Macica dwurożna a ciąża
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMapciunia wrote:OK mi tez tak powiedzieli ze przyczyna poronień mogla być wada macicy, ale nie musiała. Natomiast ja się nie zgodziłam na proponowane mi zabiegi na macicy i inny lekarz powiedział ze dobrze zrobiłam bo im mniej ingerencji w macice tym lepiej. No ale ja podobno miałam nie mieć tej przegrody, tylko w zaawansowanej ciazy się okazało ze jednak chyba przegroda jest .....
A z innej beczki: czy przy tych dwuroznych macicach cesarkę wykonują jakoś inaczej niż przy normalnych macicach? Nie wiem, z boku a nie po środku albo dłuższe ciecie albo ... Jest to bardziej skomplikowana operacja ?
jeśli chodzi o CC: tak jak przy normalnych macicach, cięcie standardowe.
-
nick nieaktualny
-
Alisa wrote:Ja wczoraj byłam na wizycie u dr Ludwina. Usg 3d/4d oraz SIS. Okazało się, ze mam macice z częściową przegrodą, bez dwurożności. Zabieg usunięcia przegrody mam 12.01.
Jesteś w dobrych rękach ja miałam całkowita przegrodę
Po 3 poronieniach
2021- 1 procedura IVF
-30.30 Punkcja- uzyskano 20 komórek z czego 14❄️
-Transfer odroczony z powodu ryzyka hiperstymulacji
-zapłodnionych 5 komórek ❤️❤️❤️❤️❤️ PGS-zdrowe -5❄️❄️❄️❄️❄️
- 01.06 kriotransfer❤️
-11.06 beta 415
-14.06 beta 1656
-29.06 -28dpt- mamy serduszko ❤️ -
nick nieaktualny
-
Cześć, Dziewczyny! U mnie też podejrzenie macicy dwurożnej. Mam wykonać usg 3d, żeby to potwierdzić. Piszecie tu o dr Ludwinie - czy najlepiej do niego zgłosić się na to badanie?2020-2022: 3 procedury -> 2 transfery -> 0 ciąż
16.12.2022 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • transfer zarodka po PGT (encorton, equoral, accofil, neoparin, acard, cyclogest, atosiban) - klapa
6.03.2023 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • przebadany zarodek (intralipid, immunoglobuliny - Bioven, clexane, aspirin cardio, utrogestan, estrofem, atosiban)
🍀7dpt - beta 67,67, prog 28,80
🍀9dpt - beta 196,70, prog 32,30
🍀14dpt - beta 1931, prog 43,40
🍀24dpt - beta 33812, prog 32,20, CRL 4,3mm i ♥️
🍀30dpt - CRL 8,6mm
🍀8+2 - CRL 1,72cm
🍀9+1 - CRL 2,71cm
🍀16.05 prenatalne - wszystko ideolo
🍀3.07 19+5 połówkowe 👍
-
nick nieaktualnyMaria87 wrote:Cześć, Dziewczyny! U mnie też podejrzenie macicy dwurożnej. Mam wykonać usg 3d, żeby to potwierdzić. Piszecie tu o dr Ludwinie - czy najlepiej do niego zgłosić się na to badanie?
Ja mialam macice dwurozna. Usg 3d robilam u dr Ludwina i u niego dwuroznosc usuwalam. Bylo to 3 lata temu. Posiadajac macice dwurozna urodzilam 2 dzieci i mialam 3 poronienia.
Po usunieciu dwuroznosci urodzilam synka z Zespolem Downa.
Ale wracajac do tematu: tylko dr Ludwin do tego typu zabiegöw -
Cześć, również jestem posiadaczką macicy dwurożnej. Wadą jest na tyle niewielka, że zauważono ją dopiero podczas ciąży, gdy macica nieco się powiększyła. Przy diagnozie usłyszałam jedynie "skoro udało się Pani zajść w ciążę, to znaczy, że jest dobrze". Lada dzień wchodzę w 6mc ciąży i (odpukać) do tej pory nie zauważono wpływu dwurozności na rozwój dziecka. Zobaczymy, co przyniosą kolejne tygodnie, ale jestem optymistycznie nastawiona. O doktorze Ludwinie słyszałam wiele dobrego, ale szczęśliwie nie było konieczności konsultacji u tego lekarza.
Moja macica jest również tyłozgięta, ale przypominam, że nie jest to wada a jedynie cecha. -