X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Hipotrofia- za małe dziecko
Odpowiedz

Hipotrofia- za małe dziecko

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lipca 2018, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje :)
    Niech coreczka pieknie i zdrowo rosnie :)
    Buziaczki dla Was <3

• Elcia0211 Znajoma

Wysłany: 23 lipca 2018, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeplywy były sprawdzane przy badaniach polowkowych i wszystko było dobrze. Jedynie 12 lipca gin sprawdził łożysko z którym wszystko jest w porządku.
    Dziś mam wizytę o 15:45 U specjalisty. Zobaczymy co on powie na to wszystko.

Gratulacje dla mamusi która urodziła.Dużo zdrowia dla mamusi i dziecka.

j36ru6bdwo6ym1wy.png
    f2wlx1hpdrzu3h27.png
    m3sxyx8d169h0t8d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lipca 2018, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elcia i jak po wizycie?

• karen657 Ekspertka

Wysłany: 23 lipca 2018, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny :) nie odzywałam się dłużej, bo w międzyczasie urodziłam córeczkę :) Ale po kolei: 10 lipca w 37 tygodniu lekarz stwierdził hipotrofię i zalecił cięcie cesarskie za 2 dni. Dostałam skierowanie do szpitala na oddział patologii ciąży, gdzie przez te 2 dni przed cesarką miałam podawane sterydy (na płucka dla dziecka). W czwartek, 12 lipca o 9.27 moja córeczka przyszła na świat przez cc. Ważyła 2140 g i mierzyła 46 cm. Otrzymała 10 punktów! Z uwagi na hipotrofię została umieszczona na 24h w inkubatorze pod obserwacją. Wszystko było ok, zrobili mnóśtwo badań krwi i stwierdzili, że mogą ją wyjąć i mi dać, ale zalecili jeszcze kilka dni pobytu w szpitalu celem dalszej obserwacji i badań. Przez te kilka dni robili kolejne badania krwi (biedna, pokłuta wszędzie), ale na szczęście nic nie znaleźli groźnego, w sensie doszli do wniosku, że mała jest zdrowa i wypuścili nas do domu :) Teraz mamy co tydzień zgłaszać się do pediatry na kontrolę, głównie wagi. Karmię piersią. Waga nam nie spadła za bardzo po porodzie, ale póki co też nie przybrała. Pediatra mówi, że mamy jeszcze czas na to. Ogólnie czujemy się ok. Mała jest śliczna :) Musiałam tylko kupić ubranka w rozmiarze 44, bo te 56 to dużo za duże. Pozdrawiam serdecznie wszystkie Mamy hipotrofków naszych :)

tb73mg7ynzddudc6.png

tb73zbmh5ajb03hr.png
  • Mum2b Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2018, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karen gratulacje! A duża była dysproporcja między usg a wymiarami po porodzie?

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • Elcia0211 Znajoma

Wysłany: 23 lipca 2018, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam,że dopiero teraz piszę. Otóż tak z dzisiejszego usg wynika, że mały waży 1041g. Jest tydzień młodszy wg usg ale ten lekarz powiedział że to nic złego.
    HC 25,39 cm 27+4
    AC 22,44 cm 26+6
    FL 5,17 cm 27+4
    BPD 6,73 cm 27+1
    HC/AC 1,13

Doktor stwierdził że te wyniki jak najbardziej są dobre. Poprostu będę miała niedużego synka tym bardziej że sama jestem niska A pierwszy synek też nie miał wysokiej wagi(2560g w 35t6d). Kamień spadł mi z serca.

inessa lubi tę wiadomość

j36ru6bdwo6ym1wy.png
    f2wlx1hpdrzu3h27.png
    m3sxyx8d169h0t8d.png
  • Elcia0211 Znajoma

Wysłany: 24 lipca 2018, 06:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapomniałam jeszcze dodać że przeplywy też zostały sprawdzone i są bardzo dobre.

inessa lubi tę wiadomość

j36ru6bdwo6ym1wy.png
    f2wlx1hpdrzu3h27.png
    m3sxyx8d169h0t8d.png
  • karen657 Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2018, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum2b wrote:
    Karen gratulacje! A duża była dysproporcja między usg a wymiarami po porodzie?
    Tak, ale na niekorzyść naszą niestety. Z USG wychodziło, że będzie ważyła 2200-2300, a ważyła 2140.

tb73mg7ynzddudc6.png

tb73zbmh5ajb03hr.png
  • karen657 Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2018, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elcia0211 wrote:
    Zapomniałam jeszcze dodać że przeplywy też zostały sprawdzone i są bardzo dobre.

