X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Hipotrofia- za małe dziecko
Odpowiedz

Hipotrofia- za małe dziecko

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2018, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Medargin to tylko suplement diety, arginina, nic szkodliwego. Poprawiaja przeplywy. Wiec ja bym sie nie zastanawiała, bo moze pomoc a nie zaszkodzi.

• Mama88 Przyjaciółka

Wysłany: 30 czerwca 2018, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez myśle ze nie zaszkodzi tym bardziej, ze tak na prawdę pewnym rozmiarów być nie można, zawsze jest jakieś ryzyko błędu. Także tak jak Krasnalowa pisze nie zaszkodzi, a może pomoc :)

• Mama88 Przyjaciółka

Wysłany: 30 czerwca 2018, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do ruchów dzidziusia to może u mnie już w tych tygodniach nie były aż tak mocne jak wcześniej, ale były regularne ( tez miałam zwracać uwagę na ruchy dziecka)

• karen657 Ekspertka

Wysłany: 30 czerwca 2018, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słuchajcie, nigdzie nie mogę znaleźć, jakie są normy przepływów w tętnicy pępowinowej i tętnicy środkowej mózgu. MAcie takie dane? Bo ja mam tylko swoje wyniki z ostatniego USG w 35 tygodniu i żadnego komentarza do tego. A chciałam zobaczyć, czy są w normie, czy słabe, czy ok, czy co.

tb73mg7ynzddudc6.png

tb73zbmh5ajb03hr.png
  • klaudia382 Przyjaciółka

Wysłany: 30 czerwca 2018, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o przepływy to ja znalazlam taki kalkulator:

http://perinatology.com/calculators/umbilicalartery.htm

klz9h371w1o7q62n.png
  • Mama88 Przyjaciółka

Wysłany: 30 czerwca 2018, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jakie są normy ja zawsze miałam komentarz po badaniu ze są w normie i tak samo jak pytałam podczas badania to tylko mówili ze są dobre

• moro Koleżanka

Wysłany: 3 lipca 2018, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klaudia382 wrote:
    U was tez dziewczyny dzidzia od 36 tygodnia taka spokojna? Bo u mnie z dnia na dzien od razu ruchy sie zmniejszyły bardzo a ktg i usg wsyzstko pokazuje w normie

Właśnie zadałam to samo pytanie w innej grupie - u mnie przez ostatnie dni aktywność w ciągu dnia znacząco zmalała i zauważyłam, że są momenty kiedy przez dłuższy czas kompletnie nic się nie dzieje. Ewidentne ruchy są w dalszym ciągu rano i wieczorem (33 tydz.+2 dni).
    Dzisiaj wizyta, więc zagadam dr.

• karen657 Ekspertka

Wysłany: 3 lipca 2018, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moro wrote:
    Właśnie zadałam to samo pytanie w innej grupie - u mnie przez ostatnie dni aktywność w ciągu dnia znacząco zmalała i zauważyłam, że są momenty kiedy przez dłuższy czas kompletnie nic się nie dzieje. Ewidentne ruchy są w dalszym ciągu rano i wieczorem (33 tydz.+2 dni).
    Dzisiaj wizyta, więc zagadam dr.
    Podobno pod koniec właśnie to normalne, że dziecko się uspokaja. Ja też coś takiego zauważyłam, zwłaszcza 34-35 tydzień. Ale ruchy liczyć trzeba (metoda 10 ruchów w wybranej godzinie) :)

tb73mg7ynzddudc6.png

tb73zbmh5ajb03hr.png
  • Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 4 lipca 2018, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja już rozpakowana. Został mi medargin całe opakowanie bez 1-2 saszetek więc jakby któras potrzebowała mogę podesłać tylko z koszt wysyłki, niech sluży komuś innemu.

Asiaf, Mama88 lubią tę wiadomość

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Test podwojny ryzyko niskie
    Nifty wynik prawidłowy
    Usg połówkowe powiększony fałd karkowy NF 6.8
    Echo serca płodu OK
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena8411 wrote:
    Dziewczyny ja już rozpakowana. Został mi medargin całe opakowanie bez 1-2 saszetek więc jakby któras potrzebowała mogę podesłać tylko z koszt wysyłki, niech sluży komuś innemu.
    Gratulacje :) jak porod i dzidziuś? Pisalas o tym na jakims watku żebym mogla przwczytac? Pamietam, ze martwiłas sie powiększonym faldem karkowym, mam nadzieje, ze zupelnie niepotrzebnie :)

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 4 lipca 2018, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf wszystko ok. Jak znajde chwilę to na wątku amniopunkcja wszystko opiszę.

Asiaf, Av lubią tę wiadomość

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • Mama88 Przyjaciółka

Wysłany: 4 lipca 2018, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena gratulacje :) napisz jak będziesz miała chwile jak dzidziuś :)

• Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 5 lipca 2018, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama88 opisałam na wątku o amniopunkcji swoją historię. Synek zdrowy i wcale nie taki mały 3260 55 cm.

