Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyTak naprawdę to wszystko zależy od lekarza prowadzącego kiedy i w jakim przypadku do szpitala. Ja pytałam u siebie czy jeśli będę na insulinie nocnej i na niewielkiej ilości to też pójdę do szpitala to lekarz powiedział że raczej tak bo insulina obciąża łożysko przez co może dojść do niedotlenienia płodu, itd szczególnie w tym końcowym okresie ciąży gdzie fizjologicznie łożysko juz się starzeje
-
Dziewczyny, czy któraś próbowała dokładnie taki zestaw obiadowy: gniecione ziemniaki z masłem i/lub mlekiem, schabowego w normalnej panierce z jajka i bułki tartej i buraczki?
Kurcze tak mnie wzięło na taki obiadek, ziemniaczki się już gotują, ale nie wiem jak cukry po tym wyjdą...? Na pewno zaraz po obiedzie będzie spacer w razie czego, bo buraczków jeszcze nie próbowałam na diecie, ziemniaki mogę w każdej ilości ale nie próbowałam jeszcze gniecionych, tylko gotowane lub pieczone w całości i frytki, a schabowego też jadłam ale w panierce tylko z mąki pełnoziarnistej a nie w takiej tradycyjnej panierce...
Próbowała któraś taki obiadek? Jak cukry? -
Kamcia wszystko to sprawa indywidualna wiadomo
u mnie 10j rozwaliło łożysko w 4 tyg, więc słabo. Potem zwiekszaľam insulinę, ale już łożysko było stare i tylko monitorowali kiedy wysiadzie
Teraz walczę o każdy dzień bez insu, bo boję się powtorki z rozrywki.
Cisnienia też się boję wysokiego, choć teraz mam za niskie. Z zynkiem nie skakało, ale teraz kto to wie...
Od jutra mnie jeszcze czekają pomiary szyjki i peewnie.pessar, jak zajdzie potrzeba. Ale też wolałabym to odwlecbo będę.musiała się faszerowac dowcipnie nystatyna... wrrrr
-
agatia wrote:No może u Ciebie się to Kamcia nie.sprawdza, nie wiem.
Ja u siebie widzę, że po mleku na noc jest lipsztyk
Owsianka z jogurtem greckim 107, więc będę tak jadła bo lepsza niż z kefirem. Lepiej grecki mi pasuje do truskawek i malinz kefirem zawsze do 100. Zaraz belriso i czas na obiadek
Chodzi za mną żurek, taki mega kwaśny, ale ppczekam już do świąt, bo jak objem się teraz to w święta nie będę miała apetytu na niego
Bo od dwóch tygodni nigdzie belrisa kupić mlecznego nie mogę jak na złość wszędzie same smakowe, wczoraj zjadłam riso waniliowe, cukry co prawda poniżej 100, ale to dla mnie za słodkie jakoś, nie chcę się zmuszać, a taką oswianeczkę mogłabym jeść na drugie/trzecie śniadanko -
No to widzę, że co szpital/lekarz, to obyczaj
Będę o tym myśleć w lipcu
Mój gin mi mówił, że jedynie nieuregulowana cukrzyca może być wskazaniem do CC. Ale o tym, kiedy kładą do szpitala nic nie wspominał... dlatego pytałam. Kobiety, spoko. Urodzimy. Tyle przed nami dziewczyn urodziło, tyle po nas urodzi...
Co do hamburgera - bez buły i z dużą ilością warzyw, zrobiony w domu musi być ok, nie ma bata! Przecież to samo białko + błonnik + witaminy + trochę węgli z warzyw.
Ja w Macu jem sałatkę z grillowanym kurczakiem (bez panierki!) z jednym sosem winegret. W sumie 7g węglowodanów.
Zamierzam kiedyś również wypróbować WieśMaca. Wg tabeli wartości odżywczych ma 32g węglowodanów. Jeśli się wywali dolną część buły, to myślę, że zjedzie się do 20g (czyli ok. 2WW). Niestety problemem może być tłuszcz na którym robione jest mięso... -
nick nieaktualnyKamcia w mieście gdzie jest 11 jezior taka ziemia jest bardzo droga o ile wogke można kupić kawałek ziemi.
Ale wszędzie wokół na Warmii tereny są cudowne i myślę że większego problemu nie byłoby. Wcześniej nie było motywacji a poza tym cały czas mamy cudowną działkę u teściów niestety ponad 300 km od nas która zostanie mężowi.
Stąd ta tęsknota za miejscem
Ale może właśnie Szczepan nas na tchnieWiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2016, 15:28
-
ja mimo moich niskich cukrow nie moge jesc ziemniakow (a frytki tak) przy gniecionych ziemniakach wywalilo mi cukier 144! gdzie ja w zyciu takiego wyniku nie miałam nawet przy słodyczach.
jesli chodzi o panierke to nam mowiła pani na zkoleniu ze po godzinie moze nie wyjsc za wysoki poziom (bo panierka ma duzo tłuszczu) ale za to po 2godz moze wywalic i długo sie utrzymywac. ale nie jadłam wiec nie wiem. -
nick nieaktualny
-
agatia wrote:Powiem Wam, że najbardziej się martwię tym, że jutro zacznę 18 tc i ani razu nie czułam ruchów, bąbelkow, ani nic
martwię się tym chyba majbardziej
Nie martw się, tylko się najedz, połóż na plecach i wsłuchaj w siebie... Ale co ja doświadczonej matce tłumaczę!
Łożysko na przedniej ścianie? A może tłuszczyk na brzuszku - on też izoluje?Rudzina, agatia lubią tę wiadomość
-
Ja gniecionych ziemniaków nie mogę (wywala mi cukier), zresztą takich zwykłych gotowanych też nie próbowałam tylko pieczone w mundurkach. Tradycyjnego schaboszka też nie jadłam więc nie wiem.
Agatia! Niby to moja pierwsza ciaża, ale może się wymądrzę, że jeszcze masz czas! Każda ciąża inna, myślę, że to kwestia tygodnia może lub dwóch i będziesz się cieszyć ruchamiRudzina -
Domi jadłam ziemniaki gniecione z kefirem, buraczki z biedry, ale mrożone ze śmietaną i schabowe ale w panierce z mąki z amarantusa nie z mąki i cukry ok.
Co do owsianki to robię z mrożonych malin i truskawek, bo świeże drogie i bez smakurozmrazam owoce w mikrofali, wsypuję 5 łyżek płatków owsianych (lub orkiszowych po nich lepsze cukry), dodaję kefir lub jogurt grecki (kefiru leje na oko dużo, greckiego 2 łyżki) i cynamon. Cukry od 90 do 119, raz mi wywaliło 130 nie wiem czemu.
Kamcia z synkiem mi się skracala i miałam pessar. Teraz jest krótka sama z siebie i jutro się dowiem, czy.zakładamy profilaktycznie czy obserwujemy.domi05 lubi tę wiadomość