Ja całą ciążę miałam wszystkie wyniki i przepływy dobre. Tylko waga niska. Moja córeczka ważyła 2140 w dniu narodzin, ale otrzymała 10 punktów :)

tb73mg7ynzddudc6.png

tb73zbmh5ajb03hr.png
  • margaret87 Znajoma

Wysłany: 25 lipca 2018, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny widzę, że jesteście ekspertkami w tej tematyce. Dlatego zwracam się do Was o pomoc - jestem w 31 tyg ciąży (30+1dzień) i wczoraj na usg wyszło,że moja córeczka ma mniejszy o prawie 2 tyg. brzuszek. Lekarz kazał czekać do usg za 2 tyg i nie dał żadnych zaleceń:( Proszę spójrzcie na wyniki:

usg 28.06.2018
    HC - 23,76, 16,1%, 25w6d
    AC - 21.81, 45,3%, 26w2d
    FL - 4,83, 37,0?%, 26w1d

usg 24.07.2018
    HC - 27,76, 28,9%, 30w3d
    AC - 23.96, 7,7%, 28w2d
    FL - 5,66, 31,1%, 29w5d

Jak jej pomóc??? Wyczytałam przyczyny hipotrofii - mam z nich niewielką anemię i wadę serca (VSD - zabieg 1995r., 0 komplikacji). Zalecenia: jeść dużo rzeczy bogatych w magnez, kwas foliowy, wit. C no i dodatkowo żelazo na tą niewielką anemię. Leżenie na lewym boku, dużo odpoczynku. Liczę też od dzisiaj epizody ruchowe małej. Co mogę zrobić jeszcze przez te dwa tyg, jakie badania zrobić?

margaret87
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2018, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margaret a jak wyglada waga coreczki?
    Pytam bo 2 tygodnie to jeszcze wg lekarzy miesci sie w normach ale lepiej obserwowac wszystko.
    Nie zrobisz raczej wiecej badan w tym kierunku gdyz ich nie ma jako tako. Zostaje czekanie i obserwacja zwłaszcza przepływow oraz łozyska. A odpoczynek jest wskazany ale spacery rowniez o ile nie masz innych przeciwskazan.

margaret87 lubi tę wiadomość

• Nalia Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc, jak pisalam, 12.07 urodzilam mala Adę. 11.07, w dniu terminu, bylam na usg u lekarza i okazalo sie, ze dziecko od 2 tyg nie uroslo. Bylam w szoku. Pojechalam do szpitala, tam ponowne usg i ktg. Niby przeplywy super, ktg bez zarzutu. W usg dziecko 3-3.2 kg, czyli odpowiednie do wieku ciazy. Lekarka nie kazala sie przejmowac i kazala wracac do domu i liczyc ruchy dziecka. W nocy distalam skutczy i 12.07 urodzilam przez cc, bo dziecku spadalo tetno. Ada urodzila sie mniejsza niz pokazywalo usg, miala 2810g. Fostala 9 pkt w 1 minucie i 10 w trzeciej. Nikt sie nie zajaknal o hipotrofii , dopoki w dniu wypisu pediatra nie powiedzjala, ze dziecko urodzilo sie za male i zlecila dodatkowe badania. Wszystkie wyszly ok, mimo to dostalismy skierowanie do neurologa, zeby w razie co sprawdzil po miesiacu jka sie dziecko rozwija. Dzis Ada wazy 3250g, czyli ladnie przybiera. Jutro mamy wizyte kontrolna u pediatry. Caly czas uczyny sie siebie. Jakie zalecenia mialy Wasze dzieci z hipotrofia?

