X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje pośrednie ryzyko trisomii 21
Odpowiedz

pośrednie ryzyko trisomii 21

Oceń ten wątek:
  • Krysia1411 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2024, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawda jest też taka, że same wyniki badań często są nieznane lekarzom... beta powinna być 2.5MoM... Ja miałam 5 i 25... usłyszałam tylko ze "niektóre kobiety tak maja".
    Inna rzecz, zw w drugiej ciąży miałam cały czas heparyne, może to pomogło....🤔

27tc+3 - 😢 [*] 11.20
    37tc+3 - 🌈
    6tc+4 - 😭 [*] 07.24 - żegnaj okruszku...
    3tc+4 💔

age.png[/url]
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

X.21 - I IVF

23.12.21 - FET ❄️4AA
    25.08.22 - 37+3 - 3220g i 54cm cudu jest juz ze mną
    ...
    _ _ _ _
    04.06.24 FET ❄️3AA
    06.07.24- 7+2 💔
    _ _ _ _
    05.09.24 - FET ❄️4AB
    11.10.24 cp; Metotreksat 7+5 💔
    ❓️❔️❓️❔️❓️❔️

"Ojcze, jeśli możliwe, oddal ode mnie ten kielich
    Ojcze, jeżeli trzeba, chcę Twoją wolę wypełnić"
  • agaa87 Debiutantka

Wysłany: 4 marca 2024, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny!
    Chciałam Was zapytać - jak wyliczali u Was ryzyka trisomii?
    Czy brali pod uwagę wyłącznie PAPPA, betaHCG i oczywiście wymiary dzieciaczka czy równie (do wyliczenia ryzyk trisomii) - PLGF? Czyli ryzyko składa się z danych: pappa, betaHCG, wyniki usg oraz plgf?

Tak właśnie u mnie było i moje ryzyko zostało zakwalifikowane jaki pośrednie… nie znam nikogo ze swoich znajomych, którzy mieli taki przypadek :(
    Pokazywali nam badania na których jest: usg, beta i pappa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2024, 22:45

• Mimisia Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaa87 wrote:
    Cześć Dziewczyny!
    Chciałam Was zapytać - jak wyliczali u Was ryzyka trisomii?
    Czy brali pod uwagę wyłącznie PAPPA, betaHCG i oczywiście wymiary dzieciaczka czy równie (do wyliczenia ryzyk trisomii) - PLGF? Czyli ryzyko składa się z danych: pappa, betaHCG, wyniki usg oraz plgf?

Tak właśnie u mnie było i moje ryzyko zostało zakwalifikowane jaki pośrednie… nie znam nikogo ze swoich znajomych, którzy mieli taki przypadek :(
    Pokazywali nam badania na których jest: usg, beta i pappa.

To PIGF sie robi po to, bo lepiej ocenia pracę łożyska niż białko pappa, także myślę, że to głównie będzie miało wpływ na te wyniki w stanie przedrzucawkowym i zatrzymaniu wzrostu płodu, chociaż faktycznie ponoć zwiększa też czujność dla wykrywania trisomii 21.

U nas akurat tego nie brali, ale można powiedzieć, że to PIGF nie ma na celu zaszkodzić, a zwiększyć czujność, bo to dodatkowy parametr.
    Ryzyko pośrednie, czyli jakie Ci wyszło dokładnie i ile masz lat? Na USG wszystko okej?

• agaa87 Debiutantka

Wysłany: 5 marca 2024, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia wrote:
    To PIGF sie robi po to, bo lepiej ocenia pracę łożyska niż białko pappa, także myślę, że to głównie będzie miało wpływ na te wyniki w stanie przedrzucawkowym i zatrzymaniu wzrostu płodu, chociaż faktycznie ponoć zwiększa też czujność dla wykrywania trisomii 21.

U nas akurat tego nie brali, ale można powiedzieć, że to PIGF nie ma na celu zaszkodzić, a zwiększyć czujność, bo to dodatkowy parametr.
    Ryzyko pośrednie, czyli jakie Ci wyszło dokładnie i ile masz lat? Na USG wszystko okej?

Zrobiliśmy dwa badania i w jednym ośrodku w którym brali również plgf pod uwagę wyszło 1:542, a w drugim bez plgf 1:4000… mam 36 lat, na wizycie u pani genetyk dowiedzieliśmy się, że wszystko jest ok, bo to wiek oddziałuje na prawdopodobieństwo…

nie rozumiem dlaczego jedni biorą pod uwagę ten parametr do obliczenia trisomii a drudzy nie… nie znam pary, u której to również wzięli pod uwagę … stad mętlik w głowie… bo dlaczego nie ma innych norm dla trzech parametrów (beta, pappa i plgf) tylko są brane pod uwagę te same co dla dwóch parametrów (papp i beta)??

