X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Macica dwurożna a ciąża
Odpowiedz

Macica dwurożna a ciąża

Oceń ten wątek:
  • Mapciunia Przyjaciółka

Wysłany: 27 listopada 2015, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka dzięki za zaproszenie, jeszcze trochę jestem nieoblatana z tym portalem. Jeżeli wolisz SN to trzymam kciuki żeby wszystko dobrze poszło. Pewnie u Ciebie jest prawidłowe ułożenie płodu, skoro SN? U mnie niestety częsta przypadłość dwuroznych, czyli poprzeczne i raczej bez szans ze się odwróci, bo nie ma gdzie, tak mówi mój gin. Także cc. Koniecznie odezwij się :) Pozdrowionka i lekkiego porodu !

aneczka1983 lubi tę wiadomość

• aneczka1983 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 04:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mapciunia, dziękuję. Ty jesteś teraz w którym tygodniu? Jeśli gin tak twierdzi to pewnie tak jest... Dziękuję za życzenia. Oby się spełniły. Ja za Twoje małe trzymam. Niech rośnie spokojnie. CC czy SN w tym wypadku nie jest aż tak ważne jak to by się spokojnie rozwijał.

qq87sg18m5aefiow.png
    f2w3rjjg3orltc4z.png
  • Mapciunia Przyjaciółka

Wysłany: 2 grudnia 2015, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem w 32 tygodniu, dziecko mi sie strasznie tłucze po brzuchu, zastanawiam sie ze może chce sie obrócić tylko nie ma jak?

• aneczka1983 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Możliwe, albo ma taki dzień. Mój też ma "swoje" dni.

qq87sg18m5aefiow.png
    f2w3rjjg3orltc4z.png
  • aneczka1983 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acha i mój obrócił się tak definitywnie w 36

qq87sg18m5aefiow.png
    f2w3rjjg3orltc4z.png
  • natic Koleżanka

Wysłany: 12 grudnia 2015, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dołączam do was dziewczyny z wada macicy i ciąża :) wprawdzie nie mam macicy dwudrożnej lecz całkowita przegrodę macicy i szyjki i jestem po usunięciu tej przegrody w tamtym roku lecz nie całkiem ta przegroda została usunięta i kawałek jej został bo tak mówił dr ze trzeba . Obecnie jestem w 31tc i drżę o każdy dzien ponieważ macica mi strasznie twardnieje stawia sie od 26tc :/ byłam juz kilka razy w szpitalu na podtrzymaniu dostałam kroplówkę magnez+fenoterol a w domu biorę duphaston,luteinę ,magnez i nospe forte jednak ten brzuch mi ciagle wariuje i lekarze mówią ze moze nastąpić poród przedwczesny i strasznie sie boje :(

km5smg7y9y9w2o3n.png
    34bws65grbp5kc9o.png

Po 3 poronieniach
    2021- 1 procedura IVF
    -30.30 Punkcja- uzyskano 20 komórek z czego 14❄️
    -Transfer odroczony z powodu ryzyka hiperstymulacji
    -zapłodnionych 5 komórek ❤️❤️❤️❤️❤️ PGS-zdrowe -5❄️❄️❄️❄️❄️
    - 01.06 kriotransfer❤️
    -11.06 beta 415
    -14.06 beta 1656
    -29.06 -28dpt- mamy serduszko ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 grudnia 2015, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natic wrote:
    Dołączam do was dziewczyny z wada macicy i ciąża :) wprawdzie nie mam macicy dwudrożnej lecz całkowita przegrodę macicy i szyjki i jestem po usunięciu tej przegrody w tamtym roku lecz nie całkiem ta przegroda została usunięta i kawałek jej został bo tak mówił dr ze trzeba . Obecnie jestem w 31tc i drżę o każdy dzien ponieważ macica mi strasznie twardnieje stawia sie od 26tc :/ byłam juz kilka razy w szpitalu na podtrzymaniu dostałam kroplówkę magnez+fenoterol a w domu biorę duphaston,luteinę ,magnez i nospe forte jednak ten brzuch mi ciagle wariuje i lekarze mówią ze moze nastąpić poród przedwczesny i strasznie sie boje :(

Witaj Natic:-)
    Mam do Ciebie pytanie: gdzie usuwałaś przegrodę? czy jesteś po poronieniach?
    szybko zaszłaś w ciąże po usunięciu przegrody?

