Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 3 października 2014, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hello.katty na szczęście wszystkie pomiary były ok, teraz zdarzają mi się gorsze pomiary 125-130 staram się przestrzegać diety, powiedz mi jak po porodzie? Czy cukrzyca ciążowa znikła, czy wszystko ok?

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • Hello.katty Znajoma

Wysłany: 4 października 2014, 05:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od dnia porodu mam wyniki w normie. Miałam w zaleceniach mierzyć jeszcze cukier na czczo i 2h po głównych posiłkach (jak normalny cukrzyk) ale i tak robiłam to coraz rzadziej bo wszystkie wyniki były w porządku. 6tyg po miałam zrobić nową krzywą cukrowa i tez super wyszło. Pani diabetolog która mnie prowadziła zachwycona bo jak sama stwierdziła pięknie się wyrownalo bo naprawdę sporo brałam insuliny.
    Tak więc szybko się zapomina :)
    Aa i synkowi mierzyli cukier w szpitalu przez 3 dni i tutaj bez zastrzeżeń.

Agusia ;) lubi tę wiadomość

• cath Autorytet

Wysłany: 5 października 2014, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny :) w 18 tygodniu ciąży lekarz wyslal mnie na ta okropna glukozę i gdy odebrałam wyniki przezylam szok! Bardzo sie cieszylam ze wyniki sa niskie, ale bylo jedno ale. Oto moje wyniki

Glukoza na czczo 5,1 mmol/l i tutaj ten wynik za wysoki aż o 0.1
    Glukoza po 1godz 6,1 mmol/l
    Glukoza po 2godz 5,0 mmol/l

Po wypiciu glukozy wyniki prawidłowe tylko ten pierwszy podwyższony aż o 0.1 mmol/l. Bylam w poradni i pani aż mi chciala wmówić ta cukrzyce. Dodam zw schudlam w ciąży 5 kg i nie mogę przybrać na wadze nic. Moje dziecko na ten etap ciąży jest w dolnej granicy wagowej dla tego tygodnia ciąży. Mierze cukier codziennie 4 razy dziennie i jem normalnie ponieważ to co zawiera dieta cukrzycowa jadłam przed ciaza bo zdrowo sie odżywiam. Zdąży sie mi jakiś maly grzech ale po zmierzeniu cukru mam nawet mniej o 15 jednostek niż moja mama ktora ma normalny poziom cukru. Ani razu nie przekroczyłam tego poziomu cukru ostatnio po zjedzeniu obiadu u teściowej u której obiad bez ziemniaków to nie obiad to miałam cukier po godzinie 84 mg/dl. Juz wariuje. Chodzę z tym glukometrem i nie wiem juz o co chodzi z ta moja cukrzyca ciazowa :/ eh

czy któraś z was miala podobny wynik? Bo chce dla mojego dziecka jak najlepiej a ja zamiast cieszyc sie ciaza to sie stresuje :/ widzę ze większość z was ma wyniki w tej innej wartości. Nie wiem jak to przeliczać.

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 5 października 2014, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hello.katty wrote:
    Od dnia porodu mam wyniki w normie. Miałam w zaleceniach mierzyć jeszcze cukier na czczo i 2h po głównych posiłkach (jak normalny cukrzyk) ale i tak robiłam to coraz rzadziej bo wszystkie wyniki były w porządku. 6tyg po miałam zrobić nową krzywą cukrowa i tez super wyszło. Pani diabetolog która mnie prowadziła zachwycona bo jak sama stwierdziła pięknie się wyrownalo bo naprawdę sporo brałam insuliny.
    Tak więc szybko się zapomina :)
    Aa i synkowi mierzyli cukier w szpitalu przez 3 dni i tutaj bez zastrzeżeń.

Super, dziękuje za informację, cieszę się, że wszystkie wyniki w porządku, dałaś mi nadzieje, że i u mnie tak będzie, ja na razie na diecie jestem, w piątek kolejna wizyta u diabetolog :)

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od wczoraj działam glukometrem i jestempo konaultacji U diabetologa.
    Jestem w 28 tyg a od 25 w szpitalu, miałam skurcze przedwczesne.
    Niestety dziś po śniadaniu cukier 149, a jadłam chleb ig bez dodatków karmelu oto i nawet bez maki pszennej z almette. Trochę załamka ten wynik:/
    Mam dwa glukometry, ten drugi pokazuje średnio 10 mniej więc mierze tym co pokazuje wyższy wynik.
    Moje piątkowe wyniki obciążenia to 72 na czczo, 184 po godz i 164 po 2.

Do piątku mam mierzyć cukier 4 razy dziennie i w PTK konsultacja jak będzie powyzej 120.

martwię się o dzidziusia:(

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedzcie jeszcze miwrzycie z różnych palców??z prawej i lewej ręki? Czy jakoś z jednego?

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • Pinia108 Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Jestem już po wizycie u diabetologa. Ale zacznę od początku:
    Obciążenie glukozą (75 g):
    na czczo 72,10
    po 1 godzinie 190,50
    po 2 godzinach 108,80
    Potem obserwacja w szpitalu. Badania w normie. Profil cukru (2 doby) prawidłowy, HbA1c 5,28%. W wypisie obserwacja w kierunku cukrzycy negatywna.
    Diabetolog zaleciła mi dietę dla kobiet z cukrzycą ciążową i pomiar glukozy 4 razy dziennie, na czczo i po głównych posiłkach po 1 godzinie. Dostała glukometr i zestaw edukacyjny Słodkie mamy Contour plus. I mam też rano badać mocz - mam paski do pomiaru acetonu i glukozy w moczu.
    Od tygodnia staram się jeść częściej a mniej, nie są to zawsze idealnie dietetyczne posiłki. Czasem i słodycze mi się zdarzają i cukier nie przekracza norm. Po lodzie rożku po godzinie miałam 97. Raz tylko przekroczyłam normę gdy u mamy zjadłam dwa naleśniki z domowym dżemem (130).
    Mam do was pytanie gdy mierzycie po 1 godzinie to mierzycie 1 godzinę od skończenia posiłku czy od początku posiłku. Ja teraz mierzę od skończenia, bo czasem obiad jem 15-20 minut.
    I czy lancetki wymieniacie za każdym użyciem (piszą że są jednorazowe)?

Marianna [*] 08.11.2013 8tc
    Kamilka 7.01.2015
    Jan [*] 19.04.2016 12 tc (8/9 tc)
    Weronika 11.08.2017
  • Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pinia ja też na początku mierzyłam od zakończenia posiłku, ale moja diabetolog powiedziała, ze mam odliczać czas od początku posiłku.

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 22 października 2014, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi diabetolog powiedział,że godzinę po skończonym posiłku, gdyby było inaczej mówili by godzinę od rozpoczecia posiłku. :-)

mhsvp07w3ex0n696.png
  • Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2014, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straszna cisza na tym dziale, ale zarezykuje może ktoś odpowie i doradzi.
    Jestem na diecie i wszystko jest super, po śniadaniu,obiedzie,kolacji.. Ale na czczo mam trochę podwyższony cukier 92,93,96...
    Co mam zrobić żeby to poprawić?

mhsvp07w3ex0n696.png
‹‹ 12 13 14 15 16 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