Hipotrofia- za małe dziecko
-
WIADOMOŚĆ
-
Nalia wrote:Czesc, jak pisalam, 12.07 urodzilam mala Adę. 11.07, w dniu terminu, bylam na usg u lekarza i okazalo sie, ze dziecko od 2 tyg nie uroslo. Bylam w szoku. Pojechalam do szpitala, tam ponowne usg i ktg. Niby przeplywy super, ktg bez zarzutu. W usg dziecko 3-3.2 kg, czyli odpowiednie do wieku ciazy. Lekarka nie kazala sie przejmowac i kazala wracac do domu i liczyc ruchy dziecka. W nocy distalam skutczy i 12.07 urodzilam przez cc, bo dziecku spadalo tetno. Ada urodzila sie mniejsza niz pokazywalo usg, miala 2810g. Fostala 9 pkt w 1 minucie i 10 w trzeciej. Nikt sie nie zajaknal o hipotrofii , dopoki w dniu wypisu pediatra nie powiedzjala, ze dziecko urodzilo sie za male i zlecila dodatkowe badania. Wszystkie wyszly ok, mimo to dostalismy skierowanie do neurologa, zeby w razie co sprawdzil po miesiacu jka sie dziecko rozwija. Dzis Ada wazy 3250g, czyli ladnie przybiera. Jutro mamy wizyte kontrolna u pediatry. Caly czas uczyny sie siebie. Jakie zalecenia mialy Wasze dzieci z hipotrofia?
Moja córeczka też urodziła się 12 lipca Tylko, że ważyła 2140 g. To był 37 tydzien, 4 dzień. Nasze zalecenia to: Actiferol od trzeciego tygodnia (czyli żelazo aby zapobiec niedokrwistości), karmienie na zmianę piersią i mlekiem HA (bo na samej piersi za słabo przybierała), kontrola u neurologa, echo serca i co tydzień mamy wizytę kontrolną u pediatry. Miałyśmy już badania krwi pierwsze od porodu i wyniki ok. Szczepienia w terminie, ale te acelularne. Ciekawe, czemu Twojej stwierdzono hipotrofię, skoro ważyła ponad 2500 g? Pozdrawiamy
-
nick nieaktualnyHej Karen
Moja corka urodxila sie w styczniu zreszta 12 z waga powyzdj 2500 ale profesor tez stwierdzil hipotrofie bo w hipotrofii to nie tylko o wage chodzi a o samo zatrzymanie przyrostu wzrostu plodu w ogole podczas okresu plodowego. Do tego np.moja corka urodzila sie praktycznie w terminie porodu zatem waga powinna byc wyzsza a jej waga praktycznie od ponad 2 tygodni stala w miejscu bo przybrala cos ok 100-150g. Nie pamietam teraz dokladnie ile.
Pozdrawiam Was cieplo
Hyhy choc w ten upal az chcialoby sie powiedziec ze zyczymy chloduWiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2018, 10:56
-
karen657 wrote:Moja córeczka też urodziła się 12 lipca Tylko, że ważyła 2140 g. To był 37 tydzien, 4 dzień. Nasze zalecenia to: Actiferol od trzeciego tygodnia (czyli żelazo aby zapobiec niedokrwistości), karmienie na zmianę piersią i mlekiem HA (bo na samej piersi za słabo przybierała), kontrola u neurologa, echo serca i co tydzień mamy wizytę kontrolną u pediatry. Miałyśmy już badania krwi pierwsze od porodu i wyniki ok. Szczepienia w terminie, ale te acelularne. Ciekawe, czemu Twojej stwierdzono hipotrofię, skoro ważyła ponad 2500 g? Pozdrawiamy❤Ada&Pola❤
-
Hej dziewczyny jestem w 24tc dziś na usg wyszło z pomiarów ze to 22 tc jestem po 5 przejściach do in vitro i strasznie się boję że coś złego zaczyna się dziać z moją kruszynka co o tym myślicie ratunku pomocy czy to może oznaczać coś bardzo złego???Monia
-
nick nieaktualnyMonisia czy cale cialko jest 2 tyg.do tylu? Jak wygladaja przeplywy i łozysko? Co lekarz na wymiary dziecka?
Pytam o to bo na tym etapie dziecko rosnie skokowo i 2 tyg.do tylu nie jest zle. Ale teraz wazne jest kolejne badanie czy dziecko rosnie. Na ten czas spokojnie Kochana podejdz do tych pomiarow bo stres jeszcze bardziej szkodzi Maluszkowi.
Jak widzisz tutaj jest nas sporo mam i mo ze dzieci urodzily sie male to wazne ze sa zdrowe i ponarodzinach pieknie nadrabiaja z waga.
Wspieram Cie i mimo wszystko duzo spokoju i aby Maluszek byl zdrowy i pieknie przybieral na wadze -
dzięki inessa za informację
Całe ciałko jest do tyłu o dwa tygodnie. Cała reszta jest ok. Wizytę kontrolną mam dopiero za miesiąc więc chyba zwariuję do tej pory. Podłamała mnie ta wczorajsza wizyta, do tej pory było wszystko ok a tu nagle masz!!!Monia -
nick nieaktualny
-
inessa wrote:Monisia a co lekarz na to?
Pozdrawiam wszystkie dziewczyny i dzieciaczki co tam u Was slychac?
