Mutacja PAI 1 i Clexane
-
WIADOMOŚĆ
-
Obecnie jestem w 5 tygodniu ciąży, mam mutacje MTHFR w obu genach heterozygotyczne oraz PAI 1 też heterozygotyczna. Biorę metylowane suplementy oraz Acard 75. To moja pierwsza ciąża, nigdy nie było poronienia. Moje pytanie tyczy się zastrzyków z heparyny, czy przy tych mutacjach i PAI 1 powinnam bezwzględnie się o nie upominać lekarza? Czy są tu jakieś mamusie które nie miały zastrzyków i wszystko było w porządku? Czytam różne zdania na ten temat i mam mętlik w głowie.4 cs - 29 marca II kreseczki
heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G
-
nick nieaktualnyKarolcia27 wrote:Obecnie jestem w 5 tygodniu ciąży, mam mutacje MTHFR w obu genach heterozygotyczne oraz PAI 1 też heterozygotyczna. Biorę metylowane suplementy oraz Acard 75. To moja pierwsza ciąża, nigdy nie było poronienia. Moje pytanie tyczy się zastrzyków z heparyny, czy przy tych mutacjach i PAI 1 powinnam bezwzględnie się o nie upominać lekarza? Czy są tu jakieś mamusie które nie miały zastrzyków i wszystko było w porządku? Czytam różne zdania na ten temat i mam mętlik w głowie.
-
Karolcia27 wrote:Obecnie jestem w 5 tygodniu ciąży, mam mutacje MTHFR w obu genach heterozygotyczne oraz PAI 1 też heterozygotyczna. Biorę metylowane suplementy oraz Acard 75. To moja pierwsza ciąża, nigdy nie było poronienia. Moje pytanie tyczy się zastrzyków z heparyny, czy przy tych mutacjach i PAI 1 powinnam bezwzględnie się o nie upominać lekarza? Czy są tu jakieś mamusie które nie miały zastrzyków i wszystko było w porządku? Czytam różne zdania na ten temat i mam mętlik w głowie.
Mam te same mutacje. Obecnie biorę na noc acard, a codziennie rano clexane 0,6 Byłaś u immunologa ? Wcześniej nie brałam zastrzyków, ciąże kończyły się bardzo, bardzo szybko.
-
Dostałam od ginekologa Clexane 0.2 plus cały czas biorę acard. Zaczynam zastrzyki od poniedziałku, bo nie mogłam znaleźć w aptekach i dopiero zamówili.
Wiem, że to trudna sprawa i straszne przeżycia, ale jeśli mogę zapytać w którym tygodniu kończyły się te ciążę?4 cs - 29 marca II kreseczki
-
Karolcia27 wrote:Dostałam od ginekologa Clexane 0.2 plus cały czas biorę acard. Zaczynam zastrzyki od poniedziałku, bo nie mogłam znaleźć w aptekach i dopiero zamówili.
Wiem, że to trudna sprawa i straszne przeżycia, ale jeśli mogę zapytać w którym tygodniu kończyły się te ciążę?
Pierwsza 4 tydzień, druga 5 tydzień.
Kochana który to dzień od ostatniej miesiączki ? -
Karolcia27 wrote:Dziś jest 40-sty, od jutra mam te zsstrzyki, mam nadzieje, że wszystko będzie w porządku :-*
Byłaś już na usg ? -
mokka wrote:Czekam na wieści !
Byłam u gina, wszystko w porządku na szczęście widać ładny pecherzyk, mam przyjść za tydzień na wizytę i będą już wyniki z wymazu od dzisiaj zaczynam zastrzyki, gin mówił że zwiększy mi dawkę od następnego razu, póki co mam 0.2 i już wykupiłam.4 cs - 29 marca II kreseczki
-
Karolcia27 wrote:Byłam u gina, wszystko w porządku na szczęście widać ładny pecherzyk, mam przyjść za tydzień na wizytę i będą już wyniki z wymazu od dzisiaj zaczynam zastrzyki, gin mówił że zwiększy mi dawkę od następnego razu, póki co mam 0.2 i już wykupiłam.
Piękne wiadomości! A ile ma pęcherzyk mm? U mnie dopiero wizyta 20.04.
-
Szybko minie:) ja mam kolejną 19-stego:) dostałam zdjęcie, ale nie znam się zbytnio na rozczytywaniu, a więc jest tak:
D1 0.78cm
D2 0.35 cm
D3 0.10 cm
Pytam się gina, czy to nie za wcześnie za tydzień wizyta i co to będzie widać a on: jak to co? Dziecko:P
Mokka u Ciebie który to tydzień? Dziś przede mną pierwszy zastrzyk, można jakoś zapobiec tym siniakom? Smarujesz czymś?4 cs - 29 marca II kreseczki
-
Karolcia27 wrote:Szybko minie:) ja mam kolejną 19-stego:) dostałam zdjęcie, ale nie znam się zbytnio na rozczytywaniu, a więc jest tak:
D1 0.78cm
D2 0.35 cm
D3 0.10 cm
Pytam się gina, czy to nie za wcześnie za tydzień wizyta i co to będzie widać a on: jak to co? Dziecko:P
Mokka u Ciebie który to tydzień? Dziś przede mną pierwszy zastrzyk, można jakoś zapobiec tym siniakom? Smarujesz czymś?
