pośrednie ryzyko trisomii 21
-
WIADOMOŚĆ
-
Maanias wrote:Cześć dziewczyny, mam ogromną prośbę , żebyście same po swojemu zinterpretowały moje wyniki prenatalne … bo odkąd je mam jestem przerażona i o niczym innym nie myślę …
Byłam u lekarza powiedział żebym się nie denerwowała i że może mi dać na amiopunkcje ale odmówiłam bo boję się poronienia.. nie daje mi to wszystko spokoju i strasznie się denerwuje. Moje wyniki :
Wiek ciąży gdzie roniono badania :12 tyg 6 dni
Długość CRL :65.3mm
Wolne bhcg: 2.104mom
Pappa:0,537mom
Ryzyko trisomii 21: podstawowe 1 do 824
skorygowane 1 do 427
Przezierność karku 2mm w normie .
Na USG też wszystko ok , nosek jest .
Stwierdzono pośrednie ryzyko trisomii 21…😩Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia, 17:06
Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
Amh 0.39
Dfi 21%
Wszystkie inne badania ok
2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka
Usg polowkowe 20+4 potwierdzona plec,dziewczynka
Wszystko ok, 366 gram
TP: 25 lipiec -
Maanias wrote:Cześć dziewczyny, mam ogromną prośbę , żebyście same po swojemu zinterpretowały moje wyniki prenatalne … bo odkąd je mam jestem przerażona i o niczym innym nie myślę …
Byłam u lekarza powiedział żebym się nie denerwowała i że może mi dać na amiopunkcje ale odmówiłam bo boję się poronienia.. nie daje mi to wszystko spokoju i strasznie się denerwuje. Moje wyniki :
Wiek ciąży gdzie roniono badania :12 tyg 6 dni
Długość CRL :65.3mm
Wolne bhcg: 2.104mom
Pappa:0,537mom
Ryzyko trisomii 21: podstawowe 1 do 824
skorygowane 1 do 427
Przezierność karku 2mm w normie .
Na USG też wszystko ok , nosek jest .
Stwierdzono pośrednie ryzyko trisomii 21…😩 -
Maanias wrote:PI 1,015 Mom
Średnie ciśnienie tętnicze 0,9800 Mom .
Nie umiem sprawdzić innych parametrów które Pani napisała
A masz przepływy na zastawce trójdzielnej? U mnie opisane jako zwykłe prawidłowe.
Ja tego ryzyka w ogóle nie rozumiem, mój przykład w porównaniu do twojego:
Wiek 28 lat
12 tydzień
Crl 61,00 mm
Nt przyzierność karkowa 2,00
Beta 1,505 mom
Pappa 0,809 mom
Dv pi 1,560
U mnie ryzyko t21 podstawowe 1:871, skorygowane 1:202, lekarz powiedział że usg dobrze wyszło a ten wynik spowodowała podwyższona beta, oraz lekko obniżona pappa (norma ok 1). Wyniki mamy bardzo podobne a ryzyka zupełnie inne, może przez to że inny program ? Widzę że lekarze
biorą inne parametry czułości u mnie akurat wzioł dv pi który jest lekko podwyższony. Nic z tego nie rozumiem. -
U mnie wyszło wysokie ryzyko 1:202 ( poniżej 300 jest wysokie). Przepływy na zastawce trójdzielnej oznaczone są jako markery wad chromosomowych i z usg wyszło że jest ok. Dv pi to ocena przepływu dopplerowskiego w przewodzie żylnym. U mnie na badaniu do ryzyka brane: nt przyziernosc karku, dv pi, beta i pappa. A widzę że lekarze biorą różne wyniki do liczenia ryzyka, zawsze jest beta papaa, nt oraz jeden wybrany przez nich czynnik. A i u mnie nie uwzględnił widocznego noska do obliczenia ryzyka. Ogólnie powiedział że usg jest w porządku i tu wyniki z krwi zawyżyły na wyniku ryzyka, beta i pappa powinny być ok 1 mom.
-
A ja niestety nie mam możliwości rozmowy z lekarzem który opisywał badanie …
W gabinetach w których to robiłam jest on tylko kilka razy w miesięcu…
Będziesz robiła dodatkowe badania typu amniopunkcja?
Ja się zastanawiam nad tymi płatnymi …
Amniopunkcji trochę się boję , boję się poronienia … -
Maanias wrote:A ja niestety nie mam możliwości rozmowy z lekarzem który opisywał badanie …
Maanias wrote:A ja niestety nie mam możliwości rozmowy z lekarzem który opisywał badanie …