niedoczynność tarczycy w ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam Was dziewczynki, nie zaznaczyłam jeszcze pozytywnego testu, ponieważ moje tsh jest tak wysokie, że nie mam póki co odwagi tego zrobić.
Normalnie nie mam problemów z tarczycą, w pierwszej ciąży koło 7 tygodniu, po wylądowaniu w szpitalu, okazało się, że poziom to 5,900 szybka wizyta u endo, dostałam leki i zeszło do 3, pozniej jeszcze mialam badania, było ok i urodziłam zdrową córkę.
Teraz miałam podejrzenie hiperprolaktynemii, ponieważ zaobserwowałam u siebie wyciek z piersi, pozniej zaczęła powstawać siatka żył na klatce piersiowej plus meeega zmęczenie. Ginekolog po wywiadzie stwierdził, że to raczej właśnie prolaktyna lecz po usg nie był pewny, ponieważ doszło do jajeczkowania! Kazał zrobić badania krwi: prolaktyna, tsh, t3 i t4. Prolaktyna wyszła podwyższona ale bez szału, coś ok 34, a norma to 25 (czyli możliwy przyrost w przypadku ciąży), t3 i t4 ok ale tsh 6200 przy normie 4940. Strasznie się zmartwiłam, we wtorek mam zrobić kolejny test ciążowy, żeby sprawdzić czy kreska ściemniała i idę do ginekologa...
Myślicie, że wynik tsh może sfałszować test ciążowy?? -
rozowa_strzala...ja na Twoim miejscu to czym prędzej bym biegła do endokrynologa.
Bo czy jest ciąża czy jej nie ma...powinnaś brać leki. TSH jest dość wysokie.
Nikoś urodzony 22.03.2015r. 👣
Nasze Aniołki:
👼 - 21.02.2014r. (10tc),
👼 - 7.06.2020r. (CB).
Moja Kochana Mamusia (*) - 8.02.2020r. 🖤
Mój Kochany Dziadziuś (*) - 7.06.2020r. 🖤
Moja Kochana Molly 🐕
- 17.03.2021r. 🖤
💊 Euthyrox N100
Starania od : luty 2019 r. -
obyś szybko ją miała.
Mi moja endokrynolog powiedziała że jak tylko zobaczę dwie kreski na teście to czym predzej do Niej. Nie czekałam na potwierdzenie ciąży przez ginekologa, tylko udałam się do endo. Od razu miałam zrobione badania i zwiększoną dawkę leków, żeby tylko utrzymać ciążę.stokrotka1987 lubi tę wiadomość
Nasze Aniołki:
👼 - 21.02.2014r. (10tc),
👼 - 7.06.2020r. (CB).
Moja Kochana Molly 🐕
- 17.03.2021r. 🖤
💊 Euthyrox N100
Uda sie
Powodzeniarozowa_strzala lubi tę wiadomość
Nasze Aniołki:
👼 - 21.02.2014r. (10tc),
👼 - 7.06.2020r. (CB).
Moja Kochana Molly 🐕
- 17.03.2021r. 🖤
💊 Euthyrox N100
Właśnie się przeraziłam (jakbym mało miała już powodów do stresu ). We wtorek miałam pierwsze badania a krew zrobiłam sobie wcześniej. TSH wyszło mi 7,8 i lekarz kazał powtórzyć do następnej wizyty czyli 24. Marca i wtedy zacznie coś myślec. A tu czytam, że to trzeba zaraz regulować i że wady rozwoju mózgu u dziecka mogą wystąpić. Masakra jakaś. Jutro idę znowu na oznaczenie i zapisuje sie do endo, oby nie za późno (((
-
Ewelka..zastanawiam się po co Twój lekarz kazał Ci powtórzyć wynik. Jezeli wynik jest dość wysoki to juz powinien dac Ci skierowanie do endokrynologa.
Do 24 marca to aż 3 tygodnie....kawał czasu
Jeżeli gin nie chce Cię skierować to idz do rodzinnego. JAk zobaczy wynik to od razu Ci wypisze. Bynajmniej mój tak zrobił.
Tyle ze na NFZ musiałabym czekać 2 lata na wizytę....dlatego zaczęłam chodzic prywatnie. A później moja endo sama mi powiedziała ze mam mimo wszystko zapisać sie na NFZ bo nie chce ze mnie zdzierać pieniążów.
Nasze Aniołki:
👼 - 21.02.2014r. (10tc),
👼 - 7.06.2020r. (CB).