Karolcia u mnie OM 5.03. więc wychodzi 5 tydzień. U mnie zapis GS2 0,46mm
Co do clexane to niestety, ale siniaczki są, boli każde wkłucie. Smaruje maścią arnikową. Złap tłuszczyk to może będzie mniej boleć -
Wierzę w to, że u mnie i u Ciebie będzie wszystko dobrze :-*
Ja właśnie po pierwszym zastrzyku, mężu mi zrobił, ale aż spocił się od tego biedaczek ... Ledwo dał radę ale pierwszy najgorszy, jutro będzie lepiej
A jakie teraz bierzesz suplementy? Ja badałam kwas foliowy i homocysteine jak się dowiedziałam o ciąży i na szczęście wyniki ladne, wszystko w normie, homocysteine 8.5 ale myślę, że będzie lepiej, bo dopiero od miesiąca się suplementuje metylami, bo od wtedy gdzieś wiem o mutacji.4 cs - 29 marca II kreseczki
-
Spróbuj sama sobie robić. Ja wole mieć nad wszystkim kontrole.
Co do witamin, przed brałam B complex z douglasa, teraz zamówiłam prenatalne z seek health. Homocysteine miałam na poziomie 6,5, ale już trochę jej nie badałam. -
No chyba tak zrobię jutro żeby mężu nie zemdlal przypadkiem to masz bardzo ładna homocysteine ja miałam 10.20, więc też nie było tragedii, ale udało mi się zbić w jakiej cenie kupowalas te z seeking health?
I jak się czujesz w ogóle? Jakieś objawy?4 cs - 29 marca II kreseczki
-
Czy lekarz Tobie wieczorem kazał robic ? Bo tak sobie myśle, ze ja np wczoraj byłam skontrolować xa, a badanie to robi się 4 godz po clexane. Zapytaj o to koniecznie. Rozumiem, ze masz lekarza ogarniającego te mutacje ?
Co do samopoczucia, to nic, zadanych objawów, prócz tego, ze w ciągu dnia bardziej jestem zmęczona, konieczna jest drzemka. Czasem mała zgaga. A Ty jak się miewasz ? -
Tak, mój gin to ogarnia. Wszystkie leki biorę rano, w tym acard, więc lepiej mi robić wieczorem, poza tym chodzę do pracy na 7 lub 8, więc też ze względu na to. Póki co nie będę robić dodatkowych badań z tym związanych, gin mówił że na razie nie ma sensu.
Ja podobnie jak Ty, wieczorem już padam dosłownie, a i w ciągu dnia są takie momenty, że ogarnia mnie sennosc poza tym ból piersi, czasami podbrzusza i pleców, szczególnie po całym dniu na nogach, póki co na szczęście nie mam mdłości no i jadlabym cały czas kiszone kiedy masz jakąś wizytę u gina?4 cs - 29 marca II kreseczki
-
Czesc dziewczyny
tez mam mutację PAI homo, oraz mthfr 677 hetero, 1298 hetero.
Biore zatrzyki neoparin (działa jak clexane) 0,4.
poziomy:
Wit B12 - 721
Kwas foliowy 13,8
homocysteina 7,8
@ Karolcia27- masz potwierdzoną ciążę tzn na usg widziałas pecherzyk płodowy? A akcję serca juz słyszałaś?
Ja jestem w 6t1d - pecherzyk plodowy jest, ale brak akcji sercaWiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2018, 10:20
- zaniżone parametry nasienia / wiek /MTHFR C677C-T i A1298C-T oraz PAI 1 -4G,fragmentacja DNA 14% i 9%, kariotypy prawidłowe, KIR AA, LCT ujemny, bardzo złe wyniki cytokin -wysoki TNF alfa, NK 8,9% homocysteina 7,1, Wit D 56
leczenie immunosupresja = /encorton/accofil
Od 03.2020: prograf/encorton/accofil w cyklu z transferem
- ICSI - start 12.2017; - Crio - 01.2018 ; - Crio -14. 03.2018
- ICSI II - 06.2018; - ET- 25.06.2018 ;- Crio - 23.08.2018
- ICS III - 4❄️02.2019 , 04.2019 06.2019
- ICSI IV - 2 blastki 4bc i 4cc -
Kochana, bo na to jest jeszcze za wcześnie, więc tutaj się nic nie martw :-*
Fajnie, że do Nas dołączyłas :-* ja bylam wczoraj, czyli 5+5 i też było widać tylko pęcherzyk, idę na wizytę 19 kwietnia i się tym w ogóle nie przejmuje. Ja też biorę Neoparin,bo nie mogłam w kilku aptekach dostać celaxane. Pytałam gina i powiedział, że działa tak samo. A kiedy robisz zastrzyki? Rano czy wieczorem? Bo teraz już nie wiem czy pora na znaczenie :-* wyniki masz bardzo ładne4 cs - 29 marca II kreseczki