Dlaczego pytam: jestem posiadaczką macicy dwurożnej z przegrodą. Mam dwoje dzieci donoszonych, 3 poronienia za sobą (ostatnie miesiąc temu wywoływane w szpitalu). I przy tej właśnie wizycie dowiedziałam się, że jest i przegroda o czym wcześniej nie miałam pojęcia. Wiedziałam jedynie o dwurożności.

Zdecydowałam się na usunięcie przegrody i 18.12 mam wizytę u dr Ludwina w Krakowie - specjalista od usuwania wad macicy itd. No i mam nadzieję, że już w styczniu będę po zabiegu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2015, 13:13

• natic Koleżanka

Wysłany: 12 grudnia 2015, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisa -właśnie dr Ludwin mi ja usuwał i mogę cie zapewnić ze jest najlepszym specjalista od wad macicy i ma najlepszy sprzęt ,dzieki niemu jestem teraz w 30tc, a w ciąże zaszłam rok po zabiegu

km5smg7y9y9w2o3n.png
    34bws65grbp5kc9o.png

Po 3 poronieniach
    2021- 1 procedura IVF
    - 01.06 kriotransfer❤️
    -11.06 beta 415
    -14.06 beta 1656
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 grudnia 2015, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natic wrote:
    Alisa -właśnie dr Ludwin mi ja usuwał i mogę cie zapewnić ze jest najlepszym specjalista od wad macicy i ma najlepszy sprzęt ,dzieki niemu jestem teraz w 30tc, a w ciąże zaszłam rok po zabiegu

jeśli mogę Natic "puszczam"zaproszenie do przyjaciółek.
    Chciałam pogadać - przyjmij proszę:-)

• Psota Koleżanka

Wysłany: 13 grudnia 2015, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :)
    Ja również jestem po usunięciu przegrody na macicy u dr Ludwina.
    Obecnie jestem w 27 tygodniu. Także drżę o ciążę, ale temat na naszbocian o przegrodach jest pełen optymizmu, więc mam nadzieję, że i u nas będzie wszystko dobrze.

ps. natic Twój nick brzmi znajomo i nie wiem czy czasem nie rozmawiałyśmy na naszbocian o wrażeniach po zabiegu :) mój nick tam to Jass. Jeśli tak to bardzo mi miło, że się spotykamy tu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2015, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Psota wrote:
    Witajcie :)
    Ja również jestem po usunięciu przegrody na macicy u dr Ludwina.
    Obecnie jestem w 27 tygodniu. Także drżę o ciążę, ale temat na naszbocian o przegrodach jest pełen optymizmu, więc mam nadzieję, że i u nas będzie wszystko dobrze.

.

jeśli mogę puszczam również zaproszenie:-)

• natic Koleżanka

Wysłany: 14 grudnia 2015, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisa: jestem nowa na tym forum i niewiem jak mam cie przyjąć do przyjaciółek ;)
    Psota: tak pamietam jak opisywaliśmy nasze doświadczenia podczas wizyt u dr Ludwina :) cieszę sie ze rownież jesteś w ciąży a czy wszystko jest narazie dobrze? U mnie zaczęły sie problemy od 26tc -macica stawia sie zbyt często w ciagu dnia i mam zagrożenie przedwczesnym porodem :( obecnie jestem w 31tc

km5smg7y9y9w2o3n.png
    34bws65grbp5kc9o.png

Po 3 poronieniach
    2021- 1 procedura IVF
    - 01.06 kriotransfer❤️
    -11.06 beta 415
    -14.06 beta 1656
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2015, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natic wrote:
    Alisa: jestem nowa na tym forum i niewiem jak mam cie przyjąć do przyjaciółek ;)
    Psota: tak pamietam jak opisywaliśmy nasze doświadczenia podczas wizyt u dr Ludwina :) cieszę sie ze rownież jesteś w ciąży a czy wszystko jest narazie dobrze? U mnie zaczęły sie problemy od 26tc -macica stawia sie zbyt często w ciagu dnia i mam zagrożenie przedwczesnym porodem :( obecnie jestem w 31tc

