Hipotrofia- za małe dziecko
-
WIADOMOŚĆ
-
Nasz cud, moj maly tez mial i bedzie miec szmery bo np stwierdzili ze ma strune rzekomą w sercu. Ponoc nie groźna, raczej jako cecha charakterystyczna rozpatrywana, a nie wada. Nie zawsze to oznacza, ze jest cos zle. Zdrowka dla Kubusia :-*.
-
m@rzenie wrote:Hej dziewczyny 😊 przeczytałam cały wątek i postanowiłam się odezwać bo fajnie mieć takie wsparcie jak tu u Was 😉
W środę miałam USG 3 trymestru, to był 29 tydzień, 4 dzień według OM, według pierwszego USG równy 30 tydzień. Wyszło, że moja malutka ma 1150 g i według doktorka to 6 percentyl... Wiem , że nie takie maleństwa się rodzą i dają radę a jednak zestresowałam się mocno tą informacją... Jeszcze do tego przez koronawirusa mój obecny doktor zamyka gabinet i na końcówce muszę iść do innego lekarza 😩m@rzenie lubi tę wiadomość
-
U nas maly ma rowno 14 miesiecy, a jeszcze nie chodzi tak jak trzeba. Stawia stopy zamiast na zewnatrz do srodka i potyka sie. Dzis mu iles razy korygowalam i potem przeszedl okolo 3 metrow jednym ciagiem, musze sie chyba zwrocic do fizjoterapeutki o poradę. Kurcze, chcemy pojechac na wakacje ze znajomymi naszymi bardzo dobrymi. I czeka nas 5 ciogodzinna podroz. Wczesniej mnie to bardzo cieszylo bo nie wychodzimy duzo z domu, no i zawiesilismy spotkania, a teraz mamy zamieszkac we wspolnym domku, drugi domek obok bedzie przez kogos wynajety i teraz wszystko mnie zaczelo przerazac. Jeszcze maz mi mowi, ze nie jest to najmadrzejszy pomysl, by jechac w pandemię z maluchem i ryzykowac. Zanim nie przyszlo co do czego to byl bardziej za. Przez to jego gadanie zaczelam sie bac.
-
NaszCud świetnie Kubuś sobie radzi. U nas po 8 dniach Filip dopiero wrócił do wagi urodzeniowej a Wy po 10 już 100g do przodu dzielny maluch. Super że usg wszystkie dobrze!!! Szmerami też bym się póki co bardzo nie martwiła bo kiedyś czytałam że nieraz dzieci mają a później już nic nie słychać:*
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2020, 11:31
13 cs szczęśliwy ❤
25.01 beta 197
28.01 beta 599
31.01 beta 1636 -
basia1987 wrote:NaszCud świetnie Kubuś sobie radzi. U nas po 8 dniach Filip dopiero wrócił do wagi urodzeniowej a Wy po 10 już 100g do przodu dzielny maluch. Super że usg wszystkie dobrze!!! Szmerami też bym się póki co bardzo nie martwiła bo kiedyś czytałam że nieraz dzieci mają a później już nic nie słychać:*05.2019r- 7tc💔
06.2020r- Nasze szczęście Synuś💙
19.11- ⏸️cień cienia 10dpo🍀
21.11- beta 56.1mIU/ml 12dpo🙏 prg 32,3ng/ml
07.12- mamy ❤6+1
21.12- 1,69cm kropka ❤8+1
19.01- prenatalne 🙏 niskie ryzyka , 6,27cm szczęścia ❤12+2
24.03- połówkowe🙏wszystko prawidłowo/455g🩷21+3
23.05- usg III trym- Mamy już 1730g panienki 🩷30+0
25.07- Nasze drugie szczęście Córeczka 🩷 39+0
⏰️13:07
⚖️3000g
🪈54cm
-
NaszCud wrote:Dziś mamy 850g ❤ chciałabym żeby już był ten kg ale powoli niech sobie przybiera . Oby już nie spadał z wagi.
13 cs szczęśliwy ❤
25.01 beta 197
28.01 beta 599
31.01 beta 1636 -
basia1987 wrote:No pięknie:* w takim tempie to kg będzie raz dwa, doczekasz się szybciutko;)
inessa, Misiabella lubią tę wiadomość
05.2019r- 7tc💔
07.12- mamy ❤6+1
⚖️3000g
🪈54cm
-
basia1987 wrote:Evli a jak Ty się czujesz kochana?
A co u Ciebie? Jak Filipek?
NaszCud Kubus świetnie daje sobie rade, dzielny chłopczyk!
Migotka co u Ciebie? Córeczka je lepiej?
