Nadciśnienie
-
WIADOMOŚĆ
-
ela111 wrote:Ja mam 138/80 to nie wiem czy to już nadciśnienie
Według mojej tabelki jest opis normalne wysokie.
Od 140 jest juz lekkie nadciśnienie.
Tylko tam dziewczyny na innym forum pisaly ze w ciąży to juz powyżej 130 uznawane jest za podwyższone i trzeba kontrolować by maluszkowi nie zaszkodzic
-
W ciążdy wartości ciśnienia nie mogą przekraczać 140/90..tak teoretycznie..ja leczyłam całą ciążę bo mam nadciśnienie już od kilku lat..wartości do 150/100 pozwalały na pobyt w domu...oczywiście z lekami...natomiast wszystko ponad jest już niebezpieczne i powinno być leczone w szpitalu...ja leżałam 2 razy...2 już pod sam koniec i z uwagi na bardzo wysokie wartości miałam CC w 37 tyg
kamenkaa lubi tę wiadomość
-
Ja miewam srednio 135/80 i przez to dwa razy dziennie musze kontrolowac w domu i zapisywac wynik i pokazywac na kazdej wizycie ginekologowi. Zdarza mi sie czaaaasem miec 140/80 ale to raczej po jakims ruchu i gin kazal mi 15min posiedzziec najpierw spokojnie i dopiero mierzyc.Szymonek jest z nami od 11.09 3490gram, 57cm, 10pkt
-
I prawidłowo ci powiedział...ciśnienie sprawdzasz po odpoczynku chociaż 5 min...wartości rozkurczowe masz bardzo ładne więc trochę nadwyrężona panika,serio. Skurczowe 140 mieści się również w granicach...ja również zapisywałam 3xdziennie i było widać, że zmienia mi się wieczorami tzn robi się wyższe w porównaniu z rankiem. Pod koniec ciąży również ciśnienie odrobinę wzrasta a z tego co widzę to u Ciebie już lada chwila, że tak powiem życzę ci aby nie było wyższe a wszystko będzie ok ja się stresowałam ciśnieniem całą ciążę-mimo, że większą jej część ciśnienie dało się wyregulować tabletkami...pod koniec była już niestety masakra. Do dziś nie wiem jaka była wartość po której od razu kazali mi się spakować na porodówkę a moja gin prowadząca powiedziała, że robi cesarkę.. wszystko się dobrze zakończyło całe szczęście .
kamenkaa lubi tę wiadomość
-
Mi ciśnienie podskoczyło od 32 tygodnia ciąży powyżej 140/90. W 34 tc trafiłam do szpitala z obrzękami, wysokim ciśnieniem...stwierdzono zatrucie ciążowe i nasz synek urodził się 02 lutego przez cc. Leży na intensywnej i walczy o samodzielne oddychanie
Ciśnienie nie chciało zejść poniżej 150/100, natomiast u maluszka na ktg było wszystko ok. -
HEjka moje cisnienie dzis 142/66 ale po tym jak wróciłam do domu zmierzyłam wie cbyłam troche zmeczona .... Jestem naDopegyt, 3x1
i tak sie zastanawiam dziewczyny
Ta druga Wartość 66 jest ważniejsza od pierwszej czy jak to jest ?
Powinnam sie niepokoić jak mam juz 142 /66 ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2016, 23:06
-
kamenkaa wrote:HEjka moje cisnienie dzis 142/66 ale po tym jak wróciłam do domu zmierzyłam wie cbyłam troche zmeczona .... Jestem naDopegyt, 3x1
i tak sie zastanawiam dziewczyny
Ta druga Wartość 66 jest ważniejsza od pierwszej czy jak to jest ?
