Hipotrofia- za małe dziecko
-
WIADOMOŚĆ
-
Witajcie. Postanowiłam zalożyć konto na forum, by łatwiej i mniej stresujàco ( ) przejść przez kolejną ciaze, obecnie 10 Hbd.
Mam synka urodzonego 37+6 z masą 1830 g. Wczoraj skończył 2 lata. O możliwej hipotrofii pierwszy raz usłyszałam na badaniu połówkowym. Poza tym wszystko było niby w porządku... Żadnych markerów wad. Przepływy były od początku graniczne, łożysko dość grube. Po 25 tc małowodzie i stopniowo pogarszające się przepływy. W 28 tc wylądowałam na patologii, gdzie chcieli już rozwiązywać ciążę, po czym Bartek zaskoczył i w ciągu tygodnia urósł prawie 200 g. Wypisali do domu. I tak w kółko... Co 2 tygodnie stes, graniczne KTG, słabe przepływy, brak wzrostu... Po czym decyzja, że jeszcze poczekają.
Ostatecznie urodziłam naturalnie po odpłynięciu wód, do szpitala trafiłam w 2 fazie porodu. KTG podłączono dopiero pod koniec i nic tam się nie dzialo. Wody były bardzo gęste i zielone.
Bartek dostał 6 6 8 8 w skali Apgar.
Obecnie jest zdrowym, super rozwiniętym dzieckiem bez żadnych większych problemów, poza tym, że jest malutki. Waży 10 kilo. Wzrost 78 cm.
Aha. Jestem zupełnie zdrowa (mutacje i inne kwestie wykluczone), w rodzinie rodziły się zupełnie przeciętne dzieci.
Jak chcecie, to pytajcie o wszystko. Trudny start i trudna ciąża wcale nie oznacza, że będzie źle.KatWomanDo lubi tę wiadomość
-
Witaj Magmar Dobrze że wszystko się dobrze skończyło w l ciąży No i że udało Ci się donosić 💪
Napewno się stresujesz w tej (jak i ja zresztą) ale jeśli chodzi o łożysko, to raczej sytuacja się już nie powtórzy..
Moje w l było źle rozwinięte, nawet wody się nie tworzyły jak trzeba, teraz odpukać jest ok
Trzymam kciuki, musi być dobrze tym razem ✊
Nasz Cud trzymam kciuki za dobre wieści ✊Misiabella lubi tę wiadomość
2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Magmar, gratulacje z okazji ciąży! Trzymam kciuki za pozytywne rozwiązanie! Niech ta ciąża będzie nudna
Moja Ada też w tym roku skończy 2 latka u też jest z racji hipotrofii z tych drobniejszych dzieci. Z tym, że u nas nie wykazano przyczyny hipotrofii.❤Ada&Pola❤
-
700g
Przeplywy bez zmian w pepowinie i w prawej tętnicy nawet ciut lepsze niż ostatnio bo te poprzednie jej się nawet na siatce nie zapisały A teraz już były. I łożysko zmniejszyło się 1cm od 2 tyg mówi że to krwiak że jej teoria się sprawdza i że on się jakby resorbuje czy jakoś tak i że może teraz będzie ciut lepiej. Ogólnie pwoirdizlaa że jest zadowolona i że nie jest tak bardzo źle. Że najważniejsze że coś przybiera. Przepraszam że tak chaotycznie. Ogólnie mówiła że ta jedna tętnice mam tak dziwnie ułożona ciężko czasami na nią złapać i że może przez to być opór też.
Stwierdzam że zwiększam sobie dawkę medarginu nie wiem czy on pomaga czy nie ale odkąd pije systematycznie i teraz 3 saszetki to nie pogarsza się więc dorzucę sobie jedna jeszcze.05.2019r- 7tc💔
06.2020r- Nasze szczęście Synuś💙
19.11- ⏸️cień cienia 10dpo🍀
21.11- beta 56.1mIU/ml 12dpo🙏 prg 32,3ng/ml
07.12- mamy ❤6+1
21.12- 1,69cm kropka ❤8+1
19.01- prenatalne 🙏 niskie ryzyka , 6,27cm szczęścia ❤12+2
24.03- połówkowe🙏wszystko prawidłowo/455g🩷21+3
23.05- usg III trym- Mamy już 1730g panienki 🩷30+0
25.07- Nasze drugie szczęście Córeczka 🩷 39+0
⏰️13:07
⚖️3000g
🪈54cm
-
NaszCud to świetne wieści!!! Super że maluszek rośnie i słowa lekarki pocieszające zobaczysz że wszystko będzie dobrze!!! To już 28 tydzień
My dziś byliśmy w poradni kardiologicznej sprawdzić serduszko Filipa. Póki co jest dobrze waży prawie 4,5kg. Wiem że na 9 miesięcy to słabiutko ale cieszę się że idzie coś do przodu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2020, 21:22
Misiabella lubi tę wiadomość
13 cs szczęśliwy ❤
25.01 beta 197
28.01 beta 599
31.01 beta 1636 -
basia1987 wrote:NaszCud to świetne wieści!!! Super że maluszek rośnie i słowa lekarki pocieszające zobaczysz że wszystko będzie dobrze!!! To już 28 tydzień
My dziś byliśmy w poradni kardiologicznej sprawdzić serduszko Filipa. Póki co jest dobrze waży prawie 4,5kg. Wiem że na 9 miesięcy to słabiutko ale cieszę się że idzie coś do przodu.
