Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJa za ampułki insuliny długo działającej zapłaciłam niecałe 2 zł (300 j). Do tego dostałam tylko 2 igły w aptece 8 mm resztę mogę sobie kupić. Zalecenia mówią że na każde wstrzykniecie nowa igła choć wiem że mało kto wymienia. Koszt igły w zależności od firmy ale novirdisk nawet powyżej 1 zł. Kiedyś igły dawali wiecej przynajmniej u mnie
-
nick nieaktualny
-
kamciaelcia wrote:Drogie te płyny kontrolne. .. (Narazie w necie sprawdzałam )
No, niestety, zarabiają na nas w ten sposób... lancety, paski, płyny kontrolne. Eh, dobrze, że mamy choć 30% zniżki na paski, bo byłoby fatalnie!
Ale, Kamcia, jak masz dobre odczyty, to te płyny Ci niepotrzebne (chyba?)... Ja je kupiłam tylko, bo nie dowierzałam glukometrowi ostatnio.
A to chyba kryzys 24tyg się zbliża. -
Żabka
Co do rybki w sosie -na każdym produkcie sprawdzaj węglowodany a szczególnie pozycję CUKRY
Goodwill
Plaster sera to nie nabiał(to malutko ) tez jadam! bardziej mam na myśli porcję mleka czy kostkę twarogu. Moja diab poleciła picie kefiru od 2 śniadania do wieczora małymi łykami (czyli to nie posiłek )ale ostatnio nie mogę na kefir patrzeć
A na 2 śniadanie zjadam cała kulkę mozzarelli albo grube plastry fetygoodwill lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Kamciaelcia
Ten nabiał przetworzony diabetolog mówiła, że jak najbardziej...
W mleku jest laktoza i dlatego go trzeba unikać (nawet tego 0%)... Tak mi mówiła diabetolog...
KEfiry, maslanki i sery w wersji mniej tłustej są podobno jak najbardziej ok.. -
Ja mogę na raz pół kostki sera białego z dodatkami i cukier ok, choć ledwo to umieszczę
Żabko te wszystkie rybki w sosie pomidorowym mają cukier. Lepiej w oleju lub sosie własnym. Ja jem często twarożek Piątnicy 200g bo jest ze śmietanką, więc trochę kcaldzisiaj na wadze zobaczyłam +0,4kg
ale.się ucieszyłam. Choć to po obiedzie, więc ciut zakłamane
No i znowu zjadłam żurek z ziemniaczkami i kiełbasą mniam mniam tak mi się chciało czegoś kwaśnegoi cukier 93.
Czekam pod gabinetem, jakaś lekka obsuwa jesttrochę mam stresa i nie wiem, co Pani dr wymyśli i co ze mną dalej
od tego zależy mój jutrzejszy los szpitalowt
-
Ja jadlam dzis na obiad makaron ten ciemny z lubeli za smaczny to to on nie jest. Ale cukru mi nie podniosl bo tam chyba do 98 . musze jrszcze zwykly sprawdzic.
Na kolacje mysle zrobic salatke jakas z brokulem
Wizyta u diablo w srode o 18agatia lubi tę wiadomość
-
Ajwi wrote:Zabka,
Mi np. Nabiał cukru nie podnosi...
Kupuje twarozki wiejskie w biedronie w wersji lekkiej i spoywam często...
Tak samo jogurty naturalne u mnie się sprawdzają
Białe chude twarozki tez
Ja też jem nabiał często, twaróg chudy, jogurt naturalny, maślanka/kefir. Nawet mleko (piję 2%) i cukry mam ok. trzymam się tylko żeby nie jeśc na śnaidanie, ale już od obiadu to końca dnia mójprzyswaja bez problemu.goodwill lubi tę wiadomość
Rudzina -
Własnie wróciłam od gin, chyba też ma dzisiaj zły dzień, bo przez całą wizytę nie uśmiechnęła się ani razu, dopiero jak już wychodziłam. Dokładniej sprawdziła moje cukry niż w poradni to robią ale nic nie powiedziała poza tym, że te oznaczone jako przekroczenia są ok, że takie nie sa groźne (najwyższe 134). Od poprzedniej wizyty przytyłam 2kg więc też sukces. Jak wybiorę zapas luteiny obecny i nic nowego nie wyskoczy to odstawiamy.
Dziecię rośnie, był poprzednio tydzień do tyłu wg pomiarów a teraz już adekwatnie do wieku ciąży (byle się cukrzycowo nie rozpędził!).
Ostatecznie chyba dobra wizyta, chociaż ani ona ani ja się nie nagadałyśmykamciaelcia, Dorinka, żabka04 lubią tę wiadomość
Rudzina -
Goodwill daj znac jak tam po chlebku
Ja kupiłam dzis serek naturalny taki 400g. z biedry. Planuje dodac do niego stewie lub ksylitol i upiec serniczek lub druga opcja: zjesc z cynamonem. Tylko nie wiem czy nie lepiej bylo kupic zwykly twarozek i samemu przemielic. -
nick nieaktualnyJa zjadłam śledzia w sosie pomidorowym z dwiema kromeczkami czyli jedna chleba zwykłego przełozylam sałata.
Ledwo mi to weszło jakoś ryby mi nie pasują.
Agatia wszystko co w sosie własnym czy oleju nie rusze. I to od dawna mam:-(
Kupiłam śledzie smażone te co Kamcia zachwala ale też...... Oczy by chciały.
Kupiłam dorsza jutro zrobię na obiad tylko surówki nie mam pomysłu brak.
Czekam na cukier za godzinę....