Usg I-go trymestru ok, kostka nosowa jest (na obu badaniach), usg II-go trymestru kostka nosowa krótka… znowu podwójne badania, jedna pani dr mówi (tam gdzie brali wcześniej plgf), że zgłębiłaby diagnostykę, a drugi pan dr mówi ( bez plgf), ze to marker wyizolowany i nie należy się tym stresować…
    Pozostajemy głupi ….

• NN Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli cię to uspokoi i masz fundusze zrób płatne badania

06.10.2023 pozytywny test- niespodzianka naturalna
    07.10.2023 beta 742 (godz15)
    09.10.2023 beta 1551 (godz 11)
    11.10.2023 beta 2994 (godz 10:30)
    14.10.2023 beta 8476 (godz 21)
    19.10 ♥️ 96 uderzeń
    31.10 CRL 13,4mm FHR 159/min
    21.11 3,86 człowieczka ♥️173 (10w5d)
    04.12 USG prenatalne ok (12w4d) PAPPA ok
    19.12 ♥️150 (14w5d)
    16.01 273 gr człowieczka (18w5d)♥️152
    22.02 397 gr córcia, badania połówkowe ok (22w)
    15.02 556gr (23w) ♥️142
    14.03 973gr (27w) ♥️155
    09.04 1484gr (30w5d) ♥️147 prenatalne nieznacznie poszerzona miedniczka
    07.05 2379gr (34w5d) ♥️153
    22.06.2024 2840g 53cm 18:20 nasza kruszynka jest z nami

age.png
  • agaa87 Debiutantka

Wysłany: 5 marca 2024, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie się nad tym zastanawiamy… czy nas to uspokoi - nie wiem, bo myśl o samym otwieraniu wyników badań jest przerażający.. ale..

• Mimisia Autorytet

Wysłany: 5 marca 2024, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaa87 wrote:
    Zrobiliśmy dwa badania i w jednym ośrodku w którym brali również plgf pod uwagę wyszło 1:542, a w drugim bez plgf 1:4000… mam 36 lat, na wizycie u pani genetyk dowiedzieliśmy się, że wszystko jest ok, bo to wiek oddziałuje na prawdopodobieństwo…

nie rozumiem dlaczego jedni biorą pod uwagę ten parametr do obliczenia trisomii a drudzy nie… nie znam pary, u której to również wzięli pod uwagę … stad mętlik w głowie… bo dlaczego nie ma innych norm dla trzech parametrów (beta, pappa i plgf) tylko są brane pod uwagę te same co dla dwóch parametrów (papp i beta)??

Usg I-go trymestru ok, kostka nosowa jest (na obu badaniach), usg II-go trymestru kostka nosowa krótka… znowu podwójne badania, jedna pani dr mówi (tam gdzie brali wcześniej plgf), że zgłębiłaby diagnostykę, a drugi pan dr mówi ( bez plgf), ze to marker wyizolowany i nie należy się tym stresować…
    Pozostajemy głupi ….

No niestety to, jakie lekarze biorą parametry to już inna para kaloszy, bo właśnie nie ma norm odgórnych i mam wrażenie, że każdy sobie to robi inaczej 🙈 U nas np. wyszło ryzyko wysokie, ale jak się dodało inne dane to już było pośrednie, także co specjalista to inaczej💁‍♀️

Generalnie uważam, że jak na Twój wiek to masz ryzyko wręcz bardzo dobre, bo niestety w statystykach lata dosyć mocno wpływają na wynik. Kość nosowa jest obecna i to jest najważniejsze. Ciężko znaleźć nawet normy, na ile powinna być potem ona długa na badaniach drugich. Generalnie jej obecność lub brak jest ważnym markerem różnych wad, ale długość już nie.
    Oczywiście, że możesz zrobić badania nieinwazyjne i wydać na to 2 tys zł.,ale moim zdaniem, przy dobrym USG i przy nie jakimś strasznym ryzyku to chyba bym zaufała lekarzowi temu, który mówi, że się nie ma czym stresować. No, ale oczywiście ostateczna decyzja należy do Ciebie.

agaa87, Britta lubią tę wiadomość

• Aaron88 Nowa

Wysłany: 18 marca 2024, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia441 wrote:
    Może moja historia kogoś pocieszy, mój wiek 39 lat po badaniu papa, powiększona przezierność 2,86, Beta 1,99MoM Papa 0,4MoM reszta wyników OK. Wyliczone ryzyko większe niż 1:4. Zrobiłam NIFTY, aminopunkcje wszystko wyszło prawidłowo. Papa to nie wyrok to podejrzenie. 1:4 to 75% szans na zdrowe dziecko, moje wyliczone ryzyko było większe od podanego...