Kochana cieszę się że z serduszkiem Filipka wszystko dobrze A co do wagi . Najważniejsze że idzie w górę. Mam nadzieję że z miesiąca na miesiąc będzie przybieral coraz więcej. Trzymam za niego kciuki ✊😘 dzielny chłopczyk da,radę05.2019r- 7tc💔
06.2020r- Nasze szczęście Synuś💙
19.11- ⏸️cień cienia 10dpo🍀
21.11- beta 56.1mIU/ml 12dpo🙏 prg 32,3ng/ml
07.12- mamy ❤6+1
21.12- 1,69cm kropka ❤8+1
19.01- prenatalne 🙏 niskie ryzyka , 6,27cm szczęścia ❤12+2
24.03- połówkowe🙏wszystko prawidłowo/455g🩷21+3
23.05- usg III trym- Mamy już 1730g panienki 🩷30+0
25.07- Nasze drugie szczęście Córeczka 🩷 39+0
⏰️13:07
⚖️3000g
🪈54cm
-
Magmar witamy! oby w tej ciąży nie było zadnego stresu
NaszCud rewelacja, wszystko dobrze się układa! Maluszek jeszcze nie raz pozytywnie Cię zaskoczy
Basiu, Filipek dobrze sobie radzi. Najważniejsze, że serduszko idealnie działa. Wagę zawsze można nadrobić (przynajmniej ja tak sobie to tłumaczę ) Moja ma prawie 16mcy i 7.8kg... Od 2 miesięcy przybyło jej jakieś 100gr. Czekam na możliwość umówienia wizyty u gastrologa. Po kilku wizytach telefonicznych dziękuję za taką formę leczenia. Wg mnie to działa tylko z lekarzem rodzinnym,który nas zna i to nie zawszeAniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019 -
Migotko, teraz już waga może tak szybko nie iść w górę. U nas jest to samo chociaż Julka ładnie je, ale myślę, że ta jej ruchliwość spala wszystko. Twoja Malutka pewnie też w miejscu nie usiedzi. Z reguły jak dzieci już same chodzą to waga, aż tak w górę nie idzie. Najważniejsze, że trochę coś przybiera. Z czasem też nadrobi.
Migotka83 lubi tę wiadomość
08.02.2019 ❤ Julka 39t i 1d 2645g 51 cm
-
Migotko, tak jak pisze Nalia nie ma co porównywać dzieci. Każde jest inne, każde w swoim tępie rośnie, każde ma inną przemianę materii, każde inaczej je. Tak samo jak ludzie dorośli też różnie wyglądają. Za grube dziecko to też nie za dobrze, jeszcze może póki takie malutkie to co innego taki pulchny niemowlaczek 😍 słodko wygląda, ale później czym starsze dziecko to nadwaga pozytywnego wpływu nie ma. Jak Julka tak rosła i rosła to uwierz mi, że jak szłam do doktorki to się bałam ile na wadze będzie i że wyjdzie mi z siatek za chwilę. Zaczęła chodzić i od tej pory wygląda normalnie już. Chociaż często jak ktoś nas spotka to myśli, że już ma dwa latka. Wiele znajomych mam mówiło mi właśnie, że ta waga to idzie w górę do tego momentu co dziecko zaczyna chodzić i chyba coś w tym jest. U nas ostatnio to nawet karmię Julkę w biegu. No nie usiedzi. Waga to mały problem i można ją nadrobić, żeby tylko zdrowie było.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2020, 22:26
Migotka83 lubi tę wiadomość
08.02.2019 ❤ Julka 39t i 1d 2645g 51 cm
-
Jak ja mialam 6 lat to wazylam podobno 16 kg Bylam niska i chuda, a wyroslam na osobe sredniowysoka 170 cm, no i poczatkowo chuda, a teraz po 2 ciazy na razie na pograniczu szczuplosci i tego drugiego stanu Moj statszy syn wazy obecnie 18 kg ma5,5 lat, wiec na szczescie mnie przescignal z waga, choc tez jest szczypior. Mam nadzieje ze majac 6 lat bedzie wazyl choc 19 kg.
-
Kochane,jestem mamą hipotroficzki. Kiedyś, podobnie jak Wy, szukałam informacji. Wtedy nie było jej za wiele. 90% hipotrofików nadrabia. Niestety pozostałe niekoniecznie. Nie będę się tu rozpisywać. Zapraszam, te które martwią się, że dziecko poza brzuszkiem nie przyrasta i co mogą zrobić, skoro słyszą od lekarza "taka uroda", na grupę nieWielcy na Facebooku bądź na siostrzaną HIPOTROFIA. Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za wszystkich hipciów.
Anna, 39+4tc, 48cm, 2350g.KatWomanDo lubi tę wiadomość