Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam!
Mam pytanie. Jestem w 6 tygodniu ciąży i przy pierwszych badaniach okazało się że mam cukier 100. Mój lekarz powiedział że to cukrzyca ciążowa i że muszę przejść na diete. Od jutra będę mierzyć cukier glukometrem ale nie wiem jakie wyniki powinny być prawidłowe naczczo a jakie po posiłkuWiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2014, 23:03
-
Dziewczyny a czy ktoś miał podobnie jak ja:
odebrałam wyniki fruktozaminy, według których wszystko jest ok, mój wynik to 212 a norma 205-285... i bądź tu człowieku mądry, to badanie wyszło prawidłowo, hemoglobina glikowana też, codzienne mierzenie jak jem normalnie też (dziś na czczo 90, po śniadaniu 112), jak stosuje dietę to cukier 46-60, tylko to obciążenie takie wysokie (196 po 2 godzinach)nie wiem co robić, myśleć????? -
Hej
Czy wy też z rana miałyście też wysoki cukier? bo u mnie to 110 naczczo a dietę stosuję. w dzień jakoś uda mi się go unormować a zrana tragedia. Może macie jakieś sposobyWiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2014, 23:03
-
Agatka ja już jestem blisko rozwiązania ale zgromadziłam sporo przepisów, które mi nie podnosiły cukru. Zapraszam na bloga - wszystkie tam wrzucam: http://slodziutkamama.blogspot.com/
agatka196 lubi tę wiadomość
zapraszam na mojego bloga z przepisami dla mam z cukrzycą ciążową: http://www.slodziutkamama.blogspot.com/ -
czy miałyście zlecone pomiary: na czczo, 1 po śniadaniu, 2 h po śniadaniu, przed obiadem, 1 h po obiedzie, 2 h po obiedzie, przed kolacją, 1 h po kolacji, 2 h po kolacji?? ja muszę zrobić sobie testowy dzień i mierzę i nie wiem czy mam dobre wyniki?
Storczyk31 lubi tę wiadomość
-
Agusia ja miałam tak często pomiary (przed, 1h po i 2h po) po wprowadzeniu insuliny, żeby sprawdzić czy wystarczają dawki i czy po 2h za bardzo nie spada cukier. A później i przed insulina tylko na czczo, przed i po głównych posiłkach. I to też z czasem mogłam zrezygnować z tych pomiarów przed.
-
Od dnia porodu mam wyniki w normie. Miałam w zaleceniach mierzyć jeszcze cukier na czczo i 2h po głównych posiłkach (jak normalny cukrzyk) ale i tak robiłam to coraz rzadziej bo wszystkie wyniki były w porządku. 6tyg po miałam zrobić nową krzywą cukrowa i tez super wyszło. Pani diabetolog która mnie prowadziła zachwycona bo jak sama stwierdziła pięknie się wyrownalo bo naprawdę sporo brałam insuliny.
Tak więc szybko się zapomina
Aa i synkowi mierzyli cukier w szpitalu przez 3 dni i tutaj bez zastrzeżeń.