Ja na początku myślałam o najgorszym teraz mam trochę inny obraz.

Ryzyko 1:80 to 98,7 % szans na zdrowe dziecko.

Dziękuję, że są takie wpisy jak te i podtrzymują mnie na duchu. Czekam na amnio. Ryzyko wyliczono mi na 1:94, mój gin sam się zastanawia dlaczego i mówi, że dziecko na pewno zdrowe, ale dla spokoju ducha mam zrobić amnio, a nie dać się naciągać na drogie badania z krwi...
    Mam 35 lat, to moja pierwsza ciąża, od początku wszystko przebiega bez zarzutu, USG prenatalne wyszło wzrowo (kość nosowa obecna, NT 1,7, przepływy na zastawce prawidłowe), ale po 2 tygodniach zadzwonili, że PAPPA niska (0,316) i w połączeniu z moim wiekiem daje to takie, a takie ryzyko. Beta prawidłowa- 1,4 MoM.
    Chyba większego stresu, niż aktualnie nie przeżywałam nigdy... Naprawdę zastanawiam się kto i jak to liczy i czy naprawdę mam się czego obawiać...

• Kasiap899 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2024, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaron88 wrote:
    Dziękuję, że są takie wpisy jak te i podtrzymują mnie na duchu. Czekam na amnio. Ryzyko wyliczono mi na 1:94, mój gin sam się zastanawia dlaczego i mówi, że dziecko na pewno zdrowe, ale dla spokoju ducha mam zrobić amnio, a nie dać się naciągać na drogie badania z krwi...
    Mam 35 lat, to moja pierwsza ciąża, od początku wszystko przebiega bez zarzutu, USG prenatalne wyszło wzrowo (kość nosowa obecna, NT 1,7, przepływy na zastawce prawidłowe), ale po 2 tygodniach zadzwonili, że PAPPA niska (0,316) i w połączeniu z moim wiekiem daje to takie, a takie ryzyko. Beta prawidłowa- 1,4 MoM.
    Chyba większego stresu, niż aktualnie nie przeżywałam nigdy... Naprawdę zastanawiam się kto i jak to liczy i czy naprawdę mam się czego obawiać...

Hej :)
    Mam właśnie to samo. Rocznikowo mam 34 lata, pierwsza ciąża. W dotychczasowych badaniach wszystko ok. USG I trymestru prawidłowe - kość nosowa obeca, przepływ prawidłowy ale przez wyniki PAPPA wyszło ryzyko 1:350 i się stresuję. U mnie akurat PAPPA w normie (0,717) ale beta hcg powyżej normy (2,793). Jak mi lekarz przeliczył ryzyko trisomii 21 po samym USG to wynosiło ok 1:2300 a po wynikach z krwi tak mocno wzrosło do 1:350...

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2024, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiap899 wrote:
    Hej :)
    Mam właśnie to samo. Rocznikowo mam 34 lata, pierwsza ciąża. W dotychczasowych badaniach wszystko ok. USG I trymestru prawidłowe - kość nosowa obeca, przepływ prawidłowy ale przez wyniki PAPPA wyszło ryzyko 1:350 i się stresuję. U mnie akurat PAPPA w normie (0,717) ale beta hcg powyżej normy (2,793). Jak mi lekarz przeliczył ryzyko trisomii 21 po samym USG to wynosiło ok 1:2300 a po wynikach z krwi tak mocno wzrosło do 1:350...

Hej, i co dalej zrobiłaś z tym wynikiem? Czy robiłaś dodatkowe płatne badania ?

• Ester09 Nowa

Wysłany: 6 marca, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Prosze o poradę. W dniu wczorajszym odebralam wyniki oceny ryzyka w 1 trymestrze i wyszla posrednia dla trisomia 21. Moj wynik Papp-a 0,4035 Mom, beta 0,95 mom
    Wiek 34
    Ryzyko podst 1:312
    Ryzyko skor 1 na 736
    Krew zostala pobrana tydzien przec badaniem usg. Czy uzyskany wynik mozebyc niemiarodajny ze wzgl na pobranie krwi na tydzien przed usg? Dodam ze na usg wyszlo wszystko wporzadku

• Asia444 Przyjaciółka

Wysłany: 6 marca, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ester09 wrote:
    Cześć dziewczyny,
    Prosze o poradę. W dniu wczorajszym odebralam wyniki oceny ryzyka w 1 trymestrze i wyszla posrednia dla trisomia 21. Moj wynik Papp-a 0,4035 Mom, beta 0,95 mom
    Wiek 34
    Ryzyko skor 1 na 736
    Krew zostala pobrana tydzien przec badaniem usg. Czy uzyskany wynik mozebyc niemiarodajny ze wzgl na pobranie krwi na tydzien przed usg? Dodam ze na usg wyszlo wszystko wporzadku

A w ktorym tygodniu mialas pobierana krew?