Dobrej niedzieli zyczeinessa lubi tę wiadomość
❤Ada&Pola❤
-
nick nieaktualnyHej. Nalia cudnie u Was :)mam nadzieje ze u neurologa bedzie wszystko dobrze. Buziaczki dla coreczki
Monisia dobrze zw umowilas sie na wizyte. Choc 2 tyg.to nie jest jeszcze problem i pamietaj nawet jak jest dziecko male to nie znaxzy odrazu, ze jest z nim cos nie tak. Najwazmiejsze ze jest zdrowe.
Aaa i wiesz inny lekarz to inny sprzet i inny pomiar do tego nie bedzie mial do czego porownac wiec moze zlecic Ci jeszcze inne wizyty.
I pamietaj jest Pieknie nosisz cudnego malucha pod sercem i jest zdrowy a to najwazniejsze !!!!! -
nick nieaktualnyNalia a moje dzieciaczki maja alergie i troche z tym walczymy.
Janeczka skonczyla 7 miesiecy tydzien temu i wazy 7.500 nie nalezy do wielkich ale i tak nozki ma fajnie tlusciutkie hyhy ale Ona juzsiedxi od 4 miesiaca i od ok miesiaca wstaje i chodzi powoli przy meblach (synek tez tak szybko siadal i chodzil). W ostatnim tyg.wyszly Jej pierwsze 2 zabki.
Gabrys przez ostatnie kilka miesiecy ladnie nadrobil ze wzrostem. Pilnujemy wzrostu bo neonatolog polecila tego pilnowac przy hipotrofii. Z waga u Niego srednio ale nie jest zle.
Pozdrawiam cieplo -
Cześć Dziewczyny, podczytalam na szybko forum, ale muszę to zrobić na spokojnie żeby nadrobić zaległości. Gratulacje mamusiom których dzieciaczki przyszły na świat Ja jestem jeszcze na urlopie w Polsce, za kilka dni wracamy. Dzisiaj byłam na bilansie u pediatry, jednak co polski lekarz to polski. Córka skończyła właśnie 9 miesięcy, wazy 9kg, wzrost 70-71 cm, główka 46cm - pulchna nie jest tylko nóżki bardziej tłuściutkie, ogólnie jest drobnej budowy. Ciemiączko już malutkie - i tu pytanie do bardziej zorientowanych mam, czy nie za szybko zarasta? W sumie lekarka powiedziała, ze nic złego się nie dzieje. Dostałam namiar na rehabilitanta aby pokazał mi kilka ćwiczeń wspomagających raczkowanie i podnoszenie się - ogólnie jest dobrze, bo siedzi sama, z pozycji siedzącej przechodzi do leżącej, przekręca się, pełza po całym mieszkaniu, ma ładny odruch chwytny paluszkami, dużo rozmawia i reaguje. Ma 5 zębów. Po tej wizycie trochę się uspokoiłam, nie na długo. Byliśmy w odwiedzinach u znajomych, którzy maja 5 miesięczna córeczkę - jest na długość taka sama jak moja, tyle ze trochę lżejsza. I znowu dopadł mnie strach czy ona będzie dobrze rosnąć i znowu udzieliło mi się porównywanie ech Chyba już zawsze będę się martwić. Pozdrawiam Was ciepło
inessa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMama88 cudnie coreczka rosnie
I pamietaj nie porownuj z innymi dziecmi bo kazde dziecko inaczej sie rozwija przeciez wiesz o tym
Rozumiem martwienie sie bo to juz kazdej mamie bedzie towarzyszyc do konca zycia ale musimy tez myslec o pozytywach latwuej wtedy isc przez zycie i nam i naszym dzieciom
Pozdrawiam cieploMama88 lubi tę wiadomość
-
Witam Was jestem mamą już prawie 6 letniej córki z hipotrofią stwierdzoną w 24tc. Wymiary całą ciążę odbiegały od normy przed porodem brzuszek był mniejszy aż o 6 tygodni i reszta wymiarów też bardzo odbiegała od norm. w 36TC córka ważyła zaledwie 1640g, więc zaciskałam nogi jak tylko mogłam bo wszystkie przepływy i inne wyniki były super. Urodziłam ją w 41tc z wagą 2600g i 53cm, była niesamowitą kruszynką. Nie znaleziono przyczyn hipotrofii taki po prostu jej urok, mając 6 tygodni ważyła 3800g, 6 miesięcy 6500g a mają 12m 9500g, karmiona wyłącznie piersią do 6 miesiąca życia. Dzisiaj jest bardzo rezolutną 6 latką i oczywiście zdrowa jak ryba. Jest po prostu po dzisiejszy dzień drobniejsza niż inne dzieci, bardzo zgrabna
inessa, karen657, Gochna lubią tę wiadomość
-
Kochane, a jak rozwijają się Wasze dzieciaczki od momentu porodu? Moja urodziła się w 37,4 tyg, ważyła 2140g. Na początku karmiłam tylko piersią i słabo było z przyrostem wagi. Dołączone zostało mleko Hipp i zaczęła przybierać po 100g na tydzień. pediatra powiedziała, że to ok dla niej (chociaż inni piszą na forach, że ich dzieci przybierahą po 1 kg miesięcznie). Ale teraz po 6 tygodniu nagle znowu przybrała tylko 50g A ja się już martwię, jaka jest przyczyna teraz I boje się badań, które będą, USG przezciemiączkowe i echo serca. Żeby tylko wszystko było dobrze. A w przyszłym tygodniu ma mieć szczepienia i też się boję, że z takim osłabionym przyrostem wagi, jak ona sobie poradzi z tym Jak to było u Was?