Nalia zaczęliście starania?
Inessa, Misiabella co u Was?
Mam nadzieje że o nikim nie zapomniałam 🤔
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2020, 11:46
inessa, Misiabella lubią tę wiadomość
2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Hej Evli! Cudownie, że mała tak pięknie rośnie! Już niedużo zostało do końca. U nas na razie starania dołożyliśmy do co najmniej sierpnia. Jedziemy na początku sierpnia nad morze i po urlopie może się zaczniemy starać. Korona pokrzyzowlaa nam plany, nie mogłam się dostać do endokrynologa ani do gin, także jeszcze trochę musimy poczekać.❤Ada&Pola❤
-
Hej kochane ciocie 😘
Kubuś waży dziś 860g (waga bez cpapu) trochę mnie martwi że mało przybiera ale jeszcze ten tydzień poczekamy tak jak dr mówiła że po 3 tyg powinny te przyrosty być lepsze . Oby. Dodaja mu do mojego mleczka coś żeby było więcej białka. Ogólnie stan bez zmian nic się nie pogarsza . Mały się robi powoli pulchniejeszy bynajmniej ze zdjęć nam się tak wydaje (brzuszek na pewno ma pełniejszy) . Brakuje mi go strasznie ale mam nadzieję że będzie z górki.05.2019r- 7tc💔
07.12- mamy ❤6+1
⚖️3000g
🪈54cm
-
Nalia kciuki za starania, zwalniam brzuszek w sierpniu także chętnie Ci oddam😜
Nasz Cud świetnie sobie Kubus radzi 😊 Na początku te przyrosty wagowe nie są spektakularne bo wcześniaki bardzo dużo kalorii spalają oddychając i regulując temperaturę ciała mojej też ulepszali moje mleko by było bardziej kaloryczne. Cierpliwości
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2020, 14:00
2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Evli u nas po staremu. Filipek ciągle malutki, dobijamy do 5kg i 60cm. Po za tym ok. Rehabilitujemy się i cieszymy się każdym dniem razem
Po za tym szykujemy się do ślubu. Miał być jutro, ale jak była pandemia to przesuneliśmy na 22 sierpnia. I szykuje nam się podwójna impreza bo 21 mamy roczek Filipka. Więc robimy za jednym razem
Cieszę się że Twoja malutka tak pięknie rośnie:) jej to już 32 tydz. Nie obejrzymy się a już będzie z nami:D
NaszCud Evli ma rację z wagą u takich maluszków. Faktycznie te maleństwa na wszystko zużywają mnóstwo energii.
Kubuś jest mega dzielny. Czy cpap już na stałe Wam zdjeli???Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2020, 15:55
Evli, inessa, Misiabella lubią tę wiadomość
13 cs szczęśliwy ❤
25.01 beta 197
28.01 beta 599
31.01 beta 1636 -
nick nieaktualnyHej.
Czytam co u Was i ciesze sie kazdym Waszym szczesciem i wspieram w trudnosciach
U nas czas leci jak szalony
Jutro Gabrys konczy 4 lata ! Stres był wielki i walka tez a tu juz 4 rok leci !!!
Mamy rozne problemy ale kto ich nie ma. Cieszymy sie kazdym dniem bycia za sobą
Ruszyl z mową b.ładnie i mimo,ze duzo slow kaleczy to najwiecej gada przed pojsciem spac hyhy no i w koncu ruszyly terapie wiec mozemy dalej cwiczyc i uczyc się
Jancia zima nam urosla teraz znow stanela ale znow bardzo ja meczy alergia waga troszke drgnela ale ona straszny niejadek jest to nie liczymy na super skok. Za to niezla gadula z Niej jest
Co do staran ciezki dla mnie temat moj maz kilka dni temu zaproponowal abysmy postarali sie jeszcze o dziecko ale ja mam pelno obaw. Jestem w szoku mezem bo On nawet podczas walki o nasze 2 Cuda mimo b.duzego wsparcia ktore sobie udxielalismy malo mowil o tej walce a tu takie slowa.
