X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje mam anemię, co robić?
Odpowiedz

mam anemię, co robić?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żeby stwierdzić zapasy żelaza w organizmie trzeba zbadać ferrytyne. Poziom zelaza mówi o aktualntm poziomie,a nie zmagazynowanym,jest niewiarygodny podczas przyjmowania preparatów z żelazem.

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• opóźniona Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A widzisz. Czyli ten kosmiczny wynik żelaza to jeszcze niewchłonięte z krwiobiegu do tkanek?

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 czerwca 2016, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam nadzieję, że to tylko w krwi a nigdzie się nie magazynuje obawiam się tej choroby genetycznej hemochromatozy:/

tylko, że ja wzięłam kilka tabletek z żelazem więc chyba by tak nie podskoczyło od razu? i to w zwykłych witaminach dla kobiet w ciąży a tam jest mała dawka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2016, 09:16

• opóźniona Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hemochromatozę to w dzieciństwie by Ci wykryli. Ona jest od samego urodzenia i nie mogłaby się utajnić na tyle lat.
    Nie badaj więcej żelaza podczas brania witamin, bo pewnie nie zdążyło się wchłonąć do tkanek i stąd taki wynik. Pisałaś, że w witaminach masz 200%. To wcale nie jest mała dawka. Mi lekarz każe robić tylko morfologię i na podstawie jej parametrów dostaję żelazo.

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 czerwca 2016, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    opóźniona wrote:
    Hemochromatozę to w dzieciństwie by Ci wykryli. Ona jest od samego urodzenia i nie mogłaby się utajnić na tyle lat.
    Nie badaj więcej żelaza podczas brania witamin, bo pewnie nie zdążyło się wchłonąć do tkanek i stąd taki wynik. Pisałaś, że w witaminach masz 200%. To wcale nie jest mała dawka. Mi lekarz każe robić tylko morfologię i na podstawie jej parametrów dostaję żelazo.
    Oby było tak jak mówisz:) odstawiłam od razu te witaminy mimo, że brałam krótko. Choć lekarz rodzinny zapewniał, że tak szybko by w krwi nie wzrosło ale dla mnie to bardziej logiczne, że po przyjęciu tabletki najpierw jest we krwi tak samo jak np.z alkoholem teraz biorę tylko mama dha w których jest dha, magnez, jod,witamina d - tzn. wróciłam do tych witamin.
    Najgorzej, że mam lekkie zawroty głowy, lekkie bóle głowy, jestem trochę zmęczona - ale mam też niskie ciśnienie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2016, 10:26

• opóźniona Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawroty głowy i bóle to przez ciążę. Ja bym tego nie wiązała z żelazem.

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 czerwca 2016, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    opóźniona wrote:
    Zawroty głowy i bóle to przez ciążę. Ja bym tego nie wiązała z żelazem.
    jejku mam nadzieję, że tak jest inaczej to chyba osiwieję do końca ciąży...

• opóźniona Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bierz normalnie witaminy i nie myśl za dużo. Kontroluj morfologię i inne parametry jakie zleci lekarz. Nie badaj żelaza i nie przejmuj się nim. Ja biorę Tardyferon i dodatkowo witaminy z żelazem i nie zamierzam go badać do końca ciąży.

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 czerwca 2016, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    masz rację muszę wrzucić na luz

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 sierpnia 2016, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i leci 32 tc i hemoglobina poleciała na 10,5 hematokryt też niski, biorę chela ferr i zobaczymy co będzie, ostatnio mi bardziej słabo duszno i pojawiają się lekkie mdłości ciekawe czy to od żelaza...

• Kamilam8 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2016, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola31 wrote:
    no i leci 32 tc i hemoglobina poleciała na 10,5 hematokryt też niski, biorę chela ferr i zobaczymy co będzie, ostatnio mi bardziej słabo duszno i pojawiają się lekkie mdłości ciekawe czy to od żelaza...

I jak się czujesz teraz?

ih9kcbx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2016, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jest lepiej:) może organizm się przyzwyczaił, morfologii jeszcze nie powtarzałam ale niedługo mam wizytę i zobaczymy czy już coś się zmieniło

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