X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje niedoczynność tarczycy w ciąży
Odpowiedz

niedoczynność tarczycy w ciąży

Oceń ten wątek:
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 25 października 2016, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi ft4 na początku bardzo spadało,nawet o 10% w ciągu 2tyg.i zawsze mialam dawkę podnoszona srednio o 12,5.
    I badania co 2tyg.,a później od 20tc już co miesiąc,dopiero teraz od 3ms biorę tą samą niezmieniona dawkę i ft4 mam ok.55%.

Niki 34% to nie jest tragicznie,zrób badania za 2tyg.i zobaczysz czy dalej spada,wtedy podniesiesz.

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• Niki69 Ekspertka

Wysłany: 25 października 2016, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobiłam też badanie po tabletce i wtedy ft4 na poziomie 50% a co może oznaczać wyższe ft3 niż ft4 bo np ft3 mam na poziomie powyżej 60%

3jgx3e3k6oetpx65.png
  • Sylwia13 Debiutantka

Wysłany: 25 października 2016, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co w momencie kiedy FT4 jest powyżej normy? :-)

• kas50 Autorytet

Wysłany: 25 października 2016, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki badaj tarczyce zawsze na czczo przed wzieciem tabletki!
    Wyższe FT3 oznacza, że organizm przerabia je z FT4 w większej ilości - jest to oznaka niedoczynności, ponieważ FT3 jest aktywnie działającym hormonem i pojawiają się jego braki, które organizm chce zrekompensować. Najlepiej jest, jak oba są na podobnych poziomach.

Sylwia ile wynosi Twoje ft4? I tsh,ft3? Jaka dawka?

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• Niki69 Ekspertka

Wysłany: 25 października 2016, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Wyższe FT3 oznacza, że organizm przerabia je z FT4 w większej ilości - jest to oznaka niedoczynności, ponieważ FT3 jest aktywnie działającym hormonem i pojawiają się jego braki, które organizm chce zrekompensować. Najlepiej jest, jak oba są na podobnych poziomach.

Zawsze robię na czczo ale ostatnio jak zobaczyłam ten wynik to poszłam sprawdzić jak to wygląda po tabletce....

3jgx3e3k6oetpx65.png
  • Sylwia13 Debiutantka

Wysłany: 25 października 2016, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:

TSH 1,990 norma 0,270-4,2,FT4 26,26 norma 12-22, FT3 4,40 norma 3,84-6,76. Co to oznacza? Zawsze brałam Eutyrox88, ale moja endokrynolog mówiła, że gdy dowiem się, że jestem w ciąży to mam zwiększyć dawkę do 100, ale to wysokie FT4 bardzo mnie martwi...

• kas50 Autorytet

Wysłany: 25 października 2016, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masz prawdopodobnie za duża dawkę leku i powoli wprowadzasz się w nadczynnosc polekowa,jeśli nie jesteś w ciąży to zmniejszylabym do 75.
    Co Twoja endo mówi na te wyniki?

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• Sylwia13 Debiutantka

Wysłany: 25 października 2016, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Masz prawdopodobnie za duża dawkę leku i powoli wprowadzasz się w nadczynnosc polekowa,jeśli nie jesteś w ciąży to zmniejszylabym do 75.
    Co Twoja endo mówi na te wyniki?

Właśnie jestem w ciąży prawie 5 tydzień, jeszcze nie wiem co ona na to, bo wizytę mam za 2 tygodnie, a skontaktować się z nią nie mogę. Chyba będę musiała wykombinować wcześniejszą wizytę.

• kas50 Autorytet

Wysłany: 26 października 2016, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może umów się do innego endo?
    Ale skoro jesteś w tak wczesnej ciąży to zostań na obecnej dawce 88. Broń Boże nie zmniejszaj! I do dawki 100 póki co bym nie zwiekszala.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2016, 11:21

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• Ona_ Koleżanka

Wysłany: 8 lutego 2017, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pomóżcie
    Jestem w ciąży robiłam badania 10 dni temu i tsh miałam 0,7 a dzisiaj robiłam i skończyło mi na 4,48 czy mam powody żeby się martwić?
    Martwię się jest to moja pierwsza ciąża i długo się o nią staraliśmy...

👩39
    🧔‍♂️41
    👨‍👩‍👧 2017
    3.10- II
    4.10 beta 46.1
    6.10 -106.9
    9.10 -375.3
    11.10- 1085.9
    13 10- 2838.1
    16.10- 9912,7
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Mam do Was pytanie. 2 tygodnie temu dostałam wyniki badań krwi w tym tsh gdzie wyszło mi 2,62. Dostałam tabletki euthyrox n 25 i dzisiaj zrobiłam badania krwi i odebralam wyniki. Po 10 dniach brania tych tabletek tsh spadło mi do 1,13. Zrobiłam dodatkowo badanie ft3 i ft4.
    Ft3 mam podwyzszone do 3,86 norma do 3,71. Ft4 0,91 a norma jest dp 1,48.
    I tu moje pytanie. Mam tą niedoczynność taczycy? no bo jednak zanim bralam tabletki miałam tsh podwyzszone, ale niby liczy sie najbardziej wynik ft3 i ft4 i teraz już do konca zgłupialam.....:( Prosze o pomoc:)

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • ew1609 Koleżanka

Wysłany: 17 lutego 2017, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem z warszawy. Tsh bez lekow mam 1.5 a ft 3 i ft 4 na poziomie 40%. Planujemy starania niedlugo bo jeszcze reguluje kwas foliowy... czy mozecie polecic mi dobrego ginekologa ktory zna sie na tarczycy ? Czy myslicie ze moje wyniki sa dobre? Pozdrwiam!