Powinnam sie nie pokoic jak mam juz 142 /66 ?
cześć Wam podobno to drugie jest gorsze, ale jeśli Cię cos niepokoi to leć do lekarza, w ciąży z niczym nie ma żartów.Córcia-2012
J-6/11tc [*] 13.02.15,
S -18tc [*] 30.09.15,
F-16tc. [*] 12.05.16
K-21tc. [*] 02.02.17
-
Hej
Piszę pracę magisterską na temat oceny satysfakcji z opieki pielęgniarskiej pacjentek przebywających na oddziale patologii ciąży.
Ankieta skierowana jest do kobiet, które przebywają lub w ciągu ostatnich 6 miesięcy przebywały na oddziale patologii ciąży.
Bardzo proszę o pomoc.
Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Link do ankiety: https://docs.google.com/forms/d/1PgxgZLR6TQlIUxmTnUecC65kmQDa2jOslqAj88FqqUM/viewform
Rose123 lubi tę wiadomość
-
Ojjj kiepsko wczoraj podczas rutynowej kontroli u położnej ciśnienie miałam 160/110, pierwszy raz w życiu, przeraziłam się.Położna odesłała mnie do szpitala,sprawdzono wszystko co się dało z obawy przed stanem przedrzucawkowym,no i nic nie znaleziono,ciśnienie delikatnie spadło,ale dolna wartość cały czas utrzymuje na 90 albo wyżej.Odesłano mnie do domu,jutro kolejna wizyta i sprawdzanie. W międzyczasie mąż kupił aparat do mierzenia i dziś co dwie godziny sprawdzam,cały czas za wysokie,bez znaczenia czy leżę czy się ruszam, także spakowałam torbę dla siebie i dla maluszka,w razie gdyby jutro dzień zakończył się niespodziewanie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2016, 02:02
-
Olecha to trzymaj sie, myśle że w szpitalu coś poradzą zebyś jeszcze ze dwa tygodnie ponosiła maluszka, dobrze masz już końcówkę, ja takie ciśnienie miałam w 30 tc
olecha lubi tę wiadomość
Córcia-2012
J-6/11tc [*] 13.02.15,
S -18tc [*] 30.09.15,
F-16tc. [*] 12.05.16
K-21tc. [*] 02.02.17
-
Dziś nie było najgorzej,położna odwiedziła mnie w domu,dolna wartość nadal utrzymuje się około 90,a ponieważ jest to skrajna wartość normy,a nie wynik chorobowy zostałam w domu, w przyszłym tygodniu będę sprawdzana co drugi dzień,jeżeli sytuacja się nie pogorszy to przetrzymają mnie do 38 tygodnia i będą wywoływać poród.A tak na marginesie,wydaje mi się, że to "nadwaga" wywołuje to nadciśnienie
midnight lubi tę wiadomość
-
hello ..
U mnie 30tydz i ciśnienie coraz gorsze u lekarza miałąm 160/80
dopegyt 3x1 jesli nie bedzie cisnienie spadac mam zwiekszyć wiec dzis postanowiłam zwiekszyc na 4x1 bo cisnienie mam 142/75
biore co 6godzin.. A jak Wy bierzecie regularnie pod godziną ? bo mi kazał pod godziną brać ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2016, 23:07
-
Kamenkaa nie wiem co Ci napisać...to cisnienie to zawsze takie masz? w jakich godzinach mierzysz? czy tylko wyrywkowo? bo przekroczenia to ja mam notorycznie np 145/95, rozkurczowe 75 to może miałam takie niskie jako dziecko...i lekami to bym sie sama nie bawiła w zmniejszanie i zwiększanie.
myślę ze 142/75 to nie jest tragedia....wartość maksymalną to masz 139/89 po przekroczeniu tych wartości możemy mówić o nadciśnieniu, a u lekarza to ja zawsze mam wyższe, choćby dlatego że się spieszę...trzeba zawsze poczekać odpocząć z 10-15 minut..kamenkaa lubi tę wiadomość
Córcia-2012
J-6/11tc [*] 13.02.15,
S -18tc [*] 30.09.15,
F-16tc. [*] 12.05.16
K-21tc. [*] 02.02.17