Zatem trzeba przemyslec te slowa
Kochane wspieram i pamietam o Was calym sercem i sama dziekuje za pamiec
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2020, 17:42
Misiabella lubi tę wiadomość
-
Cpap zdejmują mu tylko do ważenia. Z jednej strony chciałabym już żeby był bez ale z drugiej niech jeszcze go ma bo jakby tak coś się wydarzyło to lepiej żeby go miał. Może jak przekroczy kg to może muściągną ale na razie nic l tym nie mówią. Ma bardzo dobra dr którą się nim opiekuje . Bardzo sympatyczna i mila. Położne też super. Cieszę się że ma dobra opiekę. I cieszę się że jest taki waleczny że daje sobie świetnie radę
Misiabella lubi tę wiadomość
05.2019r- 7tc💔
07.12- mamy ❤6+1
⚖️3000g
🪈54cm
-
NaszCud, wspaniałe wiadomości. Kubuś to dzielny Bobas! Jeszcze trochę poleży w szpitalu, a za rok nie będziesz mogła go dogonić
Evli, dziękuję za pamięć. Cudownie, że z Twoją Coreczką wszystko dobrze. Stres wiadomo jest zawsze, ale najważniejsze, że ona jest zdrowa
U nas dalej problemy z jedzeniem... Lekarze niestety zaczynają mówić, że "może taki jej urok i potrzebuje więcej czasu?" Ehhh... Do tego ostatnio coś moje zdrowie zaczęło szwankować. Powinnam wcześniej zacząć diagnozę ale pandemia... No i myślałam, że samo przejdzie. To był błąd... Zobaczymy.
Inessa, to ja trzymam kciuki Jeśli obydwoje chcecie to do dzieła! Naprawdę podziwiam Twoją walecznść i odwagę. Ja po dwóch poronieniach i jednej ciąży z problemami już się poddałam Boję się szpitali, następnych strat i tego, że kolejne dziecko mogłoby nie mieć tyle szczęścia. Z całego serca życzę Wam, żeby się udało!
Nalia, spokojnie. Macie czas, najważniejsze żeby wszystko było dobrze Trzymam kciuki!
Misiabella, rozumiem Twoj stres. Ja też bym się obawiała, ale z drugiej strony to szybko nie minie i jakoś trzeba do tego życia wrócić. A tutaj ryzyko duże nie będzie.
Witaj m@rzenie! Fajnie, że do nas dołączyłaś. Wg mnie u Ciebie jest całkiem dobrze. Zobaczysz kolejne usg bo to jest na granicy. Wystarczy, że lekarz przy jakimkolwiek pomiarze postawił krzyżyk o milimetr za wcześnie i waga poleciała
Basiu, powoli i do przodu. Filipek nadrobi Najważniejsze, że coś się rusza. Moja waży poniżej 8kg już od marca.inessa, Misiabella lubią tę wiadomość
Aniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019 -
Inessa ja również podziwiam Twoją waleczność! Po tylu stratach nadal z mężem macie tyle sił do walki💪 Super, trzymam wielkie kciuki za szczęśliwy finał ✊
Migotka a co się dzieje u Ciebie ze zdrowiem, mam nadzieje że nic poważnego ?
Może rzeczywiście taka uroda Twojej córeczki że jest drobna
Basia ale impreza wielka Wam się szykuje 😃 Robicie wielkie wesele, czy tylko przyjęcie?2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Evli, jeszcze nie wiem... Od jakiś 2 mcy mam non stop gorączkę kolo 38st (i to nie jest covid). Dostałam pełno skierowań tylko mam problem bo nigdzie nie wpuszczają ludzi z goraczką
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2020, 22:47
Aniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019 -
Migotko, no teraz goraczka moze byc sporym utrudnieniem. U nas nie wszedzie sprawdzaja temperature, nie w kazdej przychodni. Kiedys slyszalam opinie ze skaczaca temperatura moze oznaczac zaczynajaca sie alergie. Nie wiem ile w tym prawdy. Evli, ale przyrosty, prawda z waga pewnie jest gdzies po srodku. Super ze wszystko przebiega bez komplikacji. Inessa, kibicuje Ci w walce o jeszcze jedno dzieciatko. Super, ze maz ma taka postawe.
-
U nas maly zaczal chodzic w koncu. Wczesniej pokonywal po 2-4 metry, a teraz juz potrafi z jednego pokoju do drugiego przejsc. Doskonali swoj chod. Znow sie o niego martwie bo juz dwukrotnie po zjedzeniu buraka jego mocz zabarwil sie na rozowo. Nie wiem czy to normalne...Na pieluszce tez mial dwukrotnie cos jakby twarozek i tu tez chodzi o mocz. W poniedzialek zrobie mu badanie moczu, bo od czwartku mamy wylacznie zimna wode, a musze go przed pobraniem dokladnie umyc. Kreci sie w nocy i poplakuje, a ja o niego drze. Boje sie wciaz by nie mial jakiejs choroby metabolicznej. Za 8 dni mamy jechac na wakacje. Modle sie o jego zdrowie i mysle, Boze spraw by cokolwiek zlego mialo mu sie przytrafic spotkalo mnie...