03.2014 - poronienie 12 tydzien

ANA 2 1:1000
    anty TG w normie
    anty TPO 1:98 (norma do 30)
    Mthfr a1298c mutacja
    homocysteina 9,4 zbita aktualnie do 8.8
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2017, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pamiętajcie, że teraz od stycznia 2017 roku jeśli macie skierowanie do endokrynologa na NFZ (od ginekologa lub lekarza I kontaktu z adnotacja, że ciężarna) to mają obowiązek was przyjąć od ręki, a jeśli nie można wyznaczyć terminu to mają max 7 dni na to. Weszła nowa "ustawa za życiem" i tam jest ten zapis - mój endo mnie o tym poinformował. Miejcie wtedy z sobą kartę ciąży, bo warunkiem wizyty jest okazanie w rejestracji odpowiedniego zaświadczenia od lekarza podstawowej opieki zdrowotnej lub lekarza ubezpieczenia zdrowotnego, posiadającego specjalizację drugiego stopnia lub tytuł specjalisty w dziedzinie położnictwa i ginekologii czy perinatologii.
    Owe pierwszeństwo dotyczy lekarzy specjalistów (np. kardiologów etc.), nie tylko endokrynologów.

Jeśli macie problemy z TSH w ciąży (powyżej 2,33 w I trymestrze) to korzystajcie z tej możliwości, bo zbyt duży poziom TSH w ciąży nie jest dobry dla dziecka.

• ew101 Ekspertka

Wysłany: 9 marca 2017, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cheysula fajnie że o tym piszesz, szkoda że nie wiedziałam o tym wcześniej to bym zaoszczędziła może trochę na endo ;)

Mam pytanie do Was dziewczyny, co u Was z dietą? czy lekarz Wam zwrócił uwagę, np na to co jeść lub czego nie jeść przy niedoczynności ? jeśli tak jakie macie zalecenia?
    z góry dzięki za odp

Stdqp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2017, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi zalecono dietę, która usprawnia pracę jelit, co ułatwia również i wchłanianie hormonów, ale to jeszcze przed ciążą. Dietetyk, do której chodziłam super mi ją ustawiła.
    Teraz z własnego doświadczenia wiem, że dzięki niej unormowały mi się hormony, a raczej ich wchłanialność, poprawiła cera, generalnie samopoczucie.
    Moja dieta jest bogata szczególnie rano i wieczorem w kefiry połączone z siemieniem lnianym, otrębami, orzechami i migdałami, do tego suszona śliwka. Jedzenie lekkostrawne ale treściwe, dużo warzyw i owoców (kiwi, pomarańcze, jabłka, śliwki). Do tego codziennie minimum 2 - 2,5 litra czystej wody (herbata, kawa, soki nie są wliczane do tego bilansu). No i oczywiście ilość posiłków to 5 dziennie, w odstępach około 3 godzinnych.
    Jedyne czego teraz nie jestem w stanie zjeść to mleko z musli, bo po nim przytulam się w łazience do porcelanowego tronu.
    Mogę wysłać na na priv przykładowy jadłospis, jeśli chcesz.

• Rosolina Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2017, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak to jest u Was? Co miesiąc sprawdzacie cała trójce tarczycy czy tylko tsh i ft4?

p19uqqmzk4ecto70.png
  • Aga28 Koleżanka

Wysłany: 5 kwietnia 2017, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny staramy się z mężem o 2 dziecko. W pierwszej ciązy wyszła mi niedoczynność i się leczę oczywiście =) biorę euthyrox 75. Pojutrze testuje czy się udało temp. nadal wysoka wiec mam nadzieję że tak. Martwie się jednak co z tarczycą. Na ostatniej wizycie u endo dostałam wskazówkę ze w razie poczęcia przez 7 dni brać 9 krotną dawkę tzn. jednego dnia całą, na drugi dzień półtorej tabletki. Mam do was pytanie czy też tak brałyście i kiedy zaraz po dwóch kreskach na teście czy dopiero po wizycie u ginekologa gdzieś koło 7-8 tyg? W marcu moje tsh wynosiło trochę powyżej 1. Z góry dziękuje a odpowiedź=)

Aga28
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ew1609, znajdź lepiej dobrego ginekologa i endokrynologa osobno. Trudno o dorbego endo, a już 2w1 to cud. Acz w Warszawie to dr Płonka podobno, gabinet na Kołobrzeskiej.

Rosolina, ja sprawdziłam w 5 tygodniu, potem lekarz kazał powtórzyć po miesiącu *z 1,65 spadło na 1,36 i ft4 w normie) i teraz mam sprawdzić z 6 tygodni, nie zmieniając dawki.

Aga28, ja biorę normalną dawkę cały czas, żadnych kombinacji tylko z powodu ciąży.

Diety żadnej specjalnej nie mam :)

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • k878 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2017, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nareszcie na fioletowej stronie

niestety, z problemami:

TSH ze środy(5.04) - 3,46
    fT4 z wczoraj (10.04) - 110% normy

po tym TSH powyższyła mi endo euthyrox z 75 na 88;
    jakoś mi intuicja nie dawała spokoju i zrobiłam to fT4 wczoraj; dziś znowu do niej biegnę :-(
    a wydawało mi się, że mało zwiększyła, moja gin też tak to skomentowała

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
1 2 3 4
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