Agusia ;) lubi tę wiadomość
-
Czesc dziewczyny w 18 tygodniu ciąży lekarz wyslal mnie na ta okropna glukozę i gdy odebrałam wyniki przezylam szok! Bardzo sie cieszylam ze wyniki sa niskie, ale bylo jedno ale. Oto moje wyniki
Glukoza na czczo 5,1 mmol/l i tutaj ten wynik za wysoki aż o 0.1
Glukoza po 1godz 6,1 mmol/l
Glukoza po 2godz 5,0 mmol/l
Po wypiciu glukozy wyniki prawidłowe tylko ten pierwszy podwyższony aż o 0.1 mmol/l. Bylam w poradni i pani aż mi chciala wmówić ta cukrzyce. Dodam zw schudlam w ciąży 5 kg i nie mogę przybrać na wadze nic. Moje dziecko na ten etap ciąży jest w dolnej granicy wagowej dla tego tygodnia ciąży. Mierze cukier codziennie 4 razy dziennie i jem normalnie ponieważ to co zawiera dieta cukrzycowa jadłam przed ciaza bo zdrowo sie odżywiam. Zdąży sie mi jakiś maly grzech ale po zmierzeniu cukru mam nawet mniej o 15 jednostek niż moja mama ktora ma normalny poziom cukru. Ani razu nie przekroczyłam tego poziomu cukru ostatnio po zjedzeniu obiadu u teściowej u której obiad bez ziemniaków to nie obiad to miałam cukier po godzinie 84 mg/dl. Juz wariuje. Chodzę z tym glukometrem i nie wiem juz o co chodzi z ta moja cukrzyca ciazowa eh
czy któraś z was miala podobny wynik? Bo chce dla mojego dziecka jak najlepiej a ja zamiast cieszyc sie ciaza to sie stresuje widzę ze większość z was ma wyniki w tej innej wartości. Nie wiem jak to przeliczać. -
Hello.katty wrote:Od dnia porodu mam wyniki w normie. Miałam w zaleceniach mierzyć jeszcze cukier na czczo i 2h po głównych posiłkach (jak normalny cukrzyk) ale i tak robiłam to coraz rzadziej bo wszystkie wyniki były w porządku. 6tyg po miałam zrobić nową krzywą cukrowa i tez super wyszło. Pani diabetolog która mnie prowadziła zachwycona bo jak sama stwierdziła pięknie się wyrownalo bo naprawdę sporo brałam insuliny.
Tak więc szybko się zapomina
Aa i synkowi mierzyli cukier w szpitalu przez 3 dni i tutaj bez zastrzeżeń.
Super, dziękuje za informację, cieszę się, że wszystkie wyniki w porządku, dałaś mi nadzieje, że i u mnie tak będzie, ja na razie na diecie jestem, w piątek kolejna wizyta u diabetolog -
Ja od wczoraj działam glukometrem i jestempo konaultacji U diabetologa.
Jestem w 28 tyg a od 25 w szpitalu, miałam skurcze przedwczesne.
Niestety dziś po śniadaniu cukier 149, a jadłam chleb ig bez dodatków karmelu oto i nawet bez maki pszennej z almette. Trochę załamka ten wynik:/
Mam dwa glukometry, ten drugi pokazuje średnio 10 mniej więc mierze tym co pokazuje wyższy wynik.
Moje piątkowe wyniki obciążenia to 72 na czczo, 184 po godz i 164 po 2.
Do piątku mam mierzyć cukier 4 razy dziennie i w PTK konsultacja jak będzie powyzej 120.
martwię się o dzidziusia:( -
Witam. Jestem już po wizycie u diabetologa. Ale zacznę od początku:
Obciążenie glukozą (75 g):
na czczo 72,10
po 1 godzinie 190,50
po 2 godzinach 108,80
Potem obserwacja w szpitalu. Badania w normie. Profil cukru (2 doby) prawidłowy, HbA1c 5,28%. W wypisie obserwacja w kierunku cukrzycy negatywna.
Diabetolog zaleciła mi dietę dla kobiet z cukrzycą ciążową i pomiar glukozy 4 razy dziennie, na czczo i po głównych posiłkach po 1 godzinie. Dostała glukometr i zestaw edukacyjny Słodkie mamy Contour plus. I mam też rano badać mocz - mam paski do pomiaru acetonu i glukozy w moczu.
Od tygodnia staram się jeść częściej a mniej, nie są to zawsze idealnie dietetyczne posiłki. Czasem i słodycze mi się zdarzają i cukier nie przekracza norm. Po lodzie rożku po godzinie miałam 97. Raz tylko przekroczyłam normę gdy u mamy zjadłam dwa naleśniki z domowym dżemem (130).
Mam do was pytanie gdy mierzycie po 1 godzinie to mierzycie 1 godzinę od skończenia posiłku czy od początku posiłku. Ja teraz mierzę od skończenia, bo czasem obiad jem 15-20 minut.
I czy lancetki wymieniacie za każdym użyciem (piszą że są jednorazowe)?Marianna [*] 08.11.2013 8tc
Kamilka 7.01.2015
Jan [*] 19.04.2016 12 tc (8/9 tc)
Weronika 11.08.2017