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2018, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Nalia. Super ze coreczka tak pieknie przybiera :) to jest najwazniejsze przy stwierdzonej hipotrifi. Nam przy corce zalecono sprawdzac czy dobrze przybiera na wadze a badania wykonano w szpitalu i bylo wszystko dobrze nie dostalismy innych zalecen. Z synkiem bylo inaczej gdyz on byl dodatkowo poznym wczesniakiem i po urodzeniu byly problemy zdrowotne i lezal w inkubatorze dlatego przez rok jezdzilismy do neonatologa na kontrole no i pediatra i my mielismy kontrolowac wage i wzrost. Neurolog byl w szpitalu oraz inne badania a jeszczd u nas byl kardiolog ale to nie ze wzgledu na hipotrofie. Zatem mysle to co napisalamna poczatku najwazniejsze obserwowac wage i wzrost.
    Pozdrawiam Was cieplo <3

• margaret87 Znajoma

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa wrote:
    Margaret a jak wyglada waga coreczki?
    Pytam bo 2 tygodnie to jeszcze wg lekarzy miesci sie w normach ale lepiej obserwowac wszystko.
    Nie zrobisz raczej wiecej badan w tym kierunku gdyz ich nie ma jako tako. Zostaje czekanie i obserwacja zwłaszcza przepływow oraz łozyska. A odpoczynek jest wskazany ale spacery rowniez o ile nie masz innych przeciwskazan.

Waga 28.06 - 902g
    Waga 24.07 - ponad 1300g
    Teraz usg mam 09.08 i umieram ze strachu:(

margaret87
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana waga nie jest zla teraz najwaxniejsze czy Maluch przyrasta. No i wazne jak wygladaja przeplywy i lozysko. Wazne ze Maluch rosnie. Rozumiem Twoj strach ale stres nie pomaga dziecku a wrecz moze zaburzac przyrost. Sprobuj znalezc jakies zajecie abys jak najmniej myslala o tym. A USG juz niedaleko.
    Buziaki

• Agulka901 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2018, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam ! Jestem mama hipotrofika z 35 tc a teraz jestem w ciąży z córeczka i szykuje się nam powtórka... z synem miałam notch w jeden tętnicy magicznej a teraz mam wysoki opór w obu !!! Biorę od początku starsi 150. Do tego mam krwiaka więc od miesiąca już leżę ale on się nie wchłania :(

p19uskjo06b2cvyq.png

Adaś 36 tc - 1950g szczęścia (2014)
    Karolek 20tc - Aniołek [*] (2017)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 sierpnia 2018, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Agulka.
    Jestem mama 2 hipotrofikow tylko u mnie nie poznalam powodu hipotrofii.
    A czy Ty bierzesz na przeplywy mp Acard czy heparyne?
    Ja bralam to cala ciazy( ale to tez przez zespol antyfosfolipidowy) i od polowyciazy dodatkowo pilam Medargin na lepsze przeplywy oraz aby maluchy przybieraly na wadze.
    W pierwszej ciazy z synkiem mialam pepowine dwunaczyniowa ale prxeplywy byly ok w 35 tc zaniknely wody plodowe i synek przestal juz zupelnie rosnac i musieli zrobic CC w 36 tc. A przy corce przeplywy byly ok mimo ze lozysko bardzo szybko sie zestarzalo. walczylismy aby dotrwac do terminu porodu aby corka jak najwiecrj urosla bo CC chcieli juz robic na poczatku 37 tc ale dotrwalam do 39 tc. dzieki temu mimo ze ostatnie tygodnie corka b.malo przyrastala to i tak dobilismy do zacnej wagi :) to co zawsze lekarze mi podkreslali to to, ze najwazniejsze jest iz dziecko jest zdrowe a wage wyrowna sie po porodzie no i wazne jest aby dotrawc choc do 32-34 tc.
    Zycze aby coreczka pieknie przyrastala mimo problemow.

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 sierpnia 2018, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co slychac u innych dziewczyn?
    Pozdrawiam Was wszystkie <3

• Agulka901 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2018, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inessa dzięki za odpowiedź ! Biorę acard 150 od początku. Zamówię ten lęk i zobaczę co za 2 tyg lekarz powie ale pewnie będą zastrzyki. Chciała bym wytrzymać z dzieckiem do 32 tc

p19uskjo06b2cvyq.png

Adaś 36 tc - 1950g szczęścia (2014)
    Karolek 20tc - Aniołek [*] (2017)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 sierpnia 2018, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulka moge poslac Ci medargin mam 3 opakowania.

‹‹ 64 65 66 67 68 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