Moja Kochana Molly 🐕
- 17.03.2021r. 🖤
💊 Euthyrox N100
Na pewno Ci przepisze Powodzenia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2015, 14:04
Nasze Aniołki:
👼 - 21.02.2014r. (10tc),
👼 - 7.06.2020r. (CB).
Moja Kochana Molly 🐕
- 17.03.2021r. 🖤
💊 Euthyrox N100
Dziewczyny, pamiętajcie, że w ciąży miarodajny jest wynik FT4. TSH to hormon przysadki mózgowej, który pobudza tarczycę. Jeżeli TSH jest wysokie to znak, że przysadka daje znać tarczycy, że zapotrzebowanie na hormony wzrasta, a tak jest w przypadku ciąży, bo trzeba zaopatrzyć dwa organizmy. FT4 określa poziom hormonów tarczycy, dlatego w ciąży badajcie regularnie TSH i FT4 i nie wpadajcie w panikę, jeżeli TSH szalej. Wszystko będzie dobrze.
-
nick nieaktualnyWitam dziewczyny
U mnie też tarzyca szaleje i już jestem na dawce 100 a zaczynałam od 25 eutorax
Tsh trzyma się fajnie nisko ale za to ft4 spadło za nisko więc kontrola na okrągło !!Ale niw ma co się stresować tylko słuchać endo i będzie dobrze
Powodzenia -
Też biorę jod, akurat teraz mam w witaminach, ale nie każde mają. TSH przed ciążą miałam dość wysokie, bo około 3, ale teraz nie mierzyłam... Natomiast z jodem czuję się dużo lepiej, więc być może ciut spadłoKlementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Przyłączam się do rozmowy... u mnie niedoczynność była jeszcze przed ciążą, aktualnie biorę dawkę euthyroxu 100 i prawdopodobnie będzie jeszcze zwiększa... w 3 miesiącu ciąży mialam gwałtowny wzrost poziomu i zmiana dawki z 75 na 100... teraz w piatek idę na kolejną kontrolę
Poza euthyroxem biorę także jod i witaminę D3 -2000jednostek. -
Ja badania robie co miesiąc, tak mi zalecila moja endo i gin potwierdzil
Ponoć do 20 tygodnia tarczyca będzie szaleć, wiec trzeba jej pilnować...
wzrost mialamTSH z 0.29 (badanie w lutym) na 2.9 ( badanie w marcu) wiec jak na miesiąc to duży wzrost... dlatego dostalam zwiększenie dawki, zobaczymy jakie teraz beda wyniki po miesiącu łykania euthyroxu 100celine89 lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny. Dołączam do waszego wątku. Powtórzę się na tym forum, ale wybrałam zły dział więc jeszcze raz opowiem co u mnie tutaj. Od pewnego czasu staramy się z mężem o dzidziusia. Niestety w trakcie wyszły problemy z niedoczynnością tarczycy, która spowodowała hiperprolaktynemie. Okazało się, że nie mam przez to cykli z owulacjami. Dodatkowo w każdym cyklu od 16 do 25 dnia biorę luteinę, i od ponad 2ch miesięcy codziennie bromegron (obniżenie prolaktyny), a teraz jeszcze euthyrox na tarczycę. Prolaktyna spadła, więc chyba wracam do normy z ovu. Od kilku dni mam strasznie obolałe sutki i delikatne skurcze jak na @. Odkąd biorę bromergon moje cykle trwają od 23 do 25 dni, dzisiaj jest 26 dc a ja wciąż czuję bolesność sutków, wręcz szczypanie i swędzenie, ale @ nie ma. Nie mam żadnych mdłości, jeśli chodzi o toaletę chodzę częściej, jednakże zaczęłam spożywać mnóstwo zielonej herbaty i być może stąd ta dolegliwość. Dodatkowo mam niesamowicie wzdęty brzuch od kilku dni. Wygląda jak balon. Kiedy go dotykam jest obolały. Senna jestem, ale to już też od jakiegoś czasu, więc zrzucam winę na tarczycę (Euthyrox od kilku dni więc jeszcze nie widzę żadnej poprawy). Nie wiem już sama czy czekam na @ czy może w końcu się udało. Jestem już zmęczona braniem leków i ciągłymi wizytami u lekarzy. Jak długo czekałyście lub wciąż czekacie na fasolkę mając podobne przeboje ze zdrowiem?