Asiaf, Mama88 lubią tę wiadomość

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • Mama88 Przyjaciółka

Wysłany: 5 lipca 2018, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena to super gratuluje jeszcze raz całkiem pokaźny bobasek :)

• Mama88 Przyjaciółka

Wysłany: 5 lipca 2018, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny teraz ja zaczynam się martwić, ważenie i mierzenie mam 13 lipca, ale ze nie mogę się doczekać zwazylam córę sama i tak ma 33 tygodnie waga 8.68 kg( o ile moja waga dobrze pokazuje) i około 70cm. Jest szczupła, brzuszek ma szczupły, za zabiedzona raczej nie wyglada choć wydaje mi się ze jest drobna. Natomiast porównywałam ja z jej kilka dni młodsza kuzynka która wazy praktycznie tyle samo i wyglada jak pyza nie wiem jak na długość dokładnie ale jest duża (urodzona 2.95kg i 51 cm) :/ wzrost mnie martwi..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2018, 15:00

• Kero Koleżanka

Wysłany: 7 lipca 2018, 00:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena8411 wrote:
    Lena8411 chetnie przygarne Medargin za koszt wysylki jesli jeszcze aktualne:)

dvokuop.png
    IV.2015 [*] Aniołek 8tc
    V.2016 [*] Majeczka 28tc
    XI.2017 Wreszcie się doczekaliśmy. Cudny Synuś :)
  • Lena8411 Przyjaciółka

Wysłany: 7 lipca 2018, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kero oczywiście aktualne. wyslalam Ci zaproszenie do przyjaciólek wtedy będziemy mogły do siebie napisać priv zebyś mogła podać mi adres.

Lena8411
    Usg I trymestru w normie
    Nifty wynik prawidłowy
    Echo serca płodu OK
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2018, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka.
    Juz jestes po czesci urlopu :) dzieci po wakacjach u dziadkow rozpuszczone hyhy ale i szczesliwe.
    Co tam u Was slychac?
    Ja tez mam Medargin 3 pelne opakowania !
    Mama88 dlaczego martwisz sie wzrostem?
    Ladnie Twoja coreczka mierzy i wazy a najwazniejsze jest to ze rosnie. Szczupla jest bo jest dosc wysoka :)
    I prosze nie porownuj corki z innymi dziecmi bo przeciez nawet gdy to kuzynostwo to czesc genow jest inna a po drugie kazde dxiecko ma swoje tempo wzrostu i moze byc tak ze za pare miesiecy Twoja coreczka przerosnie kuzynke a za rok znow bedzie mniejsza i tak do konca okresu wzrostu. A jak bedziesz porownywac to zamartwisz sie i stresowac bedziesz sie ciagle a po co prawda?!

Lena Gratulacje :) :) :)

A co do ruchow to pod koniec ciazy jest to normalne ze mniej je czuc bo dziecko jest coraz wieksze i ma malo miejsca na ruszanie sie. Bardziej odczuwa sie rozpychanie niz ruchy. Dlatego poleca sie po 36 tc liczyc ruchy w aktywnym czasie dziecka a powinno zwykle naliczyc sie ich ok 10 choc rozne sa dzieci bo niektore od poczatku to leniuszki i ogolnie malo sie ruszaja. A gdy nie czuc ruchow to warto zjesc cos slodkiego i polozyc sie na lewym boku gdy wtedy nie czuc jeszcze warto sprawdzic u lekarza co sie dzieje.

Pozdrawiam cieplo i spokojnej niedzieli zycze :)

Mama88 lubi tę wiadomość

• Mama88 Przyjaciółka

Wysłany: 8 lipca 2018, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) wiesz Inessa jak to się mówi dobrego zawsze mało, ja po prostu wpadłam w panikę trochę widząc jaka jest różnica między dwójka dzieci w tym samym wieku o tej samej wadze - jedna paczek, druga szczypior i zaczęłam się zastanawiać czy aby napewno wszystko jest ok, tym bardziej ze ciagle słyszę od różnych ludzi - jaka drobnica ech... A my na wakacje jedziemy za niecałe 3 tygodnie, już nie mogę się doczekać :) chociaż na pogodę w UK nie ma co narzekać tego lata, upały są niesamowite. A co do ruchów dziecka to tak, dobrze określiłaś, czuć je bardziej jak rozpychanie i ja miałam zalecone, żeby zwracać uwagę na ruchy dziecka.

• klaudia382 Przyjaciółka

Wysłany: 8 lipca 2018, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama88 wrote:
    Hej :) wiesz Inessa jak to się mówi dobrego zawsze mało, ja po prostu wpadłam w panikę trochę widząc jaka jest różnica między dwójka dzieci w tym samym wieku o tej samej wadze - jedna paczek, druga szczypior i zaczęłam się zastanawiać czy aby napewno wszystko jest ok, tym bardziej ze ciagle słyszę od różnych ludzi - jaka drobnica ech... A my na wakacje jedziemy za niecałe 3 tygodnie, już nie mogę się doczekać :) chociaż na pogodę w UK nie ma co narzekać tego lata, upały są niesamowite. A co do ruchów dziecka to tak, dobrze określiłaś, czuć je bardziej jak rozpychanie i ja miałam zalecone, żeby zwracać uwagę na ruchy dziecka.

U mnie mala nawet rozpychac sie nie chce calymi dniami cisza :(

klz9h371w1o7q62n.png
‹‹ 62 63 64 65 66 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