Natic jak najedziesz kursorem na "Społeczność" na samym dole masz "Przyjaciółki". tam potwierdzasz zaproszenie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2015, 11:33

• Mapciunia Przyjaciółka

Wysłany: 14 grudnia 2015, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja nie wiem jak to w końcu jest z ta przegroda. Przed ciąża po poronieniach miałam zdiagnozowana macice dwurożna ale bez przegrody, nawet bez częściowej. A teraz jak jestem w 33 tyg ciąży okazuje sie ze dziecko nie ma sie jak przekręcić głowa w dół bo przegroda to uniemożliwia. No to jak, w ciąży sie przegroda pojawiła a wcześniej jej nie było ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2015, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mapciunia wrote:
    A ja nie wiem jak to w końcu jest z ta przegroda. Przed ciąża po poronieniach miałam zdiagnozowana macice dwurożna ale bez przegrody, nawet bez częściowej. A teraz jak jestem w 33 tyg ciąży okazuje sie ze dziecko nie ma sie jak przekręcić głowa w dół bo przegroda to uniemożliwia. No to jak, w ciąży sie przegroda pojawiła a wcześniej jej nie było ?

Mapka:-) no jak dla mnie to ta przegroda od zawsze u Ciebie była. Bo przecież nagle nie pojawiła się.
    Ja mam macice dwurożną i dwie cesarki za sobą. Dzieci nie obracały się. Ale dopiero teraz - po kolejnym poronieniu dowiedziałam się, że jest i przegroda o której mój lekarz nigdy wcześniej mi nie wspominał. I tak oto szykuję się na zabieg usunięcia przegrody.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2015, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natic pw.

• Psota Koleżanka

Wysłany: 14 grudnia 2015, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natic wrote:

Jak dotąd odpukać wszystko dobrze, ale jestem panikarą i wiem, że z naszymi wadami nie jest lekko. Chodzę na wszelki wypadek do dwóch lekarzy i konfrontuje ich diagnozy ;)

Trzymam kciuki za Ciebie aby jak najdłużej dzidziuś był w macicy :)

• Mapciunia Przyjaciółka

Wysłany: 15 grudnia 2015, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisa a dlaczego chcesz jeszcze robić operacje tej przegrody ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2015, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mapciunia wrote:
    Alisa a dlaczego chcesz jeszcze robić operacje tej przegrody ?
    Hm, dlaczego jeszcze???
    Ponieważ chcę jeszcze trzecie dziecko, a trzecie poronienie miesiąc temu. I pewno z powodu przegrody i tym samym złego zagnieżdżenia. Także nie chcę już do ciąży podchodzić loteryjnie.

• Mapciunia Przyjaciółka

Wysłany: 16 grudnia 2015, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OK mi tez tak powiedzieli ze przyczyna poronień mogla być wada macicy, ale nie musiała. Natomiast ja się nie zgodziłam na proponowane mi zabiegi na macicy i inny lekarz powiedział ze dobrze zrobiłam bo im mniej ingerencji w macice tym lepiej. No ale ja podobno miałam nie mieć tej przegrody, tylko w zaawansowanej ciazy się okazało ze jednak chyba przegroda jest .....

A z innej beczki: czy przy tych dwuroznych macicach cesarkę wykonują jakoś inaczej niż przy normalnych macicach? Nie wiem, z boku a nie po środku albo dłuższe ciecie albo ... Jest to bardziej skomplikowana operacja ?

1 2 3 4
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masz objawy duszności wydechowej, ale nie jesteś zdiagnozowany? Lekarz online może pokierować Cię dalej

Duszność wydechowa utrudnia oddychanie, szczególnie podczas wydychania powietrza. Uczucie braku tchu może budzić niepokój. Jeśli doświadczasz takich objawów, a diagnoza wciąż nie jest postawiona, warto skonsultować się z lekarzem. Konsultacja online to szybki sposób na omówienie symptomów, uzyskanie wstępnej oceny i wskazówek dotyczących dalszej diagnostyki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