• Ester09 Nowa

Wysłany: 6 marca, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiek ciążowy na podstawie badania USG z dnia 05.03.25 to 11 tyg i 5 dni. krew zostala pobrana 27.02.25 czyli wychodzi, ze był niecaly 11 tydzien.

Biochemia pobrana :wiek ciazowy 10 tyg + 6 dni - tak jest na wyniku ktory dostalam

Dodam jeszcze wiek ciazowy wg miesiaczki 12,2 ( w dn usg)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca, 12:27

• Martiiii Przyjaciółka

Wysłany: 6 marca, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ester09 wrote:
    Cześć dziewczyny,
    Wiek 34
    Ryzyko skor 1 na 736

Kalkulator fmf uwzględnia datę pobrania krwi osobno i usg osobno, także wszystko jest ok :)

age.png
  • Ester09 Nowa

Wysłany: 6 marca, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martiiii wrote:
    Kalkulator fmf uwzględnia datę pobrania krwi osobno i usg osobno, także wszystko jest ok :)

Dziekuje za odpowiedz. Zmartwił mnie ten wynik, pierwsza ciaza przebiegla ksiazkowo.
    Czy moj wiek mogl miec znaczny wplyw na tą grupe ryzyka? I czy ten wynik jest jakis bardzo zly? Zastanawiam sie nad zrobieniem badan Dna.
    Pozdrawiam

• Asia444 Przyjaciółka

Wysłany: 6 marca, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ester09 wrote:
    Dziekuje za odpowiedz. Zmartwił mnie ten wynik, pierwsza ciaza przebiegla ksiazkowo.
    Czy moj wiek mogl miec znaczny wplyw na tą grupe ryzyka? I czy ten wynik jest jakis bardzo zly? Zastanawiam sie nad zrobieniem badan Dna.
    Pozdrawiam

Wiek tez miał wpływ napewno, od 1:1000 jest juz ryzyko niskie takze wynik nie jest zły. Ja przy 1:895 trisomi 18 miałam zlecone nifty pro.

• Natalia1 Nowa

Wysłany: 25 marca, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam chciałabym zasięgnąć Waszej opini. Moje wyniki:
    B-hcg - 129
    Papp-a - 9.15
    Afp - 13
    Trisomia 21 - 1 do 14
    Trisomia 18 - 1 do 2933
    Trisomia 13 - 1 do 919
    NT - 3.3
    Wiek 30 lat.

• Robinson Znajoma

Wysłany: 25 marca, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia1 wrote:
    Witam chciałabym zasięgnąć Waszej opini. Moje wyniki:
    B-hcg - 129
    Papp-a - 9.15
    Afp - 13
    Trisomia 21 - 1 do 14
    Trisomia 18 - 1 do 2933
    Trisomia 13 - 1 do 919
    NT - 3.3
    Wiek 30 lat.
    Ja bym robiła amnio, jeśli byłabyś w stanie się zdecydować na usunięcie w razie potwierdzenia wady. Mam 23 lata i wyszło mi ryzyko trisomii 21 1:76 przez betę. Zrobiłam amnio i czekam na wynik.

• GingerFairy Nowa

Wysłany: 10 kwietnia, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia444 wrote:
    Wiek tez miał wpływ napewno, od 1:1000 jest juz ryzyko niskie takze wynik nie jest zły. Ja przy 1:895 trisomi 18 miałam zlecone nifty pro.

Hej, I jaki wyszedł Ci wynik z nifty? Mam bardzo podobną sytuację.

• Maanias Debiutantka

Wysłany: 18 kwietnia, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, mam ogromną prośbę , żebyście same po swojemu zinterpretowały moje wyniki prenatalne … bo odkąd je mam jestem przerażona i o niczym innym nie myślę …
    Byłam u lekarza powiedział żebym się nie denerwowała i że może mi dać na amiopunkcje ale odmówiłam bo boję się poronienia.. nie daje mi to wszystko spokoju i strasznie się denerwuje. Moje wyniki :
    Wiek ciąży gdzie roniono badania :12 tyg 6 dni
    Długość CRL :65.3mm
    Wolne bhcg: 2.104mom
    Pappa:0,537mom
    Ryzyko trisomii 21: podstawowe 1 do 824
    skorygowane 1 do 427
    Przezierność karku 2mm w normie .
    Na USG też wszystko ok , nosek jest .
    Stwierdzono pośrednie ryzyko trisomii 21…😩

1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